Chinchilla Açıklaması
Aslında İran kedisinin bir türü olan ancak sahip olduğu kürk rengi ve yüz yapısı nedeniyle farklı bir havaya sahip olması ve çok sevilmesi nedeniyle ayrı bir ırk olarak yetiştirilen Chinchilla, yumuşak ve göz alıcı tüyleri ile ilk bakışta kendine aşık edecek bir güzelliktedir. Bazı kedi kuruluşları tarafından ayrı bir cins kabul edilirken bazıları tarafından edilmez. Vücut yapıları atalarına oranla bir nebze küçük olur. Burun kemikleri daha uzun ve yüzünün daha çok çıkıntılı olması gerektiği yönünde tartışmalar vardır. Gözleri renkli olur; zümrüt yeşili, mavi veya mavi yeşil tonlarına rastlamak mümkündür. Göz yapıları ise oldukça iridir ve siyah sürmeleri ile mükemmel gözükürler. Burunlarının ortasında inci bir siyah çizgi yer alır. Burunları Koyu pembe - kiremit renklerindedir ve Persian'lara göre daha az basık olur.
Karakter özellikleri çeşitlilik göstermekle birlikte cinsin genel olarak sakin ve uysal bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Çok narin ve ince bir ses çıkarırlar. Yeni girdikleri ortamı tanımaya çalışırlar ve bu süreçte sahiplerine karşı biraz ilgisizleşebilirler. Aileleri ile sıkı bağlar kurarlar ve onların ilgisini görmeyi severler. Dikkat çekmek konusunda tam bir profesyonel olduklarını söyleyebiliriz. Çocuksuz ailelerde yetişkin sahipleri ile çocuklu ailelerde olduğundan daha mutlu olurlar. Onların en ayırt edici özelliklerinden biri utangaç tavırlar sergileyebilmeleridir. Ortama adaptasyon yetenekleri son derece gelişmiş olmakla birlikte düzenlerinin bozulmasından pek haz etmezler.
Uzun tüyleri ve gösterişli güzelliği ile günümüzde en sevilenlerden olan bu cinsin menşe ülkesi İngiltere’dir. Her ne kadar ataları İranlı olsa da onların gelişimi doğal seleksiyon sonucu olmamıştır. 1882 yılında Chinnie adlı duman renkli tüylere sahip kedinin doğması ile serüvenleri başlamıştır. 1888 yılında Londra’da Cyristal Palace şovunda sergilenmeleri ile tüm dikkatleri üzerlerine çekmişlerdir. Günümüzde hem ülkemizde hem de dünya genelinde birçok hayvan severin en yakın dostu olmaya devam ederler.
Yaşam süreleri 12 – 14 sene arasında değişiklik gösterebilir. Genetik olarak göz hastalıklarına, polikistik böbrek rahatsızlığına ve kalp kası sorunlarına yatkın oldukları bilinmektedir. Sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilmeleri için düzenli veteriner kontrollerinin aksatılmaması önemli bir gerekliliktir. Beslenme ve aktivite konularında da özenli davranılması şarttır.
Tüyleri orta ve çok derecede dökülür. Tüylerinin uzun yapısı ve yumuşaklığı çok fazla düğümlenmeye neden olabileceği için her gün düzenli olarak en az 10 – 15 dakika fırçalanmaları gerekir. Tüy bakımları aksatılırsa tüylerinde topaklar nedeniyle tamamen tıraş ettirilmeleri gerekebilir. Tüy bakımları esnasında hem taraklar hem de fırçalar kullanılabilir. Sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde tüy dökme miktarlarında artış yaşanır.
Az önce de belirttiğimiz gibi bakımları ile ilgili en çok dikkat edilmesi gereken konu tüylerinin her gün fırçalanmasıdır. Tabii bunun dışında dişlerinin de düzenli olarak fırçalanması yaşanması muhtemel diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesi adına önemli bir gerekliliktir. Tırnaklarının 2 – 3 haftalık periyotlarla kısaltılması ihmal edilmemelidir. Genel anlamda bakımının diğer birçok türe kıyasla daha zahmetli olduğu söylenebilir.
Gebelik süreci 68 – 65 gün arasında devam eder. Doğumun gerçekleşmesi için de yaklaşık 62 – 65 gün beklenmelidir. Öngörülen zaman diliminin sonunda doğum kendiliğinden gerçekleşmediği takdirde veterinerlerden destek alınması gerekir. Gebelik her canlı için olduğu gibi onlar için de oldukça özel ve kendilerini güvende hissetme ihtiyacı duydukları bir dönemdir. Bu nedenle özellikle karın belirginleştikten sonra ona özel alanlar yaratılmalıdır.
Her batında 1 – 6 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Dişilerin ilk doğumunda dünyaya daha az sayıda yavru gelir. Yavru sayısı dişinin yaşı, ne kadar sık çiftleştiği, çiftleştiği erkeğin genetik özellikleri, dişinin sağlığı ve beslenme düzeni, enfeksiyonlara sahip olup olmaması gibi faktörler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak 4 yavruları olur. Yavrular doğduklarında koyu renklerde tüylere sahip olur. Zaman geçip büyüdüklerinde renkleri açılmaya başlar. Belli bir evrede tüyleri beyaz hale gelir ve bu tüylerin üzerinde altın ya da gümüş renkli gölgeler oluşur. Yavrularının eğitim alması oldukça kolaydır, ortama kısa sürede adapte olabilirler.
Tüy sağlıklarını destekleyen kaliteli kuru mamalar ile besin ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde karşılanır. Mama miktarları aktivite düzeylerine, gelişim dönemlerine ve herhangi bir sağlık sorunlarının olup olmamasına göre ayarlanmalıdır. Suları her daim taze tutulmalıdır.
Chinchilla Yorumları
Zeki, sadık, sevecen, sakin, uyumlu, arkadaş canlısı, sabırlı.
Bakımı zordur. Her gün en az 15 dakika taranmalı/fırçalanmalı.
Beyaz, krem rengi, açık gri, açık kahverengi, altın sarısı.
Uzun
İran
Orta
Bir Chinchilla sahiplenmek istiyorsanız, Chinchilla sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterChinchilla dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Kedi İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ