Saldırganlaşan Kedi

Zeytugba
Zeytugba

168 Puan

Herkese merhaba, 1 bucuk aylıktan beri evimizde bizimle beraber yaşayan 2 yaşında kısır calico dişi kedim var. Normalde sakin sessiz insana çok sırnaşmayan sevilmeyi çok sevmeyen bir kız. Giriş katında oturuyoruz. Bahçede sürekli baktığımız kedilerimiz var ara ara bahçeye kaçma girişimlerinde bulunsa da hep eve aldık. Ekim ayı başında balkonda tel arkasına yabancı bir büyük kedi gelince annem o kediyi kovalıyor ve olay orda başlıyor. Anneme ciddi bir saldırı ile bacaklarını parçaladı annem balkondan kaçmak zorunda kaldı 1 saatte zor sakinleşmiş. Bunu izleyen 15 günde seslere karşı duyarlılık oldu ama tek seferde kaldığını düşündük. 15 gün sonra dışardan gelen kedi çığlığı ile mutfağa anneme kosup yine saldırmış annem yine evden kaçmak zorunda kalmış o günün akşamı ben evdeyken ne ses ne bir uyaran yok tekrar saldırdı ama sadece anneme ben oradayım sakinleşmedi bana da saldırmadı. Ertesi gün 24 ekim salı takip eden veterineri ile görüştüm ve kalmvet bitkisel sakinleştirici verdi günde 2 kez ve bu süreçte odaya kapatmamızı istedi. Çünkü gün boyu annemle yalnız ve annem panik atak oldu aşırı korku ve ağlama krizi halinde. Sabah ve akşam denetimli serbestlik gibi herkesi odaya kapatıp onu evde oynattım geceleri halen benimle uyuyor. Ama inanılmaz donuk gözler her seste aşırı irkilme ve sürekli sırt tüylerinde ince çizgi dikelme var. Oda hayatı başladıktan sonra (hiç kapalı kaldığı için ağlama seslenme yok) annem her gün onun kapısını açıp kendini salona kapatıp ben gelmeden 1 saat önce evde gezmesine izin verdi ilaç başladıktan 3 gün sonra kapıda annemle beni karşıladılar ve bi anda yine saldırdı. Annemin ayak bacak kanlar içinde kaldı. Ve bugün 5 kasım daha kimse cesaret edemiyor çünkü sürekli uyarılma ve gerilme halinde. Bilgi aldığım diğer veterinerler davranış problemi olduğunu belirtti. Evdeki herkesin hayat kalitesi kedimizde dahil bitti. Cesaret edemez duruma geldik evde serbest bırakmak için? Bu gibi durumlarla karşılaşan yaşayan çözüm önerileri olan var mı?

2 CEVAP

tengrist
tengrist

11583

Merhaba öncelikle kedinizi strese sokacak unsurları ortadan kaldırmanız gerek mesela odaya kapatmamak gibi... Stresli olduğu zamanlar onunla temas etmeyin ve yaklaşmayın savunma iç güdüsüyle size saldıracaktır. Anladığım kadarıyla evinize yabancı bir kedi yaklaşıyor. Önce burada kedileri tanımak lazım. Kediler, doğada yalnız avlanan, aynı zamanda av konumunda olan bölgeci ve vahşi canlılardır. Kediler için bulundukları bölge onun hakimiyetindedir, ve onun işaretlediği sınırlar içerisine girmeye çalışan (hakimiyet alanı içerisinde yaşayan kişi ve hayvanlar hariç) her canlı onun yaşamı için bir tehdittir. Ve bu tehditlere karşı saldırı ve öfkeyle karşılık verir. Bu bir nevi yaşama içgüdüsüyle yaptığı bir savunmadır, bunu asla engelleyemezsiniz. Yapacağınız şey, onu strese sokacak ve kendini tehditte hissetmesini sağlayacak unsurları ortadan kaldırmak. korktuğu ve öfkeli olduğu anlarda asla yaklaşmamak ve temasta bulunmamak. Kendi haline bırakın ve sakinleşmesini bekleyin. Odaya kapatmak ve kısıtlamak böyle bir dönemde davranış problemlerine yol açar ve kedinizi daha çok agresifleştirir. Aynı zamanda korkunuz ve ona karşı duyduğunuz olumsuz duyguları hisseder, evde olup biteni anlar. Bu kadar korkmanızı panik yapmanızı gerektirecek hiçbir şey yok inanın. Her şey doğal akışında olması gerektiği gibi.

aslihan_e
aslihan_e

128407

Bitkisel sakinleştiricinin yetersiz kaldığı durumlarda kaygı bozukluğu için ilaç kullanması gerekebilir. Bunu gerekli görürse veterinerin yazması gerekli tabi ki. Anneniz kedinizin sinirli olduğu anlarda yiyecekle, ödül mamasıyla, ne seviyorsa onunla yaklaşsın. Şu sıralar ödül maması tarzı şeyleri arttırın. Önüne daha az mama koyun, mamayı ödül olarak kullanın. Biraz acıkma halinde olup size muhtaç kalsın, az ve sık besleyin. Ancak kediye yiyecek verilmesi karşı tarafı tehdit olarak görmesini engeller ve sakinleştirir. Oyun oynamayı seviyorsa bol bol oynatıp kafasını dağıtmaya çalışın. İyice yorulsun. Odaya kapatmak iyi değil tabi ki ama kedinin kendisini güvende hissedeceği bir alan olması da gerekli. Bu tür saldırılara yönlendirilmiş saldırı deniyor, kedi başka bir şeyi tehdit olarak görüp evdeki diğer kediye ya da size saldırabiliyor. Kediler için sık görülen bir durum. Gerekiyorsa pencereyi hiç açmayacaksınız, kedileri görmeyecek ama seslerinden rahatsız oluyorsa onu önlemek de zor. Belki sesleri bastıracak klasik müzik gibi bir şeyler dinletilebilir. Bu tarz durumlar için zaman gerekiyor ama saldırılar ciddi boyuttaysa ve kedideki endişe, saldırıya hazır halde bekleme hali hiç geçmiyorsa ilaçlardan yardım alınması gerekebilir. Evin içinde yükseğe çıkabileceği yerler olsun. Kediler kendilerini yüksekte daha rahat hissederler. Sizden daha yukarda durabileceği, yatabileceği alan olmalı, mesela bizimkiler vitrinin üstüne çıkar korku durumlarında. Öyle yüksek bir yere çıkması için bir şeyler ayarlayıp yatacak bir örtü falan koyabilirsiniz. Bazıları duvarlara kediler için basamaklı raflar ekliyor, o ne kadar kullanışlı bilmiyorum tabi.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 208 Görüntüleme
  • 2 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80757 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR