Türk Tazısı

Türk Tazısı
Egzersiz İhtiyacı
Enerji Seviyesi
Taranma İhtiyacı
Eğitilebilirlik
Oyunculuk
Sıcakkanlılık
Korunma
Köpeklerle Dostluk
Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sıcağa Dayanıklılık
Soğuğa Dayanıklılık
Bekçilik

Türk Tazısı Açıklaması

Avcılık için yetiştirilen ilk ırklardan biri olma niteliği taşıyan Türk Tazısı Türkiye'nin en nadir köpek ırklarından biri olarak bilinir. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bu cins, çevik ve estetik bir yapıya sahiptir. Oldukça yumuşak başlıdır ve uzun bacakları ile çok hızlı koşabilir. Koruma altına alınan Türk Tazısı cinsinin yurt dışına çıkarılabilmesi için Eğitim Merkezi Komutanlığının ve Askeri Veteriner Okulunun özel izni gereklidir. Çoğunlukla tavşan, tilki ve bıldırcın avı için kullanıldığı vurgulanır ve 16. yüzyıldan bu yana avcıların en yakın arkadaşlarından biridir. Görme ve koku alma duyuları çok keskin olan bu nadir ırk sahiplerine çok bağlı olurlar. Özgür bir ruha sahip olsalar da yüksek derecede itaat gösterirler. Sıcak iklimlere karşı oldukça dayanıklıdırlar, fakat soğuk iklimi tolere edemeyebilirler. Apartman yaşamı için uygun olmayan bu dostlarımız geniş arazilerde koşma ihtiyacı duyarlar. Diğer köpeklerle, çocuklarla ve hatta yabancılarla dahi oldukça iyi anlaşırlar. Yine de tetikte oldukları da bilinmektedir, tehlike sezmeleri halinde sahiplerini korumak adına ellerinden geleni yaparlar. Engebeli olmayan düz arazilerde harikalar yaratabilirler, gördükleri avların kaçtığına denk gelinmesi pek mümkün değildir.

Türk Tazısı Kaç Kilo Olmalı?

İnce bacakları, ince beli ve küçük kafası olan bu cinsin oldukça narin bir beden yapısı olduğu söylenebilir. Aşırı hareketli olduklarından kilo almaları pek mümkün değildir. Erkeklerin kilosu 25 – 30 arasında değişir, dişilerin ağırlığı ise 20 – 25 kilogram aralığında olur. Bu cinsin boyu kilosu ile kıyaslandığında uzundur. Erkeklerin boy uzunluğu 75, dişilerinki ise 70 santimetreye kadar ulaşabilir.

Türk Tazısı Köpek Hangi Ülkeye Ait?

Bu köpek Türkiye menşelidir, şu an ülkemizde koruma altındadır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından avlarda kullanıldığına dair tasvirler bulunmakta ve o dönemden bugüne avcılar sayesinde ırk özelliklerinin korunduğu kabul edilmektedir. Bu tür Turkish Hound olarak da adlandırılır. Farklı renklerde tüylere sahip olabilir; siyah, sarı – beyaz, krem ve beyaz renkli olanları daha yaygındır. Türün korunması için çiftleştirilme süreçlerine çok dikkat edilmektedir. Irksal özelliklerin azalmaması adına yalnızca aynı cinslerin çiftleştirilmesine özen gösterilmektedir. Atalarının Kırgız tazı köpekleri olduğu kabul edilir ve bu cins İran’a özgü Saluki tazısı ile büyük oranda benzerlik taşır. Anadolu kültüründe özel bir yer edinmelerinin ardında iz sürmedeki başarıları ve sadakatleri vardır.

Türk Tazısı Kaç Tane Yavru Doğurur?

Türk tazıları tek bir doğumda 2 – 4 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Dişilerin çok fazla çiftleştirilmeleri hem onların hem de yavruların sağlığı için zararlı olabilir. Yetişkinlik dönemine 12 aydan sonra girerler ve ilk doğumlarında yavru sayıları daha az olabilir. Dünyaya gelecek yavru sayısı dişinin genel sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna, ne kadar dengeli beslendiğine ve erkek ile kaç defa çiftleşmeyi kabul ettiğine göre değişiklik gösterebilir.

Türk Tazısı Çok Tüy Döker mi?

Türk tazısı az – orta derecede tüy döken bir cinstir. Bakımı oldukça zahmetsizdir. Haftada 1 – 2 defa fırçalanmaları yeterli olacaktır. Ek olarak tırnak bakımlarının da aksatılmaması gerekir. Hareketli olan avlarını gördükleri anda bir anda koşmaya başlayan bu zarif hayvanların ağrı sorunu yaşamaması için tırnaklarının kesilmesi önemlidir. Tüm bunların haricinde kulak bakımlarının da ihmal edilmemesi gerekir.

Türk Tazısı Kaç Saat Uyur?

Hareketli ve enerjisi yüksek bir ırktır. İmkanları olduğunda gün boyu yoğun bir aktivite içerisinde olabilirler. Dolayısıyla onları günde 14 saat uyurken görmek çok mümkün olmayacaktır. Görev bilinçleri yüksektir ve iz sürme görevlerindeyken doğrudan amaca kilitlenirler. Gün içerisinde 10 -12 saat uyuyabilirler.

Türk Tazısı Köpek Irkının Eğitimi Nasıl Olur?

Yavruluk döneminde eğitimlerine başlanmalı, mümkünse bu esnada eğitilmiş tazılar da kullanılmalıdır. Kokulara ve gördükleri avlara karşı çok hassas olduklarından onları kontrol edebilmek çok kolay değildir. Yine de deneyimli kişiler tarafından sabırla eğitim verildiğinde çok itaatkar olabilirler ve kolay bir şekilde eğitilebilirler. Yumuşak başlı ve sevecen yapıları nedeniyle eğitim sırasında onlara sert davranılmamalıdır.

Türk Tazısı Nasıl Beslenmeli?

Gün içerisinde çok fazla hareket ettikleri için güçlü kaslara sahip olurlar. Beslenmeleri diğer tüm köpek ırkları gibi protein bakımından zengin olmalıdır. Kaliteli kuru mamalar ile beslendiklerinde ihtiyaç duydukları besinleri, vitamin ve proteinleri alabilirler. Siz de sitemiz üzerinden mama alternatiflerini inceleyebilir, hızıyla şaşkına çeviren dostunuzun sağlıklı gelişimine katkı sunabilirsiniz.

Evcil dostunuz için indirimli köpek mamaları petlebi.com'da! Alışverişe Başla

Türk Tazısı Yorumları

Diğer Adları

Turkish Hound


Renkleri

Siyah, beyaz, krem, sarı, sarı-beyaz gibi değişik renklerde


Çıkış Yeri

Türkiye


Çıkış Tarihi

Çok eski zamanlar


Familya

Avı işaret eden köpek, güneyli (avı işaret eden köpek)


Orjinal İşlevi

Avı işaret etme, iz sürme


Günümüzdeki İşlevi

Av, iz sürme


Ortalama Ömrü

10-14 yıl


Kilo (Erkek/Dişi)

25-30/20-25 kg


Boy (Erkek/Dişi)

60-75/55-70 cm


SAHİPLENDİRME İLANLARI

Bir Türk Tazısı sahiplenmek istiyorsanız, Türk Tazısı sahiplendirme ilanlarına göz atın.

ilanları Göster
İSMİ NE OLACAK?

Türk Tazısı dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.

Köpek İsimleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ

k921110 kullanıcısının #164114 peti
ihsan2342 kullanıcısının #829 peti
1mehmetcant kullanıcısının #37428 peti
arisoyneslihan kullanıcısının #35861 peti
HeXo_MoDzZ kullanıcısının #6814 peti
Pasha059 kullanıcısının #34075 peti
yaisn kullanıcısının #115496 peti
Mehmetkapli35 kullanıcısının #19197 peti
k657752 kullanıcısının #117710 peti
k452523 kullanıcısının #84099 peti
k547380 kullanıcısının #99441 peti
k552936 kullanıcısının #100308 peti