Bombay Açıklaması
Orta boyutlarda bir vücut yapısına sahip olan Bombay, kısa tüyleri ile yoğun bakım gerektirmeyen ırklardan biridir. Çoğunlukla yeşil ve kehribar renkte büyük ve dikkat çekici gözleri olur. Gözlerinin parlaklığı onun en karakteristik özellikleri arasında yer alır. Kuvvetli ve esnek olurlar, yuvarlak bir başa, çıkık ve geniş bir alına sahiptirler. Ağız yapıları yuvarlaktır, burunları siyah olur, küçük ve keskin hatlıdır. Kas yapıları oldukça gelişmiş olsa da beden yapıları kaslarının belirgin bir şekilde anlaşılmasına engel olur. Kuyrukları uzun ve düz yapıdadır. Patileri yapısal olarak yuvarlaktır. Siyah parlak renkleri onların panterlere benzetilmesinin nedenidir. Cinsel olgunluğa 6 ay olduklarında girebilirler ancak vücut gelişimlerinin tamamlanması için 2 senenin geçmesi gerekir. Bu süre zarfında hem kemikleri hem de kasları gelişmeye devam eder.
Çok sevecen bir yapıları olduğu söylenebilir. Meraklıdırlar ve kendi başlarına kaldıkları zaman çevreyi çok farklı şekillerde keyfetmeye eğilimli olurlar. Baskınlık onların genlerinde vardır, diğer hayvanlarla anlaşabilseler de egemenliğin onlarda olmasını isterler. Oyun oynamak en büyük tutkularıdır, istedikleri bir oyun olduğunda sahiplerinin karşısında sabırla bekleyip baskı kurup onları oyun oynamaya ikna edebilirler. Uzun süre yalnız kalmak onların tercihi olmaz, canları sıkılabilir, mutsuzlaşabilirler ve depresyona girebilirler. Bağımsızlıklarına düşkün olmazlar, insanlarına karşı bağlıdırlar ve onlara yakın olmak onlar için en önemli gerekliliktir. Zeki olduklarına şüphe yoktur, doğru bir yaklaşımla eğitilmeleri mümkündür. Ev ve apartman hayatına başarılı bir şekilde adapte olabilirler. Dış dünyaya çıkmaya çok meraklı olmasalar da dışarıda neler olup bittiğini bilmek isterler. Kucağa çıkmayı severler, o sırada sahiplerinin ne yaptığı ile ilgilenmek yerine kendi taleplerinin yerine getirilmesini isterler.
Menşe ülkesi Amerika Birleşik Devletleri’dir. Adını Hindistan’ın bir bölgesinden alır. Atalarının American Shorthair ve Burmese cinsleri olduğu kabul edilir. 1950’li yıllarda Nikki Horner tarafından geliştirilmişlerdir. Cat Fanciers Association tarafından 1978 yılında tanınmışlardır. Günümüzde dünya genelinde tercih edilirler ve ailelerin vazgeçilmezi olmuşlardır.
Genel anlamda sağlıklı olurlar. Kaliteli beslendiklerinde ve gereksinim duydukları seviyede hareket ettiklerinde 12 – 16 sene yaşayabilirler. Bu süreler ortalama olarak verilmektedir. Her bir canlı için yaşam süresi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı ve uzun bir ömür sürmeleri adına düzenli veteriner kontrollerinin aksatılmaması gerekir.
Az ve orta derecede tüy döktükleri söylenebilir. Tüy bakımları oldukça basittir. Haftada 1 kere fırçalanmaları ve taranmaları tüy dökme miktarlarının azaltılması ve cilt sağlıklarının iyileştirilmesi adına yeterli olacaktır. Tüyleri beklenenden fazla dökülüyorsa ardındaki nedenler araştırmalıdır. Tüy dökme mevsimi haricinde depresyonda olmaları, sağlık sorunları veya tükettikleri mamalar nedeniyle tüy dökme miktarlarında artış gözlenebilir.
Genel bakımı da tüy bakımı gibi oldukça kolaydır. Banyo yapmaları nadiren gerekli olabilir. Banyo yapmaya alışmaları isteniyorsa yavruluk sürecinden itibaren bu deneyime alıştırılmaları gerekir. Kulaklarının haftada bir kere kontrol edilmesi ve fazla salgı varsa temizlenmesi önemlidir. Tırnakları 10 – 15 günlük periyotlar dahilinde uzayabilir, düzenli olarak kısaltılması ihmal edilmemelidir.
Gebelik süreleri 58 – 65 gün arasında değişiklik gösterebilir. Dişinin gebelik sürecinde beslenmesine özen gösterilmesi gerekir. Yetersiz beslendiklerinde sağlıkları riske girebilir ve bu durumdan yavrular da etkilenebilir. Bu nedenle her zamankinden fazla kalori almalarına, yüksek ölçüde protein tüketmelerine, yağ alımlarının dengelenmesine, fosfor ve kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasına dikkat edilmelidir. Karınları belirginleştikten sonra içgüdüsel olarak yavrularını korumak için sessiz ve güvenli yer arayışları başlar.
Yavru sayıları 2 – 6 arasında değişiklik gösterebilir. Dişinin genel sağlık durumu kadar erkekle kaç kere çiftleştiği ve herhangi bir enfeksiyona sahip olup olmadığı da yavru sayısını etkiler. Yavrular doğar doğmaz anneleri tarafından temizlenerek emmeye hazır hale getirilir. Yaklaşık 50 – 60 gün dolayında annelerinden süt emerler. 1 aylık olduklarında yavrular yüksek bir enerjiye kapılırlar ve tırmanma becerileri de gelişir.
Obezite tüm kedi ırkları gibi onlar için de çok tehlikelidir. Beslenmeleri kaliteli kuru mamalar ile gerçekleştirilmelidir. Gelişim dönemlerine uygun vitamin, besin ve mineral içeren hazır kuru mamalar ile sağlıklı bir gelişim sürecine girebilirler. Kilo kontrolleri sağlanmalıdır.
Bombay Yorumları
Eğlenceli, uyumlu, sevecen, sahibine düşkün, oyuncu.
Bakımı zahmetsizdir; haftada bir kez taranmalı/fırçalanmalı.
Siyah
Kısa
A.B.D
Orta
Bir Bombay sahiplenmek istiyorsanız, Bombay sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterBombay dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ