Boxer Açıklaması
Hayatınıza bir Boxer girdikten sonra tüm yaşamınız değişecektir. Aktiftirler, sevimlidirler, cana yakın davranışları ile karşı koymanın mümkün olmadığı bu enerjik dostlar size gerçek sevgiyi öğretirler. Duygusaldırlar, sizi anlarlar. Empati yetenekleri oldukça gelişmiş olmakla birlikte aynı oranda da kırılgandırlar. Oyun oynamaktan aşırı mutlu olur namı diğer Boksörler, yabancılara karşı temkini elden bırakmazlar. Koruma içgüdüleri fazlaca gelişmiştir, bekçilik yetenekleri de takdir edilesidir. Boxer cinsi köpekler yoldaş arayanlara ve aktif bir yaşam sürenlere ideal arkadaşlar olacaktır. Her gün mutlaka egzersiz yapmaları gerekecektir, birlikte uzun yürüyüşler veya koşular yaparak onun sağlığı en eğlenceli şekilde iyileştirilebilir. Sosyalleştirilmediklerinde diğer hayvanlara karşı agresif tavırlar gösterseler de size karşı hep büyük bir aşkla bağlı kalacaklardır. Çok sıcak ya da çok soğuk havalar onlar için uygun değildir. Kaslı bedenlerini kaplayan kısa tüyleri onları soğuğa karşı çok fazla koruyamaz. Birçok ırka göre yaşam döngüleri de kısadır, genellikle 10 yaşı aştıklarına şahit olunmaz.
Bu cinslerin hem dişileri hem de erkekleri oldukça enerjik olduğundan genellikle kilo problemlerinin bulunmadığı söylenebilir. Ancak boğazlarına da fazlasıyla düşkün olduklarını inkar etmek yersiz olacaktır. Yetişkin erkekler rahatlıkla 35 kg’ye ulaşabilirler, dişiler ise 30 kg civarında bir ağırlığa erişebilirler. Omuz yüksekliği erkeklerde 64, dişilerde ise 60 cm’ye kadar çıkabilir.
Bu ırkın menşei ülkesi Almanya’dır. 19. yüzyılın sonlarında Bulldog, Bull Terrier ve Bordeaux Mastiff cinslerinden türetilmiştir. Her ne kadar geçmişinin 19. yüzyıla dayandığı söylense de 16. ve 17. Yüzyıllardan kalma eski halılarda tasvirlerine rastlamak mümkündür. Modern Boxerlar iş köpekleri sınıflandırmasında yer alırlar ama günümüzde genellikle ailelerle birlikte yaşamaktadırlar. Orta büyüklükte olan bu cins günümüzde geçmişe oranla daha zarif bir vücuda sahiptir. Çok güçlü, akıllı ve korkusuz olmaları ise atalarının mirasının iyi korunduğunun göstergeleridir.
Dişi Boxerlar tek bir doğum yaparak dünyaya birbirinden sevimli 5 ila 8 yavru getirebilirler. Kaç adet yavrunun dünyaya geleceği dişinin iriliğine, gebelik sürecine girdiği yaşa ve genel sağlık durumuna göre değişebilir. Dişinin doğumu gün boyu sürebilir ve her yeni doğan yavrusu ile ilk karşılaşması görülmeye değerdir. Annelik iç güdüsü bu zarif oyuncu cinste oldukça yüksektir.
Atletik bedenleri üzerinde kısa ve sık tüyleri bulunur. Haftada birkaç kez taranmaları halinde tüy dökme sorunları azaltılabilir. Kısa tüylü olmaları tüy dökme sorunu yaşamayacakları anlamına gelmez. Bazıları ciddi şekilde tüy dökebilir. Neticede alerjik bir bünyeleri vardır ve ne yedikleri sağlıkları için oldukça önemlidir. Tüylerinin bakımı oldukça kolaydır ve bakım esnasında genellikle sessiz bir şekilde beklerler.
Yavruların ve yetişkinlerin gün içerisinde uyudukları süreler Boxer’larda da aynı değildir. Yavruluk döneminde günde 18 saati bulan uyku halleri yetişkinlik döneminde kısalır. Bu cins genel olarak günün 12 -14 saatini uyuyarak geçirir. Her zaman ihtiyaçları oldukları için de uyumazlar, canlarının sıkıntısı onların uyku haline geçme nedenlerinden biridir.
Sevgi dolu ve sadık Boxer’ların eğitim süreçleri kolay sayılmaz. Erken dönemde sosyalleştirilmeleri ve eğitime başlatılmaları gerekir. Böylece yüksek enerjilerini ve coşkularını olumlu bir şekilde kanalize etmek mümkün olur. Oldukça zeki olsalar da çabuk sıkıldıkları için uzun süren eğitimler onlara göre değildir. Genellikle kendi kafalarına göre hareket etmeyi tercih etmeleri ve mükemmel birer problem çözücü olmaları nedeniyle başlangıçta eğitime hemen yanıt vermeyebilirler. Ancak kararlı, sabırlı ve deneyimli bir kişi tarafından eğitildiklerinde muhteşem sonuçların alınması da mümkündür.
Boxer cinsi köpeklerin genetik olarak yatkın oldukları birçok rahatsızlık olduğu kabul edilir. Elbette bu rahatsızlıkların tamamı onlarda görülecek diye bir şey söylenemez yine de rutin veteriner kontrollerinin aksatılmaması ve kaliteli mama tercihlerinde bulunulması gerekecektir. Çok enerjik oldukları ve gelişim döngülerine özel mineral ve vitaminleri almaları gerektiğinden Boxer’lar için orta ırk köpek mamaları doğru tercih olacaktır. Damak zevkleri oldukça gelişmiştir ve sevdikleri yiyecekleri yediklerinde doyduklarını anlamayabilirler. Beslenmelerine dikkatli yaklaşmakta fayda vardır. Onun için en kaliteli mamalar arasından seçim yapmak için ürünlerimizi inceleyebilir, yorumları okuyarak kararınızı netleştirebilirsiniz.
Boxer Yorumları
Alman Boksörü, Boksör
Lekeli açık kahverengi ile birlikte beyazlar ve siyah maske görülebilir.
Almanya
1800'ler
Çiftlik köpeği, mastiff (bull)
Boğa dövüşleri, koruma
Koruma
8-10 yıl
29-36/23-29 kg
57-64/53-60 cm
Bir Boxer sahiplenmek istiyorsanız, Boxer sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterBoxer dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Köpek İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ