Sokak Kedisi Beslemesi 5199 Kanunu

Zeynepulku
Zeynepulku

122955 Puan

Simdi 2-3 defa Komşum bana 'burada kedi beklemeyin mama koymayın, eve fare geliyor' diyor. Bir kerede koyduğum mama kabini çöpe attı.
Şimdi ben bu adamı bir daha yaparsa 5199 Kanununun hangi maddesine göre şikayet etmem gerek, Sokak hayvanlarını istediğim yerde besleyebilmemi sağlayan madde tam olarak hangisi? Apartmanin içine asmak istiyorum direk o maddeyi.

14 CEVAP

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanlarıdır. Hayvanlara Zarar Vermek, Beslenmelerine Engel Olmak, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince CEZAYA Tabidir


Direk bu kısmı da gösterebilirsiniz.

sforselin
sforselin

119776

Karşı komşumuzun balkonunda asılı bu afiş. Sokağımızda küçük çaplı bir köpek sürüsüyle yaşıyoruz. Hepsi iyi huylu ve birbirleriyle de iyi anlaşan köpekler olmasına rağmen şikayetler, imza toplamalar falan oluyor ara sıra. Tabii yasa da bizi desteklediği ve bahsettiğim komşumuz sesini çıkarmaktan çekinmeyen biri olduğu için hiçbir şey yapamıyorlar. İki laf söyleyip tartışıp dağılıyorlar, arada polis geliyor :) Rutin kavgalar var ama köpeklerin keyfi yerinde. Karınları tok, soğuktan korunacakları alanları var. Engel de olamıyorlar buna.

ahsenyildiz
ahsenyildiz

12476

çok iyi düşünmüşsünüz hakkınızı arayın

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Öncelikle buna dair bir kanıtıniz olması gerekiyor.
5199. Kanun hayvan koruma kanunudur bunun içinde pitbull yasağından tutun hayvan üretim şartlarına kadar birsuru madde var şikayet edeceğiniz zaman kullanacağınız maddelerin çıktısını çıkararak dikkate alınmanıxı sağlayın.
Apartmanın içine asmanız güzel olur karşıdakinin ben nerden biliyim gibi bir yanıtı olamaz.
Tabi yinede siz önce onunla insan gibi konuşmayı ve kendisine durumu anlatmayı deneyin o insan gibi anlamaz ise o zaman şikayet edebilirsiniz hem gönlünüz rahat olur.

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Dediğiniz durumu tam olarak anlatan bir madde yok ancak genel olarak 4. Maddede geçiyor.
Madde 4 C paragrafı:
Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Madde 4 D paragrafı:
Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Bunlar net olarak belirtmese de şöyle bir yazı buldum onu da paylaşıyım:


A-) HAYVANSEVERLERE BİLGİLENDİRME:
Ahlaksız ve adaletsiz bir savaş var, bu gariban hayvanlar ile Site-Apartman Yönetimleri arasında. Yaşam alanlarını gasp ettikleri hayvanların site apartman kurum bahçelerine sığınmalarına bile izin vermiyor, zehirliyor, torbalayıp atıyor, onlara bakan gönüllüleri engellemeye çalışıyorlar.


Oysa Hayvanları Koruma Kanunu 3. MADDESİNDE, a) “Yaşama ortamı: Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder” denmektedir. Yani, hayvanların kendi doğal güdü ve yetenekleri ile girip yaşamlarını sürdürdükleri, “özel veya kamuya ait ayırımı olmadan” tüm ağaçlı alanlar, bahçeler ve açık alanlar dahil olmak üzere her HER YER”, kedi ve köpeklerin “doğal olarak yaşadıkları” yerler yani “yaşama ortamları” dır. Yani kanun yaşama ortamını tarif ederken, özel alan veya kamu alanı diye bir ayırım yapmamış, “hayvanın doğal olarak yaşayacağı her yeri YAŞAM ORTAMI” olarak tanımlamıştır.




  1. Bu hükümden yola çıkarak, apartman veya sitenizde veya kurum bahçe alanlarında başta kediler olmak üzere hayvanların istenmemesi durumunda, aşağıda yasa maddelerinin ihtiva eden ÖRNEK yazıyı ORMAN SU İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNE yollayıp müdahale etmelerini, şahıslara SÖZLÜ ve YAZILI olarak yasal uyarıda bulunmalarını, tekrarı halinde idari para cezası kesileceğini bildirilmesini talep ediniz.




  2. ORMAN SU İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNE, şikayete konu site-apartman- kurumun bulunduğu bölgedeki sokak ve parklara üzerinde Orman Su İşleri Müdürlüğü adı ve logosu da konarak “Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanlarıdır. Hayvanlara Zarar Vermek, Beslenmelerine Engel Olmak, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince CEZAYA Tabidir’’ yasal mesajını içeren yasal uyarı afişleri, tabelalar, bilboardlar konmasını talep edin. Ayrıca, ‘’Hayvanlara İşkence Yapan Kişileri Yüce Allah Rahmetinden Uzak Kılsın. Hz.Muhammed (S.A.V)” hadisini de içermesini ve konacak yerlerin gönüllülerle birlikte tespit edilmesini ve asılmasının sağlanmasını TALEP EDİNİZ.




  3. Orman Su Müdürlüğüne olan yazınızı, site apt kurum YÖNETİMİNE VE KİŞİLERE, “komşuluk hakkı ve hukuku çerçevesinde sorunlar çözülemezse, hayvan hakları derneklerinin devreye girerek, evlerde, ortak alanlarda, imar planına AYKIRI olarak yapılmış olan tadilatlar veya yapılanmaları, personel yönetiminde, genel kurul toplantılarında, bazı alım satımlarda, ortak kullanım alanlarındaki yönetim kullanımında olan yerlerde yönetimden ve sakinlerden kaynaklanan sorunlar- eksiklikler -yanlış kullanımlar varsa onları tespit ederek yasal şikayetlerde bulunarak, belediyeden ve ilgili kurumlardan, İMAR PLANINA ve İDARİ İŞLERE aykırı hususların ve MALİ gelir-gider durumunun araştırılması isteminde bulunulacağının da bilinmesini isteriz.” ifadesini içeren ÜST YAZI İLE, gönderebilirsiniz.



Mapple2
Mapple2

2822

5199 Mad. 3 Bendine göre "sokaklar, parklar, hayvansal doğal güdü ve yetenekleri ile girebildikleri özel veya kamuya ait ayırımı olmadan ağaçlı, yeşil bahçeler ve tüm açık alanlar dahil olmak üzere her HER YER" kedi ve köpeklerin "doğal olarak yaşadıkları" yerler yani "yaşama ortamları" dır.


Bu madde geregi sikayetinizi olusturabilirsiniz.


NoteMeow
Bahane içinde bkz..
Fare vb. haserat icin de Belediyeden BÖCEK İLACLAMA Hizmeti alabilirler.

Mapple2
Mapple2

2822

İsterseniz Size Örnekleme birşey yazabilirim ?
Dilekçe ve dayandırılan maddler ile

Mapple2
Mapple2

2822

İlgili Makama


5199 Sayılı Hkk mad.3 yer alan tanımlanan bölgede ve madd 21/1/d gönüllü olarak ,iyi niyet ile yaptığım sokak Canları beslemelerin de ...... sokak/ apt önünde , hiçbir bireye maddi ve manen zarar vermeden, kamu düzenine rivayet ederek ve çevre temizliğini gözeterek düzenli olarak gerçekleştirdigim Sokak Canları beslememi ,Yine aynı Apt sakinlerimizden.... adlı beyefendi/sakinleri/nin madde 21/1/d ve 5199 sayılı kanunlarında belirten diğer hususiyetleri ,normları ihlal etmekte ve beslemelerimize mani/engel olmaktadır.l ve mani olma sebebini ise Kedilerin mamalarından kaynaklı gelen Fare vb. haşerenin Maliki olduğu eve/binaya geldiklerini iddia etmektedir.
Ne yazık ki Şahsım ve aynı Apartman Sakinlerinin idda edilen herhangi bir haşaratı gözlemlemediği ve tarafıma şikayet almadığım gibi Şikayet konu olan yerin ve kişinin haşaratlarla ilgi bulunduğu bölgede Belediye / Özel şirketlere haşarat ilaçlama vb. için başvuru yapmadığınıda ifade ederim.


İlgili maddeler ile yetkili kurum ve kişilerce adresi belirttiğim bölgeye/apt 'ye Yasal Afiş İlanını asılmasını , engelleyen kişilerin tespitini ve kişilere idari / adlî ceza ve yaptırımların yetkili kişilerce ivedilikle bilgilendirilmesini arz ederim.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Yok insan gibi anlayamıyorlar. 1 değil 2 değil 3 kez oldu. Kafa rahatlığı ile kedi besliyemiyorum. Bir suru tantanayla uğraşıyorum. Ayni kişiler bir de bunlar. Mama kabini attıklarını görünce burama tak etti. Apartman kamerasının olduğu bir yere koyacağım artik mama kaplarını. Beslemeye de telefonla cikmayi düşünüyorum.
Kanunu biliyorum ama tam olarak hangi maddeler buna değiniyor anlayamadım. 4-5-6. Maddeler gibi.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Mama kapılarını attıklarıni kanitliyabilirim. Apartman kamerasından gözükmüş olması gerek.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Tarım bakanlığından afiş istedim inş ciddiye alırlar olmadi bir kaç hayvan koruma derneğine yazacağım.
Dediklerinizi haykonfed'den aldınız sanırım bende oralarda okudum. Yasa da direk boyle - ikinci attiginizdaki gibi- demediği için bu insanların anlayabileceğini sanmıyorum.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Afiş talebinde bulundum inş bir an önce gelir.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Çok sevinirim 🙌

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 741 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81202 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR