Kedim 7 aylık, yaş mamaya alıştırmaya çalışıyorum. Kabak, havuç, dana eti ve biraz mercimek bunları suda haşladım, püre haline getirdim. Bayılarak yedi bunlardan kediye zararlı olabilecek bir şey var mı?
çoğu karbonhidrat vücutta şekere metabolize edilir. bunun da ileride kedi ve köpeklerde kan şekeri dengesizliği, insülin direnci, obezite, diyabet ve hatta kansere neden olduğu ya da tetiklediği gerçeği araştırmalarca desteklenmiştir.
gereksiz karbonhidrat, ki kediler için tamamı gereksizdir, vücutta yağ olarak depolanır. bu da sağlıksız kilo alımı demektir, tıpkı biz insanlardaki gibi. özellikle yavru bir kediye karbonhidrattan kilo aldırmak sağlıksız bir gelişim süreci yaşamasına neden olmaktır. zaten maalesef ki çoğu kedinin her gün yediği kuru mamalarda bol bol karbonhidrat, yani biyolojik olarak uygun olmayan ve dolayısıyla sağlıksız gelişimi körükleyen gıda vardır. böyle bir durumda takviye olarak evde hazırlanan mamaya daha fazla karbonhidrat eklemek kediniz için yapabileceğiniz en kötü şeylerden bir tanesidir. bol hayvansal yağ ve hayvansal protein içeren bir mamayla kedinizin biyolojik ihtiyaçlarına daha uygun bir mama hazırlayarak kilo alımının fazla yağ depolayarak değil kas kütlesi üretimi sağlayarak gerçekten sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
ev yapımı mamaya karbonhidrat eklemek faydadan çok zarara neden olur. sakın böyle bir şey yapmayın.
içeriğin en az %95’i et olsun. kas eti ve organ oranı 90:10’dan 80:20’ye kadar değişebilir. mutlaka yürek (kas eti oranına sayılır) ve ciğer ekleyin. organ miktarının yarısını kesinlikle ciğer karşılarken diğer yarısı için böbrek gibi farklı salgı organları kullanılabilir ama şart değil. et asla haşlanarak değil, fırında ya da tavada orta-az pişirilir. eti püre haline getirdikten sonra ayrı bir kapta bir kaç tane çiğ yumurta sarısı ve gerçekten ihtiyaç varsa yani kedi sindirim problemleri yaşıyorsa haşlanmış balkabağı ve ekstra su karışıma eklenmek üzere çırpılır. eğer mama kedinin günlük gıdasının %30’undan fazlasını oluşturacaksa belli başlı takviyeler de gerekebilir. mesela taurin eklemek kesinlikle çok faydalı olacaktır. aynı şekilde balık yağı da çok güzel olur ve yumurta kabuğu tozu da (yapımını internetten araştırabilirsiniz). dersimi çalışmaya hazırım diyorsanız internetten araştırarak hesabınızı yapıp kelp, tuz, e vitamini gibi takviyeler de ekleyebilirsiniz. balık yağı (aşırıya kaçmadan) ve taurin göz kararı eklenebilir. yumurta kabuğu tozu da bir tutam eklemek yeterli olur. diğerleri için hassasiyet gerekli. takviyeleri de yumruta ve sulu karışıma ekleyip iyice karıştırdıktan sonra et püresine eklenerek mamanın son hali oluşturulur. bu adımdan sonra mamayı porsiyonlayıp bir kaç gün içerisinde tüketilmeyecek kısmını dondurabilirsiniz.
dediğim gibi bu mama günlük besin alımının %30’unu geçmiyorsa supplementler şart değil ama taurin ve balık yağı eklemek her halükarda faydalı olur. kedi sindirim sıkıntısı yaşamıyorsa her türlü sebzeyi elimine edin, çünkü kediler kuru mamalardan, almaları sıkıntı olmayacak miktarın çok daha fazlasını alıyorlar.
ev yapımı mamaya sırf ev yapımı olduğu için nasıl yapılırsa yapılsın çok faydalıdır gözüyle bakmak doğru değil. mamayı kedinizin diyetindeki et eksiğini kapatma aracı olarak görürsek kedi bu durumdan optimum fayda sağlar.
@ballibadem
sizin yorumunuzun üzerinde durmamıştım bile, hızlıca okuyup geçmiştim. ben @poughkeepsie’nin yazdığını yorumlamak istedim. ayrıca sizin tarifinizi değiştirmeniz konusunda sizi uyarıyor olsaydım eğer bunu kendim için değil, kediniz ve sizin iyiliğiniz için yapardım. yani böyle bir durumda sinirlenmenize ya da yüksek tepki vermenize gerek yok. sonuçta petlebi denilen yerde buluşup bir şeyler anlatma sebebimiz sorumluluğumuz altındaki hayvanların iyiliği. hiçbirimizin kendi çıkarlarını gözettiğini zannetmiyorum.
Mercimek koymazsanız daha iyi olur. Tahıl, pirinç, patates koymayın. Sebze olarak kabak, balkabağı, havuç, brokoli kullanabilirsiniz.
Zaten çoğumuzun kullandığı kuru mamalarda yeterince tahıl ve pirinç var. Tahılsız mama kullanıyorum diyenler için o mamalarda da patates ve pancar var bolca. Bırakalım hayvanlar yaş mamayı bari gerçekten et şeklinde yesinler.
@ballibadem
Kendi tercihlerinizi sağlıklı seçimlerden oluşturursanız, kedinize daha sağlıklı bir besin sağlamış olursunuz -ki size burda değişikliğe gitmeniz söylenmemiş, karbonhidratın bulunmaması gerektiği ve doğru bir ev yapımı mama açıklanmış.
ayrıca ishal riskini ortadan kaldırma konusunda kedi biyolojisine çok daha uygun yöntemler var ama bir şeyler anlatmaya çalışmam sizi rahatsız eder ya da “laf sokmak” olarak algılarsınız diye korktuğum için susmam lazım sanırım.
zaten benim demek istediğim bahsedilen içeriklerin herkes bundan bihaber olsa da kediler için gerçekten zararlı olduğu. ama dediğim gibi amacım size tavsiye vermek değildi, istemiyorsanız vermem de.
@kayrae noktayı koymuş arkadaşlar bir daha da evde kedi maması yapılacaksa ona atıf yapılmalı bence alkış
Hayır yok ben
ciğer
Herhangi bi et
Biraz pirinç
Koyuyorum havuçta koyuyordum ama sevmiyo artık öyle
Hepsini suda haşlayıp suyuyla nirlikte püre yapıyorum
illaki tahıl ekleyeceğim diyorsanız (ki neden böyle bir şey diyesiniz) glisemik indeksi düşük tahıllara yönelin. beyaz pirince değil.
Kayrae
Genel olarak karbonhidrat konusunda ev yapımı mama hazırlayanlar dikkatli olsun demeye çalışıyor. Karbonhidratlar olmasa daha iyi olur diyelim ama herkes ev mamasını farklı hazırlıyor. Ben pirinç yerine patates tercih ediyorum ama herkes istediği şekilde ev maması hazırlamakta özgürdür.
Ayrıca yumurta kabuğunda fazla miktarda kalsiyum var. Kabuk yerine bütün yumurta veriyorum.
@kayrae kendi adıma teşekkür ederim çok güzel şeyler öğreniyorum sizden :).
Hayvan kilo alsın diye vücuduna faydadan çok zararı olacak besinler yüklememeliyiz. Ekmek, makarna, pirinç bu besinlerin en başında gelir. Ben patates bile koymuyorum nişasta olduğu için. Sadece herhangi bir nedenle ishal olursa biraz patates haşlayıp veriyorum. Bunun dışında brokoli ve yeşil kabak, arada bir de balkabağı benim tercihim. (Burada patates koyduğunu söyleyenlere lafım yok, miktarını iyi ayarladıklarına eminim.)
@catloveer
ben teşekkür ederim :)
çiğ mamada 3 kg ete 4 yumurta sarısı ekleniyor genellikle. pişmiş mamada bu miktar artırılabilir. kuru mamaya ek olarak yani suplemental bir mama hazırlıyorsanız elinizdeki kuru mamanın içeriğini de göz önünde bulundurmak faydalı olabilir.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor