Abyssinian Açıklaması
Habeş kedisi olarak da bilinen Abyssinian, en eski ırklardan biri olma özelliği taşır. Hem geçmişleri hem de kökenleri ile ilgili birçok rivayete rastlamak mümkündür. Kalın ve uzun bir kuyrukları vardır. Başları üçgen şeklindedir ve gövdelerine oranla küçük kalır. Parlak ve büyük yeşil ve sarı renklerde olabilen gözleri çok etkileyicidir. Vücut hatları zariftir ve orta büyüklükte sınıflandırırlar. Patileri küçük ve oval bir yapıya sahiptir. Sık, yumuşak ve kısa tüyleri kızıl, açık kahverengi ve kırmızımsı kahverengi renklere sahip olabilir. Kulakları diktir ve üçgen şeklindedir. Görünümü ile Kuzey Afrika vahşi kedisini anımsatır. Diğer birçok ırkla kıyaslandığında onların çok daha yukarılara tırmanabildiği ve zıplayabildiği bilinmektedir.
Her ne kadar görünümü ile vahşi bir havaya sahip olsa da onun tam bir ev kedisi olduğunu söylemek mümkündür. Aile bireyleri ile çok yakın bir ilişki kurar ve onları sahiplenir. İnsanlarından yalnızca bir tanesini favorisi olarak benimser. Yine de onun kucakta uzun süre durması beklenmemelidir. Gözlem yeteneği inanılmaz ölçüde gelişmiştir, insan davranışlarını gözlemeye bayılır. Fiziksel olduğu gibi mental olarak da meşgul edilmesi gerekir. Çok zeki olduğundan eğitime de pozitif yanıtlar verebilir. Her canlı gibi onun da ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Onu mutlu etmek için oyun oynanması son derece doğru bir tercih olacaktır. Onlar her şeyi oyun olarak algılayabilir ve yaratıcılıkları ile tüm objeleri oyuncak yerine kullanabilir. Aile aktivitelerine dahil edilmesi gerekir, bu şekilde kendisini ailenin bir parçası olarak görebilir.
Köklerinin Antik Mısır’a kadar uzandığı söylense de bu söylem doğruyu yansıtmaz. Menşe ülkesi Habeşistan yani Etiyopya olduğu düşünür. Yine, bu bilgi de kesinlik içermemektedir. Genetik çalışmalar sonucu cinsin Güneydoğu Asya’dan geldiği yönünde veriler elde edilmiştir. İlk olarak 1871 yılında Crystal Palace binasındaki bir şovda görülmüşlerdir. Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmaları 1900’lü yıllarda gerçekleşmiştir. Bu topraklarda üretilmeye başlamaları 1930’lu yıllardan sonraya denk gelmektedir. Günümüzde ise ABD’deki en popüler ırklardan biridir. CFA tarafından tanınmıştır.
Genetik çeşitliliği çok fazla olan bir ırk değildir. Çoğunlukla oldukça sağlıklı olur. Diş ve diş eti hastalıklarına yatkın olurlar. Aynı zamanda böbrek fonksiyonlarını azaltan ve böbreklerin ideal şekilde çalışmasını engelleyen sorunları da olabilir. Ortalama yaşam süreleri 9 – 15 senedir. Bu süre bakımlarının nasıl yapıldığına, nasıl beslendiklerine, psikolojik olarak sağlıklı olup olmadıklarına ve aktivite düzeylerine göre değişiklik gösterebilir.
Dışarıya çıkması için izin verilen ya da önerilen cinslerden biri değildir. Bakımları kapsamında tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi, kulak içi temizliklerinin yapılması ve dişlerinin fırçalanması rutinleri aksatılmamalıdır. Vücut bakımları haricinde tuvaletlerinin de her gün temizlenmesi gerekir. Bu cinsin titizlik merakı oldukça yüksektir ve sağlığı için de kum temizliği çok önemli bir gerekliliktir.
Hamilelik süreleri ortalama olarak 65 günde tamamlanır. Gebeliklerinin ilk belirtisi memelerinin renginin koyulaşmasıdır. Bu süreçte sessizleşebilirler, her zamankinden çok uyumaya başlayabilirler ve daha uzun süreler ortada görünmeyebilirler. Karınları gebeliğin 3 – 4 haftasından sonra, yavru sayısına da bağlı olarak belirginleşmeye başlar.
Ortalama yavru sayıları 4 olarak belirtilse de 2 – 8 arasında yavruyu tek seferde dünyaya getirebilirler. Yavrular doğar doğmaz anneleri tarafından temizlenir ve emmeye başlarlar. Başlangıçta yardıma muhtaç olsalar da anneleri tarafından özenle büyütülürler. 3 hafta sonra hareketlenmeye yavaş yavaş başlarlar. 1 aylık olduklarında koşabilirler ve kendi aralarında daha çok oyun oynarlar. Minimum 10 haftalık olmadan annelerinden uzaklaştırılmaları ve sahiplendirilmeleri önerilmez.
Yüksek kalitede protein içeren ve gelişim süreçlerine uygun formüle edilen kuru mamalar ile beslenmeleri önerilir. Ev yemekleri onların sağlığı için risk teşkil edebilir. Kuru mamaya ek olarak yine yaş mamalar ile de lezzet gereksinimleri karşılanabilir. Sularının her zaman taze tutulması ve her gün yenilenmesi gerekir.
Az ve orta derecede tüy dökerler. Tüyleri yapısal olarak sıktır. Haftada 2 – 3 kere fırçalanmaları ve taranmaları ölü tüylerinden ve ölü derilerinden kurtulmaları için yeterli olacaktır. Bu işlem cilt yağlarının dağıtılmasını da sağlar. Yavruluk döneminde alıştırıldıkları takdirde arada sırada banyo yapabilirler.
Abyssinian Yorumları
Sadık, sevecen, oldukça zeki, interaktif, çevik, atletik, dost canlısı.
Bakımı zahmetsizdir; haftada bir iki kez taranmalı/fırçalanmalı.
Kızıl, tarçın, gri, açık kahverengi.
Kısa
Habeşistan
Orta
Bir Abyssinian sahiplenmek istiyorsanız, Abyssinian sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterAbyssinian dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ