Yaş Mama Kararsızlığı?

cansulumos
cansulumos

1383 Puan

merhabalar.. 3 aylık british shorthair bir kızım var.. Yaş mama konusunda nedense çok kararsız kaldım.. Eksili artılı yönleri nasıldır? Önerebileceğiniz markalar, şöyle yapman daha iyi olur diyebileceğiniz noktalar nelerdir?

99 CEVAP

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Tuhaf gelicek belki ama mama hususlarında olayı fareyle orantılayın :D
nası yani şöyle ;hani bayanların görünce kaçıcak delik aradıkları ama o deliğe daha erken davranıp giren fareler varya(ufaktip) işte onlar yavru tavşanlar kuşlar kedilerin ana besini.Ee bunları verelim ozaman demiyorum bu ufak canlılarda bizim kıstasımız fare olsun onda et protein su oranı ne ise kediye verdiğiniz her mamada bu oranlar geçerli ve sağlıklıdır.
Gelelim asıl konuya yaş mama sağlıklı değil dişleri bozuyor çoğu su falan diyecek olanlar çok ama ben katılmıyorum.İyi içerikli bir yaş mama kediler için kurumamadan daha sağlıklı bence nedenmi kediler besinlerini doğada genelde yakaladıkları av hayvanlarından alırlar yukarda bahsettik;bu sebeple su içmeye çok meyilleri yoktur yeterince su içmezler bu sebeple böbrekler özellikle bu durumdan çok etkilenir kedinin genel sağlığı bozulur bu noktada yaş mama bence imdat düğmesi ama şimdi şu avar yaşmamalar hiç ucuza gelmiyor gerçekçi olmak lazım şahsen ben nd tahılsız kurumama kullanıyorum ve 3 kedim var zaten yeterince masrafım var sürekli yaşmama alamıyorum alabilsem her gün bir kez yaş mama verirdim kesinlikle(schesir,animonda,naturea,gimcat vb iyi markalar olmak üzere)peki düzenli alamıyoruz ne yapmalıyız tavuk haşlayıp ufak ufak kesip suyuyla verebilirsiniz benimkiler bu şekilde pek yemişyor ben yaşmama ile haşlanmış tavuk karıştırıyorum.Bunun yanı sıra her et ürününü su ile haşlayıp sulu bir şekilde verebilirsiniz.
Yaş mama lazım çünkü doğada kurumama yok açıkcası imkan ve zamanım yetse direk barf (bazı şartlara riayet ederek çiğ besleme)beslenmeye geçerim.Yurt dışlında özel dondurulmuş fare,bıldırcın,civciv paketleyip eve yolluyorlar bütün olarak kediler bunlarla beslenşiyor av modeli diyorlar ve tam bir yiyecek olarak katkı yapılmıyor bunlara.(whole prey in cats yazın görün) Şimdi bunu niye söyliyorum biraz dimamız açılsın kuru mama kurukurukuru en iytisinide alsak iyilik değil bir yere kadar.
Bu noktada su pınarı kedileri sürekli akan su sesi sebebiyle kendine çekip su iştahını arttırıyor bunuda tavsiye ederim.Yazasım gelmiş :)

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Kediye % 20 et oranında mama veriyoruz sonrada kendimizi iyi birkedi sever sayıyoruz kedi et yer arkadaş et yer etli tahıl yemez doğada kimse kendini bu hususta kandırmasın ben nd tahılsız kullanıyorum yine vicdanuım rahat değil doğasına uygun beslemiyorum çünkü işte et oranını arttırmaya sıvı alımını arttırmaya çalışıyorum.

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

He birde whole prey olayına ben karşıyım bunuda söyliyim ne öyle ufacık hayvanları dondurup vicdansızca yem yapmak doğada kendi avlanıyor yani biz yaptığımızda vicdansızlık ama kedinin öldürüp yemesi normal bunada kimse bir şey diyemez zaten.Birde şu nokta var hazır döktürmüşüm madem kediler doğada avını yakalayınca pişirmiyor una tahılada bulamıyor yediği hayvanın midesinde bulunan eser miktardaki yarı sindirilmiş tahılı yiyor.Kedi mamalarındaki tahıllar mama maliyetini düşürmek içindir.Çiğ beslenme herkesin bildiği gibi zararlıda değil çünkü doğal gerçek olanı bu kedi ırkı olan tüm canlılar (aslan leopar çita..)hala bu şekilde neslini sürdürüyor kediler yaratılıştan bu yana hep çiğ et ile yaşadılar ne parazitten öldüler nede nesilleri tükendi kaldıki çiğ beslenmeyi savunanlar etleri dondurup bakteri ve parazitlkeri elemine ediyorlar.Yani önyargılı olmayın doğa yaratılış vakia budur.

Kjw
Kjw

2320

Komik bişey mi söyledim... Evet level atlamışım,kimine büyük kimine küçük geliyor demekki.. Aylık 400 - 500 lira size çok olabilir ama bana çok değil... Hem bişeyi savunup hemde uygulayan kişiyle dalga geçmek ilginç neyse iyi günler... Burası zaten böyle saçma bir ortam...

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Kjv bu ortamı inan bende sevmiyorum çok saçma gereksiz konular var ama beni yanlış anlamışsınız şaşırdım okuyunca yani o haha:) şu demek biz teoride kaldık bir üst tura geçip pratik olarak barfa geçmişsiniz bunu kasteddim :( şaşırdım ya niye yanlış anladınız ki.
Oysa ben sevinmiştim barftan bahis açıldı diye... 400- 500 tl bana göre çok değil demişsiniz gözümüz yok Allah daha çok versinde bize göre çok askeri ücretle çalışıyorum çünkü ben .

zuhall
zuhall

10265

Kediler sebze yemedigi icin o kismi soyleme geregi duymadim cok bilmis insan.. Bitkileri zaten ozellikle yikamadan yemeyin hatta sirkeli suda bekletin diye bosuna demiyorlar. Siz heralde elinize alip inekler gibi yikamadan etmeden yiyorsunuz zaten parazit bulasacagi varsa bulasir gecmisimizde insanlar yikayarak mi yemis canim mantigiyla..


Kediler parazit bulasmamak icin yaratilmamis onlara da bulasir onlar da hasta olur. Haliyle engellemek icin elimizden geleni yapariz. Temiz su,yikanmis yiyecekler ve pismis et ile bukadar basit. Bunlari yaptiktan sonra da ilac vermeye bile gerek yoktur normal sartlarda sadece hasta oldugunda kullanilabilir.


Ama sizin gibi yok efendim onlar hayvan zaten yok dogalarinda var kafasinda olursaniz olabilecek butun hastaliklara da kapi acmis olursunuz kusura bakmayin.


Ayrica uslup demissiniz de siz once donup bir kendinize bakin once! Siz inandiginiz seyi uygulayabilirsiniz ama burda herkese acik bir sekilde tavsiye verdiginizde komik/sacma gordugum seyleri belirtirim okadar.

Gönül ister ki kedim 50 dönüm çifliğimde dilediği gibi fare kuş vs vs avlanarak beslensin!.. ama 80 100 m2 evlerde baktığımız kedilerimiz için fazla hayalci beslenme modelleri tartışıyorsunuz sanki;)

Gul36
Gul36

113362

Ben de bu kadar yorumun içinde yaş mamaya güvenmiyorum deyip de çok daha zararlı olan ton balığı konservesini veren arkadaşa takıldım. Ne kadar ironik bir durum.


Kediler için özel üretilmiş, içinde parça parça ton balığı/tavuk/et olan, ayrıca bir de onlarca vitamin, mineral barındıran kaliteli ve sağlıklı yaş mamalar bulunuyor. Bunların başını da Schesir çekiyor. Lütfen insanlar için üretilmiş ton balığını, yıkayıp süzseniz dahi kedinize vermeyiniz. Bunun yerine gidip balığın kendisini haşlayarak verebilirsiniz eğer illa da yaş mamaya güvenmiyorum diyorsanız.

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Yani leopar ne yerse bizim evdeki leoparlarda onu yemeli! işin aslı bu aksini iddia eden bilimsel gelsin bana ki mümkün değil.Leopar tahıl yiyormu yediği hayvanın işkembesini yerken eser miktarda tahıl ve ot olabilir ki buda yarı sindirilmiş.

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Aslanlara pilav yedirmeye çalışmak bizim halimiz!

Kjw
Kjw

2320

Schesir,Instınct,naturea,animonda vs alabilirsiniz...


Ve şu yaş mama dişlere zarar verir efsanesi cidden komik geliyor artık...İnanmayın arkadaş yok öyle bişey asıl asıl kediye zararı kuru mama veriyor uzun vadede bazen kısa dönemdede sorunlar başlıyor....
Sürekli kuru mama verip sonra kedimde böbrek sorunu var ve idrar yolları sorunlu diye ortaya atlıyorlar...Kedi su içmeyi seven bir hayvan değil doğasında yok,hem kuru verirseniz zaten hayvanın vücudunda olan suyuda kuru mama emiyor ee sorunlar başlıyor....


Ben yaş mama kullandığım dönemde hep sulandırıp verdim ve benim kedim hergün yaş mamasını yiyordu,hatta çoğu zaman günde bir kez kuru mama yiyordu....Ve genelde kendimde hazırladığım mamalardan veriyordum...


....


Ve ben şuan kedilerimi çiğ etle besliyorum karşılıklı olarak çok memnun ve mutluyuz.Uygun şartları sağladıktan sonra hiçbir sıkıntı yaşamazsınız,zaten doğasında olan bu kediler etçildir,bugünlere avlanarak geldiler...Kuru mama sektörü o kadar yeniki,ama bizim millet kurudan başka bişey verme aman aman tarzında çok gülüyorum en ucuz mamayı en yüksek gramajda alıp sonra en yırtıcı kedi savunucusu oluyorlar.....


@Derdedermanim Sana katılıyorum...Ve çiğ et zaten su ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor onun için suya düşmüyorlar ve şunu söyleyeyim sürekli tuvalet sorunu yaşayan kokuyor diyenlere,kokusuz bok oluyormuş miktar olarak çok az ve kokmuyor bildiğin ama kuru mama verirken yanına yaklaşılmıyordu ....


Ayrıca sanılan aksine çok büyük miktarlar ödemiyorsunuz...Ama şöyle bir durum çoğusu uğraşmak istemiyor,kuru mama kolaylıktır dök önüne sıyrıl durumu biraz....
Nasılki hergün kendimize ve çocuklarınıza yemek yapıyorsunuz bir gün ayırıp kediler içinde 1 aylık menü yapabilrsiniz çok basit ....


Neyse nerden nereye geldik...

Schesir in yaş mamalarını gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Uzun vadede yaş mamayla beslemek diş sorunlarına yol açablir. Bunun dışında kuru mamaya göre daha maliyetli olacaktır. Muhafaza etmesi de kolay değil. Küçük konserve şeklinde bile alsanız özellikle yaz aylarında çabuk bozulabiliyor açıldıktan sonra. En güzeli kuru mama ağırlıklı haftada bir iki defa yaş mama takviyesi diye düşünüyorum

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Dalga geçmek yok istesem en iyi dalgayı geçerdim ama inan yok kuruntu yapmışsınız.(anksiyete mi var sizde acaba?)

zuhall
zuhall

10265

Kedilerin dogasinda cig et yemek vardir ozaman cig verelim mantigi nedir yahu? Kimse parazitten olmemis simdiye kadar demissiniz sanki olen hayvanlarin hepsine tek tek otopsi mi yaptiniz? Hadi diyelim oldurmedi yasam kalitesini de mi etkilemez acaba?


Ne olursa olsun cig etle bulasan turlu turlu hastalik var. Insanlara nekadar cok zarari olma ihtimali varsa hayvanlara da ayni sekilde. Ki zaten hayvan ve insan birarada yasiyorsa o cig etten gececek olan hastalik birtek hayvanda kalmayip insana da bulasacaktir. Yani ha kendiniz cig et yemissiniz ha kedinize yedirip ayni evde yasamissiniz ne farkeder. O yeme sonrasi tuylerini yalayacak siz onu opeceksiniz,diskisini temizleyeceksiniz temas halinde olacaksiniz.Kisacasi komik olmayin.


Ic parazit asisi denilen sey de zaten ilactir. Yani parazitten korumaz olani oldurur.Aslinda cig et yemeyen,kontamine suyla temasi olmayan bir kedide de parazit olmaz sonucta kendi kendilerine uretmezler.Yine de onlem olsun diye asilama adi altinda yaptiriyoruz.


Neyse soru sahibine de cevap vereyim.Bence butceniz yetiyorsa saglikli yasmamalardan istediginiz kadar verebilirsiniz.Hatta vaktiniz varsa kendiniz hazirlayin. Yas mama olarak schesir,instinct,naturea,animonda carny ocean,gimcat shinycat,sapphere kullanabilirsiniz.

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

haha :) Arkadaş level atmamış ...
Çok büyük miktarlar ödemiyorsunuz ;nasıl besliyorsunuz öğrenebilirmiyim?(Bizde nüfus 3)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 4914 Görüntüleme
  • 99 Cevap
  • 11 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 77395 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR