İzlanda Köpeği Açıklaması
Tarih boyunca kuş avlarından koyun sürülerinin korunmasına kadar birçok farklı görevde kullanılan İzlanda köpeği soğuk havalara karşı dirençlidir. Hassas bir yapıya sahip olurlar ve apartman hayatı onlara göre değildir. Rutinleri çok sık değişmediği takdirde etkilenmezler, yine de beslenmelerinin ve egzersizlerinin bir düzen içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir. Yalnız kalmaktan tabiri caizse nefret ederler ve yalnız kaldıklarında depresif moda geçebilirler. Ailelerine sadakatle bağlanırlar ve çocukları çok severler. Diğer köpeklerle genellikle anlaşamazlar ve yabancılara karşı da soğuk tavırlarını korurlar. Orta derecede kilo almaya meyilli olan bu ırkın avcılık içgüdüleri oldukça gelişmiştir. Hareketlidirler, enerjiktirler ve oyun oynamaya bayıldıkları gibi gün içerisinde yoğun egzersize ihtiyaç duyarlar. Sahipleri ile aktivite yaptıklarında çok mutlu oldukları gerçeği onları muhteşem bir eşlikçi haline getirir. Orta büyüklüktedirler ve kilo alma potansiyelleri mevcuttur. Dengeli beslenmeleri ve enerjilerini harcamaları daha sağlıklı olmaları adına kritik derecede önemlidir.
Orta büyüklüktedirler. Ağırlıkları yetişkinlik döneminde 14 kilograma kadar yükselebilir. Boyları dişilerde 38, erkeklerde ise 41 santimetreye kadar uzayabilir. Sağlıkları korunduğunda ortalama 10 - 14 yıl yaşayabilirler.
Menşei İzlanda’dır. Vikinglerin bu köpeklerin atalarını İzlanda’ya getirdiğine inanılır. Yüzyıllar boyunca çoban köpekleri kullanıldılar ve aynı zamanda kuş avlarında da yararlanıldılar. Bekçilik içgüdüleri gelişmiş olduğu için farklı koruma yeteneklerine de başvuruldu.
18 aylık olduklarında yetişkinliğe erişirler. Dişileri daha önceki dönemde çiftleştirilmemelidir. Yavru sayıları her bir doğumda 4 – 8 arasında değişebilir. Yılda bir kereden fazla çiftleştirilmeleri önerilmez. Yavru sayısı hem dişilerin sağlığı hem de erkeklerin sağlığı doğrultusunda değişiklik gösterebilir.
Kısa, uzun ya da uzunlu kısalı tüylere sahip olabilirler. Ortalamanın üzerinde tüy döktükleri söylenebilir. Haftada minimum 1 – 2 kere taranmaları gerekir. Her köpek aynı derecede tüy dökmez, beslenmeleri de tüy dökümünü etkileyebilir. Tırnakları düzenli olarak kesilmeli veya törpülenmelidir. Diş bakımları çok önemlidir, veterinerlerin önerdiği macunlarla dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır.
Hareketli ve uykuyla arası çok olmayan bir ırktır. Gün içerisinde ortalama 10 – 12 saat arasında bir vakti uykuda geçirir.
Eğitimlerine mümkün olduğunca erken başlanmalıdır, genlerinde özgürlük ve bağımsızlık vardır. Akıllı oldukları için eğitimde öğrendikleri komutları hızlı bir şekilde uygulayabilirler ancak kararlı ve sabırlı olunması da gerekir. Zaman zaman inatları tutabilir. Sahiplerini memnun etmek istedikleri için öğrenmeye çok istekli olurlar.
Orta ırka özel kuru mamalar ile beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Mama seçimleri ve öğün miktarları yaşlarına ve aktivite düzeylerine uygun olarak belirlenmelidir. Ev yemekleri onun için zararlı olabilir. Kilo almaya orta derecede yatkındırlar.
İzlanda Köpeği Yorumları
Icelandic Sheep Dog, Islandsk Farehond, Friaar Dog, Islenkur Fjárhundur, Icelandic Dog
Kestane, açık kahverengi, gri, kirli beyaz, beyaz lekeli siyah ya da tamamen siyah
İzlanda
Çok eski zamanlar
Spitz (sığır çobanı)
Çoban köpeği (sığır çobanı)
Çoban köpeği (sığır çobanı), savunma, bekçi, koruma, insana ellik eden köpek, arkadaş köpek
10-14 yıl
11-14/9-11 kg
33-41/30-38 cm
Bir İzlanda Köpeği sahiplenmek istiyorsanız, İzlanda Köpeği sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları Gösterİzlanda Köpeği dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Köpek İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ