Sphynx Açıklaması
Sahip oldukları benzersiz özelliklerle tüm kedi ırkları içerisinde en çok dikkat çekenlerden biri de Sphynx ırkıdır. Tüysüz olmaları, üçgen kafa yapıları, büyük kulakları ve bıyıklarının bulunmaması onların en ayırt edici niteliklerinden yalnızca bazılarıdır. Ancak bu ayırt edici nitelikler hakkında bazı yanlış anlaşılmalar da vardır. Bu cins tamamen tüysüz değildir, şeftali dokusuna benzer ince tüylerle kaplıdır. Kirpikleri de bıyıkları da yoktur; bazılarında nadiren olarak bıyık benzeri tüyler bulunabilir. Gözleri büyük, derin ve limon şeklindedir. Vücut yapısı kaslıdır, kemiklidir. Bacakları orta uzunluktadır ve atletik bir vücut yapıları bulunur. Enerji seviyeleri çok yüksektir, vücut yapıları gereği hem atletik hem de esnektirler. Akrobatik numaralar sergilemek ve en yüksek yerlere tırmanmak onlar için hayli kolaydır. Dış ortamda yaşamak onlar için uygun değildir, ev ortamı yaşamlarını sürdürebilmeleri için idealdir.
Dış görünüşleri kimilerine göre çok çekici, kimilerine göre ise biraz ürkütücü olsa da onlar sevgi dolu, oyuncu ve aile bireylerine karşı çok bağlı canlılardır. Dikkat çekmeyi çok ama çok severler, sahiplerinin ilgisini çekmek için tüm numaralara başvurabilirler. Bazen fazlaca konuşabilirler, iletişim kurmak onların rutinleridir. Son derece aktif olmalarının yanı sıra merak duygularının da fazlasıyla gelişmiş olduğu söylenebilir. Parlak bir zekâları vardır, enerjileri üst düzeydedir. Tüysüz olmalarının ve sıcaklığa ihtiyaç duymalarının da etkisiyle kucakta kalmaya bayılırlar. Gün içerisinde ailelerinin olmaması onların sosyallik ihtiyaçlarının karşılanmamasına neden olabilir, bu nedenle uzun süre evde olamayacak kişiler için çok önerilmezler. Onunla geçirilen her an şüphesiz çok eğlenceli ve özeldir. Aldıkları sevginin fazlasını yansıtmak için çok istekli olmaları onları mükemmel bir arkadaş haline getirir. Sahiplerinden tek bekledikleri ilgi, sevgi ve onu sarıp sarmalamalarıdır. Soğuk ve mesafeli görüntüsüyle tezat oluşturan sıcak bir karakterleri vardır. Gece olduğunda da her zamanki gibi yalnız kalmak yerine sahiplerinin yanında kıvrılıp uyumayı tercih ederler.
Genetik mutasyon sonucu kazara orta çıkan bir ırktır. Menşe ülkesi Kanada’dır. 1966 yılında siyah beyaz tüylere sahip Elizabeth adlı bir kedinin tüysüz bir yavrusu doğmuştur. Bu yavrunun adı Prune olarak konmuştur. Prune sıcak tavırları ve benzersiz özellikleri ile dikkat çekince sahibi onu çiftleştirmeye karar vermiştir. 1970’li yıllarda tüysüz cins çoğalmaya başlamıştır. Onların tüysüz olmasına neden olan gen çekinik olduğu için bazı yavrularda tüy görülebilir.
Ortalama yaşam süreleri yaşam koşulları, beslenmeleri, bakımları ve veteriner kontrolleri doğrultusunda değişiklik gösterebilir. İyi bakılan ve uygun koşullarda yaşama fırsatı bulanların ömürleri 16 yıla kadar uzayabilir. Genetik olarak yatkın oldukları çeşitli hastalıklar vardır. Maalesef bu cins cilt kanserine oldukça yatkın olur. Bu nedenle güneşli günlerde cam kenarına yattıklarında dahi güneş kremi sürülmesi gereklidir.
Bakımları kapsamında taranmazlar ancak yumuşak bir fırça yardımıyla cilt yağlarının dengeli bir şekilde tüm vücutlarına yayılması sağlanmalıdır. Ciltlerini temiz tutmak önemlidir. Haftada bir kere banyo yapmaları gerekir çünkü ciltleri yağlanabilir.
Bakımları ile ilgili en önemli aşama az önce de ifade ettiğimiz gibi düzenli olarak banyo yapmaları ve haftada bir kere yumuşak uçlu bir fırçayla fırçalanmalıdır. Bunun dışında cilt kırışıklıklarının ve kulaklarının temizlenmesi de gereklidir. Tırnakları her 10 – 15 günde bir uzunluk durumuna göre kısaltılmalıdır.
Gebelik süreleri ortalama olarak 63 gündür. Gebeliğin erken döneminde oyuncu halleri azalabilir, enerjileri düşebilir, iştahları kesilebilir. Gebelik ilerledikçe iştahları da belirgin ölçüde artış gösterecektir. Karınları belli olduktan sonra kuytu yer arayışları başlar. Gebelik dönemlerinde protein, yağ, mineral ve vitamin ihtiyaçları artacağı için hamile kedilere özel formüle edilen kuru mamalar tercih edilmelidir.
Ortalama olarak 4 yavru dünyaya getirirler. Yavrular doğduklarında buruşuk bir deriye sahip olurlar. Gözleri diğer ırklarla kıyaslandığında çok daha erken açılır. Doğduklarından bir gün sonra gözleri açılan yavrulara denk gelmek zor değildir. Kulakları 3 haftalık olana kadar dik durmaz. Doğum başladıktan sonra her yavru 30 dakikalık aralıklarla doğar, bu süre 1 saate kadar çıkabilir.
Gelişim dönemlerine özgü formüle edilen kaliteli kuru mamalar ile beslenmeleri tavsiye edilir. Cins kilo almaya yatkındır ve yemek yemeyi çok sever. Bu nedenle mama miktarı yaşına ve aktivite düzeyine göre hassasiyetle ayarlanmalıdır.
Sphynx Yorumları
Meraklı, zeki, oldukça dost canlısı, uyumlu, çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi geçinen, eğlenceli, hareketli, sadık, sahibine düşkün.
Düzenli bakım gerektirir. Kıvrımlı derisi ve de büyük kulakları düzenli olarak temizlenmeli.
Siyah, kızıl, mavi, krem rengi, füme, lila, kahverengi, açık gri, tarçın.
Kısa
A.B.D
Orta
Bir Sphynx sahiplenmek istiyorsanız, Sphynx sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterSphynx dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ