Hollanda Çoban Köpeği Açıklaması
Akıllı, çevik ve hayat dolu bir cins olan Hollanda çoban köpeği, kurt benzeri görüntüye sahiptir. Doğasında bağımsızlık vardır ve anlık olarak kendi kararlarını vermeye yatkındır. Sürülerin hizaya sokulması görevini başarıyla tamamlayabilir ve gün boyu hareket halinde kalabilecek dayanıklılığa sahiptir. Atması gereken çok enerji olduğu için apartman hayatına adapte olması çok zordur. Yalnız kalmaya dayanma eşiğinin de düşük olduğu söylenebilir. Ailesiyle çok sıkı bağlar kuran bir cinstir ve yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilirse çocuklarla ve hayvanlarla iyi anlaşabilir. Ancak yabancılar onların aldığı eğitimden bağımsız olarak yabancı kalmaya devam edecektir. Onu mutlu etmenin en temel yöntemi ona görev vermek, ilgi göstermek ve oyun oynayabileceği küçük sürprizler yapmaktır. Sadakatiyle her zaman ailesine itaat etmeye hazır olur ve ileri derecede eğitilebildiği için onunla konforlu bir yaşam sürülebilir. Tüyleri kısa, orta veya uzun olabilir.
Ağırlıkları 23 – 32 kilogram arasında değişir. Dişilerin boyları 55 – 60, erkeklerin boyları ise 57 – 62 santimetreye kadar uzayabilir. Orta ırka mensup bu cinsin kilo almaya yatkınlığı yok denecek kadar azdır.
Menşe ülkesi Hollanda’dır. Geçmişten bu yana çiftliklerde başta çobanlık olmak üzere çok çeşitli görevlerde ırkın zekasından yararlanılmıştır. Cinsin standartları ilk olarak 1898 yılında belirlenmiştir ve daha sonra 1900’lü yıllarda yenilenmiştir. Günümüzde Hollanda’nın çiftliklerinde görev yaparlar ve aynı zamanda evlere de girdikleri bilinmektedir. İleri eğitim alabilmeleri nedeniyle rehberlik, polis yardımcılığı, arama ve kurtarma gibi işlerde de kullanıldıkları söylenebilir.
Yılda bir kere doğururlar ve ortalama olarak 6 – 10 arasında yavruyu dünyaya getirirler. Gebelik süreleri 60 ila 64 gün arasında tamamlanır. Doğumları çok büyük oranda doğal yollarla gerçekleşir. Yavru sayısı dişinin yaşı ve genel sağlık durumu doğrultusunda değişebileceği için gebelik sürecinin veterinerler tarafından takip edilmesi önemlidir.
Az önce de belirttiğimiz gibi tüyleri farklı uzunlukta olabilir. Kısa tüylü olanların haftada 1, orta ve uzun tüylere sahip olanların haftada 2 – 3 fırçalanmaları gerekir. Gerektiği takdirde banyo yapabilirler. Tırnakları düzenli olarak kısaltılmalıdır.
Gün içerisinde enerjilerini attıklarında 12 saat civarında uyurlar. Uykuya çok düşkün değillerdir, görevlerini yapmayı uyumaya tercih ederler.
Çok akıllıdır ve zorluklarla mücadele edebilir. İtaat etmeye hazır olurlar ve kısa eğitim süreçlerinde canları sıkılmadan sahiplerini mutlu edecek bir hızda yeni beceriler edinebilirler. Doğaları gereği kendi kararlarını uygulamaya yatkın oldukları için eğitimlerine erken dönemde başlanmalıdır.
Orta ırkların gelişimsel ihtiyaçlarına özel formüle edilen kuru mamalar ile beslenmeleri uygun olacaktır. Öğün miktarı aktivite düzeyine ve sağlık durumuna göre revize edilebilir
Hollanda Çoban Köpeği Yorumları
Dutch Shepherd
Gümüş, koyu gri, altın rengi çizgiler, sarı ve kızıl
Hollanda
1900'lar
Çoban köpeği, çiftlik köpeği
Sığır, koyun çobanı, çiftlik köpeği
Çoban köpeği
10-12 yıl
29-31/28-30 kg
58-63/53-57 cm
Bir Hollanda Çoban Köpeği sahiplenmek istiyorsanız, Hollanda Çoban Köpeği sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterHollanda Çoban Köpeği dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Köpek İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ