Veganlık Hakkındaki Düşünceleriniz?

pistan32
pistan32

107013 Puan

Anket

Veganım
(5 oy)
Vegan değilim
(15 oy)
Vegan olmayı düşünüyorum
(11 oy)
Vegan olmayı düşünmüyorum
(26 oy)
Toplam (57 oy)

Vegan değilim.Uzun süredir veganlıkla ilgili araştırmalar yapıyorum.(Veganların aç kalmadığını,hayvansal ürün yemedende yaşanacağını,hayvan endüstrisindeki zulmü,şuan için azınlık olan veganların gelecekte çoğalacağını öğrenecek kadar fazla araştırma)Sitedeki çoğu insanın sadece kedi ve köpeği canlıdan sayıp diğer canlıları görmezden geleceğini sanmıyorum.Vegan olan veya olmayı düşünen varmı?Bunun cevabını almak için bu anketi yapıyorum.Veganlıkla ilgili düşüncelerinizi yorum olarak belirtirseniz sevinirim.Veganlıkla ilgili bilginiz yoksa belki araştırmak istersiniz.Bende teşvik etmiş olurum.Amacım bu dünyaya nasıl daha çok fayda sağlıyabilirim.Saygı çerçevesi dışında yorum yazacaklar yazmasın.

23 CEVAP

nyancat
nyancat

9149

Yaklaşık 3 senedir vejetaryenim vegan olmayı düşünüyorum ancak maddi açıdan bayağı masraflı oluyor ki veganlık sadece yeme-içmede de değil giydiğiniz kıyafetten kullandığınız deterjana kadar dikkat edilmesi gerekir ülkemizde bu konuda yetersiz kalıyor ama ben elimden geldiğince içinde hayvansal madde olan hiçbir şeyi tüketmemeye çalışıyorum hayvansal hiçbir şey vazgeçilmez değildir tersine size mutluluk verir 1 tane hayvanın kurtulması bile çok önemli değil mi?
Yani sokakta kediye köpeğe mama vermekle olmuyor işte bir de böyle gerçekler var lafım ben şöyle hayvanseverim böyle hayvanseverim diyenlere bu hayvanseverlikten çok canlının yaşama hakkına saygı duymaktır çünkü onlar da bizim gibi duyarlıdırlar hissederler severler üzülürler inekte bir köpek gibi hisseder sever kuzuda bir kedi gibi duyarlıdır koyun, kuzu yiyipte çinde köpek yiyenleri eleştirenler var hani...
Konunun biyolojik kısmına da biraz değinirsek insan vücudu eti sindirecek bir yapıda değildir çene yapımız bir eti parçalayacak yapıda değildir eğerki etçil olsaydık aynı etçil hayvanlar gibi avlanıp eti çiğ bir şekilde ağzımızla parçalayıp yememiz gerekirdi, bağırsaklarımız etçil hayvanların bağırsaklarına göre çok daha uzundur ve et vücuttan atılana kadar bakteri üretir bunun gibi birsürü neden var sadece biraz üzerine düşünüp araştırmaya bakar vazgeçemiyorum demekte biraz midem vicdanımdan ağır basıyor :(

aleyn
aleyn

113859

öncelikle insanoğlunun biyolojik açıdan et tüketimiyle ilgili bi sorunu oldugunu düşünmüyorum, atalarımız binlerce yıl avcı-toplayıcı olarak yaşadı, önce leşlerle sonra kendi avladığı hayvanlarla beslendi, etçil hayvanlar gibi büyük olan çenelerimiz ateşi bulduktan ve eti pişirmeyi öğrendikten sonra küçüldü ve beynimizin büyümesi için alan tanımış oldu, yine eti pişirerek yememiz bakterilerinin ölmesine ve uzun sindirim sistemimizin et tüketmekle sorun yaşamamasına sebep oldu. doğada etçil ve hepçil birçok hayvan var, doğanın düzeni bu şekilde işliyor, kedilerimize tahılsız bol etli yemekler yedirmeye çalışıyoruz, neden? çünkü etçil olduklarını kabul ediyoruz kendimiz hakkında da önce doğruları kabul etmeliyiz bence diğeri kendini kandırmak olur..
insanların et tüketiminin doğal oldugunu düşünüyorum, doğal olmadıgını düşündüğüm şey endüstriyel üretimler sırasında hayvanların çok kötü koşullarda yaşaması ve hayatlarına son verilmesi.. hayvanlar canlı varlık olarak değil sadece mal olarak görülmesi.. bizi sürekli tüketmeye yönlendiren bi dünyada yaşıyoruz, çoğalıyoruz ve bizi bir şeyleri ucuz yiyebilmemiz için böylesi olması gerektiğine ikna ediyorlar.. yumurtasını yediğimiz tavukların, sütünü içtiğimiz, etini yediğimiz ineklerin feci koşullar altında güneş yüzü görmeden, eşinecek gezinecek bir alan bulamadan bir hayvan olarak değil sadece kazanç olarak görülüp yaşadığı gerçeği yüzümüze yüzümüze çarpıyor. insan kendisi farklı bi bilinç türü ve zekaya sahip oldugu için her şeyin hakimi ve hakedeni olarak görüyor. karşı çıkılan da sadece et yemek yumurta yemekten ziyade bu anlayış..
ben vejetaryen ya da vegan değilim ama bi süredir minimalist yaşamaya çalışıyorum, yani her alanda tüketimlerimi azaltarak, ihtiyacım olmayan hiçbir şeyi almayarak, işlenmiş ürünlerden uzak durmaya çalışarak mümkünse direkt sağlıklı ve zararsız üretim yaptıgını bildiğim üreticiden alarak.. vegan olabileceğimi sanmıyorum vejetaryenlik için zihni yapımı hazırlamaya çalışıyorum ama esas hedefim her alanda giderek daha az tüketmek..

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Veganlara ve vejetaryenlara çok saygı duyuyorum. İnsanın yeme alışkanlıklarını değiştirmesi bence çok zor. Çünkü vücut bir şeye alışınca sürekli olarak istiyor. Bununla savaşıp kazanmak herkesin yapabileceği bir şey değil bence. Vegan/vejetaryen olmayı başarmış arkadaşları tebrik ederim:)
Ben vegan değilde vejetaryen olmayı istiyorum ama yapamıyorum bu sebepten. Umarım bir gün olabilirim.
Birde arkadaşların dediği gibi bu bir yaşam stili,sadece yemekle ilgili değil. Gerçek kürk kullanmamak, kozmetik ürünler alırken hayvan deneyleri yapılıp yapılmadığına, hayvansal şeyler içerip içermediklerine de bakmak gerekiyor. Benim gibi yeme alışkanlığını değiştirmekte zorlanan arkadaşlar en azından bunlara dikkat edebillirler.
Hayvan deneyleri ile ilgili bana çok yardımcı olan bilgilerin linklerini yazacağım. Umarım yardımı olur sizlere de:) Sayfayı da Instagram'dan takip etmenizi kesinlikle tavsiye ederim
Cruelty free rehberleri
https://www.instagram.com/p/BWpUjugAUpe/ (Cruelty free nedir?)
https://www.instagram.com/p/BWr7fgHgIUr/ (Markalar nasıl cruelty free olurlar?)
https://www.instagram.com/p/BWvGxikgz9h/ (Gri bölgeler)
https://www.instagram.com/p/BWxHM63gBjo/ (Markaların cruelty free olduğunu nasıl anlarız?)
https://www.instagram.com/p/BWzzcZJg-O4/ (Çin'in hayvan deneyleri politikası)
https://www.instagram.com/p/BW47GQ_g3o_/ (Doğru sanılan yanlışlar)
https://www.instagram.com/p/BXKfPohgKyY/ (Vegan ürünler)
https://www.instagram.com/p/BXNqs4oAg07/ (Yardımcı uygulamalar, bloglar, siteler)
https://www.instagram.com/p/BXZyUQegdp_/ (Cruelty free marka listesi)

Sutunannesi
Sutunannesi

15873

Vegan değilim olmayı da düşünmüyorum ama et ve et ürünleri tüketmiyorum. Benim için eğer bu dünyada bir canlının canına kast ediyorsan (yeme,içme,barınma vb) işte o zaman tepki gösterilmeli ve bu Uğurda ölen canlının eti kemiği derisi asla ama asla kullanılmamalı. Yani et tavuk ve balık yenmemeli. Çünkü 5 saniye çiğneyip tadını almak için milyonlarca canlının katledilmesine edilmesine vesile oluyoruz. Müslğmanım ama kurban kesimine de karşıyım çünkü benim içimdeki Allah ibadet için başka bir canlıyı katletmemizi istemez herkesin Allahı içinde farklıdır. Ve veganlığa gelirsek kimse süt için inekleri kesmiyor inekleri öldürmüyor kimse yumurta için tavukları kesmiyor veya öldürmüyor. Evet çoğu endüstri markası kötü şartlar altında üretim yapıyor ama doğal satım yapan çiftliklerden alışveriş yaparsanız gönül rahatlığı ile sütte yumurta da tüketebilirsiniz. Yani benim bu konudaki görüşüm bir hayvanın yaşam hakkını öldürerek elinden almadığımız sürece sütünden de yumurtasından da yararlanabiliriz.

nyancat
nyancat

9149

Alivatansever öncelikle başlıca protein kaynağının et olmadığını ve araştırma yapmanızı öneriyorum vücut için çok önemli olan b12 vitamini bitkisel bir vitamindir aslında etteki b12 nin kaynağı hayvanın yediği bitkiden gelir et temel bir ihtiyaç değildir et yemeden çok sağlıklı bir hayat sürebilmeniz mümkün üstelik kimse kendini kandırmasın çoğu kişinin vazgeçemediği et fastfood türü olsun iskender vs. Bunlarında yararından çok zararını görüyorsunuzdur emin olun çoğu kişi için sağlık bahane köpek eti daha sağlıklı dense isyan çıkarırlar inek eti olunca ağaçtan toplanıyormuş gibi rahatlar

MinelG
MinelG

12959

http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=53


Biraz uzun bir yazı ama okumanızı tavsiye ederim.Vejeteryanım ama vegan olmayı düşünüyorum.Et çok sağlıklı değildir aksine kansere,diyabete,ani kalp krizlerine kapı açar.Hayvansal kaynaklı toksinler vücudunuzda birikiyor.Mide kanseri,bağırsak kanseri hepsinin en büyük nedenlerinden biri et tüketimi.Cornell üniversitesi beslenme ve biyokimya profesörü Collin Campbell bir araştırma yapıyor yıl boyunca bir fareyi etle besliyor diğerini sebze ağırlıklı besliyor ve yıl sonunda etle beslenen farede kanser oranı artarken diğerinde artış olmuyor.Et vücudumuz için gerekli cümlesine katılmıyorum.

Reyyanhan
Reyyanhan

123983

Vejetaryen olmayı bile başaramıyorum. :/ çok mu pislik insanım sanki .

prtkl123
prtkl123

1282

Merhaba; yaklaşık 3 senedir vejetaryenim.Öncelikle eğer gerçekten karar vermişsen alışma problemi yaşamazsın.Ben ilk önce 1 hafta dayanabildim.Ailem tarafından da pek hoş karşılanmıyor. Ancak sonra acı gerçekler yüzüme daha sert çarptı ve 3 senedir vejetaryenim.Vegan olmayı çok istiyorum ancak masraflı ve dengeli beslenemeyeceğimi düşünüyorum.Ancak dünyadaki hayvan sektörü her geçen gün vicdanımı dahada rahatsız ediyor. Umarım ileride veganlığa adım atabilirim.:)

Sutunannesi
Sutunannesi

15873

Büyük firmaların ne şekilde üretim yaptığı ne yazıkki ortada :(( zaten market ürünlerine karşı özellikle doğrudan süt ve yumurta hem sağlığımız için zararlı hemde orda hayvanlara çektirilen işkenceler internette mevcut. Olabildiğince market ürünlerinden uzak durmalıyız. Market eti market sütü market...sı ancak bu şekilde hem doğaya hemde kendimize fayda sağlarız. Et ürünlerine gelirsekte mö çağlarda tarım vs yoktu insanlar mecbur et yemek zorundalardı. Ama yaşadığımız çağ o zamanki çağ ile bir değil bitkisinden otundan meyvesinden tutun her şey elimizin Altında. Et yememek öldürmez veya ölüme sürüklemez. Eski çağ insanları hayatlarına devam etmek için canlı katlediyorlardı. Ama bizler hayatımızı sürdürmek için artık farklı bir canlının yaşamının sonlandırılmasına vesile olmamalıyız. Et yiyene de saygım vardır yemeyene de. Ama evimizdeki kedi köpeğin kesilip başka insanlarca 5 saniyelik ağız zevki için yenmesini istemiyorsak Allah’ın yarattığı hiçbir canlıyı bu uğurda öldürmemeliyiz. Dediğim gibi et yemeyene de yiyene de saygım var umsrım sizlerde benim düşüncelerimi saygı çerçevesi içerisinde değerlendirirsiniz.

nyancat
nyancat

9149

Alivatansever yazdıklarınız o kadar saçma ki komik oluyor kusura bakmayın bitkileri de yemeyin o zaman diyen biri çıkmadı diye sevinmiştim ama gecikmedi BİTKİLERİN SİNİR SİSTEMLERİ YOKTUR dünyadaki hiçbir canlı hiçbir sistem bize hizmet etmek zorunda değil tersine biz insanlar tüm dengeyi bozuyoruz maalesef bencillikten başka bir şey değil bu umarım bunun üzerine az da olda kafa yorarsınız

BanuYuzgec
BanuYuzgec

13502

Vejetaryenim kendimi hazır hissedince vegan olmayı da istiyorum

suslucat
suslucat

762

Vejetaryen olmayı düşünüyorum ama vegan olabileceğimi sanmıyorum. süt ve süt ürünlerini tüketmeden yaşayamam herhalde

SelinTuksal
SelinTuksal

118368

Vegan değilim, olmayı da düşünmüyorum. Belki veganlık daha sağlıklı bir biçim, o yüzden tercih edilebilir. Ancak insanların ateşi bulana kadar çiğ et ve başka şeylerle beslendiği de bir gerçek. Ayrıca avcılık/avlanma tarihinin de ne kadar eski olduğu malum.

pistan32
pistan32

107013

Alivatansever herkes fikrini belirtiyor.Bu kadar sert bir üsluba gerek yok.Veganlık ucu açık bir konu.

Reyaura
Reyaura

15210

Vegan degilim olmayı düşünmüyorum. Vejetaryan olmaya çabaladim ama balık etinden vazgeçemiyorum. Balık dışında hiç bir et ürünü tuketmiyorum. Neden vegan olmayı dusunmuyorum Süt ve süt ürünleri tuketilmediği için.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2251 Görüntüleme
  • 23 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80235 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR