Anlıyorsanız Yardımcı Olurmusunuz?

satinalmayin
satinalmayin

9532 Puan

Arkadaşlar içerik okunurken neye dikkat edilmesi hususunda çok bilgili değilim;içerikten anlıyan arkadaşlar bu almayı düşündüğüm mamanın içeriği sizce nasıl burda artı yada eksi olan nedir?


Ham Protein % 34


Ham Yağ: %18


Ham Lif: %2.5


Ham Kül: %6.5


Nem: %10


Kalsiyum: %1.2


Fosfor: %1


İÇERİK:


Kurutulmuş somon %42 (somon unu %24 somonproteini %18),


kurutulmuş tavuk,


pirinç %15, mısır,


tavuk yağı(karışık tokoferollerle korunmuş),


somon yağı %3,


hidrolizetavuk karaciğeri,


kurutulmuş elma, bira mayası,


karides %1.5,deniz yosunu %0.5,


bitki karışımı (rezene, fesleğen, adaçayı)%0.02,


hindiba kökü (mannan-oligosakarid kaynağı) %0.02,f


ruktooligosakkaritler %0.015,


yuka schidigera, %0.08 özütü


1 kg’daki Besleyici Katkı Maddeleri:


Vitamin A(3a672a) 19,000 IU, vitamin E (alfa tokoferol) (3a700) 500 mg,vitamin D3 (E671) 700 IU, vitamin C (E3a312) 150 mg,


taurin(3a370) 2,000 mg, kolin klorür (3a890) 1,800 mg, biyotin(3a880) 1.5 mg, niasin (3a314) 40 mg, kalsiyum pantotenat(3a841)


5 mg, vitamin B12 (siyanokobalamin) 0.03 mg, vitaminB2 (riboflavin) 4 mg, vitamini B1 (3a820) 5 mg, vitamin B6(3a831) 2.5 mg,


folik asit (3a316) 0.7 mg, demir (E1) 40 mg, iyot(3b201) 3.5 mg, organik bakır (E4) 10 mg, organik çinko (E6) 140mg, organik


manganez (E5) 50 mg, organik selenyum (3b8.10)0.2 mg, L-karnitin (3a910) 50 mg, L-arginin (3c3.6.1) 10 mg,


DLmetionin(3c301) 14 mg, L-lisin (3.2.3) 10 mg.

36 CEVAP

dilaykablan
dilaykablan

15922

By product biz bunu yan ürün diye çeviriyoruz; hayvanın kesilip insan tarafından tüm yenilebilir kısımları çıkarıldıktan sonra kas, kemik, kıkırdak, organlar, gaga gibi ayrılan kısımlar. Dolayısıyla, bu yan ürün ibaresi bulunan mamaların hiçbir besleyiciliği yok. Et unu yazan ürünler de aynı şekilde, yalnızca Türkçe'ye farklı şekillerde çevriliyor. Kaldı ki, taze tavuk eti, kuzu eti gibi içeriğe sahip yüksek kalite dediğimiz mamaların da güvenilirliği şüpheli. Kuru mamaların kaç derecede üretildiği de oldukça önem taşıyor, ısıya göre kanserojen maddeler ortaya çıkabiliyormuş. Maalesef mamaların kaç derecede elde edildiğini bilemiyoruz.


FDA, AAFCO gibi kurumların onayı olması belgeselde izlediğime göre zaten mamaya kesin güvenilirlik kazandırmıyor. Belgeseldeki veterinerler, bu gibi kurumların içeriğin hayvan için uygunluğunu denetlemek yerine etiket üzerinde yazan maddelerin gerçekten mamanın içeriğinde olup olmadığını denetlediğini söylüyorlar. Bu kurumlar ABD'de mukim olduğu için ancak belgeseldeki bilgileri iletmekle yetinebiliyorum. AAFCO ya da FDA onayı olmasına rağmen ABD'de toplatılan mamalar olmuş. Bir dönem de ya Orijen ya da Acana'ydı tam hatırlayamıyorum GDO olduğu gerekçesiyle toplatılmıştı.


Gördüğünüz gibi bu sektör tam bir derya deniz, maalesef Türkiye'de üzerine düşülen bir konu da değil. Biz burada tartışıyoruz ancak uzman veteriner hekimlerin ve gıda mühendislerinin üzerine düşmesi gereken bir konu. Ben de ilk kedimi sahiplendiğimde bilinçsiz olduğum için veterinerin önerdiği HILLS kedi mamasını kullandım. Şimdi Farmina N&D kullanıyorum ancak %100 güveniyor muyum tabi ki hayır. Bu mama üretici şirketler yalnızca kar oranını düşünüyor. İnsana değer verilmeyen bir dünyada hayvana zaten değer verilmesini beklemiyorum ama ancak bu gibi kendi araştırmalarımızla patili dostlarımız için en iyisini bulabiliriz.


Burada kimsenin amacı birbirini yanlış yönlendirmek değil, kesin araştırmaların yapılmadığı, denetlemelerin olmadığı bir sektörde kendi kısıtlı imkanlarımızla bir şeyler öğrenip paylaşmaya çalışıyoruz. Umarım patili dostunuz için en iyi besleme yöntemini bulursunuz.


Son olarak, www.truhtaboutpetfood.com internet sitesinde oldukça faydalı bilgiler var, göz atmak isterseniz bakabilirsiniz.

dilaykablan
dilaykablan

15922

Hayvanlara yaşanacak bir doğa bırakmadığımız gibi doğal beslenmeleri de tabi ki mümkün olmuyor. Köpek ve kedilerin doğasında esasen çiğ beslenme var. Gözlemlediğim kadarıyla hastalıklar peşini bırakmayan evcil hayvan sahipleri son zamanlarda çiğ beslenmeye geçmeye başladı. Hatta taleplerin farkında olan "rawforus" isimli bir firma günlük, haftalık öğünler şeklinde dana eti, tavuk eti, kurutulmuş et gibi satışlar yapıyor. Çiğ beslenmede tabi ki en önemi soru, iç parazit olmaz mı oluyor. Denemediğim için net bir yorum yapamayacağım ancak deneyenler de böyle bir şikayet görmedim. Neticede evde beslediğimiz hayvanlar her ne kadar vahşi yaşamlarındaki genlerini taşıyor olsalar da evcil hayata ayak uydurarak metabolizmalarında birtakım değişiklikler meydana gelmiştir diye düşünüyorum.


Kedilerin ortalama ömrü 15 yıl deniliyor, verdiğimiz mamalarla belki 30 yıl yaşayacaklarken ömürlerini mi kısaltıyoruz acaba diye düşünmüyor da değilim.


@satinalmayin, bahsettiğiniz mamanın internet sitesini buldum: https://www.profinepet.com/derma-adult-salmon


dried salmon 42% (salmon meal 24%, salmon protein 18%), dried chicken, rice 15%, maize, chicken fat (preserved with mixed tocopherols), salmon oil 3%, hydrolyzed chicken liver, dried apples, brewer’s yeast, shrimp 1.5%, sea algae 0.5%, herbal blend (fennel, basil, sage) 0.02%, chicory root (source of mannan-oligosaccharides) 0.02%, fructo-oligosaccharides 0.015%, yucca schidigera extract 0.08%.

dilaykablan
dilaykablan

15922

Öncelikle içerisindeki etin kaynağına bakmanız gerekiyor. Örneğin, göndermiş olduğunuz mamada Kurutulmuş somon %42 (somon unu %24 somonproteini %18) yazıyor. Bu durumda, içerikteki et hayvanların resmen artıklarından elde ediliyor. Bazen Türkçe çevirilerde yanlış yazılabiliyor yabancı orijinal sitesine de bakmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı bir mamada tavuk eti, tavuk, somon eti vs. yazması gerekir. Aynı zamanda, özellikle mısır sağlıklı mamaların içeriğinde olmaması gereken bir gıda ürünü. Kedinizin cinsiyetine ve kısır olup olmadığına göre de sodyum, kalsiyum gibi değerlerin çok yüksek olmaması gerekiyor ki idrar yollarında kristalleşme olmasın.


Göndermiş olduğunuz fena bir mamaya benzemiyor, hangi marka olduğunu çıkaramadım ama et içeriğinde yanlış çeviri de olabilir.

sdfkllli
sdfkllli

3359

kuru mama hangisi olursa olsun hayvan onu yedikten sonra midesinde şişiyor ve şişme işlevi gerçekleşirken de vücudundaki suyu kullanıyor bu da hayvanin kanının katılaşmasına sebep oluyor. bu katılaşma ilk zamanlarda olmasa bile zamanla bağırsak böbrek problemlerine neden oluyor ve hiçbir kuru mama aslında hayvana pek yarar sağlamıyor . en iyi beslenme şekli yaş mama ve kuru mamayı karıştırmak yani normali bu zaten . bu sebeple kuru mamaların hepsi bu özelliğinden dolayı aslında son tercih olması gereken besleme şekli ama bir şekilde mecbur bırakılıyoruz

sdfkllli
sdfkllli

3359

ve dilaykablan arkadasimizin dedigi gibi insanlara bile hazir gida olarak sunulan etlerde sakatat ve turevleri mevcut iken hayvanlara saf et sunmaları mucize gibi bisey.

dilaykablan
dilaykablan

15922

Buradaki forumda sürekli tartışılan bir konu mama içerik hususu. Petfooled (Mama Kandırmacısı) isimli belgeselden az çok bilgi edindim. Zaten belgeseli izledikten sonra bir daha kuru mama vermemeyi düşünüyorsunuz ama günümüz koşullarında çalışan insanlar olarak geriye başka seçeneğimiz kalmıyor. Sadece yardımcı olmaya çalışmıştım, tercih sizin. İçeriğini göndermiş olduğunuz mama da bahsettiğim hususlar dışında orta sınıf bir mamaya benziyor, bütçe üst sınıflar için uygun değilse tercih edilebilir.

dilaykablan
dilaykablan

15922

Belgeseli belki izlemek istersiniz, linkini bırakıyorum.
https://www.petfooled.com/

izmir_pet
izmir_pet

127274

Bircok mamada cok acik yazmaz. Bu mamada et olmadigi turevleri oldugu net. Arkadas guzel anlatmis gayet acik

izmir_pet
izmir_pet

127274

hem ayrica et unu da et dgldir kesinlikle cok alakasiz icinde neler oluyo

izmir_pet
izmir_pet

127274

Dilaykablan ve Sdfklli gayet guzel anlatmissiniz tabi anlamak isteyene. İnanmayanlar zaten sizden iyi bilenler varsa da kendileri daha guzelini aciklasinlar biz de ogrenelim. Herkese tesekkurler :))

satinalmayin
satinalmayin

9532

ukalalığı ve laf sokmayı yardım etmek sanan kişilerinde olduğu bir çok forumda günümüz koşullarında bunca zahmete girip üşenmeden bu soruma cevap yazdığınız için teşekkür ederim.

dilaykablan
dilaykablan

15922

Belirttiğiniz gibi mısır ve pirinç haricinde somon proteinini göz ardı edersek sakıncalı bir madde var gibi görünmüyor. Yan ürünler, (un, protein) kırmızı ve beyaz et içerikli mamalarda sakıncalı iken balık türevli mamalarda balığın en fazla neresini koyabilirler zaten diye düşündüm şimdi. :) Gözünü ve kılçığını koymuşlardır en fazla. İçerikte yazdığı kadarı ile benim kanaatim fena bir mama olmadığı yönünde.


Gönül ister layıkıyla besleyelim dostlarımızı ama maalesef günümüz koşullarında pek mümkün olmuyor. En önemlisi bütçemiz akabinde vaktimiz el vermiyor. Can dostlarınıza sağlıklı bir yaşam diliyorum.

satinalmayin
satinalmayin

9532

güncel lütfen .

satinalmayin
satinalmayin

9532

soman unu somon proteini; yazıyor evet ama somon yantürevleri yazmıyorki birde et unları zaten mamaların çoğunda var bu un somon etinin unudur diye düşündüm ben yanılıyormuyum?


Mısırın miktarı verilmemiş pirinç çok ama fiyatı biraz uygun olsun deyince bunlardan malesef kaçamıyoruz...


Kedim kısır değil bu değerler nasıl asıl konu yani bu değerlerde bir sıkıntı varmı?

satinalmayin
satinalmayin

9532

Bu durumda, içerikteki et hayvanların resmen artıklarından elde ediliyor diyorsunuz nasıl emin oldunuz ?

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1888 Görüntüleme
  • 36 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80192 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR