İran Kedisi (Persian)

İran Kedisi (Persian)
Taranma İhtiyacı
Oyunculuk
Sıcakkanlılık
Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Bakım İhtiyacı
Sağlık ve Cesaret
Hareketlilik
Sahibine Şevkat
Mırıldanma
Özgürlük Düşkünlüğü
Zeka Seviyesi

İran Kedisi (Persian) Açıklaması

Bilinen en eski kedi ırklarından biri olan İran kedisi namıdiğer "Persian"; basık suratı, iri gözleri ve muhteşem tüyleri ile büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Orta büyüklükte olurlar, kısa ve kalın bacakları vardır. Erkeklerin ağırlığı 4 - 6, dişilerin ise 3,2 - 4,5 kilogram aralığında olur. Burunları basık ve kalkıktır. Burun yapısı gereği solunum sorunları yaşadıkları bilinmektedir. İri gözleri yuvarlak şekildedir; mavi, yeşil, kehribar ve ela gibi farklı renklerde olabilir. Tüy yapıları sıktır, tüyleri uzun ve ipeksidir. Kulaklarının iç kısımlarında da ve hatta patilerinin altında da tüylerine rastlamak mümkündür. Tüy renkleri de göz renkleri gibi değişebilir; mavi, krem, siyah, beyaz ve sarı tonlarında olabilir.

Uysal ve gururlu bir duruşları vardır. Rahatlarına düşkün olurlar ve genellikle günlerini sakin sakin geçirmeyi tercih ederler. Tıslamak veya tırnak geçirmek onların sık yaptığı eylemler değildir. Rahatsız edildiklerinde ya da kendilerini güvende hissetmediklerinde tırnaklarını çıkarabilirler. Hak ettikleri hassasiyeti ve nezaketi gösterenlere kalplerini açarlar. Ailelerine çok düşkün olan bu cinsteki dostlarımız sahiplerinden gördükleri tüm şefkati onlara yansıtırlar. Sahiplerinin kucağında zaman geçirmekten ve onlara yakın olmaktan çok hoşlanırlar, istemedikleri zamanlarda aşırı ilgi görürlerse bunalıp kaçabilirler. Tırmanmaktan ya da zıplamaktan hoşlanmadıkları ifade edilir. Yüksek yerlerde yaşamak gibi bir kaygıları yoktur. Oyun oynamayı severler ve zekâlarını parlatacak oyunlara karşı yoğun ilgi gösterirler.

İran Kedisi Nerenin Kedisi?

Menşe ülkesi İran’dır. Kendileri bilinen en eski kedi ırklarından biridir. Birçok cinsin atası olma özelliğine de sahiptirler. Tüm dünya genelinde fanları bulunmaktadır. İlk olarak 1871 yılında kayıt altına alınan bu cinsin Avrupa’da 1500’lü yıllardan bu yana olduğu belgelere ulaşılabilir. Zaman içerisinde gösteriler için tercih edilen özelliklerin belirginleşmesi ile günümüzde bu cinsin iki farklı türü bulunmaktadır. Geleneksel özellik taşıyanların burun basıklığı gösterilerde yer alanlara göre daha az olur.

İran Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Sağlıklı beslendiklerinde, yeterince aktivite yaptıklarında, düzenli veteriner kontrollerine gidip evde güven içerisinde oldukları ortalama yaşam süreleri 10 – 17 sene aralığında değişmektedir. Genetik olarak yatkın oldukları birçok hastalık vardır. Uzun tüyleri mide ve bağırsaklarında birikerek tıkanmalara yol açabilir; böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, göz hastalıkları ve solunum problemleri yaşayabilirler. Veteriner kontrolleri sırasında genetik olarak yatkın oldukları hastalıklar açısından da muayene edilmeleri önemlidir.

İran Kedisi Çok Tüy Döker mi?

Evet, fazla oranda tüy döktükleri bilinen bir gerçektir. Tüylerinin sağlığı için her gün taranmaları ve fırçalanmaları gerekir. Ölü tüylerinin alınması cilt sağlıkları için de önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkar. Taranmadıkları takdirde tüyleri karışabilir ve topaklanabilir.

İran Kedisinin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bu cinsin bakımı oldukça komplikedir. Az önce de belirttiğimiz gibi tüylerinin her gün fırçalanması gerekir ancak bu dikkat edilmesi gereken tek süreç değildir. Gözyaşı salgıları fazla olabilir, göz kenarları düzenli olarak temizlenmelidir. Diş ve diş eti hastalıklarına yatkın oldukları için dental hijyenleri sağlanmalıdır. Tırnakları da periyodik aralıklarla aksatılmadan kesilmelidir.

İran Kedisi Ne Kadar Süre Hamile Kalır?

Gebelik süreleri standart olarak 58 – 65 gündür. Doğumları genellikle 60. günden itibaren gerçekleşir. Türün doğumlarının diğer birçoğuna oranla daha zor geçebildiği ifade edilmektedir. Bu nedenle gebelik süreçlerinin veterinerler tarafından kontrol edilmesi büyük bir önem taşır. Hamilelikleri belirgin hale geldiğinde kendilerini soyutlama ihtiyacı hissedebilirler. Doğuma yaklaştıkça onların kendilerini güvende ve huzurlu hissedebilecekleri bir alan ayrılmalıdır.

İran Kedisi Kaç Yavru Doğurur?

Yavru sayısı 3 – 5 arasında değişiklik gösterir. Ancak istisnai durumların olduğu da bilinmektedir. İlk doğumda dahi 8 adet yavrunun dünyaya gelebildiği bilgisine erişim sağlanabilir. Yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, ne sıklıkla çiftleştirildiğine, erkeğin sağlık durumuna, dişinin beslenmesine, ek hastalıklarının olup olmamasına ya da enfeksiyon sorununun yaşanıp yaşanmamasına göre değişebilir. Yavrular dünyaya geldikten sonraki 3 hafta içerisinde hareketlenmeye başlarlar.

Persian Nasıl Beslenmeli?

Kesinlikle kilo kontrolü sağlanması gereken bir ırktır. Doğuştan burunları basık olur ve solunum problemleri yaşarlar. Fazla kilo solunum problemlerinin kötüleşmesine neden olabilir. Yavruluk döneminden itibaren gelişim süreçlerine uygun kaliteli kuru mamalar ile beslenmeleri gerekir. Tüylerinin uzun olması ve sindirim sistemi sorunlarına yol açması nedeniyle tüy topaklarının önlenmesi adına ek takviyeler kullanılabilir. Mama miktarları kilolarına, yaşlarına ve aktivite düzeylerine göre belirlenmelidir.

Evcil dostunuz için indirimli kedi mamaları petlebi.com'da! Alışverişe Başla

İran Kedisi (Persian) Yorumları

Karakteri

Sevecen, nazik, uyumlu, sahibine düşkün, oyuncu, dost canlısı, zeki.


Bakım

Bakımı zordur. Ara sıra banyo yaptırılmalı. Sık sık taranmalı/fırçalanmalı.


Renkleri

Beyaz, açık gri, altın sarısı, siyah, füme, mavi, kızıl, krem rengi, vizon.


Tüy Şekli

Uzun


Çıkış Yeri

İran


Vücut Yapısı

Orta


SAHİPLENDİRME İLANLARI

Bir İran Kedisi (Persian) sahiplenmek istiyorsanız, İran Kedisi (Persian) sahiplendirme ilanlarına göz atın.

ilanları Göster
İSMİ NE OLACAK?

İran Kedisi (Persian) dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.

Kedi İsimleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ

batinaydogan1 kullanıcısının #34651 peti
dollfacepersian kullanıcısının #8902 peti
ElizabethTaylor kullanıcısının #59717 peti
iidyl kullanıcısının #54541 peti
Sertkayarabia kullanıcısının #62981 peti
Busraozcan__ kullanıcısının #25506 peti
aysekara1 kullanıcısının #84627 peti
happyvet kullanıcısının #9425 peti
CASPER kullanıcısının #274 peti
pamuk18pamuk kullanıcısının #11002 peti
06dilara kullanıcısının #19464 peti
nyssa kullanıcısının #22707 peti