Dogal-Saglikli-Ekonomik Beslemenin Yolunu Buldum

bidiboom
bidiboom

10757 Puan

Arkadaslar selam, kedilerime N&D veriyordum, fakat her almada pahalaninca mecburen tavuga gecmek zorunda kaldim, sonra asagidaki menuyu (veterinerimizin onayiyla) uygulamaya basladim ve bir sey farkettim: kedilerim tuy dokmez oldu (makul seviyede, cok az), tuyleri guclendi, daha parlaklasti ve bol bol oyun oynayasilari gelir oldu!.. size de bilgi vermek istedim, belki birinin isine yarar..



  1. Bir butun tavuk (BIMdeki yaklasik 2kiloluklardan alip 1 saat duduklude hasliyorum, suyunu suzuyorum, tum kemiklerini iyice siyirip ayikliyorum, dikkat: boyun bolgesinde ok gibi kucucuk kemikler oluyor, onlari da temizlemek lazim, bir de cok sert gogus kikirdagini da atiyorum, kemikler ve bu kikirdak haric tum etini, derisini, yumusamis kikirdaklarini, ic organlarini, ne varsa hepsini ditiyorum) .. net agirlik yaklasik 1-1,2kg oluyor

  2. 500gr sardalya (balik yaglarindan gayet zengin ve ucuz balik), bunu da bir tencerede 20 dakika kadar hasliyorum, suyunu suzuyorum, kilcigini ayikliyorum, kalan eti, basi, kuyrugu, hepsini ditiyorum.. net agirlik yaklasik 350gr

  3. 500gr tavuk cigeri, bunu da bir tencerede bir saat hasliyorum, suyunu suzup bunu da ditiyorum.. net agirlik yaklasik 350gr

  4. 250gr tavuk yuregi, bunu da bir tencerede 1.5-2 saat kadar hasliyorum, en sert kas eti yurek, bunu da suzup bicakla keserek yarim, hatta dortte bir nohut kadar ufak parcalara ayiriyorum.. net agirlik yaklasik 150-160gr


Bu etlerin hepsini derin bir kapta karistirip harmanliyorum, bu mama oluyor.. haslama sularini da ayrica kavanozlara koyuyorum (tavuk ayri, balik-ciger-yurek suyu ayri), verdigim olcu de şoyle:


Sabah-aksam 55er gr mama (ogluma 30, kizima 25er gr)
Oglen-gece 5 corba kasigi tavuk suyu+1 corba kasigi balik-ciger-yurek suyu ve 5er gr mamadan (kiz sade suyu iciyor ama oglan dibinde mama gormezse birakiyor, mama ilavesi o yuzden)




32 CEVAP

gulsundusmez
gulsundusmez

12392

bu etlerin dolapta bu şekilde saklanma süresi 2.günü geçmememeli özellikle tavuklu.yaş mamaları bile açınca 24 daatte tüketmek gerekiyor.siz.1 aydan bahsediyorsunuz

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Boyle uygulamaları ver hekime sormadan yapmamak gerek sizin kediniz iyi gelen bizimkisine gelmeyebilir. Yaptığınız şey çok sağlıklı hele kuru mamadan kat kat daha sağlıklı hayırlı olsun.

bidiboom
bidiboom

10757

++


Bu arada baliga haslama suyunu cok koymuyorum, cabuk pisiyor cunku, balik, ciger ve yuregin suyu cok artmamali cunku duru oluyor ama tavuk iyi haslaninca kemigin ici ve kikirdaklardaki protein, kolajen suya geciyor ve jole kivaminda oluyor, o su cok kiymetli, mutlaka iciriyorum.. bir de hazirladigim mama bir kedi icin nerdeyse bir aylik mama, bozulmamasi icin 3 kaba bolup birini buzdolabinin altina, digerlerini buzluga koyup bittikce kullaniyorum..


Veterinerimiz bu diyeti begendi, ciger A vitamini, yurek taurin, balik yagdan zengin, sebze hic vermiyorum, arada atistirmalik birer tatli kasigi yogurt ilavemiz var bir de..


Maliyetine gelince:


Bu olcudeki tavuk ~20tl
500gr sardalya 7.5tl
500gr tavuk cigeri 3.5tl
250gr tavuk yuregi 4tl


Toplam ~ bir aylik mama ~35tl


Bu arada unutmadan: idrar cikislari da yaklasik 1.5 kati artti, daha severek, daha gidali ve daha cok sivi aliyorlar.. yalniz bunu henuz veterinerimizle konusmadim, daha cok idrar cikisi daha iyi bir sey diye dusunuyorum ama bu kendi dusuncem, veteriner onayi lazim..

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Günde 70 gr az değil mi, kuru mama bu kadar yiyorlar zaten. Kuru mamanın enerjisi yüksek olduğu için yetiyor ama mesela yaş mama paketlerinde günde 2-3 paket yemeli der. Bir ara çiğ beslenme denemiştik onda da 150 gr yiyordu kedim. Bu kadarla doyuyorlar mı merak ettim.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Pisirnme işlemini başlayarak değil fırında düşük sıcaklıkta pişirerek yapmak içindeki minerali vitamini daha az kaybetmesini sağlar. Hasladigimizda çoğu vitamin suya gidiyor

Ozge00
Ozge00

131723

Maliyetine gelince:
Bu olcudeki tavuk ~20tl
500gr sardalya 7.5tl
500gr tavuk cigeri 3.5tl
250gr tavuk yuregi 4tl
Toplam ~ bir aylik mama ~35tl


Bu ölçüler 1 ay yetiyor mu kedinize? Aslında en iyi denilen mamanin kilosu bile en az 80 tl civari. Hesabiniza gore uyguna geliyor ama iyice araştırmak lazım. Bu tarz beslenmeye geçerken yaşanabilecek sorunlar da var maalesef. Sadece et olmasi düşündürücü. Kedilerin yiyebileceği sebzeler de var. Kafami karıştıran bir sürü sey var ve Türkiye'de beslenme konusunda uzman bir hekim bulmak zor :( çoğunun raw,barf beslemeden haberi bile yok.

Ozge00
Ozge00

131723

Ozge00
Ozge00

131723

Cok fazla detay, hesap var. Okurken bile devrelerim yanmıştı

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Kedilerin meyve yemesine gerek yok köpekler gibi degil sadece et onlar için daha sağlıklı olur.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Sebze - meyve*

bidiboom
bidiboom

10757

Ozge00 : Bu yukarida yaptigim mama mesela son seferinde yaklasik 2kg geldi, e gunluk sabah-aksam 30+30, oglen-gece et sulariyla da 5+5gr mama yese, 70gr.dan 28.5 gun gidiyor iste, 1 kediye yani.. ama ayda bir, 1 saat et ditmekle ugrasmayi goze almak gerekiyor.. "sadece et dusundurucu" diyorsunuz ya, aslinda sizin dediginiz dogru, ancak sadece et (yani asiri protein) almis olmuyor boyle, cunku derisi, kikirdagi, ic organlar.. ben usenmiyorum, omurga kemiklerinin icindeki iligi bile ayikliyorum, cunku akademik kaynaklarda da geciyor bu, kedi zorunlu etobur ve dogada yasasa zaten bunlari yiyecek.. tabii cok beslenirse o zaman protein miktari sorun olabilir.. bilmiyorum ki iste, cok ta didiklemiyorum, ana noktalari yakaladiktan sonra milimetrik ilaveleri biz kendimize bile yapmiyoruz ki, Allah ne verdiyse yiyoruz iste:D suzionline da aslinda ana noktalari iyi yakalamis, ama annenin bebek duskunluguyle iyice detaya girmis abbowww:))


Zeynepulku : Dogrusunuz, herkes kendi veterineriyle elele gitmeli, her bunye farkli.. ve iyi dileklerinize cok tesekkur ederim, bence de boyle sagliklari keyifleri daha iyi gibi cok sukur elhamdulillah, hepimizinki de iyi olsun insallah:)

Karameeell
Karameeell

3012

Bende ciğerle hazırladım bu hafta bayıldılar.. Sizin tarifinizide deniycem banada hazır mamalar hiç sağlıklı gelmiyor

Kerevit
Kerevit

3095

Yaş mama için bende ciğer havuç balkabağı patates gibi tarifler hazırlıyorum. İkişer kaşık porsiyonlar halinde dondurucuya atıyorum. Sürekli verilir mi bu şekilde bilemem sadece yaptığınız tarifin hemen hepsini bence atmalısınız dondurucuya. Tavuk bir kaç gün geçerse zehirleme yapmaz mı? Korkarım ben

sforselin
sforselin

119776

Evde mama yapma fikrinizi takdir etmekle beraber birkaç sorunlu kısım var gibi geldi. Tarif genel olarak tam yeterli bir beslenme şekli oluşturmuyor zaten orasını geçiyorum. Ama doğada böyle besleniyor dediğiniz canlı yürek olarak tavuğun değil yüreği daha çok taurin içeren hayvanlarla besleniyor örneğin. Tarife bu yüzden en basitinden taurin eklenmesi gerek. Organ/et oranı da uygun degil bence. Yani dediğiniz gibi milimetrik hatalar olduğunu düşünmüyorum. Bu beslenme şekliyle uzun vadede sorunlar yaşamanız muhtemel gibi. Tarifin kesinlikle geliştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi gerekiyor.
Bir de "o kadarına kendimiz de dikkat etmiyoruz" kısmı da biraz bana yanlış geliyor. Çünkü yediklerimizin tercihini biz yapıyoruz, sağlıklı ya da değil. Onlarsa verdiğimiz şeyi yiyorlar.


***Sadece ciğerli mama hazırlayan birkaç kişi gördüğüm için not: ciğerin uzun vadede bağımlılık yapabileceğini söylüyorlar. Onun haricinde zaten sadece organlarla dengeli bir beslenme yapılamaz. Arada verilmesi, yapılacak mamaya az miktarlarda eklenmesi falan çok güzel ama sık tüketilmesi, a vitamini gibi fazlası vücuttan kolay atılamayacak şeylerin birikmesine, sorun çıkarmasına yol açabilir

bidiboom
bidiboom

10757

ZehraBulutt : Aslinda biz de doz ayarlamasi asamasindayiz, onceleri her ogun 50ye 45gr + ara ogunlerle beraber toplam 160gr'la basladik, ama hemen kilo alma egilimi gorunce kademe kademe dustuk ama simdi de cok hafiften kilo veriyor gibiler, belki bir 5er gr daha artiririm ama o kadar, her tur gida olunca guclu bir besin, en kaliteli kuru mamada bile ciddi miktarda karbonhidrat, kul vs var, halbuki kedilerin gidasi protein ve yag, ihtiyaci olan enerjiyi de bunlari parcalayarak sagliyor zaten.. tabii sizin kedinin olculerini siz biliyorsunuz, belki de ona daha fazlasi gerekir, bilemedim..

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1463 Görüntüleme
  • 32 Cevap
  • 5 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80226 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR