Vegan Mamalar Sağlıklı Mı?

Rapunzel00
Rapunzel00

2440 Puan

Kedi için inek, tavuk, balık, kuzuyu kesiyoruz. Bir hayat kurtarırken, diğer hayatı alıyoruz. Bu durumun tam tersini düşününce insanın içi daha da kötü oluyor. Buna hiç alışkın değiliz çünkü. Kedimize vegan mama mı vermeliyiz? Kedi bakmamalı mıyız? yoksa et vermek zorunda mıyız? Buna uymaktan başka çaremiz yok mu?

55 CEVAP

dilanbulent
dilanbulent

17235

Ne alaka doğanın kanunlarını mı reddedeceğiz :D Sen bir insan olarak et yememeyi tercih edebilirsin, bu tamamen senin özgür iraden. Fakat o hayvanın doğası gereği et yemesi lazım. Kediler etçil hayvanlardır ve et verilmesi gerekir. Hayatımda daha saçma bir yorum görmemiştim kusura bakmayın

melisberk
melisberk

3322

benim bildiğim kadarı ile şu anda türkiye'de vegan kuru mama satılmıyor, o nedenle şu an için vegan beslemeyi yalnızca mamayı kendimiz hazırlayarak yapabiliriz. avrupa'da vegan kuru mama markası sayısı yakınlarda 6'ya çıkmış, buraya gelmesi de söz konusu anladığım kadarıyla ama ne zaman bilmiyorum. bakalım.
ben ulaşılabilir olduğu vakit vegan mama tercih edeceğim, çünkü hiçbir şeyin hiç kimseye insan dışı hayvanları işkence ile doğurtma-üretme, kısa hayatları boyunca işkenceye maruz bırakma ve topluca katletme hakkı verdiğini düşünmüyorum. kedinin canı tavuğun, ineğin, koyunun, balığın canından daha değerli değil.
bu "doğanın kanunu" argümanı da öyle eski ki. doğada vahşi hayvanlar, insanlar tarafından işkence ile üretilmiş, anormal bir şekilde beslenerek normal şartlar altında asla ulaşamayacakları boyutlara getirilmiş, sonra öldürülmüş hayvanların insanlar için ayrılan bölümlerinden arta kalan kısımları başka besinlerle kuru mama haline getirilerek beslenmiyor. ki evcil kedi ve köpekler doğada yaşamıyor, bu anlamda onların bir doğası yok. sokakta da kuş-balık avlayarak değil, çöpten yemek bulmaya çalışarak yaşıyorlar. onları evcilleştirerek doğal bir yaşam sürme imkanlarını-haklarını ellerinden alalı çok oldu.
şu anki koşullarda bir canlının ihtiyaç duyduğu besinleri bitkisel olarak karşılamak gayet mümkün görünüyor. burada "doğanın kanunu" "et yemek zorunda" demek yerine bir kedinin ihtiyaç duyduğu tüm besinlerle, bu besinlerin hangi yollarla karşılanabileceğiyle ve navegan kuru mamaların kaçının bu besin ihtiyacını karşılayabildiğiyle ilgili internette gayet ulaşılabilir kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. buradaki yorumların büyük çoğunluğu, "böyle gelmiş böyle gider"den başka bir şey söylemiyor. kediniz ne kadar değerli ve önemliyse mezbahalardaki hayvanlar da o kadar değerli ve önemli. kediniz ne kadar yaşama hakkına sahipse, mezbahadaki hayvanlar da o kadar sahip. sokak hayvanlarını öldürmenin suç değil kabahat sayılması, bir yuvası olan hayvanların, hukuki olarak onlara bakan insanların "malı" olarak kabul görmesi, sizin mezbahalardaki hayvanları mal olarak görmenizden bağımsız değil. ineklerin işkence ile öldürülmesini kabul ettiğiniz için kediler ve köpekler de aynı şiddet ve istismara maruz bırakılabiliyor. bütün insan dışı hayvanların statüsü aynı çünkü.

iegny
iegny

1398

şimdi şöyle ki ben zaten kedilerin vegan beslenmesini savunmuyorum zaten vegan beslenmeli demiyorum. sadece olay şu ki kedi mamasının içerisinde zararlı bir besin olmaması, besin değerleri/analizi vs önemli degil mi mamadaki? taurin oranı yüksek, vitamin oranları yeterli, protein yağ vs oranları yeterli olan bir mama neden kullanılamasın ki? kedilerin etçil olduğunu söylüyorsunuz. mamaların içinde patates var pirinç var doğalarına aykırı o zaman sadece full et verin? etçil demek sadece etle beslenen demek ama siz kedinin doğasını bozup hepçil yapıyorsunuz. hepçil yapabiliyorsanız otçul da yapabilirsiniz yani. ya doğası böyle deyip direkt çiğ et ile besleyin ya da doğasına karşı deyip kedilerde vegan beslenmeyi kötülemeyin.

noface
noface

1170

Maalesef ;( Kediler zorunlu etçil hayvanlar ve vegan beslenme onların biyolojileri için uygun değil. Sizinle aynı fikirdeyim ama elden bir şey gelmiyor maalesef. Belki kediler için bir çözüm bulamayız ama kendi yaşam tarzımızı belirlemek bizlerin elinde ;)

psabrk
psabrk

116634

Kedi,Köpek içinde bu tip şeyler çıkarmayalım lütfen.
Onların doğası gereği kuru mamada değil gerçek etle beslenmeleri gerekiyor ama biz ev ortamında mecbur kuru mama ile besliyoruz.
Bir insan kendi tercihleri ile veganlığı seçebilir ama bir kedi,köpek kendi tercihi ile veganlığı seçmez.
O yüzden böyle bir düşünceden uzak durmak baya mantıklı.

iegny
iegny

1398

sizin bu dediğinize göre kısırlaştırmak da yanlış. hayvanın doğasına aykırı. ama kısırlaştırmak gerekli. demek ki doğasına uygun olmayan şeyler de kedilerin işine yarayabiliyor.

eneskolon
eneskolon

13447

etçil bir hayvana vegan mama vermenin mantığı ne acaba doğanın kanunu bu insanında hayvanında veganı olmaz olamaz olmamalı

simbakedi
simbakedi

136205

dogada kuru mama bile yokken vegan kuru mama cok sacma degil mi sizce de :) kendini yememeyi tercih edebilirsiniz de bari kedinize kopeginize yapmayin.

Jordskott
Jordskott

102582

Hayvanların etçil olma lüksü mü kaldı da. Kurumama döküyorum mırın kırın yiyorlar, 200 tl.lik kurumamanın ne et olacak içinde tabi onlarda haklı. Bakıyorum karşı komşu evinde kalan pilav patates yemeği döküyor kaba koşuyorlar. Geçen pankek koymuş hazine bulmuş gibi ağızlarında taşıyorlardı. Evimizde bakabildiklerimiz dışında sokaktaki canlar için etmiş avlanmakmış lüks.

missAybuke
missAybuke

103788

Ne güzel konu işte nesi saçmalık. Biri de yazmış böyle saçma post açıp meşgul etmeyin burayı hahhhaa :)) kum ve mama okumaktan sıtkımız sıyrıldı yahu insaf. En azından burada karşıt görüşlerin olduğu bir konu tartışılıyor.

tyguler
tyguler

124312

@iegny kuru mamalar d9gal degil ama bu kedinin etcil oldugu gerceğini degiştirmez. cruelty free marka olmali o konu dogru ama et olmasi gerekiyor. icerisinde et icermeyip de yeterli bir mama örnegi verebilir misiniz merak ettim.


kedilere et vermek zorundayız. siz kendinize vegan olmayi tercih edebilirsiniz ama kedi vegan olamaz. yaratılısi et yemeye uygun. ot değil.

iegny
iegny

1398

"kedinin canı tavuğun, ineğin, koyunun, balığın canından daha değerli değil." o kadar haklısınız ki... doğal yaşamlarında olsa mamaların içindeki hayvanların kaçma imkanları olabilirdi fakat kedimizin önüne biz hazır veriyoruz. o hayvanların ne kaçma imkanı, ne güzel yaşama imkanı oluyor. tüm hayatlarını karanlık odalarda geçiriyorlar ve sonunda kedilerimizin mamalarında, hamburgerlerde yer buluyorlar. Türkiye'de evet vegan mama yok yurtdisindan gelirse de muhtemelen çok pahalı olur ben lise öğrencisiyim ve aileme aldırtamam diye tahmin ediyorum. şimdilik sadece cruelty free mama tercih edebiliyorum. yani kedimizin masraflarının çoğunu tabii ki ailem karşılıyor fakat mama seçimini vs ben yapıyorum ya da aşıya ben götürüyorum. herneyse işte ailemi vegan mamaya ikna etmem imkansiz muhtmelen fakat belki ileride ben kedimi vegan besleyebilirim kendi ekonomik özgürlüğümü kazandığımda.

Superisi814
Superisi814

125092

Merhaba,
Biliyordum youtube üzerinden yayilan new age vegan kedi besleme akiminim bir gün buraya da sıçrayacagini 🤦‍♀️Saşirmadim.Bazilarimiz bilmeyi be bildiginde diretmeyi , fanatiklesmeyi seviyoruz.
Doğada kediler avlanmiyormus , dileyene bahcemizdeki 🐍i öldürmüş sokak kedilerimin resmini göndereyim.Onlar cekirge, kelebek, kertenkele ve kuş avladiklarinda , maalesef fotoğraflamayi düşünemiyorum.Dogada kediler avci değilMİŞ öyle mi? Gelin klanimi gözlemleyin , onlar size cevabi uygulamali vericektir.O çopten beslenen hayvanlarin günahi , dogal yaşam alanlarinin insan tarafindan işgalidir.Bu kedilerin biyolojik yapi ve ihtiyaclarini red ve inkar hakkini kimseye vermez.Kedilerin mamalarinda evet tahil var.Safi et olabilseydi zaten mama almaz hergün et ile beslerdik.Sokakta gördükleriniz sizin gercek ömrünü yaşayamadan ölüp gidenler.Sorun bakalim bir aslana öğle yemegine hangi otu tercih eder ? Bu arada dogal hayattan haberiniz var mi bilemiyorum.Karinca yerdeki bir kirintiyi, üçgünlük karincayi, kediler ise ücgünlukleri yer.Buna da ekolojik döngü denilir.Ekolojik döngüyü bozan insanoğlu ise, eliyle yaptiginin sonuclari ile karsilasir.
Yüzyillar önce salgin dolayisiyla katledilen kedilerin ardindan avrupayi fare ve sıcanlar basmis, veba başgöstermiştir.
Ekolojik dengeye karsii ben duyarliyim, adalet alir satarim, ver aslana otu, ver kaplana bugdayi diye savaş açmak hakkinda yorum yapmayayim.Kedileri vegan beslemeye calismak onlarin dogasini hice saymaktir ki ondan sonra da arastirin demek abesi istigaldir.Çünki önce bir can'a sevgi kadar saygi duyulmalidir.
O google amcaya gelince , her isteyenin istedigi bilgiyi yüklemesi, kisiyi faydali bilgiye götürmez.Simdi ben de otursam yamyamlik akimi baslatsam ve dunyada trende girse konu ne olucak?
Insan dogaya zarar verdi , o zaman yiyelim hem biz faydalanalim, hem doga kurtulsun mu denicek?! Vah ki ne vah ..
Ha kedilerinizi maliniz görmeyip, onlarin özgür iradesi olmadigimdan dolayi vegan besleyebilirsiniz.O esnada da baya bir gururlanabilirsiniz.Uzun vadedeki sonuclarina gelindiginde ben o canlara üzülüyor olurum.

gulsump
gulsump

114504

Hayatımda gördüğüm en saçma post. Doğada kuru mama mı var diye savunma yapıyorsunuz. Doğada vegan kuru mama mı var? Senin gördüğün sokak kedileri otla mı besleniyor? Bu hayvanlar çöp karıştırıp et arıyorlar. Kuş avlayan canlıdan ne bekliyorsun ki vegan besleyeceksin. Hayvanlara üzüldüğünü söylüyorsun kesilmemesi gerektiğini savunuyorsun. Dünyanın döngüsü bu, insanlar ve etçil hayvanlar ete ihtiyaç duyar. Bunu reddedemezsin. İstersen sen et yeme ama o hayvana vermek zorundasın. Evet kuru mamayla besliyoruz ama mecbur olduğumuzdan dolayı, her gün et verebilsek veririz zaten. Rica ediyorum böyle saçma sapan şeyler için post açıp meşgul etmeyin.

iegny
iegny

1398

of kafayı yiyeceğim gerçekten. vegan beslemek abartı değil demiyooruuuum kuru mamaya nazaran abartı değil diyoruiiummmm ciğ beslemek en doğalı diyoruuuum

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1813 Görüntüleme
  • 55 Cevap
  • 5 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80732 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR