Ankara Kedisi Açıklaması
En eski uzun tüylü ırklardan biri olan Ankara kedisi, güzelliği ve asilliği ile karşı konulması zor cinslerden biridir. Beyaz, krem, mavi ve gümüş gibi farklı renklerdeki uzun tüyleri ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Göz renkleri de farklılık gösterebilir. Kaslı ve orta büyüklükte olurlar; vücut yapıları zariftir. Uzun bir gövdeleri ve uzun bacakları vardır. Kafaları orta büyüklükte olur ve keskin hatlara sahiptir. Burun yapıları uzun ve üçgen şeklindedir. Kulakları birbirine yakın olur ve dik dururlar. Kulaklarının uçlarında ipeksi tüylerine rastlamak mümkündür. Çok havalı oldukları bilinir, yürürlerken kendilerine has bir şekilde kuyruklarını kıvırırlar ve sırtlarına doğru yatay bir şekilde konumlandırırlar. 3 yaşına geldiklerinde tüyleri en gösterişli haline gelir ve onlar yürüdükçe salınıp ışıldar.
Kararlılıkları ve dikbaşlılıkları ile nam salmışlardır. Akıllarına koydukları her ne ise mutlaka amaçlarına ulaşırlar. Ailelerine karşı çok sadık olurlar ve onlarla zaman geçirmekten hoşlanırlar, istedikleri zamanlarda tabii. Birlikte yaşadıkları kişiye derin bir sevgi duyarlar ve kalabalık ailelerde özel bir durum olmazsa sadece tek bir kişiye inanılmaz derecede bağlanırlar. Normalde okşanmak onların pek hoşuna gitmese de o kişiye karşı tüm tavizlerini verebilirler. Sudan hoşlanmazlar ancak kendilerine çok ama çok özen gösterirler. Saatlerce kendilerini temizleyebilirler ve bu esnada titizlikleri ile de dikkat çekerler. Kendilerini eskisi kadar temizlemediklerinde veterinerlere danışmak gerekir. Cesaretlerinin ve zekalarının kesinlikle küçümsenmemesi gerekir. Ülkemizin ulusal hazineleri arasında gösterilen bu tür tüm dünya genelinde de sevilmektedir.
Anavatanı Ankara’dır. Farklı bir cins ile melezleme yoluyla üretilmemişlerdir, safkan olarak nitelendirilirler. Geçmişlerinin çok eskiye dayandığı kabul edilir ve bu konuda birçok rivayet de bulunur. Yüzyıllardır herhangi bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmişlerdir. Avrupa topraklarındaki ilk uzun tüylü kedi olmaları ile de ünlüdürler. Rivayetlere göre Vikingler tarafından günümüzden yaklaşık 1200 yıl önce Avrupa’ya getirildiklerine inanılır. Kendilerine has karakterleri, zekaları ve gösterişli güzellikleri onların dünya genelinden fanlar elde etmesini sağlamıştır.
Genel anlamda sağlıklı olurlar, mavi gözlü olanlarının sağırlığa yatkın olduklarını düşünülmektedir. Bazılarında kalp hastalıkları da görülebilir. Yine de genel olarak diğer birçok cinse göre sağlıklı olduklarını söylemek mümkündür. Yaşam süreleri 12 – 18 yıl aralığında olur. Sağlıklı ve uzun bir hayat yaşamaları için düzenli veteriner kontrolleri büyük bir önem taşır.
Bu konuda kesin bir şey söylemek çok doğru olmaz. Orta derecede ya da çok tüy döktüklerine dair bilgilere ve yorumlara rastlamak mümkündür. Haftada bir kere fırçalanmaları ve taranmaları tüylerinin dökülmesinin azaltılması ve cilt sağlıklarının iyileşmesi için önemlidir. Dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Bakımları dahilinde bir diğer önemli konu da her iki haftada bir tırnaklarının kedi tırnak makası ile kesilmesidir.
Irkın en önemli özelliklerinden biri sorunsuz üreyebilmeleridir. Gebelik süreleri 63 – 65 gün arasında değişebilir. Bu süreçte iştahları belirgin bir şekilde artış gösterir ve besin gereksinimleri değiştiği için gebelik dönemindeki ihtiyaçlarını karşılayacak kuru mamalar ile beslenmeleri önerilir. Veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir. Gebelik yarılandığında yavru sayısına bağlı olarak karınları fark edilmeye başlar.
Her bir batında ortalama 4 adet yavru dünyaya getirirler. Doğumdan sonra kordonu koparırlar. Doğumları büyük oranla sorunsuz geçer. Yine de yavru ile birlikte plasentasının çıkıp çıkmadığına dikkat edilmelidir. Plasenta vücut içerisinde kaldığında enfeksiyona neden olabilir. Doğumdan sonra derhal yavrularını temizlerler ve emzirmeye hazır olurlar. Yavrularının dünyaya gelmesi ile birlikte kendilerini onlara adarlar ve bilinçli bir şekilde koruma içgüdüleri devreye girer. Çok uzun süre, büyüseler de yavrularını tanıyabildikleri bilinmektedir.
Sağlıklı gelişimleri için, gelişim dönemlerine uygun içerikler barındıran kaliteli kuru mamalar ile beslenmeleri önerilir. Mama miktarları belirlenirken yalnızca yaş kriteri dikkate alınmamalı, aktivite düzeyleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Haftada 2 – 3 kere yaş mama tüketebilirler; arada sırada ödül mamaları yemelerinde de bir sakınca yoktur. Kilo kontrolleri sağlanmalıdır. Sularının her zaman taze olması gerekir; içgüdüsel olarak durgun suları içmeyi tercih etmedikleri için vücutları susuz kalabilir.
Ankara Kedisi Yorumları
Zeki, enerjik, sevecen, zarif, atik, avcı, diğer hayvanlarla uyumlu.
Bakımı zahmetsizdir; haftada bir iki kez taranmalı/fırçalanmalı.
Beyaz, sarı, krem rengi, kızıl, siyah, füme, alacalı.
Uzun
Türkiye
Orta
Bir Ankara Kedisi sahiplenmek istiyorsanız, Ankara Kedisi sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterAnkara Kedisi dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ