Kısır Kedi Mamaları Üzerine

MERQ
MERQ

2523 Puan

Kedi sahiplerinin, "kısır kedi maması" altında pazarlanan şeyleri neden kedilerine yedirdiklerini, öneri istediklerini merak ediyorum? Amaç yağdan, proteinden kısıp kedinizin kilo almamasını sağlamak mı? O zaman yanlıştasınız. Yağdan kısılan o 300-500 kalorilik düşüş kedinizin sağlığını koruyacağına inanmaya devam edebilirsiniz! Klasik sığ görüşlerden biri, "Evde beslenen kedilerin, hele bir de kısırsa fazla protein, yağ zararlıdır" savı.


İyi de kısır kedi mamalarının protein oranları %10 fazla? "Protein evdeki kedilere zararlıydı" ya! O zaman yağ zararlı! e yağı kıstık işte, peki bu protein fazlalığı nereden geliyor? "Hayırsever mama firmaları fazla et koymuşlardır mamanın içine herhalde!" Hayır. Yağdan kısılan boşluk, karbonhidratlarla dolduruluyor! Kısır kedi mamalarında karbonhidrat daha fazladır. Karbonhidrat, basitçe "şekerdir" arkadaşlar! Pirinci, patatesi, tahılları arttırırlar! Yani bitkisel protein!


Kediye kilo aldıran şey kalori değil, kalorinin nereden geldiğidir! Bu havanlar normal doğaları gereği kas kütlelileri fazla, çevik, nabızları deli gibi atan hayvanlar. Kas kütlelerini geliştirmek, korumak için metabolizmalarının ihtiyacı olan enerjiyi pek tabii ki de karbonhidratlardan almaları gerek! Şaka mısınız? Kısır kedi maması yiyip de "göbişi" olmayan kedi tanımıyorum. Yağsız mama yiyor ya! Yağ kedilerin vücudunda yağ olarak depolanmıyor ki! Depoların dolmasıyla karaciğerin yakamadığı ihtiyaç fazlası karbonhidratlar yağa dönüştürülüp viseral yağ olarak depolanıyor! "Aman da göbişi aman da göbişi!" Şeker = yağdır.


Bu hayvanların öncelikli besin ihtiyaçları hayvansal protein, sonra da yağdır. Karbonhidratların olması gereken payı en fazla %5-10'dur. Bu tarz bir beslenme kedilerin sağlığını korur, kilo aldırmaz! kas kütlelerini korur! İnsülin değerleri sabit olur! Karınları zırt pırt acıkmaz! Böbrek sağlıklarını korurlar! Diyabet gelişmez!


Acana ve Orijen gibi salak markalar bu yüzden kısır kedi maması üretmiyorlar işte!

33 CEVAP

yelizsenol
yelizsenol

991

sizin sadece biraz sakin olmaya ihtiyacınız var

golsahyildirim
golsahyildirim

11467

Sanabelle ilk üçe girer demişsiniz açtığınız yorumlarda, içerik okumak için prof. olmaya gerek yok, birkaç araştırma sonucunda herkes iyi veya kötü bir sonuca varabilir. Sanabelle virali aldıysanız söyleyin bu kadar insan da yorumlarınızı okuyup kriz geçirmesin :D Beğenmediğiniz (ve beğenmediğim) Proplan bile 1/5 oranında taze et içeriyor. Kısır kedi maması tartışmalı bir konu evet, ama Acana'dan Orijen'den ne bileyim diğerlerine sallayıp SANABELLE KRAL YA İÇERİĞİ DOĞRU YAZIYORLAR demek... :/ Yani siz yazılan içeriğin doğru olduğunu bilip yine bu mamayı ısrarla tercih ediyorsanız bu da problem :D (ekonomik nedenlerden bahsetmiyorum)
Kurutulmuş et ile probleminiz nedir onu da anlamadım ksksdşdksodşdpcğ Sanabelle o içerikle size bu kadar güven vermiş olabilir, ancak içerik kıyaslaması yapılınca ilk üçe girecek bir mama değil malesef. Mısır, arpa, hayvansal yağ, patates proteini... Orta segment bir mama, fiyatı da bu kadar etmez. Aşağılayıcı üslubunuz size iyi hissettiriyor sanırım, hepimiz cahiliz lütfen bize bildiğiniz her şeyi öğretin🤠

Mehdem
Mehdem

102698

@MERQ bir zamanlar bende yazar çizerdim buralarda, sonra kime ne anlatıyorsun boşversene deyip uzaklaştım. Emin ol anlatamazsın, bazı insanlar türkçe yazmana rağmen okuduğunu bile anlamıyor. Hatta okumuyor bile, üstten alttan 2 cümle okuyan coşuyor. Siteye üye olurken IQ testi şart.

@merq Şu ergenvari itici üslubundan vazgeç ilk önce. Mantığını kavrayamamışsın falan. Çok iyi biliyorum ben olayın mantığını merak etme. Senin çöp dediğin mamalara alternatif verdiğin sanabelle çöpün kralı. Şeffaf olması çöp olduğu gerçeğini değiştirmiyor.


Şu Herşeyi bilirim tavrın ve saldırgan tutumun komik olmaya başladı. Önerdiğin mama içeriği nd de olsa BU NE YA ÇÖP ÖĞĞ derdin jjdhkahjadhjadıhhı lol

betul18
betul18

4969

eee hangi mamayı alalım yani o kadar yazmışsınız

Sanabelle ile neredeyse aynı fiyat bandında Bozita' ya bakılabilir. Hem daha fazla et içeriyor hem de Sanebelle' den biraz daha uygun. O da bir İsveç markası ama tabi siz özellikle üçüncü içerik olarak Alman pirinci falan arıyorsanız bilemiyorum :)

Zeeelis
Zeeelis

2876

erkek kedilerde kısırlaştırıldıktan sonra üriner sistemde sorun yaratmaması için de kısır mama kullanılması öneriliyor çünkü gerçekten de normal mamalara göre magnezyum ve fosfat değerleri daha düşük oluyor buna ne öneriyorsunuz peki ? Ciddi anlamda soruyorum merak ettiğim için bu konuda bilgili birine benziyorsunuz sanırım yetişkin erkek kedileriniz de varmış nasıl baktığınıza kedilerinize merak ettim açıkçası hangi mamayı kullanıyorsunuz falan yazabilir misiniz ve bu yaşa kadar sorun oldu mu kedilerinizde teşekkürler.

Sanabelle içerik.


Taze kümes hayvanları (Min %20), patates gevreği, patates unu, kümes hayvanları eti, patates proteini, hidrolize protein, kurutulmuş ciğer, selüloz lifi, bezelye, balık yağı, hayvansal yağ, potasyum klorit, kurutulmuş böğürtlen, kurutulmuş mavi böğürtlen


Şu içerik başka mamada olsa çöp bok leş derdin. Tamam alman firması ve tamam şeffaf. Ama kusura bakma sırf şeffaf diye bu içeriği alamayız yani.

MERQ
MERQ

2523

@Zeeelis


Öylemi? Hemen bakıyoruz...


ND kısır Magnezyum: %0.08
Acana: %0.10 Gerçekten büyük fark!


ND kısır fosfor: %0.90
Pro Plan kısır: %1.1
Acana: %1.1


Taşlarda iki çeşit sık görülüyor kalsiyum oksalat ve struvit taşlar. Kalsiyum ve d vitamininden zengin mamaları kullanmak gerekiyor. Kısır kedi mamalarındaki kalsiyum oranlarına dikkat kesilelim! Tabii ki doğal d3 vitamini, öyle supplement değil, taze et! Kalsiyum emilimini arttırmak ve d vitamini sentezi için kedilerinize güneş gördürün! Kalsiyum oksalat oluşumu ile kalsiyum beslenmesi farklı şeyler! Yüksek sodyum alımı idrarda kalsiyum atılımını arttırıyor bunun sonucunda da kalsiyum oksalat meydana geliyor. Bunun sebebi kalsiyum alımı değil! tam tersi az kalsiyumla beslenenlerde kalsiyum oksalat oluşma riski daha fazla bulunuyor! Magnezyum Amonyum Fosfat dan oluşan struvit taşları da enfeksiyon kaynaklıdır bakteriler neden olur! Pis su, kötü beslenme! Mamanın bilmem ne değerini azaltmakla önüne geçilmez yani! Ha ne yapıyorlar? Hastalık aşamasında klasik düz fikir yürüterek bunları içermeyen üriner sistem sağlığı mama veriyorlar! Diyetle tedavi edilemez zaten cerrahi işlem gereklidir.


Kedileriniz suları da ne asidik olsun ne de çok alkali! 7-7.5 ph su iyidir. Alkali olunca struvit, asidik olunca da kalsiyum oksalata zemin oluyor. İki ucu boklu değnek yani. Oksalat içeren besinlerden (ıspanak, tatlı patates ND mmm yummy!) uzak duruyoruz.


"İdrar tahlilinde strüvit kristali ve alkali pH tespit edilmişse 1-3 hafta kadar diyet mama (Hill’s prescriptio Diet s/d) kullanılmalıdır. Bu mamada sodyum sınırlıdır ve idrar pH sını 6.4 ün altında tutar. Ayrıca strüvit ürolitlerinin çözünmesine uygun ortam hazırlar."


Veterinerlerin çoğunun beslenme bilgisi yukarıdaki önergedeki gibi işte. Hill's verin aynen hı hı evet! Sodyum sınırlıymış bak sen!


"Enfeksiyon taşlarının oluşabilmesi için; üre, su, kalsiyum,
magnezyum, fosfat, idrar pH’sının 6.8-7.2’den fazla olması ve
üreaz enzimi gereklidir. Üreaz enzimi, su ve üreyi karbondioksit ve amonyağa dönüştürür. Bu dönüşüm idrar pH’sını
yükseltir ve bu iki ürünün hidrolizinden amonyum ve birkarbonat ortaya çıkar. İdrardaki doğal katyonların (magnezyum,
kalsiyum ve fosfat) etkisi ile ve idrar pH’sının durumuna
göre, ya struvit (pH > 7.2 ise) ya da karbonat apatit (pH 6.8-
7.2 arasında ise) oluşur (8). Struvit ve apatit’in peribakteriyel
ya da intrabakteriyel kristalizasyonu ile taş büyümeye başlar
ve pelvikalisiyel anatominin şeklini alır. Pelvikalisiyel sistemi
tamamen dolduran staghorn taşlar komplet olarak adlandırılırken, toplayıcı sistemde kısmen yer kaplayan staghornlar
inkomplet olarak tanımlanır"


Bir hastalığın içinde magnezyum kelimesi var diye magnezyum almamazlık yapmıyoruz! buna sebep olan 1. halka bakteri! Magnezyumu az alırsın da bu sefer kalsiyum oksalat oluyor! Kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat ve magnezyum taşları alkali idrarda oluşuyor. Kalsiyum oksalat, ürik asit ve sistin taşları asidik idrarda oluşuyor.

Karbonhidrat konusunda katılıyorum ama mesela orijenin fazla kilolu kediler için olan maması var yağ oranını düşürmüşler yüzde 15 lere kadar yağ oranının etkilediğini düşünüyorum ben. Çünkü kisirlastirdiktan sonra kedime aynı mamasını devam ettim bünyesi düşmemesi için nd ye yağ oranı kısırlaştırılmış mamaya göre çok fazla ve 1 ayda inanılmaz kilo aldı ondna sonra kısırlaştırılmış mamaya geçtim matisse e (her ne kadar içindeki pirinçten memnun olmasam da el mahkum) o zamandan beri sabitiz neredeyse. Yavru kedimin mamasini yemese kilo bile verebiliriz bence

losive
losive

12288

Natureanın tüm kedilere uygun bir maması var onu tavsiye eder misiniz 2 aylık bir yavru için

alabalik32
alabalik32

13406

Yetişkin ve Kısır kedi mamasını somonlu alıyorum. Karıştırarak veriyorum.

Zeeelis
Zeeelis

2876

erkek kedilerde kısırlaştırıldıktan sonra üriner sistemde sorun yaratmaması için de kısır mama kullanılması öneriliyor çünkü gerçekten de normal mamalara göre magnezyum ve fosfat değerleri daha düşük oluyor buna ne öneriyorsunuz peki ? Ciddi anlamda soruyorum merak ettiğim için bu konuda bilgili birine benziyorsunuz sanırım yetişkin erkek kedileriniz de varmış nasıl baktığınıza kedilerinize merak ettim açıkçası hangi mamayı kullanıyorsunuz falan yazabilir misiniz ve bu yaşa kadar sorun oldu mu kedilerinizde teşekkürler.

Zeeelis
Zeeelis

2876

erkek kedilerde kısırlaştırıldıktan sonra üriner sistemde sorun yaratmaması için de kısır mama kullanılması öneriliyor çünkü gerçekten de normal mamalara göre magnezyum ve fosfat değerleri daha düşük oluyor buna ne öneriyorsunuz peki ? Ciddi anlamda soruyorum merak ettiğim için bu konuda bilgili birine benziyorsunuz sanırım yetişkin erkek kedileriniz de varmış nasıl baktığınıza kedilerinize merak ettim açıkçası hangi mamayı kullanıyorsunuz falan yazabilir misiniz ve bu yaşa kadar sorun oldu mu kedilerinizde teşekkürler.

Buketbayraktar
Buketbayraktar

15606

Magnezyum konusu doğru evet ama bunu söylerken biraz inceleme yapmak gerek. Fazla magnezyum idrar yolu problemi yapıyorsa şöyle bakalım
➡ Nd az tahıllı tavuklu kısır kedi maması magnezyum 0.09
➡ Brit Care Haircare Hypo-Allergenic Deri ve Tüy Sağlığı için Tahılsız Yetişkin Kedi maması magnezyum 0.01
➡ Orijen tundra magnezyum 0.01


Bu durumda bazı markaların yetişkin mamalarında, bazı markaların kısır mamalarından daha az magnezyum var demek oluyor. Bu da kısır /yetişkin değil. Mama içeriği ile doğru orantılı

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2653 Görüntüleme
  • 33 Cevap
  • 6 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78293 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR