Hangi Irk Kedi Almalıyım ?!

Derdedermanim
Derdedermanim

14076 Puan

Kulaklar kıvrık,yüz basık,gözler farklı renk beyaz olsunmu ?
Olmasın neden çünkü arkadaşlar bu göze hoş gelen özelliklerin arka planında hastalıklar var ;sözde cins ev kedisi diye alınan kediler genetik anormalliklerin bir özellik gibi sunulması malesef bizi ister istemez işin içine sokuyor çok sevimli ama çok çaresiz hastalıkları geninde barındıran bu canlılar bir süre sonra bir sürü hastalık pençesinde acı çekiyor bize yürek sızısı oluyor ve okadar masraf ettiğimiz bu hayvanlar bize daha fazla masraf harcatsada malesef kurtarılamıyor kısa ömürlü immün sistemi zayıf bu ırklar hususunda ısrarcı olmamanızı tavsiye ederim.
Aslında bizim asıl sorunumuz bulaşıcı sinsi hastalıkları tanımamamız mesela coroa virüs;fib,felv bu hastalıklar her ırk kedilerde yayılmış durumda veterinerlerde pansiyonlarda sokaklarda bu virüsler kol geziyor test yaptırıp bu kedileri gerekirse kısırlaştırmak eğer bu riskli ise gözetim altında tutup bu virüsü yaymamalarını sağlamak mecburiyetindeyiz aksi takdirde kedilerin kolunu bacağını kesmek kadar vahşice bir eylemin parçası olur bu hastalıkların yayılmasında katkıda bulunur kedilere istemiyerekte olsa işkence etmiş oluruz.Eğer çözümün bir parçası değil isek problemin bir parçası ve sorumlusuoluruz.

19 CEVAP

ursaminor
ursaminor

116511

Sayın derdedermanim, ben yazdıklarınızdan hiçbir şey anlamadım açıkçası. Bir sorundan bahsetmişsiniz, çözümü için yol göstermeyip bambaşka bir yöne çevirmişsiniz konuyu. Üstelik bildiğim kadarıyla, sizin de en sorunlu ırklardan biri olan İran kedileriniz var.


Yani şimdi siz bu yazıda insanlara cins kedi almayın mı demek istiyorsunuz? Aynı sigara içen birinin sigarayı bırak demesi gibi :D Diğer konuyu da hiç anlamadım. Ayrı teller. Kafa dağılmış biraz sanırım bugün :D

zuhall
zuhall

10265

Sorunun sadece basligini okuyarak cevap vermeyin :/

zuhall
zuhall

10265

Buarada cins kedi almayin tü kaka genetik hastalik riski var fikrine katilmiyorum.Sonucta her tur gibi kedilerin de cinsleri vardir ve ozel olarak uretilmeyen ve saglik problemi olmayanlar (onlara aci cektiren) cogaltilip sahiplendirilebilir.


Esas karsi cikilmasi gereken kotu cogaltilma kosullari,bakim kosullari.. Ve sahiplendirilen kisinin onu bahanelerle terketmesi.Bir kediyi damizlik olarak kullanmayip uygun kosullarda birkac kez yavruladiktan sonra kisirlastirmanin bir problem oldugunu dusunmuyorum.


Insanlar sirf seklini,tatliligini sevip bir kediyi sahiplenebilir,uygun kosullar oldugunu dusunurse satin da alabilir onemli olan onu evladi gibi kabul etmesi ileride olabilecek herturlu negatif olaylara karsi da onu terketmemesidir. Bunu yaptiktan sonra ilk basta neden aldiginin ya da parayla almasinin onemi var mi bilemiyorum.(tabi sagliksiz kosullarda bu isi yapan,bebekleri annelerinden erkenden ayiran petshop vb yerlere para kazandirmamak sartiyla)


He ama sekilcilik yapip da kasina gozune vurularak sahiplenilen kedinin yok tuy doktu,yok yaramazlik yapti,yok cocugum oldu bakamiyorum gibi bahanelerle birakilmasi affedilemez. Ama boyle bi insan ha parayla almis ha sokaktaki bi cani sahiplenmis nefarkeder..

Heiter
Heiter

115202

@ursaminor düşüncelerime tercüman olmuşsunuz valla. Benim anlamadığım bir husus da şu: Adı üstünde "Soru Cevap" platformu üzerinden "bildiri" yayınlamak nedir? Kafanızı takılan bir konu olur yazarsınız, cevap aradığınız bir soru olur yazarsınız, tecrübelilerden fikir almak istersiniz yazarsınız... Bazı üyelerin, günlüğüne yazı yazar gibi bu platformdan bir takım şeyler paylaşmalarının, platformun esas amacına uygun olmadığını düşünüyorum. Paylaşılanların üyelere faydası da tartışılır ayrıca. Böyle durumlarda "Acaba soru cevap kısmına yazdıkça indirim kuponu falan mı alıyor bu insanlar?" diye sormadan edemiyorum kendime. | Fırsatını bulmuşken rica etmiş bulunayım: Yapmayın etmeyin gardaşlar.

deniz_berkan
deniz_berkan

115161

kendini stokluyor o, duruyor 2-3 gün dinlenmeye veriyor kendini sonra bir gün gelip allah ne verdiyse hucumm.... bütün enerjiyi boşaltıyor burda :))) ayrıca şu cins kedi muhabbeti gercekten sıktı , isteyen istedğini alır besler .. klasik sokakta bir sürü can var ... valla açık açık zamanında yazdım buraya eşimin baktığı + iş yerinde ( 20den fazla- bir odada bakılıyor kapılar açık serbestler ) belkide 50 den fazla tekir kedi vardır. ama cins kedi seviyor aynı zamanda ve eve cins sahiplendi. gösteriş için köpeği hadi anlarmda kedi cok mantıklı gelmiyor bana :)) cins kedilerin genleri hastalığa yatkın hepsinin mutlaka hassas bir noktaları var bazen farkında oluyoruz bazen olmuyoruz . bak dinlenmede bize öyle bir hucum edecekki gardınızı alın :))

ssudenazkurtt
ssudenazkurtt

4999

Gerçekten anlamıyorum sizi, sizin gibi insanları. Ne bu cins takıntınız sokakta binlerce pati varken neden yardıma muhtaç olan bir hayvanı değil de gösteriş için değiştirilmiş bir hayvanı istiyorsunuz..

ursaminor
ursaminor

116511

Sayın KediliBaba, derdedermanim'ın yazısı için açıklama yazmanıza gerek yok :D o gelir birazdan zaten yaldır yaldır yazar sayfalarca - tabi masa başındaysa - :D


Ayrıca siz o şairin örneğin şu başlığını da okuyun isterim bir: https://sosyal.petlebi.com/soru-cevap/19221-en-az-ses-cikaran-kedi-turu?page=1


Orada resmen İran kedisi lobisi kurmuşluğu vardır :P

goknur
goknur

18247

Dun benimde basimdan gecen bir olayi sizlere anlatayim cunku cok sinirlendim. 2 aylik erkek yavrumuzu sahiplenmek istediler bende sevine sevine goturdum yolu bilmiyorlardi ortak bir noltada bulustuk. Yavrunun gozleri suanda her bebek kedi gibi mavi mavi kalacak diye begenip istemisler yavruyu. O zaman bende gidin Ragdoll veya Siyam alin evinize 5 6 yil yasatip oldurun hayvani dedim.

KediliBaba
KediliBaba

14655

Şair burda demişki scotish fold kemik hastası


Basık burunlu kediler solunum hastası


Beyaz kediler işitme engelli


Yani şekle şemale göre kedi almayın önce sağlıklı olması önemli olan bu sağlık prpblemlerini taşıyan kedileri almadık varsayalım.Sonrasında dikkat edilmesi gereken 2. nokta ise bulaşıçı hastalıkların tespit edilmesi hasta kedi almamak üretmemek hastalığı yaymamak için bilinçlenmek.


Ayrıca derde dermanım iran kedilerini sokağa atımıyacağını aldıktan sonra belirtmiş yani sigara içmiyor sadece potansiyel olarak hastalaıklara açık bir ırktan kedi almış sonradan bilinçlenmiş ben anlıyabiliyorum.

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Tabi keyif verici bir konu olmadı ama gerçekler bazen iç sıkıcı olabilir fakat yüzleşmeli ve çözmeli.

KediliBaba
KediliBaba

14655

bknz scotish foldların taşıdığı genetik hastalık.
Bknz. iran kedilerinde genetik hastalıklar.
Bknz beyazkedilerde genetik hastalıklar.

KediliBaba
KediliBaba

14655

Benimde bir iran kedim var para vererek zamanında satın aldım pişman olucak bir şey yaptığımı düşünmüyorum.Evde bir tane ama sokakta 100 tane kedim var belki.Cins kediler hassastır genetik hastalıkların taşıyıcısı olabilir sokak kedileride malesef hastalık taşıyorlar çoğunlukla ama ben yinede onları seviyorum sonuçta bu onların suçu değil şuan heli hazırda bir sürü hasta kediye bakıyorum.Bence cins kedi besliyenler sokak kedisi besliyenlere ,cins kedi besliyenlerde sokak kedisi besliyenlere üstünlük sağlamaya çalışmamalı hayvanseverlik gösterisi değil bu insanın içinden gelen bir şey tamamen kalpten gelen bir şeydir neticede sevgi kötü birt şeymi cins kediler sevilmemelimiki?

KediliBaba
KediliBaba

14655

soak kedisi besliyen daha çok hayvansever sonucuda çıkmaz bence bu merhamet duygusu ile alakalı biraz merhameti çok olan evdekinede sokaktakinede yardım etmek ister.Kimisi parasını evine yaşam standartları için harcar kimisi ihtiyaç sahipleri için bu tercih bunun notunu biz vermeyelim bence yinede siz bilirsiniz herkesin fikri farklı.

Minikbella
Minikbella

2582

Bence tekir almalisin :) her yönden cins kedilerden ustunler

zhrsntrkl
zhrsntrkl

413

Merhabalar,kesinlikle british shorthair tercih etmelisin çok uysallar ve çok uyumlular benim bir british shorthair bebeğim var hep koynumda yatıyor,pek şirin oluyorlar ..

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1849 Görüntüleme
  • 19 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80266 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR