Kedime Fip Teşhisi Kondu. Herkes Farklı Bir Yöntem Söylüyor Yardımcı Olur Musunuz?

mrvksm
mrvksm

564 Puan

9 aylık bir siyam yavrumuz var. Tek yaşıyor fakat doğduktan sonra ilk iki ay annesi ve kardeşleri hariç evde 2 kedi daha vardı. Kedimiz hep zayıf cılızdı. Annesi de zayıftı. Karma1-2 ve kuduz aşılarını zamanında yaptırdık. Biz 24 ocakta dedemin vefatı nedeniyle kedimizi 2 hafta komşumuza bırakıp şehir değiştirdik. kedimizi aldığımızda biraz halsizdi ama çok belirgin bir şey yoktu. 12 Şubat akşama doğru halsizlik çok arttı. Mama ve tuvaleti normaldi. 13'ünde veterinere götürdük. Ateşi 40.5 çıktı. Kilo 1.6 idi. Veteriner serum vitamin ve baytrill yaptı. Aynı zamanda iç dış parazit yaptı.o akşam kendine geldi. 14 ü cuma sabah iyiydi fakat kedinin bir gözü yeşil olmuştu. saat 3 gibi halsizlik arttı. veteriner ilaçları tekrarlandı. gözü içinde çekinik gen ortaya çıkmıştır dedi. Kedimizin annesi siyam ama babası belli değil. Akşam iyiydi.
15i sabahı çok halsizdi arka ayaklarında denge problemi vardı. yan yan yürüyordu ve devriliyordu. bi kaç kere yemeye çalıştı ama devrildiği için bıraktı. Ateşini ölçtük 40.1 di.hemen veterinere götürdük corona FIP’e dönüşmüş dedi. 2-4 ay ,iyi bakımla en fazla 1 yıl ömür biçti. 5 gün Kortizon ve azitro kullanın 6. Gün görüşelim dedi.
Çok korktuk başka bir veterinere götürdük. o da corona değildir ilaçlara tepki vermiş dedi Zylexis yaptı kortizon kullanmayın dedi. Akşam kedi çok kötüydü denge iyice kötüleşti. bizde azitro ve kortizonu verdik. Kendi yiyemeyince biz yedirip içirdik.
18'i 2. Gittiğimiz veteriner iyiye gidiyor dedi kortizon kullanmayın çok zarar veriyorsunuz bağışıklığı düşürüyorsunuz sizin mesuliyetinizde ben önermiyorum dedi bizde kortizonu bıraktık ama azitroyu verdik. o günden beri denge problemi hiç olmadı
20 sinde diğer gözü de renk değiştirdi iki göz eşitlendi yeşil sarı karışımı bişi oldu. Zylexis 2. Dozunu yaptırdık
Kilosu 1.55 ti.ertesi gün hiç yemedi ilk veteriner yine kortizon verdi diğeri vermeyin diyor kortizon zarar veriyormuş. ne yapmamız gerek? bu durumdan kurtulan arkadaşlar var mı?

38 CEVAP

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

Allah yardımcınız olsun.
Ben başka bir şey söylemek istemiyorum bu konuda çünkü üzülüyorum.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

B vitamini vermisti bizim veteriner. 10 gun de igne vurmustuk basta. Bir kac ay iyilesir gibi oldu. Sonra maalesef...

mrvksm
mrvksm

564

öncelikle ilgilenip yazan herkese teşekkür ederim. kedimize bugün hızlı corona testi yaptırdık. daha önce birçok kişi yaptırmayın zaten kedilerin %80-90 ında pozitif çıkıyor. Ayrıca corona olması FIP olduğunu göstermez demişti.o yüzden yaptırmamıştık. bugün kararımızı değiştirip yaptırdık ve negatif çıktı. bu durumda hastalığa bir ad koyamadık. rus interferonu diye bir ilaç uyguluyor veterinerimiz 3 gündür. aynı zamanda takviye immuneks ve vitaminler veriyoruz.
Kedimizin genel durumunda hiç bir sıkıntı yok gözleri dışında. gözlerininin durumu çok kötü. kanlanma başladı. hastalık hakkında fikri olan biri var mı?
hastalık sırasındaki tüm semptomlar:
-ateş ,
-arka ayaklarda denge problemi(sadece 1 gün oldu kortizon kullanınca geçti kortizonu code text herebıraktıktan sonra bile hiç görmedik),
-gözlerde renk değişimi (şuan kanlı, devam ediyor),
-iştahsızlık ve halsizlik(bazı günler muhtemelen ateşi olduğunda)

Natkarat
Natkarat

10977

-ateş ,
-arka ayaklarda denge problemi(sadece 1 gün oldu kortizon kullanınca geçti kortizonu code text herebıraktıktan sonra bile hiç görmedik),
-gözlerde renk değişimi (şuan kanlı, devam ediyor),
-iştahsızlık ve halsizlik(bazı günler muhtemelen ateşi olduğunda)


@mrvksm aynı belirtileri birebir kedimde yaşamıştım. 42 derece ateş, ateş sebebiyle eklem ağrısı ki özellikle arka ayaklarını sürüklüyor ve çok bitkin durumdaydı. Hatta ateş eklemlerini o kadar etkilemişti ki yürürken bile eziyet çekiyordu. Hastanede kan testleri yapıldı ve viral değil bakteriyel kaynaklı olduğu düşünüldü ve tedaviye başladık. 5-6 gün serum yedi ve hastanede kalması gerekti. Aynı şekilde her gün enjeksiyon şeklinde etkili bir antibiyotik enjeksiyonu yapıldı. 5-6 günün sonunda gayet iyiydi. Sonra baytrilin tablet formuna bir 10 gün kadar devam ettik. Sonrasında bir sıkıntı olmadı. O günden beri de benimle yaşıyor zaten. :) Özetle veterinerinizin şayet yapmadıysa lenfosit ve nötrofillerine bakarak viral mi bakteriyel mi olduğuna öncelikle karar vermesi gerekiyor. Umarım veterineriniz yanılıyordur.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Anlattigim denge problemi olarak goturdum veterinere, kuru fipti. Gecmis olsun.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

B vitamini iyi geliyor bu arada. Insan icin olanlardan turuncu 10 tllik bir hap yemegine karistiriyorduk. En azindan son gunune kadar yiyip icebildi hayvan.

lwb
lwb

120674

Zor bir hastalık ama imkansız değil. İyileşse bile bağışıklığını yüksek tutmak zorundasınız.
Veterinerinizi profesyonel seçin muhakkak.

mrvksm
mrvksm

564

aslında şubat 2019 da %80 başarı sağlayan bir ilaç bulunmuş. GS441524 olarak geçiyor adı. ama firma piyasaya sürmemiş henüz. yan sanayi gibi Çin'de aynı formülle üretmiş o da başarı sağlıyormuş fakat TR'de bu ilaçlarda yok. el altından internet ortamında bulunabiliyor tabi ama hem çok pahalı hem de güvenilir değil ve gümrük sıkıntısı olabilirmiş.
bu arada kortizonu bıraktık rus interferonu diye bir ilaca başladık. hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyormuş. bu hastalıkta neler yaptınız sonuç nedir? ömrü ne kadar uzatabiliriz ? bilgi verebilir misiniz?

787891
787891

118097

@mrvksm
O dediğiniz ilacı İstanbulda falan getirenler var instagramda @gurgurfipiyenecek diye bir kedinin instası var oda fib onlar şuan da o ilacı kullanıyorlar onlardan bilgi alabilirsiniz ve maşallah kedi iyiye gidiyor normal kedi gibi bağışıklığını güçlü tutmanız lazım viyo öneririm

pinarcaya
pinarcaya

19123

Kediye bir veterinerin fip demesi cok ilginc. Ne oldugunu anlamayinca hemen fip diyor bazilari. Fip oldugu kedi.olup otopsi yapilmadan ve ya karninda sivi birikmeden anlasilmaz. Denge problemi diyince acaba norolojik bir sey olabilir mi diye dusundum? Umarim kisa surede iyilesir miniginiz.

bskkrky
bskkrky

2762

Kediniz nasıl. Evet belirtiler fib maalesef. Ama benim kedimin karnından su çekerek ıslak fib kesinlikle 2 hafta Bile yaşamaz demişlerdi. En büyük belirtisi karın şişliği ıslak fibin, ciddi anlamda da şişlik vardı. 1 ay kadar götürmedim veterinerin elinde acı çekeceğine evde rahat etsin dedim çünkü kedimi tutarken bile istemeye istemeye tutuyorlardı. Başka bi veterinerde corona testi yaptırdım ve negatif çıktı. Şuanda çok şükür sürekli kontrollerini yaptırıyorum gayet iyi. Önceki yorumlarda arkadaşın biri gurgurfibiyenecek instasını önermiş. Destek olacağından size eminim

mrvksm
mrvksm

564

merhaba arkadaşlar, kedimiz dünden beri daha iyi çok şükür. gözünün kanlanma sebebi ateştenmiş. 2 gündür ateş düşürücü kullanıyoruz toplanan kan baya dağıldı. ama renkli kısmı dışı açık kahve kırmızılı bir renkte hala. görme kaybı var mı bilemiyoruz. interferona da devam ediyoruz. aynı zamanda vitamin veriyoruz. ateşi olmadığında oldukça hareketli.
@Natkarat biz hastalığın ilk günü kan testi yaptırmıştık. ama değerler çok yüksek yada kötü çıkmadı. antibiyotik başlamıştık. ama ateş düşürücüye rağmen ateş olunca virüs dediler. muhtemelen corona dediler.
@bskkrky hızlı test mi yaptırdınız acaba? bizimki hızlı testti negatif çıktı ama veterinerimiz hala kuru fip üzerinde duruyor. daha önce de testin yanlış çıkardığını görmüş. gurgurfibiyenecek evet kendisiyle iletişime geçeceğim bilgileriniz için teşekkürler..

Natkarat
Natkarat

10977

Ateş düşürücüye rağmen düşmeyen ateş ne virüsü doğrular ne bakteriyel bir problemi. Bu sebeple bunu baz alarak karar vermek doğru değil. Hatta ateşin uzun süreli olması bakteriyel enfeksiyon lehine. Benim düşüncem belirtilerde de iyileşme varsa şayet daha geniş spektrumlu bir antibiyotiğe başlayıp 10 gün kadar kullanıp izlemekte fayda var diye düşünüyorum. Tabi öncelikle detaylı bir hemogram gerekiyor. Zaten kötüden ziyade viral ya da bakteriyel için değerler arasındaki fark önemli. Bu sebeple crp, lökosit ve nötrofil değerlendirmesi yapılması daha iyi olur. Kan sonuçları elinizdeyse paylaşabilir misiniz?

mmuratyilmazz
mmuratyilmazz

1172

Kedime de fip demişlerdi ama polisitemi vera hastalığı varmis. Dusmeyen atesin vs nedeni oymus. Tedavileri buna uygun devam etti. 1 seneyi gectik hala eski doktorlari fip diyor. Fip en kolay soylenen hastalık heralde herşeye fip diyor cogu veteriner

mrvksm
mrvksm

564

@gulatakan Malatya’dayız maalesef götürme şansımız yok. Bende bu konuda internette Ankara’da Dr Ateş Barut diye birini okumuştum uzun uzun ona yazdım. Fip gibi duruyor ama muayene etmeden bilemem dedi. Aynı şekilde Eskişehir de bir veterinere daha sorduk o da muayene etmem lazım dedi. İkiside fipin tedavisi yok muhtemelen çok yaşamaz modundaydı. Korkuyoruz bu nedenle artık sormaya veterinerlere.
Ama bu site umut verdi bize uğraşıp yazıyorsunuz. Başka ihtimaller olduğunu görünce ya da fip dediler bizimki yaşıyor yazılarını okudukça o kadar seviniyorum ki Allah razı olsun hepinizden.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2957 Görüntüleme
  • 38 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80202 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR