Kangal Açıklaması
"Sivas kangal", "Anadolu çoban köpeği" ve "karabaş" gibi farklı şekillerde adlandırılan kangal; dünya üzerindeki en sadık, en korumacı, en bağımsız ve en dikkat çekici ırkların başından gelmektedir. Açık sarı, boz, kahverengi, kirli beyaz gibi farklı renklerde olabilir; ağız, göz kenarları, kulak bölgesinin çevresi ve burun siyah renktedir. Sürü köpekleri arasında özel bir yere sahip olan bu köklü cins, kendi başlarının çaresine bakmayı bilir. Apartman hayatı onlar için kesinlikle uygun değildir. Menşei Türkiye'dir ve dünya çapında bir popülerliğe sahip oldukları net bir şekilde ifade edilebilir. Ailesine karşı büyük bir bağlılık duyan bu devasa köpekler mükemmel bekçilerdir. Ağırbaşlı ve ciddi bir yapıları vardır, diğer hayvanlara ve yabancılara karşı tolerans gösterdiklerine rastlamak çok mümkün olmaz. Büyük ırka mensup bu dostlarımız ilk olarak binlerce yıl önce görülmüştür. Eğitimi zordur ancak iyi bir eğitimden geçirilebildiklerinde ve yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirildiklerinde kontrol altına alınabilmeleri kolaylaşır. Hatta çocuklarla da aralarında sıcak bir ilişki kurulabildiği, çocukların istemsizce yaptıkları sert hareketleri dahi tolere edebildikleri bilinmektedir.
Anadolu çoban köpeklerinin özellikle erkekleri devasa boyutlara çıkabilmektedir. Olgunluk dönemlerinde boy uzunlukları 76 santimetreye kiloları ise 70’i bulabilir. Dişilerinin boy uzunluğu 71 santimetre olabilirken kiloları da 65’e kadar artabilir. Irk uzun bacakları ve gösterişli kuyruğu ile spesifik nitelikler taşır.
Kangal cinsi köpeklerin anavatanı Türkiye’dir. Türkistan’dan Anadolu topraklarına göç sırasında Kangar Türk Boyu tarafından getirildiği düşünülmektedir. Bir diğer rivayet ise kangal türünün Anadolu kökenli olduğu yönündedir. Geçmişinin 4000 yıl öncesine dayandığı kabul edilen bu gösterişli cinsin Babiller zamanında da aslan ve kaplan gibi yırtıcı hayvanlardan korunmak için beslendiği doğrultusunda söylentiler vardır. Ülkemizde Anadolu çoban köpekleri büyük bir sevgiyle korunmakta ve hatta yurt dışına gönderilmeleri konusunda da temkinli davranılmaktadır. 19. Yüzyıla kadar hiçbir kangal ülke dışına gönderilmemiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu türe karşı özel bir ilgi bulunur.
Irkın dişilerinin çiftleştirilmesi için gelişim süreçlerinin tamamlandığı 18 ay boyunca beklenmelidir. Gebelik süreçleri yaklaşık 9 hafta sürer. Doğum sırasında kaç yavrunun doğacağı dişinin kaçıncı gebeliğini yaşadığı, nasıl beslendiği ve yaşı gibi kriterler doğrultusunda değişir. Genellikle ilk batında 1-3, diğer doğumlarda ise 3-10 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Yavruları ile 6 hafta olduklarında ayrılırlar.
Bakımlarının oldukça kolay olduğu söylenebilir. Çok tüy dökmezler ve haftada birkaç kez taranıp fırçalanmaları onlar için yeterli olacaktır. Doğada özgür dolaşanların tırnak bakımına ihtiyaçları olmayabilir ancak bahçede yaşayan bu köpeklerin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekir. Hangi yaştan olurlarsa olsunlar yıkanmaları önerilmez. Ter bezleri bulunmadığından terlemeleri söz konusu değildir. Üstelik onların postlarını korumak için yağ bezleri tarafından salgılanan özel madde yıkanma halinde temizlenecek ve heybetli dostlarımızın cilt sağlıkları bozulacaktır.
Herhangi bir görevi olmayan yalnızca bekçilik yapan bir Kangal gün içerisinde sürekli uyuduğu izlenimini verebilir. Geceleri ise onlar için yeni bir hayat başlar. Bekçilik içgüdüleri çok güçlü olan bu cins gün içerisinde 12 saat civarında uyuyabilir. Sürü başındayken ve geceleri uyuyor gibi görünse de çok dikkatli olmak gerekir.
Oldukça özgür ruhlara sahip olan bu canlılar çok iyi eğitilebilen köpekler arasında yer almazlar. Onlara yavruluk döneminden itibaren temel itaat eğitimi verilebilir ve aile bireyleri ile sosyalleştirilmelerine özen gösterilmelidir. Erken dönemde doğru hamleler sayesinde bu köpekler muhteşem birer aile bireyi olacak ve koruma içgüdüleri harekete geçecektir. Eğer özel bir iş verilecekse ileri eğitime başvurulması gerekir.
Kangalların beslenmeleri gelişim dönemlerine göre değişir. Yavruluk döneminin ilk 3 haftasında anne sütü onun için yeterli olacaktır, sonrasında ise ek gıdalara geçiş başlatılabilir. Erişkinlik dönemlerinde günde tek bir öğün beslenmeleri onlar için idealdir. Aktivite düzeyleri arttığı takdirde günde iki öğüne çıkılabilir. Yemek saatleri mümkünse akşamları, her gün aynı saatte düzenli olarak verilmelidir. Sanıldığının aksine beslenmelerinde her gıda uygun olmayacaktır. Sivri kemikler onların sindirim sistemine zarar verebilir. Beslenmesinin üçte biri et, üçte biri tahıllardan ve sebzelerden oluşabilir. Su onlar için her canlı gibi çok önemlidir. Verilecek yemek miktarı doğru belirlendiğinde sağlıkları korunabilir.
Kangal Yorumları
Sivas Kangal, Anadolu Çoban Köpeği, Anatolian Shepherd, Karabaş
Kirli beyaz, açık sarı, boz, kahverengi tonlarda. Ağız, burun, göz kenarları ve kulak çevresinde siyah lekeler olabilir.
Türkiye
Çok eski zamanlar
Çiftlik köpeği, Mastiff, Sürü koruma köpeği
Sürü bekçiliği
Sürü bekçiliği, güvenlik
10-13 yıl
50-68/36-54 kg
71-76/66-71 cm
Bir Kangal sahiplenmek istiyorsanız, Kangal sahiplendirme ilanlarına göz atın.
ilanları GösterKangal dostunuza vermek istediğiniz isme karar verdiniz mi? İsim rehberine göz atın.
Köpek İsimleriİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİTEDEKİ ÜYELERİMİZ