Soke Açıklaması
Tüm evcil kedilerin atası olarak kabul edilen ve gelişimlerinde insan faktörünün bulunmadığı Sokoke ırkı, Afrika'nın vahşi doğasında hayatta kalmayı başarmıştır. İnce ve kaslı bir vücut yapıları bulunur. Orta büyüklükte olurlar ve avcılık içgüdüleri son derece gelişmiştir. Görme ve koku alma duyuları diğerleri ile kıyaslandığında daha üst düzeydedir. Kafaları vücutlarına oranla daha küçük olur, biçimlidir ve tepesi düzdür. Badem şeklinde gözleri vardır, gözlerinin yapısı iridir. Gözleri ela ve yeşil gibi farklı renklerde olabilir. Kulakları yuvarlak hatlıdır ve uçlarına doğru sivrilir. Arka bacakları ön bacaklarına oranla daha uzundur. Kuyrukları uzun ve ince olur. Elmacık kemikleri belirgindir. Tüyleri kısa ve parlak olur, renkleri değişkendir. Kürklerinde sarılar, koyu renkli lekeler ve orijinal desenler olabilir.
Vahşi ortamdan evlere giren bu cins sevimliliği ile her göreni etkisi altına alabilir. Evlerine ilk kez geldiklerinde çekingen davranabilirler ancak birkaç gün gibi kısa bir sürede adapte olmayı başarırlar. Çok sıcakkanlı oldukları inkâr edilemez. Sahiplerine büyük bir aşkla bağlanırlar ve onlarla zaman geçirmekten büyük keyif alırlar. Oyun oynamak en büyük hobileridir, oyunlar esnasında günlük egzersiz ihtiyaçlarının da karşılanması mümkündür. Günün her saatinde oyun istemiyle insanlarının çevresinde dolanabilirler. Enerji seviyeleri çok yüksektir ve parlak zekaları sayesinde kendilerini sürekli meşgul tutabilirler. Eğitime olumlu tepki verdikleri ve öğrendikleri numaralarla herkesi şaşırtabilecekleri bilinmektedir. Sadakatleri ile tanınırlar, girişken bir yapıları vardır. Empati kurmayı çok severler ve birçok davranışları ile köpeklere benzetilebilirler. Tırmanabilecekleri ve rahat hareket edebilecekleri alanlara sahip olmaları içgüdüsel gereksinimlerini karşılama imkânı sağlar. Eğlenceli yapıları ile yoğun ve kötü bir günün ardından sahiplerinin tüm neşelerini yerine getirebilirler. Diğer kedilerle, köpeklerle ve hatta ilk kez gördükleri kişilerle gayet iyi anlaştıkları söylenebilir.
Menşe ülkesi Kenya’dır. Adını ülkede bulunan Arabuko Sokoke yağmur ormanından almıştır. Bölgedeki yerli halk onlara “Kadzonzo” adını vermiştir. Ortaya çıkmalarında insanların hiçbir müdahalesi bulunmamaktadır. Ancak varlıklarını sürdürebilmeleri için günümüzde insanlar tarafından yetiştirilirler, vahşi doğada soyları tükenmek üzeredir. 1978 yılında Jeni Slater adına bir vahşi doğa bilimcisi tarafından keşfedilmişlerdir. Daha sonra 1884 yılında Danimarka’ya, oradan tüm dünyaya yayılmışlardır.
Ortalama 15 sene yaşadıkları ifade edilmektedir. Bu süre kaliteli beslenip beslenmediklerine, sağlık taramalarının yapılıp yapılmadığına, güvenliklerinin temin edilip edilmediğine göre değişiklik gösterebilir. Irka özgü spesifik bir hastalık bulunmaz. Yine de sağlık taramaları tüm cinslerde olduğu gibi aksatılmamalıdır. Rutin muayeneler hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi adına büyük bir avantaj sağlar.
Hayır, az tüy dökerler. Kısa ve parlak tüylerinin bakımı için haftada 1 – 2 kere taranmaları ve fırçalanmaları yeterli olacaktır. Haftalık düzenli fırçalama sayesinde tüy parlaklıklarının korunması da mümkün olacaktır.
Tüy bakımları aksatılmamalıdır. Tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Dişleri mümkünse fırçalanmalı ve kulakları da temizlenmelidir. Kulaklarında kir birikimi enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Temizliklerine düşkün oldukları için kumlarının da her gün temizlenmesi ve maksimum 2 haftada bir değiştirilmesi önerilir.
Gebelik süreleri standarttır. Ortalama olarak 63 gün sürer ve akabinde doğum başlar. Gebeliklerinin erken dönem belirtisi memelerinin renginin koyulaşmasıdır. Daha sonra memeleri olgunlaşmaya ve süt vermeye hazır hale gelir, karınları yavru sayılarına da bağlı olarak belirginleşmeye başlar. Bu dönemde beslenmelerine çok dikkat edilmelidir. Hem dişinin hem de yavruların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için kalsiyum, fosfor gibi mineraller içeren, yüksek kalorili kuru mamalar tercih edilmelidir.
Ortalama yavru sayısı diğer birçok ırk gibi 4’tür. Yavrular dünyaya geldiklerinde anneleri tarafından temizlenirler ve kordonları kesilir. Her yavru kendi plasentası ile dünyaya gelir, plasenta dişi tarafından çıkarılır. Vücut içerisinde kalmaması gerekir; dikkatli olunmalıdır. Yavrular 3 haftalık olduklarında hafif hafif hareketlenmeye ve oyunlar oynamaya başlarlar. Yaklaşık 2 ay boyunca süt emmeye devam ederler.
Her kedinin beslenme ihtiyaçları, gelişim dönemlerine bağlı olarak değişir. Yavruluk, yetişkinlik, yaşlılık ve kısırlık dönemlerine özgü ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen kaliteli kuru mamalar ile beslenmeleri önerilir. Haftada 2 – 3 kere yaş mama yemeleri tavsiye edilir. Suları her zaman temiz ve taze tutulmalıdır.
Soke Yorumları
Sevgi dolu, meraklı, zeki, aktif, kibar, kucakta durmayı seven, uyumlu, oyuncu.
Bakımı zahmetsizdir; haftada bir kez taranmalı/fırçalanmalı.
Tekir, kahverengi, gri, krem rengi.
Kısa
Kenya
Orta
Bir Soke sahiplenmek istiyorsanız, Soke sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterSoke dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ