merhabalar. yaklaşık bes aylık bir kedimiz var. üc aydır beraberiz. çok yaramaz. çocuk olduğu için herhalde normali budur diye düşündük. kendimizce bazı kuralları bilmesi için de hayır demek, şişşt demek gibi işte türlü yöntemlerle bir şeyleri kontrol etmeye çalıştık. ama esasen hiçbir konuda hiçbir eğitim verebilmiş değiliz. azarlama, kızma, su sıkma hiçbiri hiçbir işe yaramıyor. en büyük sorun da bir şey yediğimiz anlar. sorun sadece bu olsa yine iyi, sabırla hayır dersin falan filan. ama sorun şu ki ne zaman ona bir şey vermesek, masadan indirsek gidip çiçeğe saldırıyor. bilerek ve gözümüzün içine bakarak. duvardan duvara zıplıyor, bir anda içine cin girmiş gibi hareketler sergiliyor. Tv üstü oradan duvar saati oradan lambader hayvan pantere dönüyor. her yolu denedik, en son yediklerimizden çok az verip en azından inadını biraz kırmaktı. biraz işe yarar gibi oldu bu sefer de biraz daha vermediğimiz için deliriyor.
Sehpada tv karşısında bir şey yiyip içerken, inadını bildiğimiz sehpaya çıkmasına bisi demiyoruz. Ona göre bişi yoksa bu sefer de herhalde niye bana göre bisi yok diye çiçeği devirmeye çalışıyor. versen de vermesen de ne yaparsan yap biz bise yiyorsak hayvan çıldırıyor.
Mutfak tehlikeli diye yasak, mutfaktan çıkartırsak çiçeği dağıtıyor. Yemek ver verme çiçeği dağıtıyor. En son bugün banyo lavabosunu yıkarken, o anlık çıkardım dışarı ki normalde oraya çıkmasına bisi demiyorum. yine bi hırsla koşarak salona gidip çiçeği devirdi. Böyle insan gibi kinlenmesi, inatlaşması normal mi? İstemediği en ufak bir şeyde evde terör e
İnanın gücüm kalmadı. Ruhen çöktüm. Evde huzur kalmadı. Böyle belki basit geliyordur okuyunca, ki olabilir herkesin yapısı farklı kimseyi de yargılamam ama bizim bir gün rutinimiz sürekli mücadeleyle geçiyor. Ne yediğimizden bisi anlıyoruz ne içtiğimizden. Oyunsa oyun da oynatıyorum. Sorun nedir, yanlışımız ne, doğrusu nedir. Yardımızını dileniyorum arkadaşlar. Çok yıprandım.
Ortalikta cicek birakamiyorun ben. Yemek konusunda da heyecanlaniyorlar biraz koklatiyorum tadina baktiriyom yemeyio kaçiyorlar. 5 aylik kedi pek hayirdan anlamaz evi ona gore duzenleyip zarar verecegi seyleri kaldirmaniz gerek. 1 yasindan sonra da biraz azalir hareketliligi
Kedinize ne kadar sert davranırsanız o da size öyle davranıyor ben bunu fark ettim. Artik o kadar alıştı ki biz yemek yerken yanima oturuyor bana bakıyor hicbir sey yapmadan. Bende yiyebileceği bir şeyler varsa tabaga koyup veriyorum. Yoksa da koklatiyorum zaten koklayıp gidiyor.
yanlış uygulama yaptığınızdan dolayı bu sorunu yaşıyorsunuz. en başında takmasaydınız, böyle olmazdı. suyla falan ıslatmanız doğru değil. kediler zeki hayvanlardır, inatlaşırlar elbette. azarlamaktansa yemin ederim nazikçe hayır demenin daha çok işe yaradığı kendi kedimde gördüm, ki kedi değil kendisi panter, oynarken dudağımı bile patlattı, düşünün.
hiç bağırmıyorum ona, kızmıyorum, hayır diyorum sessizce sonra da uzaklaşıyorum, ısırma huyu azaldı, geldiğinde kollarım yara bereydi. şimdi daha sakin. oynadığı zamanlarda çıldırıyor elbette:D
yapabileceğiniz en iyi şey, ortada dağıtabileceği ne varsa kaldırmak, en azından alışana kadar. ona uygun bir köşe yapın, tırmanabileceği, yatabileceği. camın kenarına takılan yataklardan alabilirsiniz, duvara monte edilen türde bir şey alabilirsiniz. içine girip çıkabileceği, tırmanabileceği büyükçe bir alan en iyisi olur.
mutfağa girmesine izin verin, bırakın her yere girsin, engelledikçe takıntılı oluyorlar o yerlere.
sizi anlıyorum çünkü kedimi sahiplendiğim ilk ay aynen böyleydi, evi ayağa kaldırdı ve ben yoruldum, eski sahibine geri götürecektim, kollarım tamamen yaraydı. sonrasında olumlu yaklaştım ve bağırıp kaçmanın bir işe yaramadığını gördüm. nazikçe hayır, maya diyorum ve uzaklaşıyorum. tuhaf şekilde eskisi gibi ısırmıyor, ortalığa atlayıp zıplamıyor:)
yapılacak en iyi şey umursamamak, bir süre sonra azalacaktır. asla bağırmayın ve azarlamayın, ıslatmaksa aklınızın ucundan geçmesin. inanın çok zeki hayvanlar, aynen dediğiniz gibi inadına hareket edebilirler. nereye çıkmasını istemiyorsanız ve bunu ona bahsettiğiniz tavırlarla belli ediyorsanız oraya gider çıkar, kedi öyledir çünkü:)
sorunu halledebilirsiniz sadece biraz uğraş gerekli.
Aslinda siz boyle anlamlar yükluyorsunuz, intikam gibi bir derdi falan yok, bahsettiginiz seyler butun genc kedilerin yaptigi asiri normal yaramazliklar. Cicek tavandan asilmali veya yuksege koyulmali, hicbir kedinin ciceklerle arasi iyi degil emin olun. Ya dibine işiyorlar, ya yiyorlar hicbirsey yapamazlarsa cekeleyip deviriyorlar. Kedili yasamda bu boyle. Ortalarda ufak kiracagi dokecegi seyler birakipp yapmamasi icin egitmeye calismak cok nafile bir ugras. Ha egiten de vardir belki ama cok fazla kuralla kisitlamayla askeri duzende kedi bakmak sa bana sacma geliyo
Biz yemek yerken yas mama veriyoruz oyle oyalaniyor. Onun haricinde evde sadece bir kişi ona hep aynı tonda hayır desin. Benim kedim de çok asi ama eşimin karşısında mum gibi. Onlar tek bir kişiy seçip laf dinliyorlar.
Ve çiçeği kaldırın bence. Girmeyeceği bir odaya koyabilirsiniz çünkü anladığım kadarıyla inadına yapıyor kızdığınızı anladığı için. Cezalandırmak amacıyla
Normal kedi davranışları bunlar. Sizin enerjisini farklı alanlara yönlendirmeniz gerekiyor.
En önemlisi ise @epiglottis’in de dediği gibi kedinin merakını giderin.
Kedinizin sorunlu olmadığını kabullenmeniz lazım ve enerjisini atması için hem sizin hem de onun birlikte yapabileceği bir şeyler bulmalısınız.
Son olarak da 5 aylık kedi hala çok küçük.
Benim kedim de 3 aylık. Çok hareketli. Banyoya ve mutfağa girmesi yasak, onun dışında biz yemek yerken masaya falan çıkmasından babam hoşlanmıyor zaten çıkmayacağına söz verdiğim için sahiplenmeme izin vermişti. Bizimkinde de malesef biraz inat huyu var yaptığına kızacağımızı biliyor ve ayağa kalktığım anda çıktığı yerden iniyor. Yemek yerken bir süreliğine odaya kapatıyoruz. Banyoya girmemeyi her girmeye yeltendiğinde şşt diyerek öğrettim, ama tek bir kişiyi dikkate alıyorlar sanırım bizde en çok babamı dikkate alıyor ve çekiniyor. Sabırla her yaptığında hafif yüksek sesle şşt derseniz anlayacaktır ve kızdığı bir şeyler olabilir kumu pis olabilir, evde değişiklik varsa ya da misafir vs geldiyse dengeleri çok çabuk bozuluyor. Daha sık oyun oynayarak ilgilenerek enerjisini attırmayı deneyebilirsiniz
Mesela bugün kahvaltıda yine yemek istedi e vermeyince malum veriyoruz artık az da olsa, e yetinmedi yine masaya cıktı indirdim yine cicek devrildi. Bir tane film var groundhog day ona döndük, her gün aynı günü yaşıyoruz.
Bu sefer su sıkmadım, sinirlenmedik, süpürgeyi actım ortalığı temizledim oturdum arkamdan geldi yine saldırdı çiçeğe. Yani açıkçası kendimi cok caresiz hissediyorum.
çiçeği bir şey yapın o zaman, balkonda dursun ya da başka bir yer. bakalım o zaman ne yapacak
Aynen öyle çiçek imtihanımız oldu, talim terbiye etti bizi :)
Yemek yerken ona da ucundan verme olayımız aslında çaresizlikten oldu:) terör estirdiği icin acaba cözüm olur mu diye denedik. Başta iyi gibi de oldu ama hop başa döndük, bu sefer de verdikçe istedi. Paradoks oldu resmen.
Dili dışına çıkana kadar koşturuyorum esasen. Demek ki yetmiyor bilmiyorum. Bu arada sonuç almak icin bu kadar beklemem gerektiğini bilmiyordum. İki ay hayır dedik olmadı olmayacak gibi düşündüm. Sanırım sabırla sonuna kadar neye hayırsa hayır demeye devam etmeliyim.
Kedinizle oyun oynayıp enerjisini atıyor musunuz önce buna bakalım bir. O zamanlar cok oyuncu oluyorlar. Enerjisini atamazsa evde panter gibi hareketler sergileyip ordan oraya atlayabilirler hatta etrafa carpip bir yerini incitebilir (ki ben iki gün boyunca oynatmadim evi darmaduman etti). Öncelikle bolca oyun oynatin oyuncaklarla falan ki enerjisini atsın.
En başta da yanlış yapmışsınız su sıkma kizma vs bu tarz şeylerin cok ise yaradığını düşünmüyorum. Ben tezgahlara vs cikmasini hayir diyerek engelledim. Her yaptığında hayır diyorum ciddi bir sesle ama bagirmadan bakin bağırınca agresiflesiyorlar. Sonra alip indirdim surekli aynı seyi tekrarladim haftalarca sürdü bu. Şimdi çıkmıyor artık.
Kediler kopekler gibi degiller ayrıca egitim falan cok zor.
Ulaşamayacağı yerlere koyabilirsiniz zarar vereceği eşyaları.
Buyuyene kadar sabırlı olmak gerekir. Her kedinin karakteri de farklı oluyor. Kizmadan dövmeden bu donemi atlatabilrisniz inşallah.
Öncelikle dövme falan söz konusu olamaz. Ben su sıktığımda bile pişman oluyorum. Zaten kızma dediğim de şişşt ve hayır demek. Başka bir şey yok. Ama hiçbir sekilde işe yaramıyor yaramadı. Sabırla iki ay hayır deyip indirdik masadan. İş indirince evi daha da cok çiçeği dağıtmasıyla değişti. Bu sefer de yediklerimizden verdik yine olmadı. Koklamasına izin veriyoruz yine olmuyor. Dört patisiyle tabağın icine girip yemediği sürece sakinleşmiyor.
O yüzden merakını gidermek derken ne demek istediniz anlamadım. Çünkü merakını alsa da sorun bitmiyor.
Oyun mevzusuna gelince ilk iki ay özellikle günde üc dört kez oyun oynuyoduk simdi biraz azalmıstır belki ikiye düşmüştür ama oyun hep var. Onu ihmal etmiyoruz.
Mesele oyun enerji mi onu da anlamadım. Normal zamanda ciceğe ya da evi dağıtmaya kalkmıyor ki. Mutfağa almazsak, yemek masasına cıkamazsa. Yani istediğini alamayınca yapıyor.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor