Himalayan Açıklaması
Orta boy kabul edilen kedi türleri arasındadır. Ancak tüyleri sebebiyle olduklarından çok daha iri algılanırlar. Genellikle ağırlıkları 3-6 kilogram aralığında değişmektedir. Patileri iri ve yuvarlaktır. Birbirinden ayrık, iri gözlere sahiptirerl. Gözleri genellikle mavi renktedir. Ancak yeşil ve vizon göz rengine sahip olanları da görülmektedir. Uzun ve kabarık duran tüyleri boyun kısmında yele halini alır ve kıvrılarak ön bacaklarının arasına iner. Kürklerinin esas rengi beyazdır. Doğduklarında tamamen beyaz olup birinci ay içerisinde kulak, surat ve patilerindeki tüylerin renklenmesiyle esas görünümüne ulaşır. Boy uzunluğu 30-35 santimetre aralığında değişir. Boyutları Pers türü ile benzerlik gösterir. Kısa bacaklı kediler kategorisinde yer alan bu türün, kısa bir boynu ve kuyruğu vardır. Güçlü kas ve kemik yapısına sahiptir. Gövdesine oranla başı geniş ve yuvarlaktır. İri gözlerinin arasında sıkışık delikleri olan küçük burunları vardır. Küçük ve tüylü kulaklara sahiptir.
Sessiz, sakin ve uysal bir yapısı vardır. İlgiyi sever ancak ilginizi çekmek için ekstra efor sarf etmez. Gürültülü ortamlara uygun değildir. Bu tarz ortamlarda gergin ve endişeli olacaktır. Çocuklar ve köpeklerle iletişime çok açık değildir. Ancak sakin, sessiz bir ortam sağlanarak tanıştırılmaları halinde uyumlu olacaktır. Bütün ev halkıyla iletişime geçmek yerine ona daha fazla güven veren kişi ile birlikte olmayı tercih edecektir. Sevecen fakat ayrımcıdır. Top, ip vb. oyuncaklarla oynamayı severler ancak atlamak, zıplamak gibi ekstra efor gerektiren hareketlerden kaçınırlar. Hareketli bir tür değildir. Yaramazlık yapma gibi huyları yoktur. Evin sevdikleri yerinde güneşlenmek ve tembellik etmek sevdikleri aktivitelerdir. Evde bakıma uygundur. Dışarıdaki tehlikelere karşı kendini koruyabilecek bir yapısı yoktur. Girişken değildir. Evden kaçma eğiliminde bulunmaz, evlerindeki rahat ve huzuru sever, bırakmak istemez.
1920'lerden beri varlığını sürdüren, Pers ve Siyam ırklarının karışımı olan bu cins, ilk başlarda ayrı bir tür olarak kabul edilmemiştir. İlk olarak 1955'te İngiltere'de, ardından da 1957'de Amerika'da ayrı bir tür olarak kabul edilmiştir. Bazı İngiliz ve Amerikan kayıtlarında hala Pers Kedisi olarak geçmektedir. Himalaya Tavşanı’na benzerliğinden ötürü Himalayan olarak adlandırılmıştır. Günümüzde ise özellikle Kuzey Amerika'da yoğun olarak görülmektedir.
Düzenli bakımlarının sağlanması halinde ömürleri 10-15 yıl arasında değişmektedir.
Tüylerinin çok dökülmemesi için günlük rutinlerinde düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Uzun, parlak ve yumuşak tüyleri vardır. Her gün taranmaması halinde tüyleri karışır. Tüy problemi ile karşılaşmamak için 14-15 günlük periyotlarla yıkanmalı ve her gün tüyleri fırçalanmalıdır.
Sağlıklarının korunabilmesi için düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Yayvan yüz yapıları sebebiyle potansiyel birçok sağlık sorununa eğilimlidir. Göz altı lekelerinin oluşmasını önlemek için göz kenarlarının günlük olarak temizlenmesi gerekir. Diş ve diş eti rahatsızlıklarına eğilimi vardır. Yüz yapıları sebebiyle dişleri birbirine oturmayabilir. Olası problemleri önlemek adına en az haftada bir gün düzenli bir şekilde diş bakımları yapılmalıdır. Sıcak hava ve ani sıcaklık değişimleri bu tür için uygun değildir. Birbirine yakın ve sıkışık burun delikleri nedeniyle solunum problemleriyle karşılaşabilir. Tüyleri arka bacaklarına doğru daha uzundur. Hem fazla dökülmeyi engellemek hem de temiz kalmasını sağlamak için düzenli olarak tüylerinin taranıp kısaltılması gerekir.
Gebelik süreçleri yaklaşık 63 gün sürer. Gebeliğinin 21. gününde ise doğacak yavru sayısı ultrason yardımı ile görüntülenebilir.
Bir doğumda 3 ya da 4 yavru dünyaya getirebilir. Gebelik süreci mümkünse veteriner hekimlerin kontrolünde ilerlemelidir. Doğum genellikle zorlu geçer. Bu esnada huzursuz ve endişeli olabilir. Doğumdan hemen sonra, bebeklerin ilk bakımlarında zorluk yaşayabilen bir ırktır. Bu sebeple genellikle sezaryen doğum tercih edilir.
Çoğu kedi ırkını tehdit eden bir hastalık olan obezite, bu ırk için ayrı bir önem taşımaktadır. Genetik özellikleri ve hareketsiz kalmayı sevmeleri sebebiyle kilo problemleri yaşamaları olasıdır. Kilo kontrolü için beslenmelerine dikkat edilmelidir. Günlük mama miktarı 1 ya da 2 parçaya bölünerek verilmeli, mama kabında sürekli mama bulundurulmamalıdır. Lif ve protein bakımından zengin kuru mamalarla beslenmeleri uygun olacaktır.
Himalayan Yorumları
Özgüvenli, sevecen, ağırbaşlı, sakin, oldukça zeki, oyuncu, sahibine düşkün, uyumlu.
Bakımı zordur. Sık sık taranmalı/fırçalanmalı.
Açık kahverengi, lila, mavi, kızıl, siyah, krem rengi, tarçın.
Uzun
Asya
Orta
Bir Himalayan sahiplenmek istiyorsanız, Himalayan sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterHimalayan dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ