Alaskan Malamute Açıklaması
Alaska Malamutu ile ilk karşılaşma anınızda onun heybetli görünümü, muhteşem maskesi ve asil duruşu karşısında ne yapacağınızı bilemezsiniz. Muazzam bir güce sahip olduğu ilk görüşte belli olan bu cins dayanıklılığı ve özgürlüğe düşkünlüğü ile tanınmaktadır. En eski Arktik kızak köpeklerinden olduğundan mı bilinmez, uyandırdığı saygı derin bir iz bırakır. Çok güçlü ve dayanıklı bir vücudu vardır, kafası geniş kulakları ise üçgen şeklindedir. 1935 yılında AKC tarafından tanınmıştır. Diğer hayvanlara karşı arkadaş canlısı olduğu söylenemez, alanını koruma içgüdüsüne sahiptir. Havlama eğilimi de vardır ve tüyleri zaman zaman ciddi sorunlar yaratabilir. Kendisi apartman hayatına maalesef uygun değildir, sahiplerine aşırı bağlı olsalar da onların geniş bahçelerde doyasıya koşmaya ve yüksek enerjilerini atmaya ihtiyaçları vardır. Soğuk iklim köpekleridir; Alaskan Malamute ırkına mensup olanlar, sıcak iklimlerde aşırı sıcakları tolere edemeyebilirler. Geçmişleri binlerce yıl önceye dayanan bu cins aileleri ile 12 - 16 sene mutlu bir hayat sürebilir.
Çekici görüntüleri ve asil ifadeleri ile hayatımıza enerji katan Alaskan Malamute cinsi dostlarımızın ağırlığı cinsiyetlerine göre değişiklik göstermektedir. Yetişkin erkeklerin ağırlığı 40 kg’yi bulabilir, dişiler ise ortalama 33-35 kg seviyesinde kalırlar. Sağlıkları için dengeli beslenmeleri önemlidir, aynı zamanda egzersizlerini de yaptıklarından emin olmamız gerekir.
En eski ırklardan biri olan Alaskan Malamute, Sibirya’dan Alaska’ya göç eden yerli topluluklarla birlikte Alaska’ya getirilmiştir ve anavatanı olarak burası kabul edilmektedir. Mahlemuts kabilesi, Seward Yarımadası'nın kuzeydoğu bölgesine yerleştikten sonra orada Alaska Malamute'u geliştirilmiştir. Köpekler kutup ayılarını kovalamak ve yiyecek veya kamp malzemeleri yüklü ağır kızakları çekmek için kullanıldı. İşçi sınıfında yer alan bu dostlarımızın güçlü kas yapıları onları bölge halkının en önemli yardımcıları haline getirdi. Onların sahip olduğu eşsiz koku alma yeteneği ve yön bulma kabiliyeti sayesinde zorlu şartlar altında yaşam devam edebildi.
Kaslı, çevik ve atletik dostlarımızın dişileri genel olarak her bir doğumda 6 tane yavru sahibi olurlar. Ancak minimum ve maksimum yavru sayısı olarak 4-10 aralığı gösterilebilir. Dişinin genel sağlık durumu, fiziksel yeterliliği ve sağlıklı beslenip beslenmediği gibi unsurlar yavru sayısı üzerinde değişiklik yaratabilir.
Geldik o en çok merak edilen soruya… Evet, gerçekten çok tüy dökerler. Onları haftada en az 2 defa çok iyi bir şekilde taramak gerekir. Doğal yaşam alanlarına uygun olacak şekilde kalın, sık, sert ve çift katlı tüylere sahiptirler. Mevsim geçişlerinde tüy dökme miktarları giderek artar ve sonrasında da stabil şekilde devam eder. Özellikle beyaz tüyleri döküldüğünde evde kar yağmış hissi uyanabilir. Bunun engellenmesi adına tüy bakımlarının kesinlikle aksatılmaması gerekir.
Atalarından kalma alışkanlıkları uyku düzenlerine de yansıyan Malamutlar gün içerisinde yapacak bir şey bulamadıkları zamanlarda uyumayı tercih edebilirler. Bu kimi zaman dinlenmek için kimi zaman ise can sıkıntısından olabilir. Uyuduğu saatten ziyade bu noktada enerjilerini atıp atmadıklarına yoğunlaşılması daha doğru olacaktır. Büyük ırka mensup bu gösterişli dostunuz için koşabileceği, yorulabileceği ve huzurla uyuyabileceği şartları sağlamanız gerekecektir.
Dikkatli olunmalı ve eğitim sürecindeki yaşanması muhtemel zorluklara hazırlanılmalıdır. Bu cinsteki dostlarımız ailelerini kendi sürüleri olarak görürler ve hiyerarşik olarak sürü içerisinde yükselmek onlar için içgüdüsel bir davranıştır. Eğitimine mümkün olduğunca erken başlanmalı ve eğitim sürecinde kararlılık gösterilmelidir. Onlara önemli komutların öğretilebilmesi için mutlaka saygılarını kazanmak gerekir. Aksi takdirde bu sevgi dolu, havlama sorunun olmayan ve oldukça duygusal bir yapısı bulunan dev dostlarımız itaat sorunu yaşayabilirler. Saygı duyacak bir sürü liderlerinin bulunmaması onların ihtiyacı olan düzene ulaşamamaları anlamına da gelecektir.
Malamutlar genel anlamda oldukça sağlıklıdır. Ancak genetik olarak yatkın oldukları belli başlı hastalıklar da bulunur. Katarakt ve kalça displazisi yaygın şekilde görülebilir. Kilo almaya çok müsait olmadıkları için obezite riskleri düşüktür. Onunla sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek için enerji ihtiyaçlarını karşılayan alternatiflere yönelmek gerekecektir. Sitemiz üzerinden büyük ırk köpek mamaları içeriklerini inceleyerek tüylü, sevgi dolu ve aşırı karizmatik dostunuzun ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
Alaskan Malamute Yorumları
Alaska Kurdu
Dalgalı siyahla birlikte açık gri, beyaz gölgeler, yüz bölgesinde siyah ve beyaz maske; beyaz; siyah ve kırmızı dalgalar
Alaska
Çok eski zamanlar
Spitz, kuzeyli (kızak köpeği)
Ağır kızak köpeği, büyük oyun avları
Kızak köpeği
10-12 yıl
38-39/33-35 kg
61-66/56-60 cm
Bir Alaskan Malamute sahiplenmek istiyorsanız, Alaskan Malamute sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterAlaskan Malamute dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Köpek İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ