İlirya çoban Köpeği Açıklaması
Özgürlüklerine bir hayli düşkün ve heybetli bir bedene sahip olan İlirya çoban köpeği, akıllı ve korumacıdır. Kendisini görevine ve ailesine adayabilen bu cins erken dönemde sosyalleştirilmelidir. Göz ardı edilemeyecek bir çene kuvveti olduğu bilinmelidir. Diğer ırklarla karşılaştırıldığında çok hassas olmadıkları söylenebilir; bazen günlük rutinleri değiştirilebilir ya da ailesinden uzak kalabilir. Bu gibi durumlarda psikolojik olarak etkilenmezler. Yine de ailelerinin hayatına dahil olmak onların en büyük mutluluğudur. Sosyal hayvanlar değillerdir, görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışırlar. Nadiren havlarlar, havladıkları zaman da geçerli bir nedenleri olduğu fark edilmelidir. Bekçilik yetenekleri son derece gelişmiştir. Bölgelerini ve korumakla yükümlü oldukları sürülerini sahiplenir, onları korumak için canları pahasına mücadele ederler. Cesurdurlar, ailesine dahil olmayan çocuklara da yabancılara da hayvanlara da pek anlayışlı davranmazlar. Güçlü ve iri olsalar da ilk kez köpek sahibi olacak kişilere önerilmelerinin en önemli nedeni özlerinde sevecen ve itaat etmeye yatkın olmalarıdır.
Güçlü, kalın kemikli ve kaslı bir vücutları olur. Dişilerin ağırlığı 30 – 40, erkeklerinki ise 35 – 45 kilogram dolaylarına çıkabilir. Boyları ise en fazla 62 santimetreye kadar uzar.
Kosova, Makedonya ve Arnavutluk sınırları anavatanlarıdır. Büyükbaş hayvan sürülerini yırtıcılara karşı savunmak için yetiştirilmişlerdir. Geçmişlerinin çok eskiye dayandığı düşünülse de haklarındaki yazılı belgeler 19. yüzyıla işaret eder. Atalarının Tibet mastiff olduğu yönünde görüş birliği bulunur. AKC tarafından 2019 yılında tanınmışlardır.
Yavru sayısı 3 – 5 arasındadır. Yılda bir kere çiftleştirilmeleri gerekir. Yavru sayısını erkeğin ve dişinin genel sağlık durumu ve yaşları etkileyebilir.
Uzun ve kabarık tüyleri sizi yanıltmasın, bu ırk birçokları gibi orta derecede tüy dökmektedir. Haftada 2 – 3 kere fırçalanmaları önerilir. Profesyoneller tarafından tüylerinin kısaltılması gerekli değildir. Gözleri ve kulakları her daim temiz tutulmalıdır. Dişleri fırçalanmalı ve tırnakları törpülenmelidir.
Günün 12 – 14 saatini uyuyarak geçirebilirler. Uyku ihtiyaçları yaşları, sağlıkları ve aktivite düzeyleri doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Her zamankinden fazla uyuduğunda veterinerlere danışmak gereklidir. Uyanık oldukları zaman dilimlerinde aktiftirler.
Eğitimleri kolaydır ancak istikrarlı olunması gerekir. Yavruluk döneminden itibaren liderliği ele geçirmek için denemelerine karşı hazırlıklı olunmalı ve taviz verilmemelidir. Eğitimlerinde sert davranışlar kendilerini kapatmalarına neden olabilir. Eğitim süreçleri pozitif yaklaşımla geçirilmeli ve ödüllendirilerek öğrenme istekleri arttırılmalıdır. Yaratıcı veya zorlayıcı komutları nadiren öğrenebilirler.
Hızlı bir şekilde kilo alabilirler, kiloları takip edilmelidir. Büyük ırklara özel formüle edilen kuru mamalar ile gelişim dönemlerine özel ihtiyaçları karşılanabilir. Öğünleri gün içerisinde iki eşit parçaya ayrılıp verilmeli, mide dönmesi riskini azaltmak için hızlı yemeleri engellenmelidir. Her zaman taze suya erişebilmelerinin sağlanması gerekir.
İlirya çoban Köpeği Yorumları
Charplaninatz, Sar Planina, Illyrian Sheep Dog
Açık-koyu demir grisi, bazen beyaz benekler.
Doğu kökenli, Yugoslavya
Çok eski zamanlar
Çoban köpeği
Çoban köpeği (koyun çobanı)
çoban köpeği (koyun çobanı), sürü koruma
10-15 yıl
25-35/25-35 kg
55-60/50-55 cm
Bir İlirya çoban Köpeği sahiplenmek istiyorsanız, İlirya çoban Köpeği sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları Gösterİlirya çoban Köpeği dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Köpek İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ