Erkek Kedi Hiyerarşisi

Merhaba, geçen sene okuduğum şehirde 7 aylık bir van kedisi sahiplenmiştim. Şimdi okul bitti ve memlekete geri döndüm, annemin evde kedi beslemeye katiyen karşı olmasından dolayı (titizlik, takıntı vs) onu sahiplenirken de ilk düşüncemin geri dönünce evimizin bahçesine alıştırmak yönünde olmuştu... Kedim daha genç bir kedi olduğu için çok zorluk çekmeyeceğini bahçemiz bize ait geniş ve güvenli bir yer olduğundan dolayı onun için de bunun iyi olacağını burada mutlu olabileceğini düşünüyordum. Kedimi kademeli olarak bahçeye alıştırmaya çalıştım bahçeden korkarsa diye de güç bela annemden evin bodrumuna yemesi uyuması vs için bir yer hazırladım, böylelikle istediği zaman bahçede takılacaktı canı istemezse uyuyacak yeri de vardı vs. Bu arada bahçemizde kediler de var hatta kışın zor olur diye belli bir süre mama alıp besledim de onları. Yalnız bir kedi var ki kedim ne zaman dışarı çıkmak istese dibinde bitiyor. Belki ben sebep oldum buna burayı kendi bölgesi olarak belledi bilemiyorum. Ama sadece kedi hırlaşması olarak da bitmiyor kovalıyor ve bir kere tırmıkladı da. Bu kedi dişi kedilere falan karışmıyor ama erkek kediler arasında bir hiyerarşi herhalde uyuduğu pencerenin önüne kaka yapmalar vs de var. Şu sürede her şeyi denedim kovaladım yakalama kafesi alıp yakalamaya çalıştım. Hiçbiri işe yaramadı. Kedimi mahzene mahkum etmek de istemiyorum. Kötü bir yer değil karanlık rutubet yok fakat mahzen işte. Kedim diğer kedilerle kendi bölgesinde pek uyumlu değil bazen dişilere yaklaştığını görüyorum ama çoğunlukla onlar da tıslıyor. Bir dişi kedi buldum bir sürü yavrusu var ve tıslaştılar falan. Aklıma madem bahçedeki canavar kedi sürekli kedime saldırıyor bahçeyi kedilerle doldursam 7-8 kediyi sürekli beslesem gözü korkar ya da hepsiyle dalaşmayı göze alamaz ve çeker gider belki diye bir düşünce var. En büyük sorunlardan biriyse kedimin diğer kedilerle anlaşması. Anne kedi olması bunu imkansız mı kılıyor?

22 CEVAP

sulede
sulede

4159

evde baktığınız bir canı bahçe veya başka bir yer farketmez orada bakmak zorunda kalıyorsunuz.sizi anlıyorum ama yaptığınız tam olarak su ev hayvanını aslında yaşadığı evin dışında, dısarıya (size ait bir bahce bile olsa) alıştırmaya çalışıyordunuzki. bu zaten yanlış..(kediler alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyen canlılardır)bakın yanlış anlamayın ama sahiplendirseydiniz daha mantıklı olurdu.kedinizin diğer hayvanlarla anlaşabileceğini düşünüyormusunuz ? kedinize evde nekadar baktınız bilmiorum ama eve alışmış bir kediyi dışarda bakmaya çalışmak bana çokta mantıklı gelen bişey değilkiii.siz diğer kedilerden korumaya çalışıyorsunuz .çünki o kendini savunmayı bile bilemez normaldir.mama bırakmasanız nasıl mama bulabileceğini bile bilemez.sahiplendirmek onun sağlığı açısından çok daha mantıklı bişey.ya annenizi ikna edebilmelisiniz yada kediyi sahiplendirebilmelisiniz.çünki birde van kedisi (cinstir) ne kendini savunabilir ne diğer kedilerle anlaşabilir.siz bahceye alıştırararak iyi birşey yaptığınızı düşünüyorsunuz ama kusura bakmayın onun sağlığı için iyi bişi yapmıyorsunuz(bir ornek vereyim 2 gün once sokağa terkedilmiş bir can gordüm okadar caresiz ki hiçbirşey bilmiyor ve diğer kediler tarafından hırpalanıyor) yapmayın lütfen sizde aynı sey yapmayın

patili
patili

120470

o zaman o erkek kediyi mutlaka alıp başka bir semte bırakın. veya barınağa bırakın. heryerde kedilere mama koyan insanlar var tıpkı tam tersi caniler olduğu gibi.. dişi kedileri sahiplenmiş bırakmaz öldürene kadar diğer erkek kediyi. doğada bu böyle. bir taraftan biri ölene kadar kavga bitmez. sürü elebaşı psikolojisi..

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bahçeyi kediler ile doldurursanız yeni gelen kedilerden biri o erkek kediyi yenip kendi baskın erkek olabilir ve yine kedinize rahat vermez.
Bence kedinizin psikolojik ve beden sağlığı için ona daha iyi bir yaşam sunabilecek birine sahiplendirmeniz çok daha iyi olacaktır

patili
patili

120470

kısırlaştırma çare olmaz erkek kedi hegomonyasınsa. kediniz ev ortamına alışmış sırf agedersenşz ama annenizin keyfi için hayvan şuan eziyet çekiyor. bi ortama alışmaya çalışıyor. herşey değişmiş durumda hayatında. bu onun bağışıklıgını düşürür ve garanti verebilirim bu vaziyette çok yaşayamaz eve aşışmış bir kedi. mutlaka üzülüp stres ebebiyle ve dış şartlar nedeniyle hasta olacaktır. sonra bunları bana kimse söylemedi dememeniz için söylüyorum. ailenizle gerekirse savaş verin. ben ailemle yaşarken babamla savaş verdim ve ben kazandım. imkansız birşeydi babam için eve kedi almak vs. yani imkansızın bile ötesiydi. sonra kucagında falam uyumaya başladı kedim. ya sahiplendirin düzgün bir aileye veya dediğimi yapın.

sulede
sulede

4159

bi insanlar olarak onlara doğal hayat bırakmadık ve en güvenir yerler aslında bizlerin evleri.eve alıştırpta sokaga yada bahceye alıştırmakta bencillik aslında.ve o kedi yakın zamanda hasta bile olabilir.bağısıklık sisteminden dolayı.bizler kedidir işte diyoruzda tam olarak oyle değildir.alışkanlıklarına bağlı bir canlıyı hiç bilmediği bir yerde yaşamak zorunda bırakıyorsunuz farkındamıısnız ?

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Patili ve sulede nin söylediklerine kesinlikle katılıyorum. Aklımdan geçenleri anlatmışlar resmen..
Bence bir karar verin ya annenizi ikna etmeye çalışın ya da kedinize iyi bir yuva arayışına girin. Daha fazla zaman geçmeden karar verin. Çünkü ne kadar orada kalırsa onun için durum daha da kötüleşir

Kesinlikle sokağa terk etme gibi bir şey söz konusu değil. Zaten terk etseydim en başından ederdim. Lütfen kıyas etmeyin öyle insanlarla... Barınaktan sokaktan hasta hamile kedi gördüğümde yardım etmeye çalışırım . Ki kaldı kendi kedimi terk edeyim:/ Bahçede bakılan ve rahat eden çok kedi var biliyorum. Burası da sokak değil dört duvarla çevrili bir bahçe.

Ben de bunu yapmak istiyorum aynı bölgeye koysam zaten direkt geri dönecek sinsilikte uzman kendileri. Yakalarsam uzaklara kedi beslenen bi noktaya bırakırım. Ama problem de yakalayamamak yakalama kafesine nasıl yapıyorsa dört parmak aralıktan bile ve kafesi kapatmadan girip çıkıyor bayağı zeki lanet kedi. Bi ara iğneli tabancalara bile baktım ama onlar büyük baş hayvanlar içinmiş o canavar kediyi felç bırakma ya da öldürme riski var! Kedimden ayrılmak istemiyorum bu başlığı da bir fikir olur belki diye açtım. Çok seviyorum ve arasıra gıcık olsam da hakikaten tam benim kalemim bir kedi. Fakat böyle mutsuzluğuna sebep olmak da çok etkiliyor beni keşke kendi evim olsa ama şu an ailemin yanında kalmak zorundayım ve annem kediyi kucağıma alırken bile farklı kıyafet giydiriyor! O kıyafetinse günde 2 kez tüylerini falan alıyordum bi aletle hem kedimin tüyleri de öyle uzun sayılmaz ne uzun tüylü kedi cinsleri var onların yanında traşlı kalır... Yani annem tarafından imkansız olmasaydı en azından eve alırdım. Böyle ne kadar daha sürebilir bilmiyorum. Ondan ayrılmamak için bekliyorum.

PERIveLIDYA
PERIveLIDYA

10308

Taşıma kabının içine çok fazla yaş mama koysanız (yaş mamayı daha çok severler diye dedim) hayvan da hepsini çabucak bitiremeyeceği için yemesi uzun sürecektir. Siz de o sırada sessizce gelip taşıma kabının kapısını kapatın.

Anne kedi beni tanıyor ve bana güveniyor bir süre kedimin kucağımda uyuduğu bir kıyafetle yanına gidip sevdim birbirlerinin kokularına alışsınlar diye. Kedim onların olduğu yerin kapısına kadar gelip korkarak kaçıyor ama. Bugün bir kez daha bir araya getirmek istiyorum mama falan da veririm belki dikkat dağıtıcı olur ya da bir süre hırlaşıp anlaşırlar sonra. Çok karışık bir konu ama deneyiminizin olduğu yerlerde yardımcı olabilirseniz sevinirim. Sabahlara kadar bütün bu şeyler hakkında internette araştırma yapıyorum kaç aydır. Kafam karman çorman oldu. Kedimse diğer kediden korkuyor ve mutsuz kaç kere ilan açmaya yeltenip vazgeçtim birbirimize alıştık fakat bu böyle yürümüyor. Aslına bakarsanız onu bir eve gönderip mahkum etmek de istemiyorum, ama aklıma hiçbir şey gelmiyor bi noktadan sonra:/

Hepsini kısırlaştırsam?

patili
patili

120470

afedersiniz ama* olucaktı o kısım.

Tanıdıklarımdan biliyorum bahçesinde birçok kedi besleyen var. Kedimin de sorunu bahçeye alışamamak değil; aksine bahçeyi çok sevdi göbeğini yayıp güneşlendi koşabildiği kadar koştu gönlünce. Ama o lanet kedi peşini bırakmıyor. Ne zaman tek görse saldırıyor. Problemim bu.

Van kedileri zaten van'da ormanlık alanlarda, bahçelerde yaşar; hatta tilkiyle bile arkadaş olanı vardı. fotoğrafı bayağı meşhur olmuştu bi ara. Vahşi şartlara alıştırmaya çalışmıyorum bir şey problem olduğu için ondan ayrılmak inanılmaz zoruma gidiyor. Annemi ikna etmemse imkansız.

PERIveLIDYA
PERIveLIDYA

10308

Ya da barınaktan belediye görevlilerine haber verseniz onlar gelip yakalayamaz mı?

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2893 Görüntüleme
  • 22 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 94.970 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR