Soruları Cevaplıyorum.

Mantarı akvaryumdan nasıl atabiliriz?
Dişi balıklar doğurduktan sonra neden ölür ?
Dişi balıklar doğurduktan sonra beyazlaşıp neden ölür ?
Mantar belirtileri nelerdir?
Yavru balıkları yumurtalığa almalı mıyız?
Sorularına cevap olarak:


Öncelikle merhaba. Hemen konuya geçeceğim. Mantar genelde bir Akvarist'in bir akvaryum kurarken en çok karşılaşabileceği sorunlardan biri, MANTAR'dır. Mantar, balıkların(genelde sırtlarında,karın bölgelerinde veya kuyruklarında) gibi bazı bölgelerinde oluşan beyazlıktır. Bu bir tür virüs gibidir. Birinden birine sonra diğerine derken tüm akvaryuma yayılır. Dişiler doğurduktan sonra ölür. Evet genelde böyledir.
Eğer doğurduktan sonra ölüyorsa gayet doğaldır. 1-2 ay oluyor biz akvaryumu kuralı. Dişilerin % 80-90 civarı dişiler doğurduktan sonra ölüyorlar. Eğer balıklarım çok olsun, iyi görüntü versin diyorsanız, bıkmadan usanmadan birkaç defa birkaç tane dişi balık almalısınız. Dişiler genelde söylediğim gibi doğurduktan sonra ölüyorlar bu gayet doğal. Ama eğer beyazlaşma varsa ve kısa sürede beyazlaşıp, bembeyaz olup ölüyorlarsa bu şüphesiz mantarın işidir. Daha önceden kabuklara sürtünen veya vücudunda beyazlama olan balıkları başka bir kaba almalısınız. Aksi taktirde beyazlaşma ( yani mantar) diğer balıklarda da görülecektir, ve akvaryumunuzdaki balık sayısı git gide azalacaktır. En azından örneğin 5 balık bakıyorsanız 1-2 si öleceğine neden 4 tanesi ölsün ki ? Bu olaya bu mantıkla bakıp beyazlaşan balıkları alırsanız, ayrıca motoru ve akvaryumun diplerini de iyice temizlerseniz sorun kalacağını pek sanmıyorum. Eğer sorun devam ederse ki (bende devam etmedi aynı sorunu yaşadım) akvaryumu, taşları, yosunları, kabukları,varsa bitki vb. şeyleri temizlemelisiniz. Bunda da sorun kalacağını hiç sanmıyorum. Akvaryumun sağlığı ve en önemlisi balıklarınızın sağlığı için arada bir yem katkısı ve mantar ilacı dökebilirsiniz. Bu ilaçlar pet shoplarda satılıyor. Ama ilacı o kadar sık aralıklarla dökmenizi tavsiye etmem. Geçmiş olsun :)

1 CEVAP

Yazının devamı:


Çünkü bu da hem suyu renklendirir, doğal görünüm kalmaz, hem de balıkların sağlığını daha çok bozarsınız. Balıklar mantar ilaçlarından dökülen tanecikleri yerler. Bunu sağlıklarına zararlı olarak düşünmeyin aksine faydalıdır. Onları yesinler,iyileşeceklerdir. Son olarak da yavruları yani ilk doğan yavruları yumurtalıklara almanıza gerek yoktur. Yaşamayı öğrenmeleri gerekir zaten. Zamanla alışırlar. Ama çok obur balıklarınız varsa bilemem tabi. :) Ama bence ikinci doğan yavruları yumurtalığa, veya yumurtalık görevi gören plastik bardaklara koyabilirsiniz. Plastik bardakların şeffaf olması balığın strese girmemesi açısından önemlidir. Aynı şey dişiler için de geçerlidir.. Belirli bir süre dişi doğurduktan sonra dinlenmesi için bir yere koyacaksanız akvaryumdan ayırmayın, plastik şeffaf bardaklara koyun. Dişiler ve yavrular (genelde) stresten de ölebilirler. Bardaklara belirli aralıklarla delik açarak balığın sağlığını korursunuz. Ama eğer yavru koyacaksanız çok büyük delik açmayın. Yoksa çıkabilir ve midelere lezzetli bir yem olabilir. Mantar konusuna gelecek olursak da o kadar ilerleyeceğini de pek sanmıyorum. Tabi bu duruma erkenden müdahale ederseniz. Geç kalmayın. İnşallah yardım edebilmişimdir. Şimdiden geçmiş olsun... :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap