Merhaba,
Burada birçok kez aynı duruma sağlıklı çözüm arayan sorularla karşılaştığım için bulduğum çözümü paylaşmak istiyorum.Dişi kedim bir süredir tekrar kızgınlığa girdi.Henüz doğumunun üstünden yaklaşık 3 ay geçmiş olması, hala emziriyor olması ve yeterince kilo alması gerektiğine inandığım için kısırlaştırma için bir süre beklemeye karar verdim.Ama stresini hafifletmek için de bitkisel bir çözüm arıyordum bir süredir.Birkaç şey denedim ve başarılı olamadım:( mesela burada çok kez değinilen lavanta yağı önerisi bizim kıza hiç etki etmedi.Birkaç gün önce biberiye yağını denemeye karar verdim.Aynı dış parazit ense damlası yapar gibi ensesine iki damla damlattım ve disk pamukla derisine geçmesi için biraz ovaladım.1 dakika kadar böyle bekledikten sonra ılık suya batırdığım pamukla yağlı bölgeyi ovarak sırtından kuyruk sokumuna kadar sürdüm. Sonrasındaysa iki damla lavanta yağı damlattığım su dolu spreyinden bütün vücuduna biraz sıktım ve tarakla güzelce taradım. Sonra ne mi oldu?:) 10 dakika kadar evin içinde üstüne sinen kokudan nefret edercesine koşturdu, kendini yalamaya çalıştı, tabii ki tadını hiç beğenmedi ama bebekler onun yerine onu bir güzel yaladılar:) oğlum da sürtündü yaladı derken bu hengameden 15dakika sonra çığlık çığlık bağıran kızım gitmiş ve yerine dizlerimin dibinde uyuklayan minnoş minnoş bakan eski huzurlu bebeğim gelmişti.Tabii bebekler ve oğlum da aynı şekilde sakince uyuklamaya başladı.Evet bizde biberiye yağı çözüm oldu. Birkaç gündür deniyorum ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım.Biberiye yağı ayrıca dış parazitler için de kesin çözüm sağlıyor.Papatya çayıyla sulandırılmış saf elma sirkesinin içine birkaç damla damlatılıp deriye temas edecek şekilde sürülürse ve bu ayda bir kez tekrarlanırsa dış parazit oluşumunu engellemenin yanında mantarı ve olası deri rahatsızlıklarını da önlemiş oluyor.Dişi kedisi olup çözüm arayanlar için faydası olur umuduyla paylaştım.Bütün minik dostlara sağlık diliyorum.
Evet bu kimyasallar vücutta biriktiği için ilerleyen yıllarda etkisini gösteriyor. Öyle ben aşı yaptırıyorum ama herhangi bir sağlık sorunu yaşamadım demek doğru olmuyor bi 5-10 sene sonrasına bakmak gerekiyor. Her ne kadar ne kadar az kimyasal o kadar iyi mantığında olsak da kedilerimize yapılan aşıların fayda/zarar rasyosuna bakmak lazım. Viral hastalıklara karşı aşılama yapılması gerektiğini düşünüyorum ben. Kuduz gibi, Karma aşıları gibi. Zaten bu aşılar yurt dışında da zorunlu yapılması gereken aşılar statüsünde. Bitkisel çözümlerle önüne geçilemiyor. Kedimiz evde yaşıyor nereden bulaşacak diye düşünülmemeli. Mesela ben bin defa şükrettim iyi ki yaptırmışım kuduz aşısını diye kedim geçen sene yazın ağzında balkondan yakaladığı yarasayla içeri girince. Yakalayamadım da evde dört döndük en son yatağın altında kıstırdım. Ağzından alamadım öyle güçlü sıkıyor ki. Güç bela bıraktırabildim. Tabi bu sırada bu yarasayı öldürmüş,yarasa da bunu ısırmış ağzından. Kontrol de ederim mutlaka hiç kontrolsüz balkonda bırakmam. İşte bir anlık bir boşlukta bu olanlar.
Yine aynı şekilde diğer viral hastalıklar da. Evde yaşıyor olması bunlara maruz kalmayacağı anlamına gelmez. Hepimiz hayvan severiz dışarıdakileri de besliyoruz,seviyoruz, basit tedavilerini yapıyoruz. Onlardan aldığımız hastalıkları da ister istemez eve getirmiş oluyoruz.
Yalnız şöyle bir durum da var bu zorunlu aşılar ülkemizde ve dışarıda farklı uygulanıyor. Kuduz aynı her sene zorunlu tekrarlı, ama karmalar yurt dışında ilk seferden sonra 3 yılda bir pekiştirme aşı şeklinde yapılıyor. Bizde her sene tekrarı isteniyor çoğu veterinerde. Tabi kullanılan aşının markasından mıdır bilmiyorum bu durumu. Bir de zorunlu olmayan aşılar var leukemia gibi. Bu aşı hakkında çok tartışma var zaten pozitif olanlarda ölümcül sonuçlar doğurduğu, koruyucu etkisinin tartışılır olduğu. Benim en büyüğe zaten yapılmıştı bir sorun oluşmadı. Hazır bir koruması mevcutken devam edelim dedi veteriner o yüzden bu sene de yaptırdım ama ilerisi için kararsızım. Bebeklere ve anneye hiç yaptırmadım zaten. Mantar aşısı da daha çok tedavi edici olarak kullanılıyor zorunlu bir aşı değil. Koruma amaçlı kullanan da fazla değil biraz pahalı bir aşı. Yine veterinerim ilk yıl yaptığı için koruması bozulmasın diye devam ediyorum. Bu çocuğa da ilk yıl tüm yüklemeleri yaptılar iyi mi oldu kötü mü bilemiyorum hala. Bünyesi filan çok güçlü veterinere gittiğimizde Terminator geldi diyip seviyorlar da. Bi 5-10 yıl sonrasını bilemiyorum tabi. En azından şu iç-dış parazit aşılarının yüklediği kimyasallardan kurtulsak daha iyi olur.
@Infernus çok teşekkürler güzel sözleriniz için.Siz de çok iyi bilirsiniz ki kızların yaşadığı o stres bizi gerçekten üzüyor.Onun sakinleştiğini, huzurla uyuyabildiğini görünce öyle mutlu oldum ki ihtiyacı olanlara yardımı olsun diye paylaştım.Yağların oranını çok abartmadıkça herhangi fiziksel bir problem olacağını sanmıyorum.Umarım siz de benim gibi kesin çözüm alırsınız.Bir süredir iç parazit için bir karışım deniyorum eğer içime sinecek bir çözüme ulaşırsam onu da paylaşacağım.Veterinerlere karşı değilim ama ne kadar az kimyasal o kadar sağlıklı kedi diye düşünüyorum.
Aynı sorun bendede vardi size sormuştum hatta :) Dış parazit için biberiye yağını çenesinin altina ve ensesine damlattim limon yagi lavanta yagi karanfil yagini suyla karıştırıp sprey sisesine koyup sıktım . Arka arkaya kizginliga giren kızım 1 aydir kizginliga girmiyor giriyorsada ben fark etmiyorum. Erkekde işe yaramiyor ama :)
@kedilimadam benim gibi ameliyata ayak sürüyenler için güzel bir paylaşım olmuş :) şu an kızgınlık dönemleri bitti ama deneyeceğim bir sonrakine. İçerik olarak zararlı bir şey yok neden olmasın? Zaten cevaplarınızı pati ata ata okuyorum. Bu konuda da güveniyorum size :)
Güzel paylaşımınız için teşekkürler.:)Minnak kediler için bir damla yetermi?Birde kızgınlık bitene kadar hergünmü uyguluyorsunuz?
Rica ederim:) Mİnnak kedi derken kaç kilo acaba? Çünkü benim kızım da şu an aşağı yukarı 3 kilo ve 2 damla kullandım. Her gün uygulamadım. Strese girdiğini gözlemlediğimde ve çok bağırmaya başladığında uyguladım. Her gün uygulamayı düşünüyor iseniz akşam 10-11 arası günlük birer damla olarak uygulayın derim ben.
1 damla yeterli olur sanıyorum.Gün içinde de ara ara demlenmiş süzülmüş papatya çayına batırdığınız pamukla eklem yerlerini silerseniz daha da sakinleşecektir.
Karma aşının bitkisel alternatifini bulabilsem keşke:) Şaka bir yana evet karma ve kuduz konusunda sizinle hem fikirim. Lösemiyi de iki kedime yaptırdım, zararını görmedim; bebeklere yaptırma konusunda şu an için net değilim. Mantar konusunda ise sarı kantaron yağı zaten yapılan aşıdan çok daha etkili olduğu için dış parazit için uyguladığım yönteme 2 ayda bir sarı kantaron yağı da ekliyorum böylece mantar vs problemi yaşamıyoruz çok şükür.İç-dış parazit için de açıkçası ne bitkisel çözüm denedimse içime sinmemişti, şimdiki karışımlar iyi gidiyor herhangi bir sorunla karşılaşmazsam artık iç-dış parazit aşısını keseceğim tamamen ki zaten en son 4 ay önce yaptırmıştım:)
Sevgili @aleyn aynı süpheyi ben de hep yaşıyorum ama bir sprey şişesine doldurup pıs pıs sıkıyorum.Tarıyorum bir daha sıkıyorum.Yine de içime sinsin diye ense kısmundaki tüyleri açtırıp o bölgeye pamukla iyice yaydırıyorum.Eklem yerlerine de bolca sıkıyorum:)
Evet:) siz sorduğunuzdan beri alternatif bir çözüm arıyordum ben de.Şükür ki buldum.Oğlum kısır olduğu için bir arayışım olmadı ama biberiye yağı oğlumu da fazlasıyla sakinleştirdi:)
@Reyaura bu arada sprey hazırlarken normal su yerine papatya çayı kullanırsanız hem sakinleştirici hem dezenfektan özelliğini perçinlersiniz:)
Ben ayri olarak suruyordum bu fikir gayet iyi oldu :)
@aleyn denemek gerek, güzel fikir bence:)
aklımda olsun denersem sonuçları yazarım:)
Yaklaşık 2 kilo
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor