Su Kaplumbağalarının Gözleri Neden Şişip Morarır?

azraefza
azraefza

230 Puan

Cafer yaklaşık 1 haftadır gözlerini açamıyordu. Ama aralık-ocak aylarında olduğumuzdan dolayı kış uykusunda olduğunu düşünüp üstüne düşmüyordum. Bu sabah gözlerinin alt kapağının morardığını ve normalinden daha şiş olduğunu fark ettim. Nedenini bilen biri yardımcı olabilir mi lütfen?


9 CEVAP

azraefza
azraefza

230

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim gerçekten yardımcı oldunuz

minnoskoss_123
minnoskoss_123

127658

Biraz daha net foto var mı? Benimkilerin de bazen oluyor sanki de. Bu arada geçmiş olsun:(

minnoskoss_123
minnoskoss_123

127658

Bu arada sizinki kırmızı yanaklı su Kaplumbağası mı?

minnoskoss_123
minnoskoss_123

127658

Sanırım öyle ama sorayım dedim:) Benimde iki tane kızım var. Caferi bizim kızlardan birine alayım bari:D

edasukur
edasukur

3594

Geçmiş olsun, benim de iki tane su kaplumbağam var ikisinde de daha önce böyle bir şey gözlemlemedim hiç. Nedenini gerçekten çok merak ettim şu an. Umarım yardımcı olabilecek birileri çıkar

edasukur
edasukur

3594

https://patipet.wordpress.com/2017/10/28/kuru-mama-markalari-listesi/
Şöyle bir şey bulup okudum şimdi, tam olarak morarmayı açıklamıyor fakat şişmeyle ilgili bilgi veriyor. Belki Caferin rahatsızlığı biraz daha ilerlemişse morarma bu linkte yazan sebeplerden oluşmuş olabilir. Çok geçmiş olsun.

edasukur
edasukur

3594

Su Kaplumbağası’nın gözlerinin kapanması, şişmesi ve kabuğunun yumuşaması durumunda neler yapılabilir?


Öncelikle Su Kaplumbağaları’nın gözleri, (eğer enfeksiyon kapmadıysa) yeterli güneşlenme ve uygun yaşam koşullarında kesinlikle kapanmaz. Aynı şekilde kabukları da yumuşamaz. Gözlerin birinin ya da ikisinin kapanması ve şişmesi durumunda ise enfeksiyonu tedavi etmek gerekir. Her şeyden önce Akvaryum’da uygun ortam sağlanmalıdır.


Su Kaplumbağalarını ölüm fanusu olarak adlandırılan kaplarda beslemek, gözlerin kapanması ve kabuk yumuşaması’nın yanında Kaplumbağaların çok çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden olur. Kaplumbağalar, içerisinde ısıtıcı, filtre, kaya, kuru alan vs. bulunan geniş Akvaryumlarda bakılmalıdır. Gözlerin kapanmaması ve kabuk yumuşaması meydana gelmemesi için Akvaryum’da ısıtıcının ayarını 28 dereceye sabitleyin. Çünkü gözlerin kapanmasının ana nedeni üşütmeden dolayı meydana gelir. Bir başka sebebi ise A vitamini eksikliğidir.


Kaplumbağa'nın gözlerinin kapanması durumunda ne yapılmalıdır?


Su Kaplumbağaları’nın gözleri neden şişer?
Bunun tam olarak 2 nedeni bulunmaktadır. İlki üşütmeye bağlı olarak gelişen solunum yolu enfeksiyonudur. İkincisi ise vitamin eksikliğidir. Gözlerin şişmesine neden olan ilk nedeni önlemek için yukarıda bahsedildiği gibi ısıtıcı yardımıyla Akvaryum ısısı sabitlenmelidir. İkinci neden olan vitamin eksikliği ise tam olarak A vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Ev ortamında güneş ışığından yeterince yararlanamayan Kaplumbağalarda, A vitamini eksikliği görülür. Özellikle kış aylarında güneşten yararlanma imkanı az olduğu için, Akvaryumun içerisine UV lamba koyarak, Kaplumbağalarınızın güneşe olan ihtiyacını karşılayarak, A vitamini almalarını sağlayabilirsiniz.


Kapanan gözlerin tedavisi için “terramycin” isimli göz merhemi kullanılabilir. Kapalı gözlere az miktarda sürülmelidir.


Tedavi için terramycin göz kremi’nin yanında, ilerleyen hastalıklar için antibiyotik kullanılmalıdır. Eğer hastalık merhem sürmenize rağmen, 1 haftayı geçerse antibiyotik kullanımı gerekir. Kaplumbağaların gözünde sulanma ya da beyazlanma görülürse, hemen hemen tüm eczanelerde bulunabilecek olan “gent gut” isimli göz damlası edinerek, Kaplumbağanızın gözlerine günde 1 damla olmak üzere damlatın.


Kabuk yumuşaması
Su Kaplumbağaları’nda kabuk yumuşaması’nın ana nedeni güneşten yeterince yararlanamamaktan kaynaklanır. Bununla beraber, vitamin ve mineral eksikliği de kabuk yumuşamasına sebebiyet verir.

edasukur
edasukur

3594

Çok özür dilerim ilk attığım yorumdaki linki yanlış kopyalamisim.

darknight53
darknight53

825

Bakımsızlıktan , soğuktan , kötü yemden , kötü filtrelemeden ( tabi varsa ) kuru alanın yetersiz veya olmamasından . Dahada arttırılılabilir . Kısa vaadede eğer plastik kapta besliyorsanız 25 30 liranıza kıyın o kaba sığacak ufak bir akvaryum ısıtıcı alın 25 wattlıklardan vs.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 3114 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR