Scottish Fold Kedilerine Hangi Mamayı Vermeliyim?

Scottish fold kedilerine hangi mamayı vermeliyim?

57 CEVAP

AlacaHurrem
AlacaHurrem

800

Uzun zamandır takip ediyorum. Sürekli Royal canin gibi mamalar kötülenip Orijen, Acana, ND gibi mamalar yüceltiliyor. Her mama her kediye iyi değildir şunu anlayın artık! Herkes bir yerlerde çok biliyormuşcasına atıp tutuyor. Proteini yüksek mamalar yavru kediler için bi nebze kullanılabilir, o da hareketli olup yaktıkları için. Ama kalkıp da 2 yaşında, üstelik kısır bir kediye tahılsız, yüksek proteinli mama vermek o kedinin böbreklerini iflasa sürüklemektir. 2 kedime de Royal Canin kullanıyorum ve de çok memnunum. Üstelik bir çok veterinere de danışarak bu karara vardım. Burda hills, rc kötü diye mesajlar savuranlar, siz veteriner misiniz? Mama uzmanı mısınız? Amacınız nedir?

Gofretsla
Gofretsla

116585

Şimdi bunu karşılaştırır mısınız?
ROYAL canın kitten
Kurutulmuş kümes hayvanları eti, pirinç, bitkisel proteinler, hayvansal yağlar, mısır, mısır glüten, hidrolize edilmiş hayvansal proteinler, bitkisel lifler, L-lizin, pancar küspesi, mineraller, balık yağı, maya, soya yağı, yumurta tozu, sodyum fosfat, frukto oligosakkaritler, maya özü ( mannan oligosakkaritlerin kaynağı), taurin, DL-metiyonin, kadife çiçeği özü(lutein kaynağı), L-karnitin.


Evet ilk maddesi et bu çok güzel bir şey
Pirinçte arsenik fazla ve bu kedi köpeklere zararlı
Mısır ve mısır glüteni var ki bu aşırı kötü mısır maaliyeti kısaltmak için kullanılan sindirimi zorlaştıran bir maddedir glüteni daha beter ki glüten insanlar da da zararlı mısırın glüteni de zararlı
Pancar küspesi var bu da bir mamada kullanılmamalıdır
Soya var ki bu da hiç bir mamada bulunmamalıdır


ORİJEN kitten
Kemiksiz tavuk, tavuk ciğeri, bütün ringa balığı, kemiksiz hindi, hindi ciğeri, bütün yumurta, bütün levrek, bütün somon, tavuk yüreği, tavuk kıkırdağı, tavuk ciğer yağı, tavuk yağı, kırmızı mercimek, yeşil bezelye, yeşil mercimek, güneşte kurutulmuş yonca, kurutulmuş su yosunu, balkabağı, su kabağı, ıspanak, havuç, elma, armut, kızılcık, tokoferoller, hindiba kökü, kara hindiba kökü, sarı papatya, nane yaprağı, kimyon tohumu, zerdeçal, kuşburnu, dondurularak kurutulmuş tavuk ciğeri , dondurularak kurutulmuş hindi ciğeri, dondurularak kurutulmuş tavuk, dondurularak kurutulmuş hindi, Enterococcus faecium fermentasyon ürünü, vitamin ve mineraller


Bundaki hatalar ise
Hata yok ki mama çok kaliteli veterinerler bu iki mamayı eş görüyor sizce bu doğru mu bence kesinlikle değil bir mamada olmaması gereken şeyler şunlardır




  1. İlk içerikler et ile başlamalı.. İlk içerikte bulunan gıdalar mamanın çoğunluğunun ne ile dolu olduğunu gösterir.




  2. İçeriğinde hayvansal türevler, tavuk ürünleri v.b gibi hayvan ürünleri yazan mamalardan uzak durunuz. Genelde chicken by product, meal by product olarak yazar.




  3. İçeriğinde eklem, sindirim sistemi gelişimi v.s için glucosamine, chondritin, l-carnitin v.b gibi doğal ek takviyeler olmalı




  4. İçeriğin büyük bir oranı et olmalı




  5. Mama doğal antioksidanlar içermeli ve katkı maddesi bulunmamalıdır.




  6. A, D, B1 gibi vitaminler ve mineraller içermeli ayrıca Kalsiyum, Demir, Fosfor, İyot, Bakır gibi maddeler içermeli..




  7. Mamanın taze olması gerekir. Bayatlamış ve uzun süre rafta beklemiş mamalar köpeğinizi cezbetmeyebilir.




  8. Mamanın et oranına dikkat etmek gerekir. Nasıl tahıllarda kaynatılıp, kurutulan değer yazıyorsa et için de aynı şey geçerlidir. Kaynatılıp, kurutulan etin taze ete göre oranı daha düşüktür.




  9. Artık her mamada yazar oldu ancak Super Premium mamaları tercih edin.




  10. Köpeğinizin ırkına, cinsiyetine, yaşına ve aktivitesine göre mama seçin.




  11. Mama içerisinde mısır gluteni, mısır şurubu, kamış pekmezi gibi şekerli gıdalar içermemesi gerekmektedir. Mısır şurubu bugün gıda sektöründe bile tatlıdan, ekmeğe kadar pek çok şeye katılmakta ve insan sağlığını da büyük oranda tehlikeye atmaktadır. Bu maddeler obeziteye, diş sağlığını bozmaya ve şeker hastalıklarına yol açar. Mısır şurubunun köpeklere çok büyük zararı vardır!




  12. Bazı mamalara köpeğin dışkısının katı olmasını sağlamak için zararlı maddeler katılır. Sodyum Bentonit, selüloz ve türevleri, pancar küspesi gibi maddeler.. Köpeğin dışkısının sert ve az olması mamanın çok iyi olduğu anlamına gelmez. Gördüğünüz gibi bunun da bir hilesi hurdası var.. Mamaların içine sindirimi zor gıdalar katılarak dışkının az ve katı olması sağlanıyor.




  13. GDO'lu mamalara dikkat edin. Forumda defalarca yazıldı çizildi buradan marka vermek istemiyorum ama bu mamalardan kesinlikle uzak durun. İnternette araştırma yaparsanız zaten hangi mamaların GDO'lu olduğunu anlarsınız.




  14. Kaliteli bir mama almak istiyorsanız karbonhidrat değerinin dengelenmiş olması ve glisemik oranı yüksek mısır, pirinç gibi hammaddelerin olmaması gerekiyor.
    Benim önerim tahılsız mamalar.. Tahılsız mamalar bu özelliklerin tümüne uyuyor.




  15. İçeriğinde şeker, şeker pancarı küspesi, soya, gluten, posa, digest, hayvan türevleri, hayvan yan ürünleri bulunan mamalardan uzak durunuz. Pancar küspesi genelde otobur çiftlik hayvanlarına verilen yararı olmayan aksine zararı olan bir üründür. Neredeyse bildiğimiz msrkaların çoğunda kullanılmaktadır.




  16. Köpeklerin genel olarak glutene karşı laktoz gibi intoleransı vardır. Gluten, bazı tahıllardan sağlanan bir çeşit protein grubudur. Mamalarda genellikle .. gluten unu diye belirtir bu mamalara dikkat etmelisiniz. Hipoalerjik mamalarda gluten içeren ürünler bulunmamaktadır.




  17. Mamalarda soya olmamasına çok dikkat edin. Mamalarda soyanın fermente edilip edilmediği bile yazılmaktadır ve günümüzde çoğu soyalı gıda ürünlerinde soya fermente edilmemektedir. Soya protein sindirimini sağlayan tripsin enziminin etkisini bozuyor. Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var. Soya proteini izolatı üretimi yapılırken eklenen ya da yapımı sırasında oluşan nitritler, lizinoalanin, alüminyum, mono-sodyum-glutamat (MSG) ve flor bileşikleri gibi çeşitli toksinler var. Bunlardan nitritler ve flor kanserojendir.
    Gönderen Kutay Deril(alıntıdır)
    Usenmeden hepsini okuyun rica ediyorum



Puppy730
Puppy730

112805

Bu mamaları kullanan arkadaşların petlerinin ileride eklem ve kemik rahatsızlıklarının olmamasını dilerim. Acı gerçek şu, bir kısmı olacak. Protein ve tahılı geçtim artık. Arkadaşın dediği gibi koruyucu meselesi var. Kemik ve eklem sağlığı için çok çok önemli olam chondroitin, glukozamin var lütfen ya. Bir karar aldım. Bu yazıyı kopyalayacağım. Cevaplarımı okuyan bilir aynı cümleleri ve örnekleri o kadar çok yazıyorum ki artık bunalmaya başladım. Belki beni dinleyen olurda yavrucaklara faydam olur diye bir ümit tekrar tekrar yazıyorum. Emeğime saygı üşenmeden sonuna kadar okuyun. Lütfen.


Kedi ve köpeklerin hangi hayvanlarda türediklerini hepimiz biliyoruz. Ve bu vahşi hayvanlar oturup tahıl yemiyordu. Şimdi diyen olur, oma bakılırsa kuru mama da yemiyorlardı bu hayvanlar çok değişti diye. Evet kedi, köpeklerimiz değişti tabii hem de çok. Ama zaten kuru mama kullanmak kötünün iyisidir. Gerçek beslenme BARF diyetidir. Ve miniklerimiz için kuru mama kullanan bireyler olarak amacımız kullanacağımız kuru mamanın benzeyeceği kadar BARF beslenmeye; et, meyve ve sebze (köpek biyolojisine uygun meyve, sebze) ile beslemeye yakın olması olmalıdır. Mamada glisemik indeksi yüksek tahıllar olmamalı.


"E ama ben şimdiye kadar tahıllı mama kullandım sıkıntı çıkmadı."


"Ben tahıllı mama ile 13 yıl kedi köpek besledim sorun olmadı." (misal)


Şimdi hepimiz hemfikiriz yavrularımızın elimizden geldiğince sağlıklı olmasını istiyoruz. Tahıllı kullandın 13 yıl bir şey olmadı mı? Tahılsız, uygun proteinli, glukozomin, chondroitin oranı uygun mama ile besleseydin tüy yapısı, ağız kokusu, enerjisi her şeyi ile %90 ihtimalle daha sağlıklı olacaktı. Tahıla hassasiyeti olmayan hayvanlarda da geçerli bu. (Tahıl ile tedavi olunan alerji durumları hariç konuşuyorum.)


Protein konusuna gelelim. Gofretsla'nın dediği gibi içerik önce et ile başlamalı. Tekrar ediyorum ET ile. Hayvansal yan ürünler (mamada yan ürünler ibaresi hiç geçmemeli), hayvansal yağ (hangi hayvanın yağı olduğu belirtilmediği sürece), kemik unu, et unu, et (ne olduğu belirtilmeyen, sadece et), şeker, tuz olmamalı. Yüksek protein oranından ötürü hastalanan hayvanlar çoğunlukla egzersiz yapmadığı, enerjisini atamadığı ve o pro

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Puppy730
Uzun uzun ve güzel bir dille yazmanız çok yararlı ve iyi olmuş. Umarım dikkate alınır:)

Puppy730
Puppy730

112805

Tabii ki öyle. Her birinin bünyesi farklı. Ama bana onlara ve beslenmelerine daha uygun mamalarla beslemek daha mantıklı geliyor. Dediğim gibi çoğu pette görülen kemik, eklem rahatsızlıkları yetersiz glukozamin ve chondroitin alımından kaynaklanıyor.

Duman14
Duman14

14039

Kediye göre mama değişir mi ki yani herkes ortak mamalardan konuşuyor bozita acana hills veya n&d az tahıllı öneriliyor ben acana kullanıyorum pahalı am kaliteli mama kullanabilirsiniz protein oranı yüksek kediniz hareketliyse sorun olmaz ama

yanik_kedi
yanik_kedi

111672

Pardon da her kediye her mama iyi gelecek diye bi kaile yok bir çok uzman veterinerle iletişimim oldu ve hepsi hills gibi profesyonel mamaları onayladı her veterinerde para kazanmak için yapmaz ben kedime hills kitten kullanıyorum ve değiştirmeyi de düşünmüyorum herkes kedi petinin sağlığını kendi düşünebilir zaten gidişatı kötü görsek değiştiririz teyzem de kedisini hills le besledi kedi 14 yaşında bundan 3 yıl önce vefat etti her zaman söylediğim gibi her mama her kedi de aynı etkiyi yapmaz burada bunu tartışmak mamaları kötülemek veya yüceltmek oldukça saçma mama önerisinde herkes hangi mamayı öneriyorsa söyleyebilir diye düşünüyorum

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Her kediye her mama aynı etkiyi yapmıyor doğru fakat en azından mamanın kimyasal mı yoksa doğal koruyucular ile korunup korunmadığına dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum.
Royal Canın kullanıp memnun kalan olan arkadaşların hayvanlarının anlaşılan tahıla , tavuk etine alerjileri yok ve hassas sindirime sahip değiller. Alerjileri olsaydı kesinlikle fark edilirdi. Hassas sindirimleri olsa tahılı sindiremeyip çok fazla tuvalete çıkarlardı diye düşünüyorum. Bunlar dışında tek sıkıntı mamanın kimyasal koruyucular ile korunması
Bunun ilerleyen yaşlarda hastalıklara neden olabileceğini düşünmekteyim. Çok güvenilir bir kaynaktan öğrendiğime göre Türkiye 'ye için üretilen RC mamalar kimyasal koruyucu içeriyor fakat diğer ülkelere gönderilen mamalar doğal koruyucular ile korunuyormuş. Bunun nedeni ise bizim 3. Dünya ülkesi olmamızdı yanlış hatırlamıyorsam. Bu yüzden RC kullanıp memnun olan arkadaşlar mamalarının doğal yollarla korunduğundan emin olduktan sonra yurt dışından alabilir diye düşünüyorum. Birde yanlış hatırlamıyorsam Hills doğal koruyucular ile korunuyor ve içeriği RC 'ye benziyordu. Hayvanları yadırgamazsa , yurt dışında alamayan arkadaşlar Hills kullanırsa sorun yaşamazlar diye düşünüyorum

Puppy730
Puppy730

112805

Proteini yakamadığı için gerçekleşir.


Koruyucu ve kimyasallar. Bir mama doğal koruyucularla korunmalı. BHA, BHT, Propyl Gallate, Ethoxyquin, Sodium Nitrite/Nitrate ve TBHQ bulunmamalı. Zehirli koruyuculardır bunlar.


Son olarak, zararlı mamalarda bulunan zararlı içerikler (sadece bu tablo Kutay Deril'den alıntıdır.):


Purina (Pro Plan, Dog Chow, Friskies)



  • Mısır

  • Gluten

  • Pirinç

  • Yapay renklendirici

  • Soya

  • Hayvansal Yağ

  • Yan ürünler

  • Dijest


Science Diet / Hill's Prescription Diet (Hill's)



  • Mısır

  • Gluten

  • Pirinç

  • Soya

  • Hayvansal Yağ

  • Yan ürünler

  • Dijest


Pedigree



  • Mısır

  • Et ve et unu

  • Hayvansal Yağ

  • BHA

  • BHT

  • Gluten

  • Buğday

  • Yan ürünler


Royal Canin



  • Mısır

  • Mısır Gluten unu

  • Selüloz

  • Soya

  • Buğday Gluteni

  • Et yan ürünleri

  • Tavuk yan ürünleri

  • Hayvansal Yağ


Tekrar söylüyorum, petinizin bunlara alerjisi olmayabilir. Dayanıklılığı olabilir. Ama yaşlılığını daha rahat geçirmesini hepimiz isteriz. Değil mi?

Puppy730
Puppy730

112805

Proteini yakamadığı için gerçekleşir.


Bir mama doğal koruyucular ile korunmalı, içeriğinde BHA, BHT, Propyl Gallate, Ethoxyquin, Sodium Nitrite/Nitrate ve TBHQ gibi zehirli, zararlı kimyasal maddeler bulundurmamalıdır.


Ve son olarak bazı mamalarda bulunan zararlı olan her şey ( Sadexe bu tablo Kutay Deril'den alıntıdır.


Purina (Pro Plan, Dog Chow, Friskies)



  • Mısır

  • Gluten

  • Pirinç

  • Yapay renklendirici

  • Soya

  • Hayvansal Yağ

  • Yan ürünler

  • Dijest


Science Diet / Hill's Prescription Diet (Hill's)



  • Mısır

  • Gluten

  • Pirinç

  • Soya

  • Hayvansal Yağ

  • Yan ürünler

  • Dijest


Pedigree



  • Mısır

  • Et ve et unu

  • Hayvansal Yağ

  • BHA

  • BHT

  • Gluten

  • Buğday

  • Yan ürünler


Royal Canin



  • Mısır

  • Mısır Gluten unu

  • Selüloz

  • Soya

  • Buğday Gluteni

  • Et yan ürünleri

  • Tavuk yan ürünleri

  • Hayvansal Yağ

Gofretsla
Gofretsla

116585

2 nizede katılıyorum dollfacepersian ve puppy730
Bende bakayım bir

Puppy730
Puppy730

112805

Benim omurilik eğilmekten felç oldu galiba bu yazıdan sonra. Parmaklar da kopacak herhalde :) ( şaka amaçlı yardımım olsun gerisi teferruat.)

Puppy730
Puppy730

112805

Kedinizi kaybetmezsiniz merak etmeyin :) Sadece risk almamak, alerji durumu yaşatmamak mantıklı. Asla kaybetme gibi bir durum olmaz tahıl yüzünden. Me kadar düşüncelisiniz takdir ettim :) geçmiş olsun..

yanik_kedi
yanik_kedi

111672

Teşekkür ederim iyi düşünceleriniz için :)

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Yanik_kedi
Sizi gerçekten çok iyi anlıyorum. Kedimi sahiplenmem en fazla 2 hafta olmuşken
Çok yüksek ateş,denge kaybı,gözlerde kayma,iştahsızlık ve ani kilo kaybı şeklinde ağır bir tabloyla veterinere koşmuştum. İlk gittiğim veteriner ilgisiz davranıp iğneler yapıp gönderiyordu. Kedim biraz iyi gibi olup tekrar aynı hale dönüyordu. O zaman içimden ölecek diye düşünmüştüm. Sonra başka veterinerlere gittik meğer stresten ve üzüntüden o hale gelmiş. Düzgün bir tedavi ve bize alışmaya başlaması ile toparlandı ama hep hassas bir kedi olarak kaldı.
İnsan gerçekten çok kötü oluyor ve tekrar bir şey yaşarım diye korkuyor.
Mama konusunda Hills yanlış hatırlamıyorsam doğal koruyucular ile korunuyor. Bu bakımdan iyi.
Memnunsanız şuan devam edip biraz daha büyüdüğünde başka bir mamaya geçebilirsiniz bence.
Tercih edilebilecek mamalar konusunda Hills'in İdeal Balance serisi diğer serilerinden farklı ve güzeldir. Hills kullanmak isterseniz bu seriyi deneyebirsiniz. Hills haricinde N&D ,Brit Care önerebilirim. Ben kedimde tedavi sonrası N&D düşük tahıllı kullanmıştım. Aynı sizde olduğu gibi çok iyi gelmişti kedime. Brit Care ise şuan kullanıyorum. Vitamin değerleri vs. çok güzel bir mama.
Birde kediniz benimki gibi hassas olduğu için dönemsel olarak vitamin takviyesi yapmanız iyi olacaktır diye düşünüyorum. Kullanmak isterseniz bana mesaj atarsanız tercih konusunda yardımcı olabilirim. Son olarak çok geçmiş olsun:)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 15608 Görüntüleme
  • 57 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80746 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR