Sürekli Sorulan Hangi Mamayı Almalıyım ? Sorusuna İstinaden

Merhaba.


Sık sık bu konuda post gördüğüm için genel bir mama konusu açmak istedim. Mama alma sürecinde ilk olarak belirlemeniz gereken kriter kedinin yaşı ve kısır olup olmaması. Bunu belirledikten sonra aşama aşama gidip doğru mamayı seçebilirsiniz. Aşama aşama gitmekten kastım sorular sorup bu sorulara cevap vermek.




  • Kedim kaç yaşında ?




  • Kedim kısır mı ?




  • Ne kadar param var ?




İlk önce alınabilecek , kaliteli ve güvenilir markaları yazarak gidelim.


Orijen , Acana , N&D , Bozita , Naturea , Taste of the wild , Brit care , Alleva ( yeni),Wildfield (bulmak zor pek bilinmez),instinct,bravery.


Peki bu kadar paranız yoksa ne alabilirsiniz : Golosi , Bozita (evet hem kaliteli hem fiyat uygun),matisse , applaws ( forumda bilinmez araştırın fiyata göre içerik çok iyi)


Ve peki yinede daha ucuz alacağım derseniz ne almalı. İşte burada seçenek azalıyor. Kötü mama önermeme adına çok bişey söyleyemiyorum. Golosi 20 kilo alırsanız oldukça uygun. Ek olarak FELİCİA kullananlar memnun gözüküyor.Daha fazla zorlamamalı derim ben.


Asıl konuya gelelim. neden proplan ve royal canin önermiyorum. ÇÜNKÜ : İçeriğine göre o fiyatı haketmiyorlar. İçinde mısır , gluten , gereksiz tahıl bulunduran mamalar. Proplan parasına naturea alırım mesela.


Peki bununla bitiyor mu başka nelere dikkat etmeli ? Mama içeriği , et oranı ve kaynağı , tahıl durumu ve protein oranı bakılması gereken kriterler.


Bir örnek vermek gerekirse : Alınmayacak mama : et ve et ürünleri ( xx eti % 5) Alınacak mama : Kurutulmuş somon balığı eti (%25) .


Sadece bununla bitmiyor tabi. Eğer kediniz kısır ise protein yağ oranına bakmak . Aşırı yüksek proteinin zarar verebilme ihtimalini düşünmek , mamayı gereksiz tahıllarla şişirmiş markalardan uzak durmak ve taurin oranına bakmak gerekiyor.


Tavuk ve aşırı yüksek protein kediye alerji yapabiliyor. Evde sürekli yatan kediye % 40 ve üstü protein olan mama vermek zarar verebiliyor, Bazı mamalar bazı kedilere ağır gelebiliyor..

216 CEVAP

MERQ
MERQ

2523

İnsanlar satın aldıkları mamaların içeriklerini bilinçsizce okuyor, idrak edemiyorlar. Ben de öyleydim. Bu durum ne yazık ki herkesin kaderi çünkü zamanla, deneye yanıla bilinçleniyoruz. Öncelikle, 3 kısır kedim var. Dişiler 1 yaşlarından sonra kısırlaştırıldılar erkek olan ise yaklaşık 2 senedir kısır. Erkek 10. yaşında, dişilerse 9, 8. Ben kedilerimi 4 haftalıktan 1 yaşına kadar sadece tavukla, balıkla ciğerle, kırmızı etle besledim. Tek sefer ağzına kuru mama koymadı. 1, 2 sefer denesem de yediremedim o hep taze eti seçti. Kedilerimin hepsi sadece ilk 2 yıl aşılarını oldular daha da aşı, iç dış parazit yüzü göstermedim! Evde yaşayan kediyi toksik ilaçlara maruz bırakmanın lüzumu yok! Bir kere bile hastalanmadılar! Başlarda klasik bilinçsiz tüketici olarak ********* takılıyorduk tabii ama arada taze etlerini de vermeyi ihmal etmedim. Sonra Acana, Orijen ki o zamanlar fiyatlar hep birbirlerine yakındı. Sonra da başladık 10'ar kiloluk N&D'lere tabii. Şimdiki aklım olsa asla! Size şu kadarını söyleyeyim N&D'ye hiç bulaşmayın! Bilhassa düşük tahıllısını gördüğünüz yerde kaçın! Ben kedilerimi N&D'nin tüm çeşitleriyle besledim. Ağırlık klasik tavuklu, narlı tabii. İtalya AB'nin en bet ülkelerinden biridir. Nerede o eski ROMA, nerede bunlar. "Italian Formula" mottoları var ya hani, işte tam üstüne basmışlar. İtalyanların Denetim mekanizmalarına güvenmeyin demek istiyorum! Etlerinin kaynağı belirsizdir, kendi kafalarına göre dayattıkları, diğer hiçbir mamada olmayan takviyeler içeriyor bu mamalar. Bırakmamın sebebi de lanet tüy dökülmeleri ve erkek kedimde kısırlaşmayla birlikte başlayan obezlik! Ayrıntılara geleceğim...


Bir mama alacaksınız sakın ha, mamaları Türkiye içi fiyatlarıyla kıyaslayıp "Ha bu daha pahalı, o zaman bu daha iyidir" deyip o mamayı almayın! Fiyat kıstası ne yazık ki acı bir gerçek ama bu Türkiye için geçerli değil! Öncelikle seçim yapmakta zorlandığınız mamaların İngiltere, Almanya, ABD fiyatlarına bakın! İnternet elinizin altında, ****** tarzı bir sürü site var. Öncelikle Hill's, Pro Plan vs tüm bu mamalar çöp, market mamaları! 10 kilosuna en az 500-600 lira fiyat çekilen mamalar bunlar! Ama yalnızca Türkiye'de (: Markaların yurtdışı içindeki fiyatlarını karşılaştırıp görün ama dikkat şok olmayın! Adamlar utanmadan pirinçli, sakatat tozlu mamayı neredeyse Acana ile aynı fiyata satıyorlar. İçinde taze et olmayan hiçbir mamayı almayın! Tahıl olan hiçbir mamayı almayın! Pirinç olan hiçbir mamayı almayın! Patates olan hiçbir mamayı almayın!


Şimdi, bizim insanımız mamalara yüksek meblağlar ödediği için haklı olarak içeriklerini de mükemmel istiyor ama ne yazık ki "ticaret" böyle işlemiyor. Acana'yı Orijen'i de gözünüzde pek büyütmeyin çünkü yurtdışındaki adam bu mamayı 50 birim paraya alırken, sen 400-600 birime alıyorsun. (: Maaşlarımız da aynı birim halbuki! Düşünsenize Almanın biri Orijen'in 5 kilosuna 500 euro veriyormuş! Böyle bir şey mümkün mü? (: İşte bu yüzden Türkiye dünyanın en zengin ülkesidir derim hep! (: Yani üretici zaten 50 birim paraya sattığı şeyi en olağan şekilde sunuyor. Kurtuluş yok, içine illaki karbonhidratı dayayacak! (: Bizi ilgilendiren kilit nokta ise karbonhidratın miktarı ve hangi besinden geldiği!


Kedilerimi besleme bilinçlenmem önce kendimle başladı. Ben ketojenik besleniyorum. Çoğunluk gibi ekmek, şeker, makarna, patates, tahıl, hamur işleri gibi yani şeker yani nişasta, karbonhidrat yok bende. (: Bazıları kesin "onlar olmadan ben doymam" diyordur şimdi. Ben de öyle diyordum ama öyle değil işte, doyuyorsun. Biraz daha ileri gideyim mi hem de tek öğün! (: Hatta bugün yemek bile yemedim. Kahve, çay biraz da çiğ fındık, badem falan atıştırdım o kadar. Beynim enerjisini yağlardan sağlıyor zaten, kan şekerim sabit, pankreasım zırt pırt insülin salgılamıyor. 1 senedir böyle besleniyorum, ölene kadar da devam. Eski ben olsam yarım paket makarnayı hüpletir üstüne bol şekerli çay, kahve 2 saat sonra hop tekrar acıkırdım. Günün her vakti vuran tatlı krizleri! gibi gibi... Önüme, sözde en leziz tatlıyı koysan gram canım çekmez. Şeker algısı yok artık bende. 2 kaşık şekerli çay içsem kusarım.


Gelelim kedilerle olan bağlantısına... Kediler neden öncelikle proteine ihtiyaç duyarlar? Cevap aslında çok basit; "NABIZ SAYISI". Senin kalbin dakikada 60-80 atarken onların kalbi motor gibi dakikada 130-140 (senin yüksek efor spor yaparken ki sayıların), hele yavru kediler 200 üstü, sen bu rakamları görsen ventriküler taşikardiden geberir gidersin zaten. Hal böyle olunca kediler de 80 yaşını görmüyor doğal olarak. Şimdi bu bünyeyi en iyi neyi yakar? Tabii ki amino asitleri yani proteini! "Fazla protein evde oturan kedilere zararlı" diyen birine kulak asmayın. Tabii canım "karbonhidratlar (yani şeker) faydalı" deyiverin, onlar anlar!


Bir mamanın içinde nişasta bazlı basit karbonhidratlar varsa (patates, pirinç, tahıl) o mamadan kaçın! Genel mantık kedinizin zırt pırt o mamayı yemesini sağlamak. Hani diyorsunuz ya "bu mamaların içine ne koyuyorlar yahu bağımlılık yapıyor?" Ah canım. Aynada kendine bir baksan anlayacaksın. Senin tatlı krizlerinin aynısı işte. İnsülin pompalanıyor kan şekeri yükselip hızla çakılıyor hop yine acıktın! Benim önceliğim Yağ > Protein > Karbonhidrat iken, kedilerde Protein > Yağ > Karbonhidrattır. Buradaki karbonhidrat aldığın kalorinin yüzde 5-15'i bir miktar. Benim önceliğim protein olamaz çünkü metabolizma farkı.


Kısır kedi maması diye de bir şey yoktur! Altını çize çize söylüyorum, kısırlaştırılmış kedisine, "kısır kedi maması" adı altında yağdan yoksun + karbonhidrat bombası mama yediren soluğu veterinerde alır. Sonra ağlamayın "kuzumun böbrekleri gitti" diye. Yüzde 10 yağlı kısır mamaları yedirip yedirip kedilerinizi hasta edin sonra da veterinerin dayattığı %20+ yağlı üriner sistem sağlığı adı altında kakalanan mamaları alıp kedinizi iyi etmeye çalışın! İyi de yağlı mama kısır kediyi hasta etmiyor muydu? Düşen jetonun sesi gelmiştir.


3 Kedim de kısır ve bu yaşlarına kadar ağızlarından kısır kedi maması geçmedi! Klasik mantık: Kısır kedi, yağlı mama yerse kilo alır. Hayır! Doğru cevap: Kısır kedi basit karbonhidratlı mama yerse kilo alır. Kediciğinin viseral yağlı göbişi var ya hani? Ha işte onun sebebi yağ değil, karbonhidrat yani şeker! Hayvancağızın metabolize edemediği şekerler yağa dönüşüp göbişinde depolanıyorlar işte. Kısır ya da değil, proteini yüksek, yağı yüksek mama kullanın!


Gelelim benim hınzıra 10 yaşında olmasına rağmen 3 yaşındaki bir kediden farksız, koşuyor zıplıyor, açamadığı kapı yok. Hala da çiftleşme dürtüleri genç bir delikanlı gibi devam ediyor, habire benimle birlikte olmak istiyor, bilhassa da kolumla. Ama geçen seneye kadar yerden kıçını kaldıramıyordu, damızlık inek gibiydi. İpi sallasam patisini kaldıracak takati yoktu. Nedeni ne mi "az tahıllı" mama var ya o işte. Tüylerinin durmadan hızla uzayıp dökülme festivali de cabası. Şu an ergenki kaslı, çevik formunda, göbişinden eser yok. Deliler gibi koşturuyor zıplıyor çünkü tahıllı, basit karbonhidratlı kuru mama artık hayatında yok. Destek olarak her hafta kendi hazırladığım 2, 3 gün yedirdiğim taze yaş mama var.


Alınabilecek mamalar tartışmasız, Acana, Sanabelle, Brit Care top modelleri ve Bozita. Orijen yazmadım çünkü aradaki fiyat farkını hak eden bir mama değil! Bazı Acana modellerinin değerleri Orijenden iyi! Yurtdışında yaşasam Orijen derim elbette. Oradaki 10 birim fark burada 100-200 oluyor.


Dikkat ettiyseniz hiçbir mamanın "Analitik Bileşenler" kısmında karbonhidrat oranı yazılmaz! Yüzde şu kadar proteinden başlar, yağ ile devam eder gider. O listeyi toplarsanız koca bir boşluk kalır geriye. Ha işte o kısım karbonhidratlar oluyor. (: Hiçbir kaliteli geçinen firma top 2'ye karbonhidrat oranını yazmak istemez. Çöpleri hiç saymıyorum bile onlarda top 1 oluyor. Aslında yazmaları gerek! Acana'da %23, Orijen'de %19'dur ki hala çok yüksek ama bu iki mamanın diğer mamalardan artısı; şeker kaynağının kompleks karbonhidratlar olan mercimek, nohut vs.den gelmesi. ben de haftada 1, 2 baklagiller tüketiyorum, ketozisi de bozmuyor üstelik. Baklagillerde lif vardır ve bu lifler toplam karbonhidrat değerinden düşülür geriye net karbonhidrat kalır. 100 gram kırmızı mercimeğin 40 gramı karbonhidrat 20 gramı da liftir. Yani elinizde 20 gram net karbonhidrat kalır. Lifler sindirime yardımcı olurlar, kediniz de siz de rahat dışkılarsınız. Basit karbonhidratlar gibi kan şekerini aniden yükseltip, düşürmez. Dengeli, yavaş yavaş salınır kana ve bu durumda ne olur? Bingo kediniz zırt pırt acıkmaz. Siz açık menü yapsanız bile azı ile çabuk doyar, masadan kalkar. Günde 2 kez beslemeniz yeterlidir. "Kediler az az sık sık yer" lafı koca bir yalandır! O yemez şeker yedirir! Yahu siz hiç avını 5 dakikada bir gidip gelip yiyen aslan gördünüz mü? (:


N&D olayına gelirsek bu mamalar gereğinden fazla supplement içeriyor. Sanki tüm pisliği böyle kapamaya, gizlemeye çalışmışlar gibi ki öyle de. (: Size en basitinden bir örnek vereyim. Omega3 ya asitleri, D3 vitamini en çok hangi besinde bulunur? Balık değil mi? Bu mamaların d3 vitaminine bakmayı hiç akıl ettiniz mi? Kedileriniz tüm gün evde durdukları için akıl etmeniz gerekirdi. Artık ND nasıl bir kaynağı belirsiz, sözde "taze balık" kullanıyorsa, d3 vitamin değerleri balıklı mamalarında zar zor 1500IU/kg ediyor. Bir balıklı mamanın d3 değerleri başka bir markanın tavuklu bir mamayla aynı olamaz herhalde? ki bu marka mamalarına katkı maddesi koymayan bir firma. Taurin miktarı bile doğal 400mg falan hani ND'nin 4000-5000 ya süper ya! Doğru bildiniz Acana. Adamların tavuklu mamasının d3 vitamini bile o çok süper ND'nin tüm balıklı modellerindeki mamalarından fazla ki bu firma supplement manyağı bir firma. Artık gerisini siz düşünün! Nasıl bir et kullanıyorlarsa artık d vitamini değeri katkısız tavuklu mamanınkiyle aynı! Omega 3'e ne demeli? Bunlar nasıl balık ki omega 3 oranları yüzde 1'lerde! Nasıl taze balık bunlar? Yağları buharlaşıyor herhalde! Acana'nın balıklısının omega 3 oranı 2 kat fazla! ND mamalarındaki klorür oranı da çok fazla. Yahu işte buradan bile çalıştır saksıyı! Ne kadar kokuşmuş et, o kadar fazla koruyucu.


Sanabelle! Çoğu kişiden görüp güldüğüm işte "ND olmazsa Sanabelle alırsın ND top model şekerim" yazılarını görünce çıldırıyorum. Sanabelle bile ND'yi tokatlar ciddiyim! Bu firmalar içinde en dürüstü Sanabelle çünkü adamlarda hileli kelime oyunları yok! Paketlerinin üstüne bakın sadece taze et oranlarını yazarlar atıyorum, %20 tavuk, %5 kuzu gibi. Bunu gören de sanıyor ki et oranı az bu mamanın! Adamlar kurutulmuş et oranlarını eklemiyor ki! Senin daha pahalıya aldığın mamanın taze et oranı da zaten yüzde 25-30! (: Bu neyin üstünlüğü? Ne kadar da aptallar ND gibi yapıştırsalar ya %96 yazısını! Tahılsızsa o da tahılsız kardeşim. Karşılaştırmalı yurtdışı fiyatlarına bir bak bakalım? (: Almanya'da ND satılıyor mu? (: Aynısı Brit Care için de geçerli. Alman'a, Çek'e, Norveç'e güvenin, İtalyan mı? Aman kaçın oradan! Bu gelişmiş ülkelerde hile hurda olmaz, neyse o. GSMH'larına bakmanız bile yeter. Patates de olmasa süper olurmuş hani de kötünün iyisi işte. Yine de tahıldan iyidir! Tahıl sindirim sisteminde şişer, o kusan kedilerinizden çıkan bütün mamaların nasıl genleşdiğini fark etmişsinizdir. (: Türk mallarından ise topuklayarak kaçın. Yahu bu ülkede senin yediğin gıdalarda bile hile hurda gırlayken, ortada bir yasa bile yokken, nasıl güvenip yerli malı hayvan maması alabiliyorsun? Neymiş, "fiyatlarımızla rakiplerimizden ayrılıyoruz, kendimiz üretip satıyoruz, aracı yok, o yüzden ucuzuz." Ne demezsin, hani içerik okumasını bilmesek yutacağız.


Önceliğiniz evde hazırladığınız yaş mama olsun yanına da kaliteli bir kuru mama.


Son bir uyarı Acana'nın yeni çıkan alt segment mamalarından Homestead Harvest, Bountiful Catch, Indoor Entree mamalarından uzak durun! İçerisinde yulaf var ve protein oranları çok kötü. Acana neden böyle bir şey yapıp da ND az tahıllıya rakip olmak istedi anlayabilmiş değilim. ND 5 kg'lık paketleri Acana'dan pahalıya satılıyor zaten. (: Türkiye pazarı işte ne yaparsın...

Buketbayraktar
Buketbayraktar

15606

Her gün yorum yapıcam bu soru altına hep en üstte dursun herkes okusun😁

Açılın konunun obsesifi geldi. Happy cat weide lamn, bonacibo baby-sterilised, proplan kitten-dermaplus-sterilised somon, Acana ranchlands-pasifica, RC baby-sensible-sterilised-hypoallergenic-gastro-exigent savour, Virbac gastro, Nd az tahıllı kuzu-tavuk sterilised ve belki aklıma gelmeyen mamalar olmak üzere 20 den fazla mama deneyimim var.
-her kedi şahsına münhasırdır ihtiyaçları farklıdır. Acana pasicifa bir kedime muazzam yararken diğer kedimi yer yemez kusturmuştu.
-tahıllı tahılsız ayrımına girmek doğru değildir çünkü "kediye yaramıyorsa" tahılsız beslenmeye zorlamak gastrit kronik ishal/kabızlık vs sorunlar doğuracaktır. (kendi kedilerimden birini tahılsız beslenmeye zorlayarak gastit ettim ne yazıkki birsürü veteriner parası ödedik şuanda proplan kısır somon yiyor ve mutlu sağlıklı.)
-kaliteli analiz değerlerine sahip mamaları araştırmak bulmak deneyimlemek çok güzel fakat kediniz yemekte son derece isteksizse kendini aç bırakıyor veya ölmemek için yiyorsa o kaliteli olduğunu düşündüğünüz mamayı sakince kenara kaldırın.
-ND son zamanlarda bozdu deniliyor. Sanırım ben de bozan zamanına denk geldim. Az tahıllı kuzulu kısırı kusma yapıyor sürekli. Tavuklu olanınsa yüzüne bile bakılmadı. Ayrıca dışkıları hep çok kötü koktu :( Çok büyük hayallerle almıştım ND'yi ama bizim 3 kedimize de yaramadı üzgünüm. Acana için deneyimlerim eski serisinde ranchlands iştahla yendi ama değerleri kısır kedi için yüksek olduğundan (Acana / Canada müşteri temsilcisine mail atarak sordum kendileri söyledi) pasifica aldım yeni 4.5kg olanlarından. Bu mama için de 1 kedim ayılıp bayılarak yiyor diğer iki kedim ise yemedi yediklerini de kustu oysa ki mamayı çok araştırarak ve yükselerek almıştım keşke hepsine yarasaydı düzenli olarak verirdim. Çoklu kedili evlerde hepsinin damak tadına uygun olan, sağlıklı, ishal/kabız etmeyen, midesine dokunmayan mama bulmak o kadar zor ki.
-okuduklarımda sindirilmemiş mama kusma sorunu yaşayan petseverlere önerim mamamatik tarzı bi ürün alarak veya elden besleme yaparak günlük yemeleri gereken mama miktarını 3-4 sefere yaymaları. Regürjitasyon denen bu durumun önüne bu şekilde geçilebiliyor. Ben mamamatik kullanıyorum 10ar gr lık porsiyonlar şeklinde istediğim saatlerde telefondaki akıllı app ile besleme yapabiliyorum işteyken ve dışardayken bile.
-kedilere yaş mama vermenin önemi son dönemlerde anlaşıldı. İçerik olarak kaliteli bulduğunuz yaş mamaları Schesir, Nutri Feline, Naturea gibi gibi araştırıp kedinizin damak tadına uygun olanını keşfedip mümkün olduğunca yaş-kuru beslemeye özen gösterebilirsiniz.
-ND mamaların gereksiz yükseklikte vitamin mineral içerdiğini düşünüyorum ben de. Glukosamin kondro var evet iyi güzel ama ırksal yatkınlıgı sonucu eklem rahatsızlıgı yaşamayacak olan bi kediye 3 aydan uzun süreli glukozamin vermek iyi değildir. Daha önce felçli bir kediye baktım Hills J/D joint mama yiyordu glukozamin takviyeli. O senaryoda bile 3 aydan uzun süreli glukozamin kullanılmasını önermedi veteriner hekimimiz. Yani varmak istediğim şey Bol vitamin = iyi mama değil. Hayvanların ihtiyaçlarını bilmek lazım ona göre mama seçmek lazım.
Özetlemek gerekirse kedinize iyi gelen saglık sorunu yaşamadığınız bir mama ile devam ediniz. 20 yıl whiskas yiyerek yaşayan kediler olduğu gibi benim gibi ND yemeye zorlayarak aylarca veterinerden çıkamayan birisi de olabilirsiniz. Bu endişelerin yerine hayvanlarınızı yıllık check up a, agız bakımına götürerek onlara daha büyük iyilikte bulunursunuz. En büyük ilaç da en güzel mama da sevgidir. Onunla günde en az 15-20 dk oyun oynayın ne stres kalır ne hazımsızlık. Stressiz kedi = Mutlu kedi = Az hastalanan kedi .
Herkese mutlu patiler dilerim. Yazıyı ve altındaki yorumları hevesle takip ediyorum. UP

Renklipati
Renklipati

140143

Sitenin mama ve kum sorunu bitmez :))

Yine karakter sınırına takıldım sinirim bozuldu . Daha devam edecektim

yaaamur
yaaamur

2897

hills yok 🤭 bence o da gayet iyi ve sağlıklı bir mama

seher merhaba.


Veterinerlerin çoğu ezberlemiş şekilde rc ve proplan kullan diyor zaten. Şuan hills den memnun musun ? bir sorun var mı ? beğenmediğin bir yön yahut bir yan etki oldu mu?


Sorun yoksa bence değişme. Bu olay birazda kedi bünyesine göre değişiyor. Sorun yok ise mama değiştirmem ben olsam. İshal vb problem yaşamamak için. Hills kötü mama değil hep söylüyorum sadece içeriğe göre fiyatı yüksek ve veteriner serisi hills mamaları kaliteli

@yaaamur kötü mama demiyorum ben. Veteriner serisi iyi normal serisi içerik olarak o parayı haketmiyor diyorum sadece

yaaamur
yaaamur

2897

hills optimal care tavuklu yetişkin kedi maması kullanıyorum çoğu veterinerin de önerdiğini görmüştüm @fatma_nur42 bu kadar abartı tepki vermenize gerek yok 😸 kedim bu mamaya geçtiğimden bu yana daha iyi toparladı kilosu yerine geldi 🤭

fatma_nur42
fatma_nur42

10640

hills gayet iyi ve sağlıklı bir mama derken bunu neye dayanarak söylüyorsunuz ? içeriğine hiç bakmadınız sanırım et yok

patipatili
patipatili

4478

teşekkürler çok yararlı olmuş . size bir soru sormak istiyorum acaba n&d hala güvenilir ve tercih edilen bir mama mı yoksa eski kalitesinde değil mi? bu konuda fikrini nedir? acana kullanıyorum ama 1,8 lik paketlerde olduğu içn çok pahalı geliyor muhtemelen bir süre daha kullanırım tahminen 2-3 ay kadar. kedim yavru 4 aylık acananın bir tık altına inmek istiyorum fiyat olarak ama kalite olarak besleyici mama arıyorum. seçeneklerim arasında n&d var (bozdu diyorlar ) naturea var( hem cat hem kitten olması biraz aklımı kurcaladı bir de içeriği çok sade taurin desteği kullanılmalı diyolarlar) britcare (çok emin değilim bu mama hakkında) bir de bozita var . siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz , bu konudaki bilgilerinize dayanarak tavsiye istiyorum. şimdiden teşekkürler :)

diablerose
diablerose

119757

kum icin de boyle bi baslik acilsa keske

dezgicavus
dezgicavus

15653

Mamaların karbonhidrat yüzdesi de önemli ve genelde mama paketlerinde bu yazmıyor. Aldığımız mamalar tahılsız da olsa yüksek karbonhidrat içerebiliyor. Evet iyi diye nd alıyoruz ama tahıllı/tahılsız ikisinde de karbonhidrat%20 ye yakın ve kedilerin karbonhidrat a ihtiyacı yok maalesef. Sınır için %10 oranı söyleniyor. Alırken bence bu oranı da hesaplayın. Tahılsız kuzulu kısır maması nd için bende o var örneğin:


Yaklaşık Yüzde 46 protein+ 11 yağ+ 5 lif+ 8 nem+ 9 kül+ 6 vit-min = 84


Yani %16 karbonhidrat içeriyor. Mümkün olduğunca karbonhidrat değeri düşük mamalar tercih etmeliyiz.


Proplan, RC gibi mamalarda bu oran 30 civari :(

Buketbayraktar
Buketbayraktar

15606

@pasakli_ Mystic için bazı güvensizlikler var Türkiyede denetim olmadığı için içeriğine pek güvenilmiyor. Bazı kullanıcı şikayetleri de var o yüzden kimse güvenip önerimiyor açıkçası

Kedi doğası gereği evde 40 metre kare alanda da kalmamalı onu ne yapıcaz :) ama o işinize gelmezdi pardon. Kısırlaştırmak , eve almak , tek bırakmak doğasına uygun ama KURU MAMA doğasına uygun değil.


YA Bİ ....

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 15915 Görüntüleme
  • 216 Cevap
  • 84 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78354 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR