Gecenin bir yarisi bunu anlatabilecek miyim bilmiyorum. Bulundugumuz bolgede kedi genclik hastaligi salgini var. Kontrol edemiyoruz cunku sokak kedisi hepsi, mama kaplarini biz ayirsak baska yerde birlikte yiyorlar. Biz erisebildigimiz her yeri temizlesek tum sokagi topraklari bahceleri dezenfekte etmek mumkun degil. Zaten dune kadar hastalarla olenlerle birlikte uyuyorlardi semptomsuz bir sekilde hepsi. Sabah kosup oynayan bir kedi ogleden sonra aniden ateslenip durumu kotulesiyor. Klinige yetistirdiklerim de biri oldu, digeri de cok kotu buyuk ihtimalle aci cekmemesi icin uyutacagiz. Mental sagligimi koruyamiyorum. Bir yerde son bulmasi gerekiyor, mahalledeki tum kediler olecek mi diye veterinerlere sordum. Bagisikligi guclu olanlar yasar dediler. Bagisiklik arttirici tabletlerden yas mamalarina eziyorum bir umit. Disari cikarmadigim asilari tam kedim icin bile deli gibi korkuyorum. Uykularim kaciyor. Sabah olsun istemiyorum sevdigim kedileri hastalanmis gormeye gucum kalmadi. Lutfen cevresinde bu salgina sahit olmus olanlar gececegine dair, salginda her kedinin hastalanmadigina olmedigine dair bir sey soylesin. Gozlem ve deneyimlerinizi bekliyorum. Ozel mesajla da olur.
Çok çok zor bir durum.Bizim çevremizde de 1 tanesi yakalanmıştı,diğer kedilerle ne kadar temas ettiler bilmiyorum ama hiçbir şey olmamıştı.Kedilerin yaşları büyükse,en azından 6 ayı geçtiyse çok sıkıntı olmaz.Siz bağışıklık yükseltmeye devam edin.Kötüleşen çocukları imkanınız varsa kliniğe aldırın,bağış toplayabilirseniz rus üçlüsü almaya çalışın.Sizin kedinize buluşacağını sanmıyorum.Biz gençlik olan kediyi evimize almıştık hastalığını bilmeden,kedimin wbc bir süre düşmüştü ama hemen topladı.Aşıları varken bulaşma ihtimali yüzde 1 belki.Bulaş olsa dahi yaşam koşulları daha iyi olduğu için sokaktaki kediler kadar etkilenmiyorlar.Çok geçmiş olsun,Allah sabır versin :(
Benim de başıma geldi. Bahçedeki 7 yavrudan 5 ini malesef kaybettik 4 gün içersinde. Diğer 2 yavruya nasıl olduysa geçmedi. Birini ben sahiplendim diğerini bir arkadaşım. Maalesef çok zorlu ve üzücü bir süreç. Çok iyi anlıyorum sizi. Aslında yapılacak pek bir şey yok. Etrafı özellikle varsa kumaş yüzeyleri zefiranla dezenfekte edin. Özelden bir şurup ismi yazacağım sularına onu katabilirsiniz. 2 aylıktan küçük 8 aylıktan büyük kediler pek etkilenmiyor. Aralıkta kalanları çok iyi kontrol edin. Bir de karma aşı koruyor bu hastalıktan. En azından doğum yapan kedilere yapılırsa bebeklere antikor geçer ve risk azalır.
İnşallah işler daha da karışmadan kolayca çözersiniz. Sevgiler
Ben hiç bu şekilde bir salgınla karşılaşmadım ama inşallah geçecektir. Derdi veren Allah dermanı da verir derler. Siz kedinizle temas etmeden önce lütfen iyice dezenfekte edin kendinizi insanlar bazı şeyleri taşıyıcılık yoluyla evdeki hayvanlarına getirebildiği duymuştum. Ayrıca il/ilçe tarım müdürlüğü bu konuda bir şey yapmıyor mu?
Buraya bir tablet yazicam cok faydasini gorduk petlebide olsaydi altina yorum yazacaktim 'zoovital immuno vital strong defence' bunu 2. kediyi veterinere goturdugumde almistim donuste hemen yas mamalara ezip ya da etli parcalarin icine saklayip kullanmaya basladik belirti gostermeyenlere de verdik. Bazilari cok hizli toparladi bazi genc kedilere hala kullaniyoruz. Tableti kullandiklarimizda bir kaybimiz oldu hatta o da iyilesmis gorunuyordu ama dusuk ya da erken dogum yapti o kotuye cevirdi. Ozelden iki tablet bir surup onerisi gelmisti isteyene ozelden yazarim onlari da siparis vermeyi dusundum ama tam kapanmaya denk geldiginden elime gec ulasacagi yaziyordu hastaliklarinin da ilk gunleri kritik oldugu icin bizim yapabildigimiz bunu kullanmak ve sularina elma sirkesi damlatmak oldu.
Bir de tam kapanmadan mi bilmiyorum her zaman mi oyleler ilk hasta kediyi gordugum sabah kriz aninda ilcedeki tum veterinerlerle iletisime gectim sagolsunlar hemen yardimci oldular ama iclerinden birisi saat 11de acildiklarini soyledi saka herhalde. Isinizi isyerini 11de acacak kadar az seviyorsaniz o isi yapmamak da bir secenek...ustelik hasta bir kedi soz konusuyken. Yine belediyenin veterinerini de aradim ve sadece 1 veteriner oldugunu onun da oglene kadar barinakta olacagindan oglen hasta baktiklarini soyledi. Belediyeye cokca cv birakildigina yemin edebilirim bir kisi daha almak zor degil diye dusunuyorum. Neyse.
Gecmis olsun.Allah yar ve yardimciniz olsun, siz emek verenlerin de , o kedilerin de.Bende ayni durumu yasiyorum hanidir.Gönüle centik atilmis gibi oluyor her hastalananda.Her kayip ben de bir gönül yangini oluyor.
Kanserden, fipden, vbden.kayiplarim oldugu gibi, hala hastalarim var.Asilari tam ve sokak cocugu kedim asilari ile korunuyor .Onda ise geniz akintisi varSalgin kaynakli degil ama.Uzerine bir de bulasici mantar , vb ile ugrasiyorum.Dusuk yapan, ölü doguranlar oldu.Belediyemizin veterineri var sonunda , o da bir kedimize serum verdi.Kendi hekimimizin ellerinde de can veren cocuklar oldu.Hepsinin asilari tam olsaydi bunlarin çogu yaşanmayacakti .Evet bagisikligi guclu olanlar yasiyacaktir kuvvetle muhtemel.Zaten hasta olanlara da aşi da yapilamiyor.Siz hizli kayiplar yasamissiniz, biz ise sinsice ve agir ilerleme ile kayiplar yasadik..
Insan herseye ragmen umuda tutunuyor.Maddi manevi yorucu bir surec , yasayan bilir.Fakat gönül bu, onlar icin elinden geleni belki de fazlasini yapmadan duramiyor iste.Iyi ki vicdanli insanlar var bir yerlerde.Guzel kalbinizi ve verdiginiz emekleri saygi ve hayranlikla alkisliyorum.
Iyi ve guzel dilekler ile 🐾🙏🌸
Ne kadar incesiniz @superisi814🌸 biz ilk kaybi yasayali iki hafta kadar oldu olu doguran bir yavru kediydi virusten dolayi oldugunu o zaman anlayamadik, ondan birkac gun sonra ilk hasta kediyi veterinere goturdugumde testte cikti virus. Veteriner soyledi ondandir diye. Bir kedi daha hastalandi goturdum ikisi arka arkaya olduler. Baska kayiplar da olmustur diye dusunuyoruz yakin cevrede. Bundan sonra insallah olmaz. Hele bahcede her gun gordugumuz kedilerin eksilmesi cok etkiliyor. Pandemide bile haftada bir yazliga geldik onlar icin, cok az nufuslu bir yerdeyiz kisi atlatmalari yavrularin burda zor oluyor. Simdi olmus olmalarina cok uzgunuz gercekten ne diyecegimi bilemiyorum ama siz beni anliyorsunuzdur. Sokak kedilerine kalbimizde buyuk yer ayirmanin tatsiz yonu bu maalesef. Kendi kedimi sahiplenisim de yillar once usutup hasta olmasi ile olmustu. Onun saglikli olmasi, diger saglikli kediler teselli oluyor bu donemlerde. Cok gecmis olsun size de kedinizle baktiginiz kediciklerle saglikli uzun omurler dilerim. Allah sizin de yardimciniz olsun, cok sevgiler cok tesekkurler💖🌸
Pek bilgim yok fakat geçecektir. Elinizden geleni yapıyorsunuz. Allah razı olsun. Bu olay kısmen doğal seçilim; güçlülerin yaşaması zayıfların ölmesi. Dedikleri gibi 6 aylıktan büyükse daha zor bulaş oluyormuş. Moralinizi bozmayın. Iyi düşünün ki iyi olsun.
Çooooook geçmiş olsun.
@kedilernedemekistiyor Allah sizden de razi olsun cok tesekkurler🌸 isin ilginc yani 6 aydan kucuk kedi yok hepsi buyuk bence bu bilgi kulaktan kulaga yanlis gelmis. Yani var tabiki emziren anneler var gidip geliyorlar ama ortalikta gezen yok hastalananlarin hepsi 6 aydan buyuk. Bir yas icin demis olsalar tamam diyecegim bir yas uzeri etkilenen gormedik insallah gormeyiz. Sizin icin de her sey iyi olsun tekrar tesekkurler💖
Bayram malesef, klinige goturduk. Olen kediler 7 aylik bir de 11 aylik bir kedide belirtiler basladi. Buyukler simdilik iyi ama korkuyoruz tabiki
@pofupof evet biz de birini 3.gun kaybettik cok hizli ilerliyor, biri olu dogurdu sonra saklandi bulamadik 2 gun sonra olusunu bulduk motorun icine saklanmis. Naparsak yapalim tedavisi yok ve sokak kedileri oldugu icin bulasi engelleyemiyoruz guclu olanlar yasayacak. Peki bu surec bir iki haftada gecti mi? Ilk olu doguran kediyi bulduk 1 hafta oldu.
@cook buyuk kediler icin de endiseleniyoruz cunku kapanmadan hemen once yazliga gectik, oncesinde kis boyunca haftada bir mama kaplarini doldurmaya geldigimizde her hafta gelen iki buyuk kediyi hala gormedik. Ama kendi kedim acisindan icim rahatladi sanirim siz de soyleyince, biri kuzenim 3 tane veterineri darliyorum kac gundur onu asilari korur dediler. Herkes diyorsa dogrudur diye dusunmek istiyorum. Veterinere goturduklerimde kullandigim 2 tasima cantasindan biri onundu. Camasir suyu virusu oldurur demelerine ragmen sanirim onunkini atacagim. Psikolojik olarak bitik haldeyim iki catal yemegi zor yiyorum.
ben çevremde yaşamadım ama sokak kedilerine olabildiğimce fazla yaklaşmamaya ve temas etmemeye çalışıyorum hatta hiç temas etmiyorum çünkü evdeki kedime bir şey filan bulaşır diye gerçekten çok korkuyorum...
Arkadaşlar 6 ayliktan büyük kedilere geçmez ya da onlara bir şey olmaz , kesinlikle uydurma bir bilgi.Daha yenice 3.5 yasinda bir tanesini kaybettim.Hem de ölüme gidisini bildigim halde , gün be gün gözlerinin içine baka baka severken , yüregim yana yana.Karma asi koruyucudur ama tüm sokak kedilerini asilatamiyorum.Ya da her yil yeneyemiyorum.Bu yüzden kulaktan dolma bilgilerden sakinin derim.
Fakat Allah aşkiniza evdeki kedime bir sey olur diye sokak daki canlardan kacmayin.Onlar zaten sokakta ve her an güvende degiller.Tek dertleri sevgi ve kendi kedilerinizi korumak adina cok gormeyin.Evlerinizde sabun yok mu ? Guzelce yikarsiniz kolonyaği sürersiniz, oh mis.Üstelik onlar sokakta diye bagisikliklari daha güçlü filan degil.Siz sokakta yasasaniz daha mi saglikli olurdunuz ? Evinizdeki kedinizin asilari tamsa zaten korunucaktir bir cok hastaliktan.Bari siz evlerinde kedi köpek sahipleri , siz şu canlara bir damla sevgiyi çok görmeyin.Korkularinizin esiri olmaktansa , doğru bilgi edinin.Alin size kendi kedim örnek olsun.Asilari tam ve tam bir sokak cocugu.Disarida uyudugu geceler de var.Ve sokagimizdaki kediler viral enfeksiyondan kirilirken , bizimki turp gibi masallah.Sadece bir geniz akintisi var , o da üsütmekten.Etmeyin eylemeyin.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor