Kars Çoban Köpeği

Kars Çoban Köpeği
Egzersiz İhtiyacı
Enerji Seviyesi
Taranma İhtiyacı
Eğitilebilirlik
Oyunculuk
Sıcakkanlılık
Korunma
Köpeklerle Dostluk
Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sıcağa Dayanıklılık
Soğuğa Dayanıklılık
Bekçilik

Kars Çoban Köpeği Açıklaması

Dağlık bölgelerde yaşayabilecek tüm niteliklere sahip olan bu heybetli ırk oldukça zeki ve korumacıdır. Kafaları çok büyüktür ve büyük bir çoğunlukla siyah renkli tüylerle kaplanmıştır. Çeneleri çok ama çok kuvvetlidir, sert görünümlerini yumuşatan sarkık kulakları onlara çok sevimli bir hava katmaktadır. Bacakları oldukça kuvvetlidir ve sahiplerine oldukça bağlı oldukları bilinir. Dünyanın en güçlü koruma köpekleri arasında gösterilir ve tabii en irilerden de biridir. Sert iklim koşulları dikkafalı bu devasa dostlarımızın kalın ve dayanıklı tüyleri sayesinde umurlarında değildir. Sürüleri güderler ve korurlar. Sahiplerine karşı yüksek derecede tolerans gösterseler de yabancılara karşı tam tersi bir profil sergileyebilirler ve saldırganlaşabilirler. İlk defa köpek besleyecekler için kesinlikle önerilmeyen bu cinsin arası ne diğer köpeklerle ne de çocuklarla pek iyidir. Alan koruması güdüleri aşırı gelişmiş olduğu için sınırlarına girilmemesi önerilir. Türkiye kökenli bir ırktır ve yurt dışına gönderilebilmesi için Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Askeri Veteriner Okulu onayı gerekmektedir. Kendileri tescilli safkandır ve koruma altındadırlar.

Kars Çoban Köpeği Kaç Kilo Olmalı?

Kars Türk Çoban Köpeği tam bir ağır sıklettir. Sağlam duruşu, gücü ve iriliği tartışılmayan bu cinsin dişileri 60 – 100; erkekleri ise 75 – 110 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Boyları da oldukça uzundur. Dişiler 65 – 90 cm, erkekler ise 70 – 100 cm uzunluğa erişebilirler.

Kars Çoban Köpeği Hangi Ülkeye Ait?

Kars Çoban Köpeği Türkiye’ye ait bir ırktır. Kafkasya ülkelerinde akrabaları bulunur. Geçmişinin tam olarak ne kadar eskiye dayandığı bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda 600 yıl öncesine, bazılarında ise 2000 yıl öncesine dek görüldüğü ifade edilmektedir. Çok uzun yıllardır bekçilik içgüdüleri ve sürü koruma yetenekleri ile bölge halkı tarafından beslenmiştir. Kars çoban köpekleri en uzun yaşayan ırklardan da bir tanesi olma özelliği taşır. Yaklaşık 15 - 20 yıl yaşayabilen bu büyük ırk köpeğin yetişkinlik sürecine geçmesi yaklaşık 4 yıl sürmektedir.

Kars Çoban Köpeği Kaç Tane Yavru Doğurur?

Diğer büyük türdeki dostlarımız gibi her doğumda 5-12 arasında Kars Çoban Köpeği yavrusu dünyaya getirebilirler. Gebelik süreçleri de ortalama olarak 63 gündür. Bu cinsin dişileri de yavruluk dönemindeyken kesinlikle çiftleştirilmemelidir. Yavru sayısını dişinin ne kadar genç olduğu, daha önce doğum yapıp yapmadığı, genel sağlık durumu ve boyutu belirler. Erkeklerin sağlık durumu ve dişi ile kaç kere çiftleşebildikleri gibi faktörlerin de yavru sayısı üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir.

Kars Çoban Köpeği Çok Tüy Döker mi?

Kabarık, yoğun ve kalın tüyleri bulunan bu cins ilk bakışta aşırı tüy döküyor izlenimi verir. Ancak kaynaklar orta derecede tüy döktüğünü vurgulamaktadır. Tüylerinin haftada bir fırçalanması ve taranması doğru olacaktır. Genel olarak bakımları kolaydır. Yıkanması önerilmeyen bu cinsin tırnak uzunluğu kontrol altına alınmalıdır. Doğada yaşadıklarında tırnakları kendiliğinden törpülenebilir. Fazla uzayan tırnaklar cinsin yüksek kilosu da düşünüldüğünde büyük rahatsızlık yaratabilir.

Kars Çoban Köpeği Kaç Saat Uyur?

Büyük ırkların çoğunluğundaki uyku alışkanlıklarının onlar için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Orta derecede egzersiz ihtiyacı olan bu devasa köpeklerin uyku ihtiyaçları yetişkinlik döneminde azalır ve ortalama olarak gün içerisinde 12-14 saat arasında uyudukları kabul edilir. Kendileri sürülerinin başındayken ya da bekçilik görevi yaparlarken uyur gibi görünseler de tedbiri elden bırakmazlar.

Kars Çoban Köpeği Eğitimi Nasıl Olur?

Daha önce kuvvetli ve agresif köpek yetiştirme deneyimi olmayan kişilerin bu ırktaki canlıları tercih etmemesi önerilir. Çok serttirler, agresiftirler ve eğitim süreçlerinde kimden eğitim aldıkları oldukça önemlidir. Yavruluk dönemi itibarıyla mutlaka sosyalleştirilmeleri gerekir. Eğitmen kararlı olmalıdır, taviz vermemelidir ve onun saygısını kazanmayı bilmelidir. Eğitimi yarım kalırsa vahşi ve kontrol edilemez hale gelme ihtimali olabilir. Ailesine karşı çok bağlı olduğundan onları sürüsü gibi görür ve o sürüye dahil olan herhangi bir kişiye ya da hayvana zarar vermez. Ancak ona karşı güçlü bir liderlik gösterilmezse çevreye karşı tehlike arz edebilir.

Kars Çoban Köpeği Nasıl Beslenmeli?

Bu köpeklerin beslenmesinde aşırıya kaçılmaması gerekir. Kilo almaya oldukça yatkın bir yapıları vardır. Özellikle enerjilerini atamadıklarında ve fazla beslendiklerinde sağlıkları bozulabilir. Onları büyük ırklara özel kuru mamalar ile beslemek mümkündür. Gelişim evresi ve aktivite düzeyine göre mama miktarı ayarlanmalıdır. Sitemiz üzerinden mama ürünlerimizi inceleyerek devasa dostunuzun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Evcil dostunuz için indirimli köpek mamaları petlebi.com'da! Alışverişe Başla

Kars Çoban Köpeği Yorumları

Diğer Adları

Kars Dog, Kars Sheepdog, Ardahan Sheepdog, Kackar Mastiff, Kars Kopegi, Turkish Caucasian Sheepdog


Renkleri

Gri, kahve ve siyah tonları, üzeri benekli lekeler olabilir.


Çıkış Yeri

Türkiye


Çıkış Tarihi

1800'ler


Familya

Çoban


Orjinal İşlevi

Koruma


Günümüzdeki İşlevi

Bekçilik, sürü koruma


Ortalama Ömrü

10-12 yıl


Kilo (Erkek/Dişi)

75-110/60-100 kg


Boy (Erkek/Dişi)

70-100/65-90 cm


SAHİPLENDİRME İLANLARI

Bir Kars Çoban Köpeği sahiplenmek istiyorsanız, Kars Çoban Köpeği sahiplendirme ilanlarına göz atın.

ilanları Göster
İSMİ NE OLACAK?

Kars Çoban Köpeği dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.

Köpek İsimleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Pug

SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ

Seroloy kullanıcısının #49714 peti
Ahmetteke kullanıcısının #17231 peti
Schefer7 kullanıcısının #27117 peti
Sena1231 kullanıcısının #81384 peti
Sena1231 kullanıcısının #84275 peti
Kopegim_ve_Ben kullanıcısının #16066 peti
k468725 kullanıcısının #87137 peti
k551859 kullanıcısının #100104 peti
zeos kullanıcısının #26790 peti
k612000 kullanıcısının #108614 peti
k620492 kullanıcısının #110141 peti
k403764 kullanıcısının #75720 peti