Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
Merhabalar, tecrübeli üyelerin görüşlerini öğrenmek istediğim bir konu var? Dışardan yaklaşık 3 haftadır sahiplendiğim bir kedim var. İlk kez bir pet'im oluyor. En iyisini aldığını düşündüğüm mama olan Orijen Cat&Kitten ile ilgili sorularım vardı...
Kedimin ilk maması oldu, hiç zorlanmadı. Gayet iyi yiyor bu mamayı... Kısırlaştırdıktan sonra kullanırım diye Orijen Fit Trim de aldım. Aslında kırmızı et de tüketmiş olsun diye (çünkü Cat&Kitten da hiç kırmızı et yok, sadece kümes hayvanları ve balık türleri içerikli) Orijen Regional Red de almayı düşünmüştüm, ancak içeriğindeki domuzdan dolayı almaktan vazgeçtim. Bunun yerine kırımızı ette genel olarak kedilerimizin damak tadına en uygun olan N&D tahılsız kuzu etli & yaban mersinli kuru mamayı da aldım, yukarıdaki Orijenlere ek olarak. Elbette yaş mamalar olarak aldığım Schesir, Carny ve N&D’yi özellikle kırmızı etli türlerinden seçmiştim. Genel olarak beslenme planı, Orijen Fit Trim ve N&D kuzu etli (kısırlaştırılmış kediler için olanı) olarak sürdürmeyi düşünüyorum. Seçici bir kedi değil... Yukarıda bahsettiğim yaş mama markalarıyla birlikte değerlendirecek olursanız beraber iyi bir seçim mi?
Ayrıca veterinerlerin protein ağırlıklı beslenme ve beslenmeme konusundaki tutumlarına nasıl bakıyorsunuz? Acizane görüşüm tahılsız ve protein ağırlıklı beslenmenin daha uygun olduğu yönünde...
Özellikle uzun vade Orijen kullananların yorumlarını bekliyorum.
Burada uzun süre orijen kullanan yoktu ama belki aktifliği yüksek olmayan bir üye kullanıyordur. Soru cevap kısmına ilk girdiğinizde koyu mavi filtreleme kısmından anahtar kelime ile eski sorulara bakabilirsiniz. Eski birkaç kullanıcı yorumu görmüştüm ama genelde uzun sürede sıkıntı yaratan bir mama. Özellikle idrar yolunda. Bence kısırlaşınca proplan, hills, royalcanin üçlüsüne bakın en azından garanti mamalar. Bu üçlü domuz yağı içeriyor o yüzden tercih etmek istemezseniz brit care tavsiye ederim kısır kediler için değer olarak gayet iyi.
Sevgili Lils, yorumlarda aradım, ancak cevabini bulmak istediklerim yoktu bu konularda... Uzun vadede bobrek sorunlarina yol aciyor mu ornegin gibi sorularim vardi... Bahsettigim yas mamalar esliginde de devamli verilebilecek bir mama midir mesela gibi.
Bu soruyu ben de merak ediyorum. Uzun süredir(ama çok uzun😄) Acana veya Orijen kullananlar varsa görüşlerinizi almak isteriz.
Dün veterinerimiz en üst segment mama olduğunu, gönül rahatlığıyla kulanabileceğimi söylemişti. Bu kadar kaliteli ve kedilerin doğal yaşamlarındaki beslenme şeklini dikkate almayı prensip haline getiren bir markanın mamasının idrar yollarına ve böbreğe zarar vermemesi gerektiğini düşünüyorum mantıken ama, bilemiyorum.
İçerik olarak çok güzel olsada acana ve nd çok sorun yaratan mamalar. Orijen de aynı segmentte diye düşünüyorum. Kalp rahatsızlığı yaptığını da duymuştum. Proplan, Hills, Royal Canin kedilere iyi gelen mamalar. Bu işi çok iyi yapıyorlar çünkü yorumları çok iyi. Durumunuz müsaitse ve domuz olması sakıncalı değilse bunları tercih etmek mantıklı olan. Sonuçta kedilerimiz doğada etçil olsada evde minimum düzeyde hareket eden canlılar ve doğadaki gibi değiller.
Uzun vadede böbrek ve idrar sorunları yapıyor yüksek protein agar geliyor önerim dusuk protein kullanmanız ev kedileri için dusuk proteinli mamalar her zaman iyidir 36 geçmeyin 34 ideal
Sevgili Lils,
İlk mesajinizda bahsettiginiz üç markayi sirf domuzdan dolayi bile tercih etmem mumkun degil. O yuzden malesef elemek zorunda kaliyorum. Ayrica tahil icerikli mamalar cok elestirildiginden royal canin'in mamalari icin duydugum bu elestirinin kedinin sindirim vs sistemine, etcil yapisina ne kadar faydalı oldugu da tartismali gibi. Tahil hakkinda cok fazla olumsuz elestiri mevcut. Ben bu bobrek sorununun aslında kalitesiz mamalardan kaynaklandigini okudum ve isittim. Dun veteriner de soyledi, kedinin bagisiklik sistemi icin de en iyisinin kaliteli (ve malesef pahali) ust segment mamalar oldugunu belirtti. Dogada yasamasalar da dogal beslenme sekillerini elden geldiğince korumak önemli diye düşünüyorum. Cevabiniz icin cok tesekkur ederim.
Sevgili Palyaco, kedinin hareketli ve oyuncu olmasinin bu duruma etkisi var mi acaba? Kedim cok hareketli uyanik olduğu saatlerde.
Protein agirlikli beslenip ayni oranda da hareketli ve enerjik olmak proteinin vucutta aktif bir sekilde kullanildigi, dolayısıyla zararli olmayacagi anlamini tasir mi?
O zaman tavsiyem brit care. İçerik olarak nd ile yarışır ve değerleri kısır kediler için daha uygun. Fosfor, magnezyum değerleri idrar yolu hastalıklarına yol açmaması için gayet uygun. Yağ oranıda kiloyu önlemek için düşük. Ben de domuz içeren bir mama kullanmak istemediğim için brit care tercih ettim. Kullandığı yağ hayvansal olarak geçiyorsa domuz oluyor. Brit care direk olarak yağ kaynağını belirtmiş ve domuz yok.
Ben de bir ara Brit Care almaya niyetlendim ama ishal yorumları beni vazgeçirdi.
Sevgili Lils, Brit Care’i düsunebilirim sonrasi icin. Tesekkur ederim tavsiyeniz icin. Bu arada N&D'nin kuzulu konserve mamasinda hayvansal yag demis, bu direkt domuz yagi anlamina mi geliyor yoksa?
uzun sure kullanan var midir bilmiyorum tr gibi bir ulkede ama protein orani zarar veriyor = hicbir kaynagi olmayan bir yorum. neye gore zarar veriyor bu protein orani? hangi kaynakta kanitlanarak yazilmis seyler cok merak ediyorum. oyle sacma sapan kaynak belirtmeyen blog yazilarindan gorulen “protein zarar verir” lafini burada satinca bilgilendirilmis olunmuyor insanlar. catsfoodb sitesinde fit&trim gercekten ust duzey bir mama olarak geciyor. ayni sekilde acana vs de oyle. bence sadece orijen gitmek degil de diger markalarla donusumlu kullanmak cok daha iyi olabilir acana gibi. bobrek rahatsizliklarinin nedenlerinin en buyugu susuzluk. kedisi su icmiyor, sonra diyor ki su mama bobrek sorunu yapti proteini cok gidiyor proplan kisir kullaniyor. kullandigi mamada da %41 protein var. demek ki sorun proteinde degil yani. ben erkek kedime hangi mama olursa olsun biofeline urinary tableti haftada 1 vermeyi dusunuyorum. ayni sekilde kizilcik da kaynatilabilir ama oyle bir vaktiniz yoksa bu tablette zaten kizilcik var. yurt disi kaynaklarinda hep arasitiyorum orijen (ozellikle fit&trim) hep en ustlerde geliyor. turkiyede ovulup bitirilmeyen proplan, rc, hills uclusu kaliteli olarak bile gecmiyor neredeyse. kedinize iyi geliyorsa kullanin ama kullanmadiginiz/sizin kedinize iyi gelmeyen mamayi da sacma sapan kaynaksiz karalamaya calismayin bence. her mama kac kere toplatildi, hatta bir yerde okuduguma gore acana toplatildi haberi yalanmis, baska bir sey icin denetime alinmis ve sorun olmamis mi ne oyle bir sey de okumustum. o yuzden kedinize iyi geldigi surece devam edin derim, veterinerinizi de cok merak ettim genelde hepsi soyledigim uclu disinda mama onermez :D
Sevgili simbakedi,
Yorumunuz icin cok tesekkur ederim. Size katiliyorum ben de. Protein bi kedi icin nasil zararli olabiliyor onu dusunuyorum dusunuyorum aklima yatmiyor. Bir varligin dogal yasam alani ne sekilde degismis olursa olsun, onun hucreleri, organsal sistemleri, beslenme sekli tahillara kayacak kadar degisemez. Bu hayvanlar etçil sonucta. Ben de hic sasmadan Orijen'e devam etmekten yanayim, cunku gercekten icerigi cok tatmin ediyor, kedimde de hicbir rahatsizlik, hazimsizlik belirtisi de gormedim. Onu dogal beslenme sekliyle beslemenin vazifem ve sorumlulugum olduguna inaniyorum. İcimi rahat ettiriyor bu mama acikcasi. Bir hayvanin fitri aliskanliklarina cok fazla mudahale edilmemesi gerektiginden yanayim. Arti hareketliyse hele, zaten o protein vucutta atil kalmayip kullaniliyor ve enerjiye donusuyor demektir. Uyanik kaldigi o 8 saatin hakkini veriyor kedim.
Şunu da ilave edeyim, su içmesi harika. Koca kaseyi gun icinde dibine kadar icebiliyor, 2-3 kez su tazeledigim oluyor yani. Su tuketiminin cok iyi olmasi da beni ayrica bobreklerinden yana rahatlatiyor (Not: Fazla su tuketimi sekerden degil, ona baktirdim).
Sevgili. Aslanpati,
Eğer ishal yapiyorsa eledim bile, riske atamam. Sonuçta orijende hicbir sıkıntı yasamadi. Şu an henuz kisirlasmadigi icin Orijen cat&kitten kullaniyorum, kisirlastiktan sonra orijen fit&trim ile N&D'nin kuzu etli kisir turlerini donusumlu olarak kullanabilirim. Arada cesit olmasi icin.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.