Engelli Kedi Sahiplenmekten Neden Çekinilir?

Engelli kedilerin ilanlarına dönüşler nerdeyse yok denecek kadar az 1,2 kişi... Hatta ilanlarına bakan sayısı bile çok az. Neden böyle ? Güzellik, cins olsun algısı haricinde duyarlı ve gerçekten can kurtarmak için sahiplenen gönül gözü açık bir çok insan da var aslında. Ama neden talepler çok düşük en çok onların ihtiyacı yok mu yuvaya aslında ?


51 CEVAP

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Bunun en büyük nedeni ekonomi... Veteriner kliniğinin önünden geçsek 200 TL paramız gidiyor. Engelli bebeklerin daha da özenli bir bakıma ihtiyacı oluyor. İnsanlar bu yüzden çekiniyor. Ben 2kg mamayı 30 birime aldığım aşısını 50 birine yaptırdığım bir yerde yasasaydim koşa koşa bir kedi daha sahiplenirdim, özellikle engelli olmasını isterdim.

Busraskanli
Busraskanli

3154

O kadar haklısınız ki... Benim iki kedim var şuan biri felçli birinin gözleri görmüyor. Öğrenciyim bütün sorumluluklarını ben üstleniyorum. Sadece kör kedimin tedavisi için ailemden destek alıyorum. Ve inanın hiçbir zorlukları yok... Felçli kedim 3 yaşına girecek ve küçüklüğünden beri hiçbir sorun yaşamadık. Evet mesela bir yerde yatılı kalamıyorum, arkadaşlarımda kalamıyorum ama evde kedimi kabul eden arkadaşlarım için onunla birlikte şehir dışına bile çıkabiliyorum.12 saatte 1 kere idrar torbasını boşaltmam yetiyor. Bebeğim 3 yaşına girecek ve yaklaşık 3 senedir hayatıma hep artıları oldu. Evet idrarını kaçırıyor dışkısını etrafa bulaştırabiliyor ama sevince bunları asla görmüyosunuz. Tuvaletini yapamamaktansa etrafı batırsın daha iyi....
Hele ki kör kedilerin hiç zorluğu yok sağlıklı kedilerden hiç farkı olduklarını düşünmüyorum. Etrafa çarpıyorlar bazen o kadar. Bazen yaptıklarına o kadar şaşırıyorum ki içimden bence görüyor ya diyorum:)
Ayrıca engelli kedilerin size olan sevgisi çok farklı oluyor. Daha çok sevgi pıtırcığı oluyorlar bence💖

simbakedi
simbakedi

136205

aslinda ben de su an kedi besleyen biri olarak ne kadar cesaret edebilirim bilmiyorum. cok isterdim kesinlikle ama bunu yapip yapamayacagindan emin degilim. dedik ki paramiz var, bu kedilerin ozel bakima ihtiyaci var. felcli kediyi dusunun, her gun kakasini, cisini siz yaptirmalisiniz. eve 1 saat gec kalmaniz bile dunyalar kadar sorun yaratabilir. bu bence bir kedi bakmaktan cok daha buyuk bir sorumluluk. ve herkes kalkamayabilir. ama su da var, saglikli cins olmayan kediler bile zor sahiplenilirken bu engellilere yuva bulmak cok daha zor. burada insanlar bu sorumlulugu alabilir miyimden once bilinclenip “sokak kedisi de evde bakilabilir, bir farki yok cinsten” mentalitesini kabullenmeli

Warriorsans
Warriorsans

133985

3 sebebi olabilir
1 ekonomik sorunlar ki veteriner masrafları aşırı yüksek
2 o bebişe bakabilecek imkanı ve sorumluluğu kendinde görmüyor olabilir
3 hayvanlara oyuncak gözüyle baktığı için bozuk bir oyuncak almak istemez
Şahsen ben ailem izin verse hemen sokaktan bir canı daha kurtaracağım ama şu süreçte imkansız görünüyor :/ bende evimde olmasa da sokakta onlara olabildiğince iyi bakmaya çalışıyorum

blue_hpood
blue_hpood

128183

ne engellisi, insanlar sokak kedisi bile istemiyor, tüyleri beyaz olsun, pofuduk olsun, bacakları kısa olsun, kuyruğu uzun olsun, kulakları kıvrık olsun.. ben kaç tekire ilan açtım, hiçbirine dönüş yapılmadı, o yavruyu sahiplenecek bir melek bulursanız çok şanslısınız demektir.

Zeynepulku engelli çocukların masrafları yok aslında yani diğerleriyle kıyasladığımızda hatta veterinerler engelli ve tekir bir kedi sahiplenmiş olanlara daha da avantaj sağlıyor ırklara nazaran daha makul oluyor fiyatlar da. Sayı arttırıma konusunda hak veriyorum ama tek veya 2. olma konusunda çok zorluğu olmasa da en ufak bir rahatsızlıkları olması durumu gözetilerek sorumluluk kısmı düşündürebilir ona birşey diyemem.

Ozge00
Ozge00

131723

Katılıyorum. Fiyatlar ortada. ileriyi düşünüp sahiplenmiyor kimse çünkü bir kere sahiplendin mi ömür boyu sorumluluğu sizde. Ben kedimi sokaktan sahiplendim zaten hep ikinci bir kedi aklımdaydı fakat bakımı konusunda sıkıntı yaşarım diye korktum yetemezsem diye korktum. Şimdi de zam üstüne zam artık hiç sahiplenme fikri aklımdan bile geçmiyor. Aksine kedimi sahiplendirmek istedim çünkü bakamıyordum güzelce. Çok gecmedi üstünden yaklaşık 900 TL tedavi için harcadim. Asgari ücret alan biri nasıl karşılasin ki şimdi bunu. Ben çok isterim engelli bir kedi sahiplenmek aslında daha önce geçici yuvalık yaptıgım da oldu neyse ki sahiplenenler çıktı onları. Belki maddi durumum iyilesirse olabilir belki bir gün uyanırım da veteriner fiyatları bir mucize ile düşmüş olursa belki şu an baktığım kedim vefat ettiğinde. Bilemiyorum. Kedi köpek bakmak lüks şuan maalesef. Ben 20 kg Sanabelleye bin TLye yakın ücret öderken başkalarının 20 kg Sanabelleye 67 Euro ödemesi beni üzüyor. Bunu haketmiyoruz.
Bugün de içimi döktüm şükür :/

Superisi814
Superisi814

125092

Merhaba,
Ben de kedileri sahiplendiremeyenlerdenim hele siz engelli kedilerden bahsediyorsunuz.Bunun sebebinin biri ekonomiktir , çoklu can ile ilgileniyorum ve yetememek cok zor.Yukselen aşi, mama fiyatlariyla ülkemizde hayvanlarin barinaklara, sokaklara terk edilisi söz konusu.Ayriyeten Avrupa ülkelerinde arkadaslarim var ve dünyada da ayni durum söz konusu.Elbette Avrupa standartlarinda sebep ekonomi degil tam olarak.Unutmamaliyiz ki insan bölüşmeyi de bilmiyor, bazen parasini paylasmak zor gelir insana.Bilirsiniz ki ortacagda kedi katliamindan sonra fare salgini ve veba olustu.Bunca canin terk edilisi, otelenisi sonuc verir de ,Allah hayrimizi vere diyim.Öteyandan, engelli bir can ile yaşamak insanlara yük gelir.Çünki insan kendi konforuna düşkündür.Engelli bir insani bakislarimizla rahatsiz ederiz.Bir cok insan daha hayvan sevgisi ve sorumlulugunu bilmiyor.Burada bile bir cok can sahibi kedisi icin , kez be kez" bana barinağa birak deniliyor" diyor ,o ya da bu sebepten ötürü.Insan sevmeyi bilmiyor, bilse hiç bir cani barinağa birak der mi ? Bizim bir de baskalarinin isine ve hayatina burnumuzu sokmak ve herseyi cok bilmek gibi bir hastaligimiz var insan olarak.Mesela tekme yedigi icin topallayan kedi ileben ilgilenirken zorlandim.Çünki gozlerimin onunde aci ceken bir can var , iyilesmesini umut ederken, agzi yok dili yok ki derdini anlatsin.Bir de engelli ise , bunun icin hakikaten kocaman bir yurek, idrak, bilgi, azim gerekir.Kacimizda o sabir var bilemiyorum. hasta oldugu icin iyilestirmeye calistigim ancak kaka kaciran kediler var.Günde kac kere balkon yikamam gerekiyor ben de bilmiyorum.Sikayetim yok ancak cok da hos degil.Ayrica bu surede iyilesmemis olduklari icin uzuluyorum.Diyelim 3 bacakli bir kedi.Kacimiz ona bakarken 3 bacakli olduguna degil de , mutlu olduguna odaklanabiliriz ?
Yani insanda laf cok, icraat yok.Allah kalplerimize sevgi versin ki bu canlari yük olarak gormekten, cinsine gore sevmekten, onlara eziyet etmekten, onlari otelemekten ayrisalim.Alicak yolumuz cok vesselam.Ancak bilin ki yalniz degilsiniz.Bir yerde birileri de maddi engellerine ya da insan engeline ragmen, elini tasin altina koymus ve bu canlarla birlikte , sevgiyle yaşama peşinde ...

16 yıl önce Eminönüne mama almaya gittiğimizde, mama kabının içinde fare gibi duran bir minik kedi gördüm bir baktım 2 gözü de kapalı! Annemle aldık eve getirdik o zamanın şartlarında süreci minik olduğu da içinde 6 ay kadar sürdü yaşamaz dediler ama 1 gözü kurtuldu ve şu an 16 yaşında o süreçten başka veteriner yüzü görmedi 🧿
Bunları çok anlatmak istemiyorum nazara inanıyorum😁
Şimdi yazılanlara istinaden yazma gereği duydum.
Sormuşsun ama sende neden yok diyebilirsiniz belki diye ben tek 2 sorumluluk istemeden de olsa almış aldım tercih meselesi değildi mecburi gibi oldu :)
2 gözü kör 2 evlat yuvalandırdım çok şükür onlarda hiç bir problem yaşamadan yıllardır mutlular. Sorumluluk kısmında hak veririm kendimde de aynı durum söz konusu ama sahiplenmek için kedi köpek bakıyorsam en muhtaç olana yönelmeyi tercih ederim.
Felçliler bakımı bir tık daha farklı onda da haklısınız ama bacağını, gözünü, kuyruğunu kaybetmiş canlar evdeki yaşamda diğer kedilerden farksız muhtemelen bu bilinç yok. İnsanlar bilip görmedikleri için normal aslında engelli can bakanların günlük yaşamlarını videolarla yayınlamaları farkındalığı attırabilir belki. 🐾🐾🙏

Anonymus297519
Anonymus297519

113699

Hepsinin yuvaya ihtiyacı var hele birde engel söz konusuysa daha önemli, söylediğiniz gibi güzellik ve cins algısı insanların vicdanından daha önde geliyor 😔Allahım sahipsiz canlara yardım etsin kötü insanların şerrinden korusun 🙏🏻

Bir tane 3 bacaklı, 2 tane de iki gözü kör kedi sahiplendirdim. Diğerleri çok çabuk yuva bulurken bunlarda 4 ay, 8 ay ve 1 yıl gibi. süreçleri aldı yuva bulmam ne yazık ki çok üzülüyorum hepsine ama engelliler asla sokakta yapamaz öncelik verilmeli 🥺 Ayrıca daha sevgi dolu ve aileye bağlı oluyorlar çünkü güvene ihtiyaç duyuyorlar.

Anonymus297519
Anonymus297519

113699

Evet çünkü kendilerini tehlikelere karşı koruyamazlar. Keşke insanları bilinçlendirebilsek cins kedilerini veya tekirlerini çiftleştirmek yerine bir kardeş sahiplenseler, o zaman herşey daha güzel olurdu. Allah sizden de razı olsun çok iyi bir insansınız 🙏🏻onlara yuva vermek harika ❤️

Lils
Lils

125528

Ekonomiyle alakasından çok bu kediler onlara göre çirkin. Ücretsiz sahiplenme ilanlarındaki basit engelleri olan cins kediler kolayca yuva bulabiliyor. Ekonomik nedenleri ile almayanlar kör bir kedi sahiplenebilir. Hiç tedaviye ihtiyacı olmayan kör kediler var ama onların da ilanı uzun süre kalıyor. Yine de ekonomik nedenlerle sahiplenilmeyen felçli kediler vs. olabilir.

TATA4242
TATA4242

118617

Kimse, engelli birisi ile aynı evde yaşamak istemez.Tek sebebi bu.Engelli evlat sahiplenilmez,engelli yük olarak görülür ve engelli biri ile mecbur kalınmadıkça aynı evde yaşamak istemezsiniz.Baskalarına yardım edebilirsiniz ancak aynı evde yaşamak tamamen farklıdır.Fizyolojik, psikolojik, biyolojik etkilere maruz bırakır.
Uzakdan yardım etmek ise anlık refleks gibidir.Örnek vermek gerekirse bir fizik tedavi uzmanı bir engelliye yardım edebilir ve bu yardımdan maddi ve manevi kazanç sağlayabilir.Evine gittiğinde mutlu mesut yemek yiyebilir.Ginede o engelliyi kendi evine almak zorunda değildir.Baska örnek verirsek,kimse kimseyi yetim bir evlat edinmeye mecbur tutmuyor.Kendi evladınız olsun istiyorsunuz.Kimse bakıma muhtaç yaşlılara kendi evinizde bakın demiyor.Ziyaret edebilirsiniz,yardım edebilirsiniz ama ben daha evine alanı görmedim.Gine örnek verirsek maddi olarak çok zengin olan rahmetli Sakıp Sabancı'ya baktığınızda,mutlu ama içden içe çok hüzünlü bir insan görürsünüz.Sebebi ise çocuklarınin bu halini görüp elinden birşey gelmemesiydi.Kisaca para ile
saadet olmuyor.Her ne kadar evlatlarıyla aynı durumu yaşayan başkalarına yardım etsede,evlatlarının sağlıklı olmasını dilerdi.Ayriyetten insan kıyaslaması ve örneklendirme yapmamın tek sebebi tüm dünyada olduğu gibi,hayvana insandan daha fazla değer verilmesidir.Afrikada 1 milyara yakın aç ve gine 1 milyara yakın temiz su bulamayan insan varken,obez olan 1 milyar,aşırı kilolu 2 milyara yakın insan varken,açlikdan günlük ortalama 25 bin insan ölürken ,medya kuruluşları ve sözde duyarlı insanlardan ses seda yok.Mesela Afrika bozkırlarında zebra katliamı olsa herkes haber yapar.Dostlarım açlikdan ölen insan sayısı, koronadan dolayı ölenlerden çok ama çok daha fazla.Komik olmayalım ve uyanalım ve lütfen objektif olabilelim.Anladigim kadarı ile insan hayatı Pet Fooled belgeselinden anlatılanlar kadar önemli değil.

TATA4242
TATA4242

118617

Eleştirim hem kendime hemde herkese yöneliktir.Soruyu sorana karşı tariz yani iğneleme söz konusu değildir.Bu düşüncemi özel hayatımda aynı evde engelli insan ile paylaşmış ve halen paylaşan biri olarak sizinle paylaştım.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1925 Görüntüleme
  • 51 Cevap
  • 14 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80651 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR