Merhaba. Öncelikle iyi bayramlar diliyorum. Nereden başlasam bilmiyorum. 1 yılın ardından genel ruh sağlığım bozuldu. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Biraz uzun bir yazı olacak. Vaktinizi aldığım için şimdiden özür dilerim.
Kedilerimi yaklaşık bir yıl önce sokakta feci berbat halde buldum. Aslında tek bir yavru bulmuştum fakat bulmuş olduğum kediyi evime götürürken yolda karşılaştığım bir çift kollarıma bir başka kötü halde yavru daha bıraktı. Yani bir günde iki tane bakımsız yavru kedim olmuş oldu. Birinin bir gözü yoktu, diğerinin ise gözleri bakımsızlıktan enfeksiyon kapmış, kör olma noktasına gelmişti. (İkisi de tekir ve erkek. ) İlk işim veterinere götürmek oldu ve ikisine de yoğun bir tedavi uygulandı.
İki yavru kedim de ilk başlarda birbirlerine alışamasalar da sonra alıştılar ve birer terminatör kedi oldular.
Daha yavrularken çok hareketliler ve yaramazlardı. Uyku dışında durmak bilmiyorlardı. Gece uyutmuyorlardı hiçbir şekilde. Tüm bu hareketlerini yavru olmalarına verdim. Zira internet araştırmalarım ve kedisi olan arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre kısırlaştıktan sonra ve büyümeyle birlikte yavaşlayacaklardı. Fakat öyle olmadı. Bu arada ikisi de çok iştahlıydı. Mama kaplarını asla boş bırakmıyordum. İştahlı olmalarına rağmen bir şekilde öğünlerini ayarlayabiliyorlardı. Yavaş yavaş, az ve sık yiyorlardı.
Kedilerime yaklaşık 7 aylıkken kısırlaştırma öncesi kan testi (hemogram - biyokimya) yapıldı ve bir kedimde karaciğer - böbrek enfeksiyonu tespit edildi. 5 gün veteriner kliniğinde kaldı ve tedavi gördü. Ardından değerleri bir nebze düzelince gaz anesteziyle kısırlaştırma ameliyatı yapıldı. Veteriner hekim bu kedime karaciğer ve böbreğe yönelik ilaçlı mamalar, karaciğer tabletleri verdi ve artık öğünlü sisteme geçmemi söyledi. Mecbur öğünlü sisteme geçtim çünkü kedilerimden biri ilaçlı mama yiyordu. Günde 3 öğün vermeye başladım. . . . (Yazma sınırına geldiğim için kalanını fotoğraf olarak yükleyeceğim.)
Cok cok geçmiş olsun öncelikle. Gercekten gerek maddi gerekse manevi olarak fazla yipranmissiniz. Hele ki şu zamanda fiyatlarin 5 6 kat yükseldiği dönemde düşünemiyorum harcadığınız rakamları. Yeme bozuklugu karşısında size verebileceğim bir tavsiye yok. Yazmak kolay buradan ama yaşayan bilir. Eğer yapabiliyorsaniz evinizin bir odasını tamamen onlara ayırıp günde 2 defa vet tavsiyesi miktarına göre besleyerek deneyin. Odadan çıkarmayın. Aglamalarını kulak asmayın. Bu kac gün devam eder kestiremem. Son çare olarak yine de deneyin derim. Hem ruh sağlığınız için hem de onların sağlığı için. Evde rahat dolasamqzlarsa en azından siz yokken kendilerine de zarar veremezler. Benim aklıma gelen inanın tek şey bu. Geçmiş olsun
Tekrar..
Yazıklarınız cidden çok yıpratıcı, sizi anlayabiliyorum. Aklıma gelen iyi bir veterinere danışıp bir süre sakinleştiren bir ilaç denemeniz. Pika ve aşırı yeme durumu psikojenik ve hormanel bir bozukluktan olabilir, daha önce troid seviyelerine baktırmadıysanız mutlaka baktırın. Umarım çözüm bulabilirsiniz.
Kedilerin o aylarda aşırı hareketli olmaları, iştahlarının çok açık olması, eşyaları kemirmeleri çok normal. Emin olun onlar hiperaktif değiller. Normal, sağlıklı kedilerin olması gerektiği gibiler. Onlarca kedi bakmış biri olarak onların yaptıklarının normal olduğundan emin olabilirsiniz. Bir ara bizim de evde ne kablo varsa saniyesinde parçalanıyordu. Ortada şarj aletini kulaklığı unutalım 2 dakikada parçalanmış oluyordu. Kediler 2 yaşından sonra yetişkin oluyorlar ve eskiye göre hareketleri çok daha azalıyor. Bizimkiler eskiden sürekli koltukların tepelerinde koşuyor, kılıf vs parçalıyorlardı. Kıyafetlerimi de yırtarlardı. Şuan neredeyse hiç oyun oynamıyorlar ve etrafa zarar vermiyorlar. Arada tırnaklarlar tabi ki. Onların sindirimlerini çok güvendiğimiz kuru mamalar bozuyor. Kabız olmalarının nedeni kuru mama. Böbreklerinde sorun olmasının nedeni aşılar ve yine kuru mama denebilir. Onlara daha çok taze haşlanmış protein verin. Mamaya göre daha rahat edeceklerdir. Bizimkiler mesela tavuk mangala bayılırlar ve ne zaman yapıp yedirsek o gün keyifle mışıl mışıl uyurlar. Ama sadece kuru mama yedikleri günlerde sürekli bir şeyler ister ya da huzursuz şekilde miyavlarlar. Sizinkiler gelişme evresinde oldukları için vücutları yiyecek istiyor. Kuru mama hiçbir şekilde taze proteinin yerini tutmaz. Bundan sonra sabredip büyümelerini, 2 yaşını geçmelerini bekleyin ve özellikle böbrek karaciğer sorunu yaşayan kedinizden ilaçlar da dahil olmak üzere aşılardan mümkün olduğunca uzak tutun. Ortada hiçbir şey bırakmamaya çalışın. Sokaktaki kedilerin heralde %50'si falan yavruyken kör kalıyor, yaşayamadığı için biz görmüyoruz. Ne zaman sokak kedisi yavrularına baksam gözleri açılır açılmaz enfeksiyon kapıyorlar. Ben hemen düzenli olarak temizleyip günlerce terramycin göz merhemi sürüyorum ve gözleri kurtuluyor. Yoksa iltihap içinde şişiyor. Sizin de yavruları o şekilde bulmanız normal. Sokakta göz enfeksiyonu kapmayan kedi çok sınırlı. Zaten 10 yavrudan 1'i belki 1 yaşına ulaşabiliyor. Kedilerinizi özellikle gece yatmadan hemen önce besleyin. Yine taze protein alırlarsa daha rahat yatarlar. Bunu alışkanlık haline getirirler. Bizimkilerin yattığı oda var, gece olunca hadi odamıza götür de yemeğimizi ver derler. Veterinerde bazı cins kediler görüyorum, taşıma kaplarının içinde hiç kıpırdamadan duruyorlar. Özellikle Scottish cinsleri. Onlar için acıyorum. Sağlıklı kedi sizinkiler gibi koşar yerinde duramaz hele ki 2 yaşından küçükse. Bazı kediler de normalden bir tık daha hareketli saldırgan olabilir o da normal. Onlar doğada olsa avcılık yetenekleri çok kuvvetli kediler olacaklar ama evde o kadar oluyor. Şuan en azından 1 yıl daha sabretmeniz gerek.
Öncelikle verdiginiz özveri için sizi tebrik ediyorum, ben kendim bile bu kadar dayanabilir miydim şupheliyim.
Benimki de aşırı yiyiyor ama aşırı da hareketli, 5dk oturmuyor :) Bi oyuncagıyla oynarken başkasına gidiyor onunla oynarken gelip bana sataşıyor sonra gidiyor yemek yiyiyor sonra başka oyuncaga... :D
Benim tavsiyem biraz farklı yönde olcak :) Eger saglık açısından şu an başka bir sorunları yoksa davranışsal bir bozukluk olabilir. Hangi ildesiniz bakmadım ama İzmirde mesela bu tur bozuklukları tedavi eden veteriner klinikleri var. Örnek olsun diye instagram hesabını bırakıyorum @mavisehir_pet_egzotik_vet. Bu tur kliniklerle iletişime geçip tavsiye alabilirsiniz bence.
Gizem8822 Sizin kedinizin sağlıklı olması, hareketli olması her Scottish'in öyle olacağı anlamına gelmez. Ayrıca özellikle yavru kedilerin bir şeyleri parçalayıp yemeleri illa pika sendromu anlamına da gelmez. Onlar şuan keşfediyorlar neyi yiyip yemeyeceklerini bilemiyorlar. Maltın dış kabına kokusu sindiği için onu da yemişlerdir. Hapa sevdikleri bir şey sürsek hapı yiyorlar, bu pika sendromu olduklarını mı gösterir? Hadi biri pika, ikisi birden mi pika oldu? Siz kedileri iyi tanımıyorsunuz. Ha kedi gider kumunu yer, duvarı yalar, oyun için değil gider normal bir şekilde bir nesneyi çiğner yutar, bir sorun var dersiniz. Bunlar eminim oynayıp parçalayıp oyun amaçlı yiyorlar. Sadece maltın kabını yenir diye düşünüp yemişlerdir. Doğada da avlarıyla önce oynar sonra yerler. Eşyaları parçalamaları ya da kemirmeleri kediyi hasta yapmaz. Siz her kedi hiçbir şeye dokunmasın hepsi aynı olsun diye bekliyorsunuz. Geçen gün birinin kedisi toka yedi, deri sandalye parçalayan kedi için de soru soruldu. Siz görmemişsiniz.
Çok çok geçmiş olsun gerçekten çok zor şeyler yaşamışsınız hem maddi hem manevi olarak. Bir çözümüm ve fikrim yok fakat belki görenler olur diye yorum bırakıyorum. Umarım bir şekilde çözüme ulaşırsınız.
Merhaba. İyi bayramlar. Anladığım kadarıyla kedileriniz epey hareketli. Eğer bir kilo problemleri yoksa yedikleri mama miktarını biraz arttıramaz mısınız? 35-40 gr hareketli bir kedi için az bir miktar. Doymadıkları için mi herşeyi yemeye çalışıyorlar acaba? Bence bu konuyu veterinerinizle konuşun. Aklıma sadece bu geldi. Yine öğünlü beslersiniz ama miktarı arttırırsınız. Çok üzüldüm. Yardımcı olmayı çok isterdim. Umarım sorunu en kısa zamanda çözersiniz 🙏🏻
Yukarda yorumlarda odaya hapsetme tavsiyesi verilmiş. Bizimkileri ben birkaç ay evde yokken arada bağırıyorlar diye odaya hapsetmişler ve kedimin birinin psikolojisi bozuldu. Sürekli ağlıyordu. Ben gelince sürekli ilgilendim, hiç ağlatmadım ve çok şükür normale dönmeye başladı. Ama normalde dönmesi yaklaşık bir yıl kadar sürdü. Sakinleştirici falan da kullanılması boş yere karaciğer böbrek yorar. O kediler sorunlu değiller. Sadece sabır istiyorlar. Dışarı çıkamadıkları için de evde sıkılıyorlar. Ben şuan kedilerimi düzenli gezmeye çıkarıyorum ve pamuk gibiler. Tabi her kedi çıkarılamaz ve çıkınca hep çıkmak isterler o yüzden bunu önermem. Sadece çıkamadıkları için de evdeki yaramazlıklarının normal olduğunu söylemek istiyorum.
aslıhan_e yanılıyorsunuz ben Scottish cinsi kedi sahibiyim dediğiniz gibi kıpırdamadan durduğu bir gün görmedim kedimi. Gayet hareketli evin içinde koşturan bir kedi. Dediğiniz gibi normal bir durum değil bu metali yemesi koltukları parçalayıp yemesi. Yeme bozukluğu var aşikar bir durum bu. Bu sayfada birçok tekir kedi sahibi var ve ben daha önce böyle bir durumla alakalı bir başlık görmedim . Sorunun sahibi size sabırlar diliyorum gerçekten zor bir durum umarım bir an önce çözüm bulursunuz
Toka yada ip vb şeylerle metali yemesi aynı şey mi? Koltuklara da mı sevdiği şeyi sürüyorlar o yüzden mi yedi? Bu sayfada bir tek siz kedileri tanıyorsunuz sanırım biz yorum yapmayalım buyurun siz yapın
Gizem8822 Öyle bir iddiada bulunmadım ama yeme bozukluğu tanısını biz koyamayız. Normal bir metali yememişler maltlı bir metali yemişler. Maltı neye sürseniz yer onlar zaten. Şuan keşfetmek ve oyun için koltukları ya da başka şeyleri parçalayıp biraz yiyebilirler. Kediler kendilerine zararlı şeyleri yiyebilir. Oyuncu olduklarını belirtmiş zaten. Oyun için ya da bilmediklerinden çok rahat yerler. Hastalık belirtisi de olabilir tabi ki. Ama insanların odaya kapatın ya da sakinleştirici ilaç verin demelerini uygun bulmadım. Kedilerin hareketliliği, bunları yapması anormal bir durum değil. Gidip boş yere sakinleştirici almalarını istemedim. Kan tahlili yapılıp değerlerde eksiklik var mı diye bakılabilir tabi ki.
Tabi ki iç dış parazit karaciğeri etkiler, zaten direk karaciğere gidiyor onlar. Pire bulmadığınız sürece dış parazit yaptırmayın ve iç parazitten şüphelenmediğiniz sürece de iç parazit uygulaması yaptırmayın. Genelde çiğ gıda ya da pire iç parazit yapar. İkisi de yoksa iç parazit riski düşüktür. Kakalarını takip edin, popolarını da takip edin yumurta dökümü var mı diye. Ağız kokması ya da iştahsızlık olabilir. Bunlar varsa iç parazitten şüphelenin, yine kaka incelemesi ile iç parazit uygulaması gerekiyorsa yaptırın.
Koltuğun deri kısımları sökük demişsiniz. Hem kendi kedim hem çevreden gördüğüm bütün kediler derileri parçalıyor. Hatta kedi almayı düşünenlere deri koltuk almamalarını tavsiye ediyorum. O yüzden deri parçalama olayı çok normal. Üstteki yorumlarda odaya kapatma tavsiyesi verilmiş eminim iyi niyetledir ama lütfen böyle bir şey yapmayın. Ben biraz farklı bir noktaya deyineceğim, hep ordan oraya atlıyorlar demişsiniz ve kabloları parçalıyor demişsiniz. Yeme bozukluğu dışında dedikleriniz benim kedimle yaşadığımla çok benzer. Kedilerinizde yemek dışında başka bir davranış problemi olabilir mi acaba? Benim kedimi 2 aylıkken sokaktan sahiplendim anksiyete ve hiperaktivite şüphesi olan bir kedi. Kedimle yeteri kadar oynamadıysam asla beni uyutmaz hatta yoğun olduğum zamanlar oynayamadığı için agresifleşir. Bir kedi genelde açlıktansa çok fazla enerjiden ordan oraya atlar. Tabii kedinizi görmedim ama benim kedim bu haldeyken tanzanya canavarı gibi gözle takip edilemeyecek kadar hızlı şekilde ordana oraya koşturur. Ve oynamazsanız kesinlikle agresyon gösteren bir kedi.
Pika konusunda ise pika olan kedi sadece yemeğe saldırmaz. Genelde yeri ya da camları yalaması en büyük belirti oluyor. Dediğiniz gibi maltın kokusunu aldıkları için tüpü yediklerini düşünüyorum.
Bizim geçici yuva olduğumuz anne kedide yemek konusunda çok aç gözlü, ne yazık ki bizden önce ne yaşadıklarını bilmiyoruz geneldr uzun süre aç kalmış kedilerde yemek kaygısı çok oluyor ve kusana kadar yiyebiliyorlar. Biz de o geçici kedimize mutlaka ölçülü verirdik ancak pika değildi.
Öncelikle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Sırayla yanıt vermeye çalışacağım.
NortNight hemogram ve biyokimya testinde bu troid değerleri çıkıyor mu acaba? çünkü en son kan testi yapıldığında veteriner hekimim buna yönelik bir sorundan bahsetmemişti.
Gimlihanim 35-40 gr evet hareketli bir kedi için az geliyor, bu yüzden miktarı 70-80 gr'a çıkardım, ama o da yetmiyor.
aslihan_e sadece kuru mamayla beslemiyorum, ara ara yumurta sarısı, tavuk ve balık eti, kefir, yaş mama veriyorum. 3 ayda bir iç-dış parazit yapıyorum (iç parazit, dış parazit damlasının içinde). Bu acaba karaciğere etki ediyor mudur? veterinerim bu konu hakkında uyarıda bulunmamıştı. tekrardan soracağım. yine aynı zamanda bu ay sonunda karma aşı vakitleri geliyor. sanırım yine bu mevzuyu veterinerime danışmam lazım.
Gizem8822 aslında metal tüpü yeme durumu şu şekilde, yani metal tüp boş olsa yemezlerdi, içinde malt olduğunu bildikleri ve kokusunu aldıkları için yediler. malta ulaşabilmek için dişlediler ve ellerinde olmadan maltla birlikte metal ambalajı da yediler. ama evet farkındayım yeme bozuklukları var, bariz belli.
Siz şimdi kedilerin bağışıklığı tam olarak virüsleri tanısın diye bir doz aşı yaptırmak zorundasınız. Eğer ilk iki dozu 17 haftalıktan önce oldularsa o onları uzun süre korumuyor ya da düşük oranda koruyor. Çünkü annelerinden ağız sütü denilen o ilk sütü aldıklarında antikorlar kazanıyorlar ve 17 hafta boyunca o antikorlar aşıları etkisiz bırakıyormuş. Ancak karma aşılar her yapılışta böbreklerde ufak çaplı bir enfeksiyona neden olurmuş ve tekrar edildiğinde bu enfeksiyon artarmış. Sizin böbrek enfeksiyonu yaşayan kedinizde aşı sıkıntı yaratabilir ama yaptırmasanız da hayat boyu gençlik hastalığı riski ile yaşar, bir veterinere gidişinde kapabilir. O yüzden o karma aşıyı mecburen yaptırmak zorundasınız. Sonrasında belki böbreklerinde bir sorun oluşmuş mu diye bir test yaptırmak uygun olabilir. Karmaları 17 haftalıktan sonra yaptırdıysanız tekrar dozu gerekmeyebilir.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor