Agresif Kedi

semih85
semih85

2719 Puan

Merhaba bu konuyla ilgili kaç kere yazdım bende bilmiyorum ama gerçekten artık çok can sıkıcı olmaya başladı nerde yanlış yapıyorum bilmiyorum ama kedim bir türlü uysallaşmıyor sürekli ısırıyor tırnaklarını geçiriyor evde yabancı kimse istemiyor saldırıyor ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum.


23 CEVAP

Anonymus827062
Anonymus827062

11754

Semih daha önce de sormuştun bu konuyu. Bazı kediler ellenmekten nefret eder ne yaparsanız yapın. Onun karakteri ile alakalı bir durum. Oynamaya bile kalksanız parcalarmiscasina oynar sizinle. Kedileri degistiremezsiniz. Sadece siz ona uyarsiniz. O size uymaz. Kedi başına buyruktur. Ha ben ona uymam der iseniz göndermek tek seçenek olacaktır.

ursaminor
ursaminor

116511

Hiç Jackson Galaxy programlarını/ youtube kanalını izlediniz mi?
Jackson'ın bazı programları tam da sizin anlattığınız hatta çok daha beter kedilerle dolu oluyor.
Geçmiş bölümlere bir göz atarsanız hem kedinizin haline şükredersiniz (inanın ettirenler var :D) hem de nasıl davranmanız gerektiğine dair ufak bile olsa ipuçları öğrenirsiniz.
Ben bu adamdan şahsen pek çok şey öğrendim.
Ve o kedileri muma çevirmeleri için verdiği yöntemleri uygulayan insanların hepsi de rahata kavuştu. Mucize gibi bir şey aslında.
Hem görsel olduğu için yazılı olan binlerce şeyi aklınızda tutmanıza gerek de kalmıyor.

senaplz
senaplz

1966

Kediniz 10 aylık falan sanırım. Sizin eliniz de büyüyüp yetiştiyse eğer ki farklı davranışlarınız onun karakterini bu şekilde de yapmış olabilir ya da evde ki bir başka birey vs gibi. Başka birinin evinden sahiplendiyseniz de uyum sağlayamamış ya da daha önceki sahibinden aldığı davranışlarla bu karaktere sahip olmuş olabilir. Kızgınlık döneminde de olabilir düşündünüz mü?

senaplz
senaplz

1966

Bu arada bizde de aynı şekilde mutfak tezgahına çıkmak, tv ünitesine çıkmak, masalara tırmanmak, istenmeyen eşyalara zarar vermek, perdelere tırnaklarını takmak neler neler var işte bunlar kedimizin doğasında var onlar keşfetmeye meraklı canlılar. Eğer onları sahiplendiysek bunu engelleyebiliriz belki ama ben çoğunlukla kendine zararı olmayan şeyler de engellemiyorum onu zaten hevesini alıyor bir süre sonra inanın. Kafanızda birazcık şu şekillenebilir sanki yaşamınızı ona göre düzenlemek örneğin ona zararlı olan her şeyi ortalıktan kaldırmak, önemli eşyalarınızı kapalı bir yer de tutmak ya da kısayoldan ulaşabileceğiniz bir yere koymak, bilgisayar, şarj aletleri ve kağıtlar bilirsiniz bunlar hem onun hem de sizin için tehlike oluşturuyor kısacası yaşamınızı onu da göz önüne alarak düzenleyebilirsiniz

BetuLtank
BetuLtank

707

Neyse konumuza gelelim . Kediler her zaman sevimli halleri ile çevrenizde gezinen dostlardan olsalar bile zaman içerisinde sinirlenebilir ya da size o sevecenliğini unutturacak davranışlar sergileyebilirler. Kedinizde oluşan bu davranış değişikliğini fark etmeye başladığınızda yaptığı her davranışı incelemeniz gerekir. Kediler ufaklıklarından itibaren tırnaklarını ve dişlerini geliştirmek isterler. Bunun içinde doğal olarak sizi ısırmaya ve kaşınan dişlerini törpülemeye çalışabilirler. Kediniz ısırıyorsa ve ufaksa ilk olarak bu durumdan şüphelenebilirsiniz.


Kedilerde Isırmanın Nedenleri Nelerdir?


Kedinizin Psikolojik Sorunları Olabilir


Kediler çoğu zaman stres altında olduklarında ısırmaya eğilim gösterirler. Sinirli olduklarında da kolaylıkla sizi ısırabilirler. Eğer böyle bir sorun görüyorsanız ve ya kedinizi sürekli sıkıştırarak onu rahat bırakmıyorsanız hali ile sizi ısırmaya yönelecektir. Ayrıca kediler bazı kişileri sevmeyebilir ve ya o kişinin bazı davranışlarını engellemek adına da sinirli bir ruh hali ile ısırma yolunu seçebilir.


Biraz Oyun Biraz İlgi


Kediler sahiplerinden ilgi görmediklerinde de ufak ufak ısırıklar bırakabilirler. Bu minik ısırıklar canınızı acıtmıyor olabilir. Ancak kediniz ilgi istediği için sizi ısırıyor olacaktır. Onunla arada oyun oynamaya çalışmalısınız. En azından onu okşayabilir ya da ufak bir oyuncak bulup onu eğlendirmeye başlayabilirsiniz.


Çiftleşme İsteği Isırmaya Neden Olabilir


Kedilerde ısırma nedenleri biri de çiftleşme isteğinden kaynaklanabilir. Eğer kediniz sizi ısırmaya başlamışsa ve miyavlama da buna eşlik ediyorsa bu kur yapıyor demektir. Kedinizin bir çifte ihtiyacının olması nedeniyle size bu durumu bildirmek adına ısırabilir.


Sınırı Aştığınızın Göstergesi Olabilir


Kedinizle oyun oynadığınız bir anda aniden elinize yapışmışsa bu durum yeter artık dur anlamına gelir. Kedinizle oyun oynarken birden bire onun sınırlarını aşmış olabilirsiniz. Vücudu bitkin bir hale geldiğinde size yorulduğunu haber verecektir.


Kediniz Bunları Yapıyorsa Dikkat


Kediniz sürekli olarak elinizi takip ediyorsa,


Minik hırıltılar çıkarıyorsa,


Kulaklarını dikmişse,


Göz bebekleri büyümüşse,


Tırnaklarını çıkarmışsa sizi ısıracak demektir. Oyun oynuyorsanız bu durumu kesin ya da kedinizi rahat bırakın.


Kedilerin Isırması Nasıl Engellenir?


Kedinizin ısırmasını istemiyorsanız ona karşı sert davranma yolunu seçmeyin. Çünkü ister yavru olsun ister yetişkin olsun kedilerin ısırmasının ardından şiddet göstermeniz kedinizi sizden uzaklaştırıp sizden korkmasına neden olacaktır.


Kediniz sizi ısırdığında canınızın acıdığını çeşitli seslerle hissettirin. ‘’Hayır’’, ‘’ah’’, ‘’bu şekilde davranmamalısın’’ şeklindeki uyarılardan sonra kedinizin yanından kalkıp gidebilirsiniz. Bu durum onun sizi anlamasını sağlayacaktır.


Oyun oynarken kedinizde aniden sizi ısıracağının belirtilerini görürseniz hemen sevmeyi bırakın ve oyunu uzatma yolunu seçmeyin.


Kediniz yavru ise ona ısırmama eğitimi verebilirsiniz. Yavru kedilerin ısırmaması için ona dişlerini kaşıyacağı bir oyuncak alabilirsiniz.

BetuLtank
BetuLtank

707

 Kediler neden ısırır?


"Geçenlerde yetim bir yavruya yuvasını açan bir arkadaşımı ziyarete gittiğimde gözlerime inanamadım. Yaz sıcağına rağmen arkadaşım salonda kalın penye pijamalarla oturuyordu. 'Hayrola' dedim 'Bu ne hal? '. 'O kadar çok ısırıyor ki. Artık ısırık yerlerinin morarmasından da vazgeçtim ama canımı ciddi bir şekilde yakıyor.'
Gerçekten de özellikle yavru kediler ısırmaya eğilimlidirler. Bazılarında bu huy erginleştikten de sonra da devam eder. Kediler neden ısırır? "


Kedilerin tehlike ve stres altında olması haricinde ısırmasının başlıca sebepleri ;




  • Yavru kediler diş çıkardıkları için kamaşan diş etleri sebebi ile bir anlamda masaj niteliğinde bir şeyleri ısırırlar.




  • Yine yavru kediler oyun amaçlı olarak da ısırma eğilimindedirler. Bu açıdan insan doğası ile kedi doğası arasında büyük bir benzeşim vardır. Kediler de insanlarınkine benzer bir sosyalleşme süreci yaşarlar. Doğdukları andan erginleştikleri döneme kadar bir çok evre geçirirler. Erginleşmenin ardından bu evreler devam etse de daha uzun zaman boyunca sürerler. İnsanlarda bahsedilen "oral dönem"in aynısı kedilerde de söz konusudur. Oral dönem dış dünyanın ağız yoluyla tanındığı evredir. Bebeklerden örnek vermek gerekirse anne sütünün emzirildiği ve ele geçen her cismin ağza götürüldüğü dönemdir. Sosyalleşme (birey olmak) açısından oral dönem önemlidir. Oral dönemde yaşanan sorunlar ergenlikte kendini değişik biçimlerde gösterebilir. Örneğin bir grup bilim adamına göre sigara bağımlısı insanların bir bölümünde oral dönemden aşılamamış şeyler söz konusudur. (Bu yazıyı yazarken sigara içtiğimi itiraf etmeliyim.) Kedi yavruları da oral dönemi geçirirler ve bu dönemde dış dünyayı ısırarak tanırlar. Tabii en yakınlarındaki kedi dostları da bu tanıma sürecinden fazlasıyla nasibini alırlar.




  • Kedilerin doğaları ile insan doğasının bir başka benzerliği de karakter yapılarındadır. Bazılarımız vurarak, sert hareketlerle sevgimizi dışa vururuz. Isıranlarımız, sırtınıza pat diye elinin ayası ile vurup sonra da yüzünüze gülerek bakıp "canım nasılsın" diyenlerimiz vardır. Ehh kedilerde de durum bir anlamda aynıdır. Kimi kediler sevgilerini tırnakları ve dişleri ile gösterme eğilimindedir. Hele ki çok seviyorsa sado-mazo bir ilişki eşikte beklemektedir.




Pekiyi ısıran kedilerle nasıl baş edebilirsiniz? Yanıtımız çare olacak nitelikte değil ne yazık ki. Baş edemezsiniz. Yavru kediler söz konusu ise bu dönemin sabırla geçmesini bekleyeceksiniz. Ama ergin bir kediden söz ediyorsak artık onu öyle kabullenmekten başka çareniz yoktur. Isırma huyu olan ergin bir kedinin ısırmasını engellemek için sert bir tutum takınılması ise istenmeyen sonuçlar doğuracak ve sevgili kedinizi küstürecektir. Çünkü o sevdiği için ısırmaktadır ve siz onun sevgisini reddetmektesinizdir.


Öte yandan özellikle ısıran yavru kediler için iyi bir çözüm bulunmaktadır ama tek kedi ile zor başa çıktığını söyleyen kedi dostları genellikle bu çözüme kulak tıkamak eğilimindedir. Yavru kedi tek olduğu sürece tüm ilgisi ev halkına yönelecektir. Ama evde kendi cinsinden bir arkadaşı olması halinde keyifle birbirlerini ısıracak ve asıl ilgileri kendilerine dönecek ve siz "bana da ilgi göster" diye çevrelerinde pır döneceksinizdir. Yavru kedilerin ısırma eğilimi 5-6 aylık olduklarında geçmeye başlar. Ergenleşme ile hepten yok olur. Ama eğer çocukluk döneminde ısıran kedinize oyun amaçlı da olsa yanıt verir yani bu işten keyif aldığınızı düşündürürseniz bu oyun erginlik dönemine de kolaylıkla taşınır. Arkadaşım gibi sıcak yaz gününde kalın penyelerle oturmak istemiyorsanız gelin bana kulak verin ve yavru kedinizin yanına bir arkadaş daha katın. Bırakın onlar birbirini ısırsınlar

BetuLtank
BetuLtank

707

Neler yapmalı? 



  • Kedinizi önce veterinere götürerek, agresifliğin altında herhangi bir sağlık nedeninin yatıp yatmadığını kontrol ettirin. Mesela kulaklarından biri sağır ya da gözlerinden biri kör bir kedinin saldırgan olması gayet olası. 

  • Kedinizin durduk yerde ısırmadığı, saldırmadığını bilin. Böyle istenmeyen bir durumda önce kedinizi anlamaya çalışın, sonra ona göre önlemler almaya. Mesela küçüklüğünde travma geçirmiş bir kedinin ısırması çok normal. Sevgiyle ve yavaş yavaş yaklaşmalı, kedinin size güvenmesini sağlamalısınız. 
    Neler Yapılmamalı? 

  • Korkmuş ya da agresif bir kediyi asla ellemeye çalışmayın.Sinirden deliye dönmüş kedileri bir süre odada yalnız bırakmak, sakinleşmelerine yetecektir. 

  • Ceza asla ve asla çözüm değildir ve mevcut durumu çok daha kötüleştirir. Eğer agresifliğin sebebi korkuysa, ceza kedinin korkmasına dolayısıyla daha da agresifleşmesine sebep olacaktır.
    Agresif Kedinizi Anlayın ve Onu Sakin Bir Kediciğe Dönüştürün 
    Kronik olarak sinirli olan ve sinirli davranan insanlara "İletişim Bozukluğu" ya da "Anti-sosyal Davranış Bozukluğu" teşhisi konur. Anti-sosyal davranış bozukluğunun tanımı özetle şöyledir: Başkalarının haklarına saygı göstermeme, karşı çıkma, tecavüz etme.. Bu durum sosyal kurallara uymama, çabuk sinirlenme, ani tepkiler verme olarak kendini gösterir çoğu zaman. Tüm bunlar agresif kediler için de geçerli olabilir. 
    Kedi asabiyeti daha çok kedi ve sahibi insan arasındaki duygusal sınırların çok sıkı olduğu ailelerde görülür. Bir başka deyişle, kediye insanlar tarafından fiziksel ve duygusal olarak yeterli rahatlığın, gevşekliğin verilmediği, kedilerin çok sıkıştırıldığı durumlarda.. Hayvan davranış bilimcisinin amacı, bu aile sistemini değiştirip varolan duygusal sınırları daha uygun bir hale getirmektir. Bunun karşılığında, kedideki asabiyet de azalacak hatta zamanla yok olacaktır. 
    Kediler Isırır... 
    Tahminlere göre ABD'de her yıl en az 500 bin kişi kediler tarafından ısırılıyor. 
    Kedinin ısırmasına birçok sebep olabilir; korku (kendilerini korumak için), asabiyet (yaşadıkları yerleri ya da bazı eşyaları sahiplenme durumunda) ve seksüel engellemeler gibi .(kızışma dönemindeki bir kedinin çiftleşememesi). Bazı kediler sinirlendikleri şeye karşı direk reaksiyon gösteremedikleri durumlarda (mesela camdan dışarıda dolaşan başka bir kediyi gördüklerinde), sinirlerini başka bir yerden çıkarabilirler. Ayrıca, özellikle hayatlarının ilk 2-3 ayında insanlarla yeterli iletişim kuramayan kediler, genelde vahşi kediler olarak büyürler ve böyle kedilerle başa çıkmak çoğu zaman zordur. 
    Genelde kedi ısırması ve atakları daha çok genç kedilerde görülür. Ayrıca dışarıda dolaşmalarına izin verilen kediler, yaşadıkları çevreden, çok sık yabancı kedilerin geçtiği kediler, insanlar tarafından kötü davranışlara maruz kalmış kediler ve hayatlarının ilk 6 ayında insanlarla yeterince sosyalleşememiş kedilerde ısırmanın görülmesi daha yaygındır. 
    Bir kedi ısırmak üzere olduğunu vücut diliyle bize anlatır ve bizi önceden uyarır aslında. Isırma öncesi kedide görülen değişiklikler : 



  1. Göz bebeklerinin büyümesi 

  2. Sırtını havaya kaldırması 

  3. Kulaklarını arkaya yatırması (ne kadar arkadaysa o kadar sinirlidir) 

  4. Hızlı hızlı ağzının ve burnunun üzerini yalaması 

  5. Kuyruk tüylerini kabartması 

  6. Kuyruğunu hızlı hızlı sallaması 
    Agresif Kediyle Nasıl Başa Çıkılır? 

  7. Kedinin sinirlenmesine neden olabilecek herhangi bir şekilde davranmayın. Aşırı ellemek, sevmek, sert bir şekilde oynamak, kediyi sarsmak yok! 

  8. Kedinizle birebir anti-stres seanslarına başlayın. Bunun için kedinizi onun kendini en rahat hissettiği odaya alın ve kapıyı kapatın. Kedinin etrafına onun sevdiği oyuncakları, yiyecekleri koyun. Kediniz oyuncaklarla oynarken siz de sakin, sevgi dolu bir ses tonuyla onunla konuşun. Kediler ne dediğinizi anlamayabilir ama ses tonundan hangi duygusal hal içinde olduğunuzu kestirirler. 

  9. Günün geri kalan kısımlarında kedinizin avcılık içgüdülerini ona kedi oyuncakları (oyuncak fareler, ping pong topu, alüminyum folyo topları vs.) temin ederek oyuncaklara kanalize edin. 

  10. Bu seansların 2 ya da 3. haftasında yavaş yavaş kedinize dokunmaya başlayabilirsiniz; kedinin en az hassas olduğu yeri (karın bölgesi) sadece bir parmağınızla 1-2 saniyeliğine okşayın. Sonra onu tekrar oyuncaklarına yönlendirin. Her gün okşama süresini biraz daha arttırarak 5. günün sonunda tüm elinizi kullanarak hafifçe okşayın kedinizi. Yavaş yavaş kediniz rahatlamış ve insanları ısırmayı bırakmış olacaktır. Daha mutlu, daha barış dolu, uzun yıllar sadece ikinizin olacak

Reyaura
Reyaura

15210

Ayni durum bendede vardı suan yok çünkü tirnaklarini kestim :)

aleyn
aleyn

113859

tırnaklarını kesin, uyurken kesebilirsiniz bi uyuyuşunda bi patisini diğerinde diğerini gibi.. olmuyorsa iki kişi olup biri kaln bi giysi ya da bezle kediyi kavrayarak tutarken diğeri kesebilir hızlıca.. patisini sıkıca tutup ortasına hafif bastırın tırnaklar çıkacaktır, çekmek isteyecektir izin vermeyin pembelik yerleri kesmeyecek şekilde kısaltabilirsiniz.

semih85
semih85

2719

Ve şunu da düşünüyorum sanırım gerçekten karakteri böyle çünkü bebekliğinden beri ısırma huyu var değişir diye bekliyodum ama artık pek ümidim kalmadı

semih85
semih85

2719

Evet biliyorum o adamı bazen tv de denk geliyorum. Evet bu yöntemler çok faydalıdır mutlaka ama işte uygulayabilmek önemli

senaplz
senaplz

1966

Siz sevmeye çalıştığınız da yapıyorsa eğer ki sevilmek istemiyordur. Biliyor musunuz, bilmem ama kediler kendileri sevilmek istediğiniz de yanınıza gelirler onun haricinde siz sevmeye çalıştığınız da agresif olabilirler. Ben çoğu zaman yanına gidip sevmeye çalıştığım da elimin her yeri kanıyor çizik içinde bunu yapmamaya özen gösteriyorum. Durum bu tarz ise.

turkuaz66
turkuaz66

866

allah kolaylık versin nediyim geçen yaz sahilde yanıma gelen kediyi severken bi anda elime tırmık atmıştı o gün bugündür kedileri 1metre uzaktan gözümle severim

semih85
semih85

2719

Yok biliyorum öyle olduklarını bu durum genel malesef oyun oynadık mesela sevdiği oyuncakları ile oyuncağı bırakıp ayaklarıma saldırdı be yırttı. Bunun gibi bir çok iz ellerim kollarım veterinere gidemiyoruz tüylerini tarayamıyoruz tırnaklarını kesemiyoruz çok vahşi neden böyle bilmiyorum

senaplz
senaplz

1966

Benim ellerim de tıpkı sizin ki gibi çizik içinde çoğu zaman, agresif olabiliyor ara sıra ama sürekli bir durum olmadığı için endişeye kapılmıyorum bu davranışında.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 3646 Görüntüleme
  • 23 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 95.017 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR