Avustralya Çoban Köpeği Açıklaması
Çevik, akıllı ve sevecen... Bu köpekler hiç yorulmazlar ve aileleri için her türlü şeyi yapmaya hazırdırlar. Eğitimleri kolaydır ancak her insan için ideal köpek değillerdir. İlk kez köpek sahiplenecek kişiler için doğru tercih olmasalar da tecrübeli bir sahip ile harika bir uyuma sahip olacaktır. Kovboyların vazgeçilmez eşlikçisi olan bu cins, Disney filmleri ile tanınsalar da televizyonda yayınlanan pek çok at gösterisinde ve rodeo şovunda da karşımıza çıkmışlardır. Her gün egzersiz yapmak, koşturmak ve oyun oynamak onlar için gereksinimdir. Göz alıcı bakır renkli tüylerin yer aldığı uzun kürkleri ve güzel bakışları ile insanı kendine hayran bırakan bu cins ailesi ile 13 -15 yıl sağlıklı ve mutlu şekilde zaman geçirebilir. Çocuklarla ve ailesindeki tüm bireylerle çok iyi anlaşan bu köpekler yabancılara karşı biraz soğuk ve ihtiyatlıdır. Kedi ve köpeklerle iyi anlaşabilmeleri için erken dönemde sosyalleşmeleri önerilir. Apartman dairesinde yaşamaya uygun olan bu cins, aktif yaşamı olan tecrübeli köpek sahipleri için çok doğru bir seçim olacaktır.
Orta boy cins olarak tanımlanmışlardır. Yetişkin erkeklerin ideal kilo aralığı 18 - 32 kg olarak belirlenmiştir. Dişiler ise biraz daha minyon olabilirler ancak dişi ve erkeği sadece boylara bakarak ayırmak zordur. Dişilerin ideal kilo aralığı 16 - 29 kg’dir. Köpeğin kilosunun ideal olup olmadığını belirlerken boyunu da hesaplamaya katmak gerekir. Erkeklerde ideal kabul edilen yükseklik 48 - 58 cm iken dişilerde 46 - 56 cm’dir.
Avrupa’nın en iyi çoban köpeklerinin soyundan gelen Aussie’lerin kökeni Pirene Dağları’nın eteklerinde ortaya çıkan çoban köpeklerine dayanır. Bask yerlilerinin yetiştirdiği Pyrenean Çoban Köpeği’nin Aussie’lerin atası olduğu düşünülmektedir. 1800’lü yılların başında zengin bir Avustralyalı çiftçi tarafından keşfedilen ve Avustralya’ya götürülen Pyrenean Çoban Köpeği Collie ve Border Collie ırkları ile karıştırıldı ve ortaya Aussie’ler çıkmış oldu. Amerikalı çiftçiler Bask çoban köpeklerine hayran kaldılar ve onları yanlarına alıp çiftliklerine götürdüler ve köpeklerin adı Avustralya Çoban Köpeği olarak kaldı. Bu cins 1993 yılında AKC tarafından resmen tanındı ve standartları belirlendi.
Yetişkin ve sağlıklı bir dişinin batında 7 yavru doğurması beklenir. Bu rakam 6 - 9 aralığında değişiklik gösterebilir. Çiftleşme öncesinde iki köpeğe de PHA (Pelger Huet Anomalisi) testi yapılması gerekebilir. Bu anomali fetüslerin ölmesine neden olur ve bir sonraki doğumda doğacak yavru sayısını azaltır. Ölü doğum oranı %10’dur ve bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Mevsimsel tüy dökülmesi zorlayıcı bir dönem olsa da geri kalan zamanlarda haftalık bir ya da iki kez taranma ile tüy dökme sorunu baş edilebilir seviyede olacaktır. Kışlık tüylerin döküldüğü ilkbahar döneminde mutlaka çok taranmaları gerekir bu tüylerin karışmaması için önemlidir. Çok sık banyo yapmalarına gerek yoktur, dökülme dönemi dışında sadece kirlendikleri zaman yıkanmaları yeterlidir. Banyo sonrasında tüylerin iyice kuruduğundan emin olmak gerekir.
Yavrular günün büyük bir kısmını uykuda geçirirler ve toplam uyku süreleri 16 - 20 saati bulur. Yetişkinler için ortalama uyku süresi 12 - 14 saattir. Köpeğin yaşı ilerledikçe uyku ihtiyacında artış görülür. 7 yaşın üzerindeki Aussie’ler günde 16 - 18 saat uyuyabilirler.
Erken dönemde başlayan sosyalleşme ve itaat eğitimi ile harikalar yaratacaklardır. Bu cinsin eğitiminde sahip oldukları yüksek enerji göz önünde bulundurulmalı ve aktivitelere yer verilmelidir. İnsanları memnun etmekten büyük keyif alan Aussie’ler aynı zamanda dışa dönük karakterleri ile eğitime her zaman olumlu cevap verirler. Sadece alanlarını koruma iç güdüleri genel eğitim sonrasında yabancılarla ilişkileri açısından sorun çıkarabilir ancak bu da düzenli ve tutarlı sosyalleşme eğitimleri ile çözülebilen bir sorundur.
Günde iki öğün kuru mama ile beslenmeleri tavsiye edilir. Kilo alma eğilimleri vardır. Bu nedenle egzersizlerinin azaldığı ya da fazla yemek yediklerinin düşünüldüğü dönemlerde daha dikkatli davranmak gerekir. Orta boy ırklar için hazırlanan köpek maması çeşitleri onlar için uygundur. Sitemizde bulunan kaliteli köpek maması çeşitleri arasından köpeğiniz için en uygun olanı ürün açıklamalarına ve kullanıcı yorumlarına bakarak rahatlıkla seçebilirsiniz.
Avustralya Çoban Köpeği Yorumları
Australian Shepherd, Aussies
Mavi gri; kızıl; siyah dalgalı veya benekli
Avustralya
1800'ler
Çiftlik köpeği, çoban köpeği
Koyun sürüsü çobanı
Koyun sürüsü çobanı, bekçilik, koruma, çoban köpeği yarışmaları
12-15 yıl
18-32/16-29 kg
48-58/46-56 cm
Bir Avustralya Çoban Köpeği sahiplenmek istiyorsanız, Avustralya Çoban Köpeği sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterAvustralya Çoban Köpeği dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Köpek İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ