Birman Açıklaması
Orta büyüklükte olan Birman, güzelliği ile dikkat çeker ve dünya genelinde en çok tercih edilen ırklardan biri olma niteliği taşır. Gövdesi kalındır ve oldukça güçlü olduğu söylenebilir. Genel görünüşleri itibarıyla siyam cinsini andırdıkları söylenebilir. Boyun bölgesinde aslan yelesini andıran belirgin uzunlukta tüyleri vardır. Karın bölgesinin çevresinde tüyleri hafif dalgalı bir yapıya sahipken vücudunun diğer bölgelerindeki tüyler uzun ve ipeksi olur. Tüyleri çeşitli renklerde olabilir ancak çoğunlukla krem, kahverengi, mavi ve leylak renklere sahiptir. Bu cinsin tüylerinde desenler ve işaretler de bulunur. Burun ve yüz bölgesinde tüy renkleri koyulaşır. Bacaklarında, kuyruğunda ve kulaklarında da koyu renkli tüylerin hakimiyeti vardır. Kulakları orta uzunluktadır ve uçlarına doğru kıvrımları yumuşar. Kafaları geniş olur, burnu yuvarlak yanakları ise dolgundur. Onun en ayırt edici özelliklerinden biri safir mavisi renkte yuvarlak gözleridir. Patileri de geniş ve yuvarlak hatlıdır.
Fazlaca sevgi dolu ve sevimli olurlar. Sakin bir mizaçları vardır. Çevresinde aileleri olduğunda mutlu olurlar, ev hayatına mükemmel bir derecede uyum sağladıkları bilinmektedir. Yeterli ilgiyi göremediklerinde kıskançlık huyları belirginleşir. Ailede genel olarak tek bir kişiye bağlanmayı tercih ederler ancak herkese karşı sevecen davranırlar. Birlikte yaşadıkları kişileri odalar arasında takip etmeye bayılırlar. Aktivitelere dahil olmak için ellerinden geleni yapmaktan çekinmezler. Agresif değillerdir, bölge koruma gereksinimi de hissetmezler. İnce bir ses tonları olur ve taleplerinin zamanı geldiğinde nazikçe seslerini çıkarırlar. Zekidirler ve merak duyguları da gelişkindir.
İlk kez 1919 yılında Fransa’da görülmüşlerdir. Geçmişlerinin çok eski zamanlara dayandığı düşünülmektedir. Kutsal kediler olarak ifade edilirler ve her ne kadar Fransa’da görülseler de orijinlerinin Burma olduğu bilinmektedir. 1967 yılında “Sacre de Birman” ismiyle ayrı bir ırk olarak tanınmışlardır. Amerika Birleşik Devletleri’ne 1960’lı yıllarda ithal edilen bu cins Cat Fanciers Assosiation’a da kayıtlıdır.
Genel anlamda sağlıklı canlılardır. Yaşamları 15 yılın üzerine rahatlıkla çıkabilir. Kilo almaya meyilli oldukları ve kilo kontrolü sağlanmasının önemli olduğu unutulmamalıdır. Düzenli veteriner muayeneleri sırasında hem genel sağlık durumları hem de genetik olarak yatkın oldukları hastalıklar taranmalıdır.
Ortalama düzeyde tüy döktükleri bilinir. Tüyleri tek katmanlı olduğu için genellikle matlaşmaz. Uzun tüylerinin bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Bakımı kolay bir dost sahiplenmek isteyenler için doğru bir tercih oldukları söylenemez. Tüylerinin her gün fırçalanması ve taranması gerekir. Bu süreç ihmal edildiğinde ipeksi dokuya sahip olan tüyler karışabilir ve topaklanabilir. Ölü tüylerin ve derilerin vücutlarından atılması hem onlar hem de insanları için büyük bir gerekliliktir.
Tüy bakımlarına ek olarak tırnaklarının uzunluklarının da yakından takip edilmesi önemlidir. Yaklaşık 10 – 15 günde bir tırnakları dikkatli bir şekilde kesilmelidir. Kedilerde ağız ve diş sağlığı çabuk bozulabileceği için dişlerinin fırçalanması da bakım sürecine dahil edilmelidir.
Hamile kalmaya 5 – 6 aydan itibaren uygun hale gelirler. Yetişkinlik dönemlerine girmeden çiftleştirilmemeleri gerekir. Gebelik süreleri 58 – 65 gün arasında sürer, doğum genellikle 60. günden sonra gerçekleşir. 70 gün boyunca doğum gerçekleşmediyse veterinerlerden destek alınması gerekir. Anneler gebeliğin ilk zamanlarından sonlarına doğru davranış değişiklikleri gösterebilirler. Daha korumacı, ürkek ve tedirgin olabilirler. Özellikle karınlarının belirginleşmesi ile birlikte her zamankinden daha güvende hissettikleri ve rahatsız edilmedikleri yer arayışlarını başlatırlar. Bu süreçte beslenmelerine özen gösterilmesi gerekir. Hem yavruların hem de dişinin sağlığı için kalori ve protein miktarı normale göre daha fazla kuru mamalara geçiş yapılmalıdır.
Ortalama 6 yavru doğururlar. Yavrular doğar doğmaz anneleri tarafından temizlenir ve emzirmeye hazır hale getirilir. Kordon ve plasenta anne tarafından çıkarılır veya koparılır. Bazıları plasentasını yiyebilir. Bu noktada sorun yoktur. Ancak plasentanın vücut dışına çıktığından emin olunması gerekir. Vücut içerisinde enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Yavrular doğduklarında renkleri beyaz olur, zaman içerisinde karakteristik özelliklerine kavuşurlar.
Tüm dostlarımız gibi onların da gelişim dönemlerine uygun içeriklere sahip kuru mamalar ile beslenmeleri gerekir. Kuru mamalara ek olarak haftada 2 ya da 3 gün yaş mama yemeleri su ihtiyaçlarının karşılanması adına önemlidir. Sitemiz üzerinden siz de dostunuz için en kaliteli kuru ve yaş mamalara ulaşabilir, avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.
Birman Yorumları
En iyi arkadaş, uyumlu, sevecen, sosyal, nazik, sakin, candan.
Bakımı zordur. Sık sık taranmalı/fırçalanmalı.
Açık kahverengi, lila, mavi, kızıl, krem rengi.
Uzun
Fransa
Orta
Bir Birman sahiplenmek istiyorsanız, Birman sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterBirman dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ