Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
merhabalar. yaklaşık bes aylık bir kedimiz var. üc aydır beraberiz. çok yaramaz. çocuk olduğu için herhalde normali budur diye düşündük. kendimizce bazı kuralları bilmesi için de hayır demek, şişşt demek gibi işte türlü yöntemlerle bir şeyleri kontrol etmeye çalıştık. ama esasen hiçbir konuda hiçbir eğitim verebilmiş değiliz. azarlama, kızma, su sıkma hiçbiri hiçbir işe yaramıyor. en büyük sorun da bir şey yediğimiz anlar. sorun sadece bu olsa yine iyi, sabırla hayır dersin falan filan. ama sorun şu ki ne zaman ona bir şey vermesek, masadan indirsek gidip çiçeğe saldırıyor. bilerek ve gözümüzün içine bakarak. duvardan duvara zıplıyor, bir anda içine cin girmiş gibi hareketler sergiliyor. Tv üstü oradan duvar saati oradan lambader hayvan pantere dönüyor. her yolu denedik, en son yediklerimizden çok az verip en azından inadını biraz kırmaktı. biraz işe yarar gibi oldu bu sefer de biraz daha vermediğimiz için deliriyor.
Sehpada tv karşısında bir şey yiyip içerken, inadını bildiğimiz sehpaya çıkmasına bisi demiyoruz. Ona göre bişi yoksa bu sefer de herhalde niye bana göre bisi yok diye çiçeği devirmeye çalışıyor. versen de vermesen de ne yaparsan yap biz bise yiyorsak hayvan çıldırıyor.
Mutfak tehlikeli diye yasak, mutfaktan çıkartırsak çiçeği dağıtıyor. Yemek ver verme çiçeği dağıtıyor. En son bugün banyo lavabosunu yıkarken, o anlık çıkardım dışarı ki normalde oraya çıkmasına bisi demiyorum. yine bi hırsla koşarak salona gidip çiçeği devirdi. Böyle insan gibi kinlenmesi, inatlaşması normal mi? İstemediği en ufak bir şeyde evde terör e
İnanın gücüm kalmadı. Ruhen çöktüm. Evde huzur kalmadı. Böyle belki basit geliyordur okuyunca, ki olabilir herkesin yapısı farklı kimseyi de yargılamam ama bizim bir gün rutinimiz sürekli mücadeleyle geçiyor. Ne yediğimizden bisi anlıyoruz ne içtiğimizden. Oyunsa oyun da oynatıyorum. Sorun nedir, yanlışımız ne, doğrusu nedir. Yardımızını dileniyorum arkadaşlar. Çok yıprandım.
Ortalikta cicek birakamiyorun ben. Yemek konusunda da heyecanlaniyorlar biraz koklatiyorum tadina baktiriyom yemeyio kaçiyorlar. 5 aylik kedi pek hayirdan anlamaz evi ona gore duzenleyip zarar verecegi seyleri kaldirmaniz gerek. 1 yasindan sonra da biraz azalir hareketliligi
Kedinizle oyun oynayıp enerjisini atıyor musunuz önce buna bakalım bir. O zamanlar cok oyuncu oluyorlar. Enerjisini atamazsa evde panter gibi hareketler sergileyip ordan oraya atlayabilirler hatta etrafa carpip bir yerini incitebilir (ki ben iki gün boyunca oynatmadim evi darmaduman etti). Öncelikle bolca oyun oynatin oyuncaklarla falan ki enerjisini atsın.
En başta da yanlış yapmışsınız su sıkma kizma vs bu tarz şeylerin cok ise yaradığını düşünmüyorum. Ben tezgahlara vs cikmasini hayir diyerek engelledim. Her yaptığında hayır diyorum ciddi bir sesle ama bagirmadan bakin bağırınca agresiflesiyorlar. Sonra alip indirdim surekli aynı seyi tekrarladim haftalarca sürdü bu. Şimdi çıkmıyor artık.
Kediler kopekler gibi degiller ayrıca egitim falan cok zor.
Ulaşamayacağı yerlere koyabilirsiniz zarar vereceği eşyaları.
Buyuyene kadar sabırlı olmak gerekir. Her kedinin karakteri de farklı oluyor. Kizmadan dövmeden bu donemi atlatabilrisniz inşallah.
Kedinize ne kadar sert davranırsanız o da size öyle davranıyor ben bunu fark ettim. Artik o kadar alıştı ki biz yemek yerken yanima oturuyor bana bakıyor hicbir sey yapmadan. Bende yiyebileceği bir şeyler varsa tabaga koyup veriyorum. Yoksa da koklatiyorum zaten koklayıp gidiyor.
Normal kedi davranışları bunlar. Sizin enerjisini farklı alanlara yönlendirmeniz gerekiyor.
En önemlisi ise @epiglottis’in de dediği gibi kedinin merakını giderin.
Kedinizin sorunlu olmadığını kabullenmeniz lazım ve enerjisini atması için hem sizin hem de onun birlikte yapabileceği bir şeyler bulmalısınız.
Son olarak da 5 aylık kedi hala çok küçük.
Öncelikle dövme falan söz konusu olamaz. Ben su sıktığımda bile pişman oluyorum. Zaten kızma dediğim de şişşt ve hayır demek. Başka bir şey yok. Ama hiçbir sekilde işe yaramıyor yaramadı. Sabırla iki ay hayır deyip indirdik masadan. İş indirince evi daha da cok çiçeği dağıtmasıyla değişti. Bu sefer de yediklerimizden verdik yine olmadı. Koklamasına izin veriyoruz yine olmuyor. Dört patisiyle tabağın icine girip yemediği sürece sakinleşmiyor.
O yüzden merakını gidermek derken ne demek istediniz anlamadım. Çünkü merakını alsa da sorun bitmiyor.
Oyun mevzusuna gelince ilk iki ay özellikle günde üc dört kez oyun oynuyoduk simdi biraz azalmıstır belki ikiye düşmüştür ama oyun hep var. Onu ihmal etmiyoruz.
Mesele oyun enerji mi onu da anlamadım. Normal zamanda ciceğe ya da evi dağıtmaya kalkmıyor ki. Mutfağa almazsak, yemek masasına cıkamazsa. Yani istediğini alamayınca yapıyor.
Bu arada su sıkmada sadece çiçeğe zarar verdiğinde yapıyorum. Onun dısında hiçbir sey icin kullandığım bir yöntem değil. Onda da cok caresiz kaldım o sebeple gelişti.
yemek yerken kısa bir süreliğine odaya kapatabilirsiniz biz öyle yapıyoruz çoğunlukla ve kediniz daha bebek içinde şuan normal bir kedinin 2kat enerjisi var ve bence çiçeği evden çıkarıp feda edin sjsjdjd yoksa sonu gelmez diye düşünüyorum bide kum eşelemek hoşuna gidiyorsa
Anladım. Sadece istediğini yapmadiginizda tepki veriyor yani. Bebek gibi düşünün kedinizi ve ona göre davranın. Mesela çiçeği vs ulaşamayacağı yere koyun. Ben çok yüz vermezseniz düzeleceğini düşünüyorum. Aksine sürekli istediğini yaparsanız daha cok tepenize çıkar. Benim tanıdığımin kedisi ayni o şekil. Cok alıştırmislar küçükken ve simdi İstediğini yapmadığı icin adeta evde terör estiriyor. Adeta şımarık bir velet gibi :D
Çiçek evden gidince çölü dönüyor ev:( bi de önceleri derdi yaprak yemek, toprak eşelemek sanıyordum ama bininci örnekten sonra bildiğin bizi kızdırmak için yaptığına eminim artık. Ne zaman istemediği bir yerden indirsek, çıkarsak, bisi yesek o zaman yapıyor. Yoksa bütün gece beraber cicekle, daha hiçbir şey yapmadı gece. Sadece intikam icin kullanıyor resmen :)
Biz yemek yerken yas mama veriyoruz oyle oyalaniyor. Onun haricinde evde sadece bir kişi ona hep aynı tonda hayır desin. Benim kedim de çok asi ama eşimin karşısında mum gibi. Onlar tek bir kişiy seçip laf dinliyorlar.
Her istediğini yapmamak ya da istediğini ona vermemek icin aldırmamayı denedim çiçeğe gittiğinde cünkü gözümün içine bakarak yapıyor. Ama aldırmayayım diyorum en son ev batıyor üstüne çıkıyor bir yerde sabır bitiyor. Zaten oyuna döndü. Tepki almak ister gibi yapıyor oyun oldu.
Tek kişiden korksun olayı da nasıl oluyor bilmiyorum bizimki aldırmıyor. Ben de kızsam eşim de kızsa ki onun sesi daha cok cıkıyo haliyle yine aynı. Aldırmıyor hayvan. Kaçsa da o an yine yine yine.
Valla böyle sözünü dinletebilen insanları görünce helal olsun diyorum. Yok bizimkinde olmuyor niyeyse.
Tam şu an olanı aktarayım. Kısa film tadında. Oyun oynadık yirmi dakka falan. Geldim cay koydum cekirdek oturdum. Geldi kokladı. İndi sehpadan gitti çiçeğe arka iki patisiyle tekmeyi vurdu gitti. Ne şimdi bu?
Benim kedim de 3 aylık. Çok hareketli. Banyoya ve mutfağa girmesi yasak, onun dışında biz yemek yerken masaya falan çıkmasından babam hoşlanmıyor zaten çıkmayacağına söz verdiğim için sahiplenmeme izin vermişti. Bizimkinde de malesef biraz inat huyu var yaptığına kızacağımızı biliyor ve ayağa kalktığım anda çıktığı yerden iniyor. Yemek yerken bir süreliğine odaya kapatıyoruz. Banyoya girmemeyi her girmeye yeltendiğinde şşt diyerek öğrettim, ama tek bir kişiyi dikkate alıyorlar sanırım bizde en çok babamı dikkate alıyor ve çekiniyor. Sabırla her yaptığında hafif yüksek sesle şşt derseniz anlayacaktır ve kızdığı bir şeyler olabilir kumu pis olabilir, evde değişiklik varsa ya da misafir vs geldiyse dengeleri çok çabuk bozuluyor. Daha sık oyun oynayarak ilgilenerek enerjisini attırmayı deneyebilirsiniz
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.