Tekir Kedi Açıklaması
Tekir kedi olarak ifade edilen cins spesifik bir ırk değildir. Benzer özellikteki post desenine sahip kedileri tanımlamak için "tekir" kelimesi kullanılmaktadır. Bu kelimenin kökeni Eski Yunan ve Latin dillerindeki "tigris" sözcüğüdür. Desenleri benzersiz olabilir ve çok çeşitlidir. Her bir desenin genetik ve tarihsel kökenleri bulunur. Agouti genine sahip olanlarda görülen bu desen ne kadar farklılaşsa da onların kolay bir şekilde ayırt edilebilmesini de sağlamaktadır. Dünya genelinde oldukça popüler oldukları bilinmektedir. Hem evlerde hem de sokaklarda onlara rastlamak mümkündür. Melez özelliklere sahip oldukları için karakterleri de görünümleri kadar çeşitlidir. İsimlendirmeleri hem desenlerine hem de renk ve renk tonlarına göre yapılabilmektedir. Birçok alt türe sahip olurlar ve fiziksel özellikleri de değişiklik gösterebilir. Tüy yapıları söz konusu olduğunda da spesifik bir tüy boyutundan bahsedilmesi zordur. Bazıları kısa bazıları ise uzun tüylere sahip olabilirler.
Karakterleri de kendileri gibi çeşitli olabilir. Ailelerine bağlı olabilirler, kendilerini sevdirebilirler ya da ailelerine çok yakın olmayı tercih etmeyebilirler. Ancak hemen hemen hepsi oyun oynamaktan büyük keyif alır ve ailelerini çok severler. İlgiye hayır demeleri pek mümkün olmaz, eğitime olumlu yanıt verirler. Adaptasyon yetenekleri son derece gelişmiştir ve diğer hayvanlara karşı da kabullenici bir tavır sergiledikleri söylenebilir. Çevrelerindeki tüm canlılara dostça ve sevecen bir şekilde yaklaşırlar. Genel olarak sevgi dolu olurlar. Birçoğunun enerjisi çok yüksek olur, uyumadıkları zaman diliminde çevreyi keşfetmeyi tercih ederler.
Afrika orman kedisi ile Avrupa’da bulunan mahalli vahşi kedilerinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıktıkları ve tüm dünyaya yayıldıkları düşünülür. Geçmişlerinin ne kadar eskiye dayandığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Çok farklı renklere ve alt türlere sahip olduğu için ırksal bir standartlaşma çalışması için uygun değillerdir. Ülkemizde de 20’den fazla çeşidi olduğu bilinmektedir. Bu çeşitlilik iklim ve bölge doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Sıcak yerlerde tüyleri kısa olanlara, soğuk yerlerde ise tüyleri uzun olanlara rastlanabilir.
Bu sorunun yanıtı nerede yaşadıklarına göre değişiklik gösterebilir. Sokakta yaşayan dostlarımızın sağlık sorunları evlerde yaşayanlara oranla daha fazladır. Üstelik maruz kaldıkları tehlikeler arasında da belirgin farklar vardır. Evlerde yaşayanların ömürleri ortalama 16 yıl olarak ifade edilirken sokaktakiler için bu sürelerden bahsetmek çok da mümkün olmayacaktır.
Tüylerinin yapısına göre bu sorunun da yanıtı değişebilir. Çok az tüy dökeni de, orta derecede de, çok tüy dökeni de vardır. Kısa tüylü olanların haftada 1 kere taranıp fırçalanmaları yeterli olur. Tüy dökülme sorunu fazla olduğunda fırçalama sıklığı arttırılarak haftada 2 – 3 kereye çıkarılabilir. Ancak beslenmelerinin ve sağlık durumlarının da tüy dökme miktarını etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Kulaklarının temiz tutulması gerekir. Genellikle tıraşa ihtiyaç duymazlar. Ancak çok uzun tüyleri varsa profesyonel destek alınması gerekebilir. Dişlerinin sağlığı için düzenli fırçalama önemli bir gerekliliktir. Tırnaklarının birkaç haftada bir kesilmesi gerekir. Böylece hem tırnakları ile eve zarar verme ihtimalleri azalır hem de ağrı sorunu yaşamaları engellenir.
Gebelik süreleri standarttır. Ortalama 64 – 67 gün içerisinde doğum yaparlar. Dişiler de erkekler de tam yetişkinlik dönemine girmeden çiftleştirilmemelidir. Hem kendilerinin hem de yavruların sağlık durumu tehlikeye girebilir. Sokakta yaşayanların zamanında kısırlaştırılması gerekir.
Cinsin yavru sayısı değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak her batında 2 – 5 arasında yavru dünyaya getirirler. Evlerde beslenenlerin doğum sayıları kontrol altına alınabilse de sokakta olanlar aynı oranda şanslı değillerdir. Kimi zaman yavru sayısının normalden daha fazla olması nedeniyle doğumlar istenmedik bir şekilde sonlanabilir. Doğum gerçekleştikten sonra kedilere özgü tüm davranışları sergilerler. Plasentalarını yemeleri de muhtemeldir. Yavrularını temizledikten sonra onları hemen emzirirler.
Evde pişirilen ya da bizlerin tükettiği her besinin onlara verilmemesi gerekir. Gelişim dönemlerine uygun mineral, vitamin ve besin barındıran kuru mamalar ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olacaktır. Kilo almaya müsait olanları olabilir. Özellikle hareket düzeyi az olanların kilolarının takip edilmesi gerekir. Genetik çeşitlilikleri fazla olduğu için spesifik olarak yatkın oldukları çok fazla hastalık olmaz. Yine de sağlıklı gelişimleri için kuru mamaların önemi yadsınmamalıdır.
Tekir Kedi Yorumları
Zeki, hareketli, dikkatli, özgürlüğüne düşkün, meraklı, oyuncu.
Bakımı zahmetsizdir; haftada bir kez taranmalı/fırçalanmalı.
Benekli, çizgili, füme, kahverengi, sarı, gri, siyah, beyaz.
Orta
Afrika, Avrupa
Orta
Bir Tekir Kedi sahiplenmek istiyorsanız, Tekir Kedi sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterTekir Kedi dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ